Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 45

• 46 968
  • 803
  •   1
Отговори
# 90
Nomadgirl, при нас цената на проекта беше 35лв на кв.м, като в това се включваше абсолютно всичко - архитектура, конструкция, ОВК и ВиК.
Но ние работихме с екип от провинцият, а доколкото разбирам и това е от значение. При наши приятели, които правиха проект в същото време в София, цената беше близо 50лв кв.м.

# 91
Nomadgirl, при нас цената на проекта беше 35лв на кв.м, като в това се включваше абсолютно всичко - архитектура, конструкция, ОВК и ВиК.
Но ние работихме с екип от провинцият, а доколкото разбирам и това е от значение. При наши приятели, които правиха проект в същото време в София, цената беше близо 50лв кв.м.

Това е за Варна ☹ ако има някой от региона, който може да препоръча архитект или фирма, ще съм много благодарна. 🌹

# 92
  • София/Варна
А този архитект не Ви ли даде цена за електро, енергийна ефективност и доклад към нея. После за ПБЗ. Цената за архитектура с реалистични картинки и материали бива. Цената за конструкции е неангажиращо ниска, ако конструктора ценово е смачкан, смятайте че още на изкоп сте платили повече пари отколкото на конструктора.

# 93
Ако със сегашният ми опит тръгна да строя къща, няма да ми е водещо цената на проекта. То и за сегашната не ми беше това водещото, ама тогава съвсем не знаех нищо и нямах претенции какво ще ми направят - живеех с илюзията, че като кажа, че искам пасивна къща (без да сертифицирам) някой ще се съобрази и ще направи каквото е необходимо Laughing.

Та ако сега трябваше да започвам да строя бих си избрала проектанти, които наистина правят проекти за нискоенергийни къщи със всички там неща за хидроизолация на основите на къщата, термомостове, покриви и всякакви други. Честно казано не знам как се търси такъв проектант. На мен лично ми беше много трудно, защото съм далеч от тази сфера.

Другата моя фикс идея, която имам за селедващата къща е да е без греди(мисля, че така се казваха тези бетоновите неща под плочата, които постоянно ми бъркат в здравето Laughing).
Бих си измислила също така по-подробно дизайна и функционалността на всяко едно помещение - много е полезно тези неща да ги  заложиш още на ниво проект. Сега тръбите за мивката в кухнята са позиционирани в съседния шкаф и е интересно Laughing .

Да допълня, че пак бих си избрала същия конструктор, защото много държеше да провери нещата преди и след леенето на бетона. Къщата може да я направиха крива, но поне съм сигурна, че е здрава Laughing .

Последна редакция: чт, 12 окт 2023, 10:57 от nellytan1

# 94
nellytan1, то ако всеки от нас ги знае и съобразява всичките тези неща, защо тогава сключваме договори с архитекти и проектанти?!
Нали те са експертите, които би следвало да следят световните тенденции, нормативна уредба, изисквания и т.н. Не може всеки от нас да е всезнайко във всяка сфера от живота. Тези експерти в проектирането и строителсвото следва да си влязат в ролята и да си изпълняват задълженията, но за съжаление не го правят.
Екипът от архитект и проектанти, който ние бяхме наели също не проявиха никаква креативност. Буквално беше каквото ние кажем и направиха копи пейст на част от друг проект. Имахме лошият късмет да строим по време на Ковида и по ред причини, аз нямах възможост да присъствам на повечето от етапите на строителството. Разбира се, че когато отидох на обекта за първи път открих доста нередовности и несъответствия с това, което трябваше да бъде помислено и уточнено с проекта, но мачът вече беше свирен, а ММ изобщо не беше обърнал внимание на тези неща, т.к. за него бяха незначителни, като например къде точно да ми е единят ключ за осветлението в кухненската част. Аз също сега си давам сметка, че по друг начин бихме подходили с проекта, но тогава никой от проектанският екип не ми представи различни алтернативи или пък да ни обърне внимание на разни не съвсем удачни наши решения.  Особено ме е яд за мазето, че не ни предложиха да го направим под голямата къща и така нямаше да се наложи да правим допълнителна сграда за техническо помещение, с което да си заемем голяма част от и без това не особено големият парцел. Иначе съм доволна, че бързо проектираха и бързо взеха РС, но като цяло не вложиха никакво сърце, хъс и иновантивност в проектирането. Ако ние не си бяхме проучвали въпросът с отоплението на термопомпа в комбинация със соларни панели за топла вода, още сигурно щяхме да се чудим кога, как и къде да прокарваме тръби, къде и какви отполителни устройства да купим и т.н. За мен е недопустимо в пакета инвестиционни поректи, да няма задъжителна част ОВК, при положение че тя пряко е обвързана с ред операции в строителството, които често трябва да бъдат овреме предвидени.
Да не казвам, че благодарение на малкият ми син, който е IT- инженер, инсталацията за интернет, за камери и ред други кабели, беше променена и реализирана от него, за да върши работа. Друг пък наш приятел - ел. инженер дойде да ни направи където се налага усилени контакти, за да може да ги ползваме за разни специфични уреди. В ел. частта такива никой не беше предвидил.
Много още липсва на целият набор от екипи в проектирането и строителството, за да предлагат една наистина комплексна услуга, отговаряща на съвременните концепции, без да се налага някой да ги подсеща, ръчка и да им казва къде и какво трябва да се планира, проектира и строи.

