Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 45

• 47 204
  • 803
  •   1
Отговори
# 255
  • София/Варна
Аз пък искам да попитам как се снабдихте с документ за собственост на построеното и какви документи са ви били нужни?
според закона за собствеността, ако земята е Ваша , то и сградата на нея е Ваша, освен ако няма отстъпено право на строеж. С нотариален акт за земята и УВЕ на къщата пак на същото име се продава без проблем къща със земя. Нотариален акт за къщата не ви трябва. Не знам дали го обясних както трябва.

# 256
Да, обяснихте го, разбрах. В нашия случай, ние закупихме двор с къща и имаме проект и РС за пристройка към съществуващата жилищна сграда. Предстои ни издаване на УВЕ и съответно не ни трябва друго, нали?
А кога става декларирането в общината?

# 257
  • София/Варна
Да, обяснихте го, разбрах. В нашия случай, ние закупихме двор с къща и имаме проект и РС за пристройка към съществуващата жилищна сграда. Предстои ни издаване на УВЕ и съответно не ни трябва друго, нали?
А кога става декларирането в общината?
Мисля, че вече служебно общината информира данъчните. Поне при нас е така. След много милиони наляти в електронно правителство да видим и ние нещичко.Не Ви трябва друго освен УВЕ.

# 258
  • София
Здравейте,
Есента си вдигнахме 3ти етаж на къщата и сега дойде ред на дограмата - искаме да затворм етажа за да работим по ел частта. Около мен явно има повечко хора с различен акъл и се пообърках какво да сложа като стъклопакет, дали профила да е в цвят или не. Може ли да ме насочите каво е най-практично да сложа. Няма да се жижее за сега на този етаж. Искаше ми се профилите да са в цвят, но много хора ме разубеждават, че цвета се лющел след време и тн.. Едните казват слагай троен стъклопакет с бял профил, другите слагай цвят и двен стъклопакет...едните хвалят Рехау, другите Трокал, трети Кьомерлинг, та да, доста се обърках. Може ли, тези от вас, които имат опит да ме ориентират кой е най-практичният вариант.

# 259
  • София
Цветът няма общо със стъклопакета. Гледайте колко камери е дограмата и колко дебел стъклопакета, с какъв шълнеж между пластовете е, както и какво стъкло искате да е. Нелина е изпсиала един тон постове по темата с дограмата, вижте в по-старите теми, ако не се включи сега.
Ако нацелите некачествена дограма, бялата ще пожълтее, така че тези съображения с цвета според мен не играят никаква роля. Ако качествената бяла не пожълтява, то оцветената няма пък да се олющи Simple Smile

# 260
  • София
Цветът не се лющи, имаме 12-годишна цветна дограма на KMG (разбира се обявявана за най-големия боклук) на целия апартамент, имаме прозорци с югозападно изложение, т.е на пълен пек, на 19-ти етаж и като цвят изобщо не е променена.
Разбира се в момента се залага трислоен стъклопакет, с топъл дистанционер, точно преди няколко поста има подробно инфо и насоки.

# 261
Някой да има опит с покривните прозорци - в проекта започват от ниво 1.5м и според сайта на Velux, трябва да се отварят в долната част. Чух мнения, че е по-удобно да се отварят отгоре с допълнителна дръжка, защото височината става много голяма и ръцете не стигат. Освен това горното отваряне давало възможност за допълнителна вентилация, с частично отваряне на крилото. Ще бъда благодарен на някой, който има подобна ситуация. Покривът е скатен и те са част от него.

# 262
  • Варна
Ние имаме прозорци Велукс в апартамента , 20 години вече, с отваряне по средната ос. Нависоко са , имаме едно като телескопична  пръчка , с което отваряме, много е лесно. Самата дръжка на прозореца  е отгоре, имат вентилационни отвори. Никога не сме имали проблеми с тях.

# 263
Здравейте, искам да попитам  има ли такива документи, в които е описано технологията по изграждането на къщата, с какво точно име са, за да си поискам копие от строителя сега, за да видя как и с какви материали ще се изпълнява всичко. Благодаря !

