Прокталгия фугакс. Някой знае ли нещо за тази диагноза?

• 1 245
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте! И преди съм отваряла тема за проблема ми, писала съм и в темата за аналната фисура, но реших пак да пиша.
Ще се опитам да сбия информацията.
 Преди 10 години се намазах с кондилин в аналната област, по предписание на гинеколожката, която бях посетила заради няколко кондилома.  Кондиломите бяха отпред, но тя ми каза, че имало и отзад и трябвало да мажа и тях. Аз гледах, гледах и нищо не видях да има там, но нали беше казала да мажа и там, и аз мазнах малко. Оттогава нещо се обърка и започна при ходене до тоалетна да ме присмъдява, сърби, пари, гори и т.н., понякога има и кръв, чувствам мястото раздрано, сякаш се раздира по време на изхождането и след това минава време, докато попремине, и така до следващия път... Бях убедена, че е анална фисура и не смеех да отида на лекар, защото ще кажат, че е за операция. Обаче миналата година най-после се реших да отида на лекар-проктолог-Матев в Стара Загора. Той беше сигурен, че не е фисура, видя само контактен дерматит. Но нищо не се оправи, а контактен дерматит нямаше от какво да получа, защото ползвам само вода-само и само да не дразня допълнително.
След това ходих и на дерматолог, според който от кондилина се получава това. Имаше временен ефект от лечението с едни компреси, от рода на мокрите кърпи. Обаче, да спомена, че за тези години измазах всичко за фисури, което може да се намери по аптеките и от повечето имаше ефект. Симптомите изчезваха и след 2-3-4 седмици отново се завръщаха. И така стигнах и до консултация с гастроентеролог. Според него причината за тези симптоми е прокталгия фугакс и дисинергия на аналния сфинктер (така го е написал).
Аз дори не бях чувала за тези заболявания. Но каквото и да е, не се търпи вече. Докторът ми изписа Катежел с лидокаин за мазане и Кетотифен таблетки за пиене. Днес е втори ден, откакто ги използвам, от мазането има ефект откъм усещания-станаха по-поносими. Разбрахме се с доктора да държим връзка и да се обадя като минат два дни, за да кажа как съм.
Пиша тук, макар че и аз не знам какво точно може да ми помогнете, но ако има някой с такава диагноза, дали симптомите са като моите, излекуване има ли, изобщо как се живее с такива мъки...

# 1
  • Paris
Правихте ли колоноскопия преди това, за да се изключи всичко?

# 2
Правихте ли колоноскопия преди това, за да се изключи всичко?
Всъщност се оказа, че имам фисура (и аз се съмнявах в тази диагноза прокталгия, но може би подведох донякъде гастроентеролога). След това ходих при друг гастроентеролог, от неговите лекарства имаше ефект, относно честото ходене до WC. За съжаление мина се-не мина и ефектът им се изчерпа. Доктора беше казал, ако не се оправя от лекарствата, ще се прави колоноскопия. Дадох  и фекална проба за изследване на калпротектин, а също и на още две бактерии. Изследванията бяха наред. Хич не ми се иска колоноскопия, като се има предвид, че може да си навлека други неприятности с тази процедура, която явно не е съвсем безобидна.

# 3
  • Paris
В чуждите държави го правят постоянно като превенция. Имайте предвид, че така може да се хванат заболявания в ранен стадий и да се предприеме лечение докато е време. Какво имате предвид под други неприятности?

# 4
В чуждите държави го правят постоянно като превенция. Имайте предвид, че така може да се хванат заболявания в ранен стадий и да се предприеме лечение докато е време. Какво имате предвид под други неприятности?
Ами четох, че могат да се получат наранявания на червата, а и чрез колоноскопията се търсят най-вече полипи, доколкото разбирам...съмнявам се да е това, като се имат предвид симптомите.

# 5
  • Sofia
Всъщност са ми казвали, че полипите, ако не се махнат, може след години да се стигне до рак.
Но като цяло колоноскопията след определена възраст се използва именно за това - да се засече рано (профилактично - без симптоми и оплаквания), ако има тръгнал някакъв онкологичен процес в дебелото черво.

# 6
  • Paris
Така е да, също могат да се засечат Крон и други. Аз четох това по темата http://gastrolekar.com/kolonoskopia/

Общи условия

Активация на акаунт