Последна редакция: чт, 12 окт 2023, 17:16 от Fatalina

# 95
  • София
За нашият скромен проект мога да кажа, че архитект и конструктор си свършиха перфектно работата. Особено архитектката. Но по другите части, всичко е някаква проформа и отбиване на номера. В този за ВК, пътят на мръсния канал беше абсурден, минавайки през цялата къща, отдолу под плочата. За ОВиК никой не попита как и с какво ще отопляваме, получихме проект за три климатика и точка. Да, тези неща си ги оправихме навреме, но това е защото мъжът ми е ОВиК. От ЕЛ проекта също съм доволна, добавихме съвсем малко неща, но и там променихме доста като мощност на кабелите, за да е съобразена инсталацията с поставянето на ТП.

Относно цената на проекта на потрелителката от Варна - ами на фона на инфлацията и квадратурата е съвсем нормална. Все пак проектирането е сериозна работа и сумите са нищожни на фона на цената на строителството.  Просто ако не ви е необходима фактура, ще заплатите нетната цена. Така е все още в много сфери на услугите.

# 96
Нашите 2 цента, както казват в чужбина - Архитекта беше главно и единствено лице с което говорих. Обявиха ни цена и включваше всички 10 или 11 папки, компетенции. Накрая имах цялата необходима документация и само с архитекта контактувах. Смея да твърдя, че генерално съм доволен. Не очаквах да ги премисли всички неща, макар че смятам че е редно всички специалисти дето участват да са наистина до някъде експерти - къде биха седяли ключовете, как би било добре организирана вик структура, прозорци, големини, на къде гледа къщата и т.н. Цената преди около 2-3 години беше около 30лв/м2. Единствено не включваше геодезист тъй като архитекта и колегите му са в Пловдив, а имота е София област.

# 97
И в моите романтични представи Архитекта трябва да е водещото лице и според мен той е отговорен да събере добър екип, за да предложат всички заедно един добър цялостен проект. За мен лично проекта е едно цяло нещо а не няколко нещица събрани незнайно как заедно.

Но явно поне в България това е все още мираж, но аз го осъзнах в последствие. Като ми каза архитекта, че за него не е проблем, че е дал всички стълби на еднаква височина. Той ги бил дал от готов под и бай Иван стоителя знаел какво да прави след като има и подово Rolling Eyes  - шах с пешката!

А иначе за изпълнението в последствие дори не ми се говори - всеки си прави каквото си знае. Там оправия няма.

# 98
  • София
Ние, като гледам,сме платили доста за проект - към 50 лв/м2 преди 4 години. С леки дефекти тип copy/paste от някои от участниците (енергийната ефективност), всичко беше окей и от-до изготвено. Контактувахме си с архитекта, след само една поправка получихме всички папки и не сме търсили специалисти за някоя от частите отделно, конструкторът кара по снимки (арматуррата я взехме навързана, нямаше какво толкова да й гледа). Платихме на два пъти - при задаване на заданието и при изкарване на РС, с което се занимаваше архитекта и аз лично мисля, че това беше важно, за да стане бързо (от общината бяха върнали проекта неоснователно и той ходи да търси пожарникаря, който е бил на експертен съвет, за да се уточняват). Геодезист ни прати архитекта и си платихме посещението по съвсем нормална пазарна цена тогава. Даже като завършихме архитектът помоли учтиво и дойде да види завършената къща да й се порадва Simple Smile Иначе, кой знае какъв авторски надзор никой не е упражнявал, но за въпроси архитектът ни беше винаги на рапзоложение - по телефон, идвал е на място, давал е контакти. А, и ни помогна с Басейнова дирекция покрай сондажа.
Извод: хич не съжалявам, че сме платили повечко, нали не сме имали проблеми с институциите, не сме се лутали като хахави - знчи си е струвало.

