Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 45

• 47 170
  • 803
  •   1
Отговори
# 345
Поне в началните етапи би трябвало конструктора да идва и да приема работата на бригадата (когато се лее бетон и за основите).
Ако му имате доверие е добре да се консултирате с него как върви строежа.
Само от документацията не знам дали Вие бихте се ориентирали дали всичко е наред. Ако пише 5т желязо и 20 кубика C30 бетон не знам дали може да следите правилните количества вложени ли са на правилните места.
Ако имате приятел/познат технически грамотен може да го наемете да следите заедно с него нещата. Не е толкова лесно (поне за нас не беше).
всъщност конструктора и строителния надзор  приемат  кофража (за да се гарантира проектната форма на стена, плоча , колона ,шайба )  което води до точните количества на бетона по проект,  и армировката ( правилно ли е наредена/вързана особено на възлите, дали е достатъчното количество- защото там най-много се лъже) . Относно бетона -  по време на изливането освен да го приеме на документи и да види как се полага и уплътнява,  друго не може да се види, затова особено при големи количества, нито конструктора нито СН стоят на строежа.  После обаче, след декофрирането лъсват всички грешки при заливането на бетона, скъсването и изместване , на арматурата, " отварянет/измятане" на кофража , а при натрошаването на пробните тела и  се вижда якостта на бетона.
Rocket  на снимката се виждат ивични основи , които са достатъчни за една 2къща, въпроса е, че не видях чакащи армировъчни пръти ? така ли е по проект? До сега не ми се е случило да няма армировка, но .... решението е на конструктора

Последна редакция: ср, 20 дек 2023, 13:25 от tky

# 346
В началото на това начинание и аз си представях, че надзора също трябва да проверява разни неща по строежа - нали се казва надзор...
Но после нашият надзор ми обясни, че да прави това трябвало да слкючим друг договор за друг вид надзор...
Така и не ми стана ясно как се подписват на протоколите след като не идват да проверяват нещата... На честна дума? Не разбирам за какво ми е този надзор тогава.

Единият път надзора бяха отишли на строежа след махането на кофража, обаче стоителят беше запълнил кратерите лисващ бетон. Конструктора на надзора не беше забелязал това, но аз го забелязах от снимките (не бях в града по това време и получавах само снимки).  Т.е. аз като лице, което не разбира нищо от строежи, забелязвам неща, които професиоаналистите не забелязват, но пък подписват протоколи...

Ще ми интерсно и другите потребители да споделят дали техният надзор е проверявал каквото и да било на строежа и чак след това е подписвал протоколите.

Последна редакция: ср, 20 дек 2023, 15:10 от nellytan1

# 347
В началото на това начинание и аз си представях, че надзора също трябва да проверява разни неща по строежа - нали се казва надзор...
Но после нашият надзор ми обясни, че да прави това трябвало да слкючим друг договор за друг вид надзор...
Така и не ми стана ясно как се подписват на протоколите след като не идват да проверяват нещата... На честна дума? Не разбирам за какво ми е този надзор тогава.

