Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 071
  • 814
  •   1
Отговори
# 765
Благодаря, Еmerald81 ще е супер, ако е така Simple Smile аз ще си внимавам де 🥰 успех на всички с изплащането 🤑

# 766
  • София
За пенсионния фонд има една подробност, ако сте към НОИ, а не към частен фонд, не могат да го изтеглят. Нямат право да пипат в държавен фонд и искането отпада. Проверили са, видя ли са НОИ, и са казали, там няма как да пипаме.

# 767
  • София
Здравейте,
при теглене на ипотечен кредит съдлъжникът задължен ли е да премести сметката, по която получава заплатата си, в банката на кредитополучателя?
Защо ОББ настоява при теглене на кредит кредитополучателят и съдлъжникът му да преминат към фонд пенсионно осигуряване на банката? С какво право?
Моят съпруг се води основният длъжник за нашата ипотека, а аз съм съкредитоискател. При подписването ме накараха и мен да си прехвърля сметката, по която ми превеждат заплатата към ДСК. За пенсионните ни фондове обаче нищо не са споменавали.

# 768
По договор "съкредитоискател" ли те водят ДСК? Иначе ДСК са малко различни от останалите банки.

Аз се бях притеснила много за падежа, че вместо 15-о число, го писаха 12-о. Едно такова никакво. Ако закъснеят с превода на заплатите някой ден какво да очаквам от банката като реакция... Увериха ме, че някакви наказателни стотинки лихва за забяване щяло да има, да не го мисля. Нищихме го два часа със служителката, дали да не го променим числото, за мое успокоение, и да почнем цялата документация наново... Blush

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 01:22 от amy_nka

# 769
  • София
Да, в договора пише " съкредитоискател".

# 770
  • София
Да, в договора пише " съкредитоискател".
Ясно. Може би затова. Иначе би трябвало да е кредитоискател и съдлъжник, а не съкредитоискател. Или бъркам, че има разлика?Thinking

# 771
По договор "съкредитоискател" ли те водят ДСК? Иначе ДСК са малко различни от останалите банки.

Аз се бях притеснила много за падежа, че вместо 15-о число, го писаха 12-о. Едно такова никакво. Ако закъснеят с превода на заплатите някой ден какво да очаквам от банката като реакция... Увериха ме, че някакви наказателни стотинки лихва за забяване щяло да има, да не го мисля. Нищихме го два часа със служителката, дали да не го променим числото, за мое успокоение, и да почнем цялата документация наново... Blush

Зависи какво е забавянето, ден-два май се води, че е по технически причини, над 3 дни не е хубаво да има. За ваше успокоение си дръжте една вноска напред в сметката, така дори да има забавяне, ще си изтеглят нужното и след това ще се възстанови и ще си остане пак една вноска напред.

# 772
Някои банки изискват допълнителното пенсионно осигуряване /ДЗПО/. Не постъпленията към НОИ. Бъркате се изцяло понятията 😀.  Тези пари,които внасяте ежемесечно и съответните пенсионни дружества инвестират. Имате някакви дялове там,но колко пари са ,е друг въпрос. И да ,има % такса прехвърляне -разписани са колко са във всеки 1 фонд. Както имате и такса управление в най-фобрия случай поне годишна.

Ако доходът не е достатъчен за вноска, и двамата сте съкредитоскатели и нормално и на 2мата да са там сметките с преводите на заплатите.
За ОББ - постъпление 120% в сметката могат и да са от друго място. Не само заплата. Важно е към падежа на вноската в сметката да имате налична такава сума.

# 773
  • София
Някои банки изискват допълнителното пенсионно осигуряване /ДЗПО/. Не постъпленията към НОИ.
Скрит текст:
Бъркате се изцяло понятията 😀.  Тези пари,които внасяте ежемесечно и съответните пенсионни дружества инвестират. Имате някакви дялове там,но колко пари са ,е друг въпрос. И да ,има % такса прехвърляне -разписани са колко са във всеки 1 фонд. Както имате и такса управление в най-фобрия случай поне годишна.

Ако доходът не е достатъчен за вноска, и двамата сте съкредитоскатели и нормално и на 2мата да са там сметките с преводите на заплатите.
За ОББ - постъпление 120% в сметката могат и да са от друго място. Не само заплата. Важно е към падежа на вноската в сметката да имате налична такава сума.
Говоря точно за ДЗПО. Моето напр. е отново към НОИ. Преместих го преди години от частен фонд към НОИ. Има такава възможност. Затова, ако ДЗПО е отново към НОИ, там частник няма как да пипа.

# 774
  • София
Да, защото в НОИ няма индивидуални партиди и не е възможно да се прехвърли сумата само на 1 човек.
Банките имат дъщерни/братски пенсионноосигурителни дружества и искат да спечелят максималното от всеки кредитополучател.
И ЦКБ ни предлагаха по-ниска лихва ако се преместим, ние отказахме. Но да е изискване и задължително, не е. Не може и да бъде, поне не като законна клауза в договора. Но е възможно и някой служител да натиска гонейки си комисионната.

# 775
Въобще ли не следят източника на доходите по сметката? За да ползваш преференциални условия, изискането е "превод на заплата". Ако доходите 120% вноска идват не от заплата, може ли да променят лихвения процент?

# 776
  • Пловдив
При формирането на лихвата  при нас бяха важни  две неща -
Първо къде работим аз и съпругът ми /най вече аз , за това ползвам преференциални условия/, и каква е заплатата ни.
Това , че моята сметка я прехвърлих там,  мисля че  е условие на всяка банка.

# 777
Ами, не е задължително да си прехвърлиш сметката. Ти можеш да имаш и друга сметка в друга банка, по която да получаваш доходи, различни от заплата.
Въпросът е по сметката на кредита дали следят източника, ако това е първоначално условие (превод ня заплата) за преференциален лихвен процент.

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 14:02 от amy_nka

# 778
Въобще ли не следят източника на доходите по сметката? За да ползваш преференциални условия, изискането е "превод на заплата". Ако доходите 120% вноска идват не от заплата, може ли да променят лихвения процент?
На мен не ми ги следят. Важното е в деня на падежа да има пари. Възможно е, ако има някакви закъснения, тогава да обърнат внимание по-обстойно колко и от къде влизат пари в сметката.

# 779
Здравейте,
Искаме да теглим втори ипотечен кредит, разбрах от банката, че ще се води инвестиционен и финансирали на 80%. Харесахме имота, собствениците предпочитат сумата да се плати на 100% след изповядване на сделката. А предния път като говорих с банката ми казаха, че искат 10% по предварителен договор задатък. Та въпроса ми е имали ли сте опит с втори ипотечен кредит и не може ли цялата сума да е наведнъж и се зачудих защо 10%, ако ще искат задатък не трябва ли да е 20%, възможно ли е служителката да се е объркала?

Общи условия

Активация на акаунт