# 264
  • София
🤔Това не е ли описано от архитект и компания, в проектната документация? Строителя само трябва да следва написаното. 🤷‍♀️

# 265
Някой да има опит с покривните прозорци - в проекта започват от ниво 1.5м и според сайта на Velux, трябва да се отварят в долната част. Чух мнения, че е по-удобно да се отварят отгоре с допълнителна дръжка, защото височината става много голяма и ръцете не стигат. Освен това горното отваряне давало възможност за допълнителна вентилация, с частично отваряне на крилото. Ще бъда благодарен на някой, който има подобна ситуация. Покривът е скатен и те са част от него.

Няма ли възможност да ги смъкнете надолу?
В апартамента мога да ги отварям сама, в къщата са една идея по-високо и не мога. Много по-удобно е без помощ да ги отваряш, особенно ако ще ползвате помещението.

sunrise_67 , ако проекта е направен добре, там би трябвало да има описано всичко и стоителя просто би трябвало да следва проекта.

# 266
sunrise_67, понякога в самите проекти са описани конкретни модели. Не за всичко разбира се. Често електропроектантите изчисляват светлочувствителни характеристики залагайки  осветителни тела на определен производител например, защото същият предлага безплатна програма.
Рядко, някой в технически проект прави чак толкова подробно спесифициране на материалите.
Ако за мазилка е записано например силикат-силиконова със зърнометия 3-5 мм има десетки производители, които предлагат такава.
Топлоизолация по стени 12 см. EPS (или вата)  -също и т. н.
За конструктивните елементи са описани клас на бетона  и стоманата и толкова .
Можете да поискате при офериране да ви добавят колонка с предлагани материали (марка, модел).
Но има голяма вероятност да не получите много оферти, защото си е занимавка да се  прави на етап офериране.

# 267
Някой да има опит с покривните прозорци - в проекта започват от ниво 1.5м и според сайта на Velux, трябва да се отварят в долната част.

Няма ли възможност да ги смъкнете надолу?
В апартамента мога да ги отварям сама, в къщата са една идея по-високо и не мога. Много по-удобно е без помощ да ги отваряш, особенно ако ще ползвате помещението.
За съжаление по долния ръб минава бетонен пояс, защото етажът е с надзид и не става.

Имам още една дилема: от къде да поръчам елементите за металния покрив, който е с клик система - дали от Lindab или ot Bilka. Основните панели са близки като параметри, но при Билка има повече аксесоари, които са готови и няма нужда да се огъват с абкант. От друга страна макар и по-малко като избор, аксесоарите на Lindab изглеждат по-добре направени. Някой строил ли е наскоро къща с такъв покрив?

Последна редакция: вт, 05 дек 2023, 11:59 от TorbaLan1

# 268
Благодаря ви , да има всичко, но исках и аз, за човек като мен да има документ, в който да проследя строежа на хартия и в действителност. За да  мога да виждам етапите и важните дейности. Може да ми се смеете, но сега питах строителя по телефона, защото при мен има само бригада и го виждам рядко, с две думи дали се строи коректно. А ми казаха,че цялата документация ще я получа после след приключване, за това исках папка конструктивна някаква да ми направят за мен, да се ограмотя.

# 269
Благодаря ви , да има всичко, но исках и аз, за човек като мен да има документ, в който да проследя строежа на хартия и в действителност. За да  мога да виждам етапите и важните дейности. Може да ми се смеете, но сега питах строителя по телефона, защото при мен има само бригада и го виждам рядко, с две думи дали се строи коректно. А ми казаха,че цялата документация ще я получа после след приключване, за това исках папка конструктивна някаква да ми направят за мен, да се ограмотя.
Ами поискайте от архитекта си да Ви запише копие на флашка. Така или иначе всичко съществува в електронен вариант. Аз от там си чета, не сте единствена, много ми е полезно .

Общи условия

Активация на акаунт