Единият път надзора бяха отишли на строежа след махането на кофража, обаче стоителят беше запълнил кратерите лисващ бетон. Конструктора на надзора не беше забелязал това, но аз го забелязах от снимките (не бях в града по това време и получавах само снимки).  Т.е. аз като лице, което не разбира нищо от строежи, забелязвам неща, които професиоаналистите не забелязват, но пък подписват протоколи...
Моя поглед е от гледна точка на обществени строежи , които са съвсем друга категория и там зависи много на какъв  СН попадаш - случвало ми се е да се лута и да не знае какво прави , случвало ми се да дойде да хвърли един поглед на армировката и да нареди допълнително уякчаване на отворите. Последната "кака" на възраст около 65-68г  като дойдеше на обекта веднъж месечно , не стига че не схващаше за какво става въпрос , ами и се разкарваше с едни впити кожени клинове - работниците изпопадваха от смях. Относно протоколите - за над 20год в сферата, не съм видяла и не съм правила протоколи навреме - общо взето преди плащането всичко се  прави на "тъкъдък", и се събират и подписват документите . За малка къща от порядъка на до 200 кв м РЗП дано не бъркам по ЗУТ не се изисква СН -разчита се на квалификацията на стр. техник . Относно техниците - когато преди години започвах да работя в строителството, имаше стари техници, които знаеха и можеха и ние сме се учили от тях, но теоретично бяхме подготвени. В един момент настана страшен глад на запад за кадри , високо заплащане спрямо тук  и масово отидоха в Европа. На тяхно място дойдоха такива , които или не бяха работили в строителството ( бармани, свинари и т.н.) и с един вечерен курс става техници или току що излязли от "професионалните" гимназии , които бяха толкова зле, че не можеха да четат чертежи и се учеха  в движение на принципа проба-грешка.За работниците с пълна сила важи това, което е за техниците, но сега с риск да бъда обвинена в расизъм - по строежите са масово цигани и тук там някой българин  и които не искат да се учат- обясняваш , повтаряш до безкрайност и в момента, в който се обърне, вече ъкъла му е бяла страница.Като гледам колегите те са по скоро пъдари, отколкото техници. Страшно трудно е с кадрите в строителството - съответно качеството е посредствено - така , че въобше не се учудвам за измазания бетон.

# 348
Каквото сте се договорили. Обикновено надзорът (те дори не са надзор, а консултант) е ангажиран със задължителните процедури по ЗУТ и толкова.

# 349
Каквото сте се договорили. Обикновено надзорът (те дори не са надзор, а консултант) е ангажиран със задължителните процедури по ЗУТ и толкова.
предполагам за малките къщи е така , но за големите строежи .... доооста неща са предписвали  ,спирали строежи и т.н.

# 350
Аз до колкото съм запозната СН е задължителен за къщи над 100 кв.м. РЗП. В повечето случай посещава обекта 2 - 3 пъти за целият период на строителство. Основно оформя документацията. Ако някой иска техническо грамотно лице да следи строежът, то следва да си наеме технически ръководител на обекта. Ако пък иска някой да следи за точните количества и сметките, то следва да си наеме инвеститорски контрол. Вторият отпадна по ЗУТ и е само по желание на инвеститора.

# 351
Нашият надзор върши абсолютно всичко чисто документално и дотам. Чуваме се от време на време, за да кажем до къде сме стигнали, но не е идвал да посещава обекта.
Проектантът ни обаче иска снимки от всеки етап и спомена, че сигурно ще провери нещата на място поне 2 пъти по време на строежа.
За основният строеж държеше да сме коректни и да сме с фирма, както е изискването.
За покривът ни даде зелена светлина ако решим да си го правим ние. Така процедирал и с другите си клиенти, защото цените според него напоследък наистина били неоснователно високи конкретно за тази част.

# 352
  • София
Някой има ли опит с добра бригада за ремонт на покрив, ако може да ми препоръча? Не желая да са от малцинствата. То не е ремонт, а цялостна смяна на стар покрив, защото почна да тече тук-там, добре че етажът е необитаем..За Сф става въпрос и за догодина по някое време.

# 353

Аз все още не разбирам какво означава каквото сме се договорили?
Според закона какви са отговорностите на надзора? Той просто да бъде една секретарка, която печата протоколи? Това и аз мога да го направя. Защо ми трябва екип с лицензи дипломи и т.н. за да ми печатат протоколи?
Когато надзора се подписва на протоколите той какво удоствоверява с този подпис?

Аз знам, че в България всичко е с главата надолу и всеки си прави каквото му скимне ама въпреки всичко ми се струва, че е крайно време нещата да се вършат коректно както се изсква по закон. Иначе не виждам смисъл да ме задължават да ползвам надзор. Както казах и аз мога да си отпечатам протоколите.
Те надзорите и в публичния сектор не си дават зор наистина да проверяват нещо.  И там го играят секретарки.

