Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как се определя кой уикенд е първи според съдебното решение?
Има ли възможност да поискам бившата си съпруга да ми възстанови пътните разходи, когато напразно ме покани?
Как мога да се предпазя от оправданията на бившата си съпруга, че не спазва съдебното решение?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как се определя кой уикенд е първи според съдебното решение?
Според общоприетата практика в България, уикендът се счита за първи, когато включват първите два последователни почивни дни на месеца. В случай че 1 октомври попада в неделя, уикендът се счита за първи и трябва да се явите пред жилището на бившата си съпруга в 18 часа в петък (29 септември). Това е общоприета практика и при спорове, вашият адвокат може да ви консултира как да се предпазите от подобни оправдания.
-
Има ли възможност да поискам бившата си съпруга да ми възстанови пътните разходи, когато напразно ме покани?
В случаи на неправомерно отказване на предаването на детето, имате право да поискате обезщетение за направените от вас пътни разходи. Това може да бъде постигнато чрез съдебно производство, където съдът може да наложи обезщетение за причинените разходи. Вашите опасения са основателни, но вашият адвокат може да ви консултира как да документирате и докажете напразно направени пътни разходи, за да можете да поискате обезщетение.
-
Как мога да се предпазя от оправданията на бившата си съпруга, че не спазва съдебното решение?
За да се предпазите от оправданията на бившата ви съпруга, важно е да документирате всички опити за предаване на детето, включително комуникацията с нея. Това ще потвърди вашите усилия. Вашият адвокат може също така да ви посъветва как да се предпазите от подобни оправдания и как правилно да документирате всички случаи на неправомерно отказване на предаването на детето, което ще ви позволи да предприемете необходимите правни действия.
-
Кога започва уикендът според съдебното споразумение?
-
Какви са правата на родител за срещи с детето според съдебното решение?