# 99
  • София
😂 😂 Е, това, че има подово също трябва да е заложено предварително в проекта. Иначе може да получиш схлупена къщурка накрая.
Не знам, ние също си общувахме само с архитекта, той си имаше екип, с който си работеше и накрая ни даде всички нужни готови папки.
Обаче... Клиентите също трябва да са съвсем наясно точно какво искат от самото начало. Най-хубаво до последния детайл, включително интериорните решения, плочки, мебели и тн.
Аз все още откривам дреболии, които сега бих искала да са маалко по-различни.

# 100
😂 😂 Е, това, че има подово също трябва да е заложено предварително в проекта. Иначе може да получиш схлупена къщурка накрая.
Не знам, ние също си общувахме само с архитекта, той си имаше екип, с който си работеше и накрая ни даде всички нужни готови папки.
Обаче... Клиентите също трябва да са съвсем наясно точно какво искат от самото начало. Най-хубаво до последния детайл, включително интериорните решения, плочки, мебели и тн.
Аз все още откривам дреболии, които сега бих искала да са маалко по-различни.
То хубаво, ама практически не е възможно клиентите да знаят всичко от - до, извън интериор и функции. Аз за двете ще знам какво искам, но техническите решения за постигането им няма как да знам. Ако имах техническо мислене и образование, щях да съм инженер, а не прост юрист 😀
Моля да не се обиждат колегите по професия! ❤️

# 101
Архитекта има в екипа си ОВК специалист и той проектира подовото. Беше си заложено още в началото на проекта.  Прозорците до долу също бяха заложени от началото на проекта, но и за тях нямаше решение, как да се повдигнат, за да достигнат височината на готовия под.
А аз романтично си мислех, че те работят заедно и всички тези неща ще се стиковат със всяка една друга част от проекта.  Оказва се обаче, че няма практика отделните проектанти да работят заедно - всеки си прави неговото нещо. Аз си мислих, че архитекта е главен диригент, но той не бил Simple Smile.
Честно казано не знам дали има такива екипи, които наистина предлагат цялостен проект, при които всички части са напаснати едни към други. До колкото съм чувала на това му викат BIM проектиране.  Ако има, аз бих го ползвала, защото надявам се би ми спестило доста главоблъсканици.

# 102
  • София
И в моите романтични представи Архитекта трябва да е водещото лице и според мен той е отговорен да събере добър екип, за да предложат всички заедно един добър цялостен проект. За мен лично проекта е едно цяло нещо а не няколко нещица събрани незнайно как заедно.

Но явно поне в България това е все още мираж, но аз го осъзнах в последствие. Като ми каза архитекта, че за него не е проблем, че е дал всички стълби на еднаква височина. Той ги бил дал от готов под и бай Иван стоителя знаел какво да прави след като има и подово Rolling Eyes  - шах с пешката!

А иначе за изпълнението в последствие дори не ми се говори - всеки си прави каквото си знае. Там оправия няма.

По принцип в архитектурния проект стълбите се дават като нива готов под (в разреза ясно си личи, че първото стъпало като бетонова конструкция е по-високо). Тук грешката по-скоро е на конструктора (по-малко вероятно; не е направил коректен кофражен план на стълбата, отчитайки подовото) или на строителя (конкретно "майстора" на обекта, на когото не му се е занимавало да прави точен кофраж с различни по височина стъпала).

# 103
Аз си признавам, че не съм много навътре в нещата, но не виждам как конструктора ще заложи в проекта по-високо първо стъпало след като неговата основа е проекта от архитекта.

Признавам си, че понякога ги гледам нещата и през призмата на моята професия и за мен лично архитекта трябва да даде правилно задание на следващите колеги с какво да се съобразят.  Ако в моята работа аз не задам тон на нещата, то те няма да бъдат направени както трябва, но аз пък нося отговрност така, че в мой интерес е да си свърша работата. Т.е. не мога да кажа, ама еди кой си не се е съобразил.... Та и в проектирането ми липсва, специалиста, който носи цялостна оговорност.

Не знам кой трябва да дава детайли например за прозорците, които са до долу как да бъдат направени, така че да е съобразено, че те трябва да са или над нивото на пода или на нивото му. При нас и това липсваше. Като се усетихме с мъжът ми за стълбите, търсихме сами решение за проорците.

# 104
Затова трябва да се прави работен проект и да си има реален авторски надзор. Сложно е стиковането, да. Винаги съм се изумявала от способностите на специалистите, които го постигат.

Общи условия

Активация на акаунт