Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 45

• 46 298
  • 803
  •   1
Отговори
# 585
  • Варна
Имам външни щори с изолация на запад, не вършат работа. Направо и те излъчват топлина. При нас на югозападна  веранда ни спасява сенник с дълбочина над 3метра. Преди имахме огромни чадъри , като тези по заведенията.

# 586
  • Пловдив
Сенникът върши най-добра работа ,защото засенчва и стената .Независимо от изолацията ,ако стената се напече при 40° температура на сянка (имам спомен ,че на слънце тогава съм виждала 63°) ,отново  се увеличават загубите на помещението .Лятото не върви да кажа "топлозогуби " Simple Smile
Имаме западен  френски прозорец ,пред който има 4+м.веранда и добре ,че къщата от запад също засенчва .Ако не бе хубаво засенчен , гарантирано охлаждането щеше да е по-голямо перо от отоплението .

# 587
  • София
violence, помислете за разположението на конекторите. По правило трябва да са на външна стена, под прозореца. Конденза се извежда през стената навън и се зауства във водостока най-лесно.

# 588
  • Sofiа
Violence, може би тези, които са идвали не са били запознати с плановете за конвектори или не са им възложени на тях и не им хрумва да ви уведомят. При нас една фирма си нправи всичко по ОВК инсталацията и тези кондензни тръби ги пускаха на етап без замазка и без мазилка, заедно със захранванията им и с кабелите за дисплеите за управление на стените (за подово и конвектори).
В общи линии тези неща ги правихме паралелно с Ел инсталацията и ВиК, преди замазка и мазилка.
Два от нашите конвектори не са на външна стена,  но кондензните тръби излизат навън и всички са заустени в улуците. На тези дето не са на външна стена са в замазката.

Последна редакция: вт, 30 яну 2024, 23:17 от Valery

# 589
Моля, кажете, има ли рискове при полагане на шпакловка вътре в стаите, но времето е студено, а не сме сложили входна и гаражна врата. Има ли риск за шпакловката, да се напука или нещо друго впоследствие?

# 590
Температурата не трябва да пада под 5 градуса при мокрите процеси.

# 591
  • Бургас
И ние имаме 2 конвектори на вътрешните стени. Това са стенните, които са в коридора на 1 етаж и площадката на 2. Но и те са изведени. За съществуването на стенните ние сами си ги открихме. Във фирмата не ни ги предложиха също. Оставам с впечатлението, че и фирмите все още се учат с тези термопомпи.

# 592
  • Пловдив
Моля, кажете, има ли рискове при полагане на шпакловка вътре в стаите, но времето е студено, а не сме сложили входна и гаражна врата. Има ли риск за шпакловката, да се напука или нещо друго впоследствие?
Сложете плоскости и найлон .Всички мазилки шмат изискване за минимум 5° ,както е писал jele .
  Bar B Q ,обикновено правят нещата както им е най-лесно ,и ако има "нови" предложения от инвеститорска страна ,най-лесно се измъкват като казват,че вариантът не е за предпочитане и крие  рискове .

Вчера с ММ изгледахме клипче на полагане на външна ТИ ,по система на Баумит с дюбели под изолацията ,само в тухлата .Има някакъв резон при стари сгради (не си струва риска) ,ноооо като цяло се посмяхме доста .Докъде стигат фирмите в желанието си за печалба ,произвеждайки абсолютно ненужни компоненти  ...

# 593
  • Пловдив
violence, помислете за разположението на конекторите. По правило трябва да са на външна стена, под прозореца. Конденза се извежда през стената навън и се зауства във водостока най-лесно.
Повечето помещения са с френски прозорци и няма как.

Violence, може би тези, които са идвали не са били запознати с плановете за конвектори или не са им възложени на тях и не им хрумва да ви уведомят.
Знаеха, коментирахме ги къде искаме да бъдат поставени, обсъждахме повече от час какво ли не,  недоумявам как толкова важно нещо бива пропуснато не от един, а двама техници/бяха собствениците/.
И ако Bar B Q не беше споменала за тези тръбички, вероятно щях да разбера чак при монтажа...

# 594
  • София
Може би просто се подразбира, че ще има и не са го споменали.

# 595
Може ли някой да покаже снимки (ако има) как точно сте прекарали тези кондензни тръбички?

# 596
Violence, по въпросите за поставянето на кондензна тавичка под конвекторите и за необходимостта кондезната вода от нея да се отвежда извън сградата съм коментирала много пъти. Може да се проучи дали е допустимо и изпълнимо, на вътрешните стени да се поставят такива тавички и просто вие като се напълнят с течност да я изсипвате, за да не се налага да се чудите къде и как да връзвате и извеждате тръби. Коментирала съм и необходимостта от ранно планиране на подовото отопление, което се прави още на етап проектиране на къщата по част ОВК, която обаче за съжаление не задължителна за одобрение на инвестиционните проекти и често не се проектира. При вариант с подово отопление на етап проектиране се вземат решенията за вида на изолациите на пода, за замазките, прокарване на кабели на етап груб строеж и като цяло задължително проектиране и изчисления от специализирана фирма за ОВК. Многократно съм коментирала и какви са оптималните варианти за подово покритие при подово отопление, така че покритието да акумулира топлината и дълго да я отдава, за да има максимален ефект.

# 597
  • София
Нашите отиват към бойлерното в гаража и там ще се включат към канала, така или иначе още нямаме конвектори.

Между другото, сложих един термометър на слънце онзи ден, сутрин като станахме беше 22, това е общо взето нормалната т, в къщи зимата22-23. Като напече на сянка беше 24, на сънце, на метър от прозореца, 26,4...та не знам колко спират тези 4с...май нищо🤣
За лятните жеги вероятно сенник ще трябва в някой момент... Или дървета да сенчат😁 иначе на слънце, вън, термометъра лятото е отчитал 53-57..може и повече да съм го виждала, честно мислех, че просто откача при високи температури 😅

Последна редакция: ср, 31 яну 2024, 16:34 от Angel_Dust

# 598
  • София
Ако ще се получи дълъг тръбен път на конденза и не може да се осигури наклон, наистина е по-добре да се заложи на вариант да се изсипват вътре - както е с чекмеджето на кондензационните сушилни примерно.
Има и друг начин - помпа за конденз. Тя е малка, в кутийка 25/8/8 см. Но не бих я препоръчала, много шум се получава, едно такова бълбукане и свистене, дразнещо силно. Има три такива, поставени на климатици в офисите на работата ми, и трите са много дразнещи. Не е от марка или икономия, хубава техника е.

Последна редакция: ср, 31 яну 2024, 08:59 от sofyia

# 599
Повечето помещения са с френски прозорци и няма как.

Има и подови конвектори.

Добавям тази статия (по скоро реклама), надявам се да е полезна - https://www.bta.bg/bg/news/economy/607359-v-sofiya-beshe-otkrita … DKX90i9LWzGXgJOec

Последна редакция: ср, 31 яну 2024, 09:16 от nellytan1

Общи условия

Активация на акаунт