Относно това някой друг да прави покрива. При нас се случи точно това, защото се разделихме със строителя. Следващия строител, който ще прави покрива също трябва да е регистриран в камарата на строителите. Трябва и документално да смените строителя. Не знам дали строителя, който ще строи другата част ще е съгласен да подписва протоколи за покрива. Така той ще се задължи да даде гаранция (макар всички да знаем какво означава гаранция в БГ) за нещо, което не е правил. Може да не се съгласи (негово право е).

# 354
nellytan, в нашият случай строителят е съгласен да подпише документите, защото така или иначе щеше да използва подизпълнител за покрива.

Още не сме решили на кой вариант ще се спрем, защото сме далече от тази стъпка.

Но при вторият вариант покривът ще го правят свекър ми (разбира се с помощ), който цял живот се е занимавал със строителство. Та за качеството не се притеснавам.

# 355
  • София
От моят опит до момента със строеж и надзор, последният е абсолютна проформа. Че не трябва да бъде така - не трябва. Поредното лобистко нещо, измислено и наложено, за да може една прослойка да взима едни немъчени пари! А в същото време трудът на конструктор и архитект са мизерно заплатени спрямо квалификация, умения и отговорност.
В случаят на Rocket, според мен няма да има никакъв проблем строителя да подпише.
Масова и абсурдна практита е в момента къщи над 100м2 да се строят от бригада Х, а строител Y с регистрация в КС да издава всички актове...срещу съответното заплащане разбира се!

И за да разведря обстановката и да се посмеете, моят мъж много държеше да сложи коледна украса на къщата. Създава коледно настроение на комшиите! Satisfied

# 356
малко допълнение:никъде в ЗУТ не пише , че протоколите трябва да ги прави СН. Протоколите се създават и подписват от участниците в строителството : възложител( за малките обекти дори не фигурира в протокола , приема се че подписа на СН е достатъчен ) , СН- той де факто защитава интереса на възложителя, строител, проектант по съответната част. Работа на СН е: 1. да удостовери, че проектите по всички части са съгласно нормативната база на етап проектиране , следва съгласуване с ВиК , Ел и т.н  и на общината, след което се дава началото на строителството   2. да  консултира  и удостовери, че СМР се изпълняват съгласно нормативната база  и 3.да организира  документно акт 16 /УВЕ. Често обаче  проектанския екип и водещия проектант (архитекта или конструктора ) могат и да нямат договор за авторски надзор (ако са  от друг град ),  СН естествено с доп. заплащане/прехвъляне на средства  поема и частично тази функция.СН трябва да е инженер  и с теоретичен и практически опит,  но сме в БГ- заплащането на СН е в % от сумата на обекта, съответно надзорните фирми се борят за големи обекти -една къща е горе долу към 100 -200 хил лв., а другите обекти са за милионни и  по-малките къщи, за тях са "джвъчка", въобще не им се занимава и ги дават на секретарка или на току що завършили  инженери, които  дори не могат да се ориентират за какво става въпрос. Друго често явление е , ако строителят покаже, че разбира от това което прави ( не говорим за бригада ), СН си улеснява работата и въобще не присъства на обекта- и имайте в предвид, това е за обекти за милиони, не за къща...И още веднъж СН не е задължителен за обекти под 200кв.м. площ , строителните фирми въобще не им се занимава с малки неща , а бригадите не умеят и .. на вас, като участник остава честта да правите протоколи, да събирате сертификати и декларации- защото без тях няма акт 16 .

# 357
  • София
От кога СН не е задължителен за обекти под 200 м2? Защото беше, че не в задължителен под 100 м2.

# 358
Момичета имам нужда от помощ.
Нашия архитект ни начерта къщата, но каза с другите неща,че трябва ние да се оправим Вик, електро част... та въпроса ми е какви са ни сега стъпките ако някой може да обясни Simple Smile

# 359
Това е някаква дебелашка шега. Би следвало при подписване на договора помежду ви, всичко да е било посочено.
Освен това част архитектура, не може да бъде завършена и предадена окончателно без останалите части - СК, ЕЛ, ВиК, ВП, ПиБ, ЕЕ и тн.

Общи условия

Активация на акаунт