Любители на котки - Тема 187

• 35 646
  • 749
  •   1
Отговори
# 300
Имаме бяла персийка с прекрасна дълга козина. Малката душичка е с бледо розова кожа , по ушичките е толкова тънка че прозора всяко кръвоносно съдче. Самопочиства се , но има места които не може да достигне , например под брадичката и отзад на главата. Искам да взема нещо с което да я изкъпя или сух шампоан , гледах че има и специални мокри кърпички за домашни любимци. Въпросът е че не искам да получи раздразнение по кожата или деуп подобен проблем. Имате ли препоръки за подобен продукт от който сте доволни?

# 301
Какво лекарство да му  взема? С какво да мажа нослето и езичето?
Иначе хриповете ги потушихме със синулокс и преднивет.
Нищо няма да му мажеш на нослето. Можеш да почистваш с физиологичен разтвор, за да не хваща мръсотия. Ако са язви, на езичето можеш да мажеш гранофурин. Вместо Синулокс (амокси-клав) можеш да даваш Зодон (клиндамицин). Той е специално предназначен за афти и инфекции на устната кухина.
В случая, можеш също да му подсилиш имунитета с Ветомун капсули, омега-3 (рибено масло) и да му даваш хубава храна с повечко протеини (например месо).
Стискам палци, да се справи мъника!

# 302
Прибрахме се!
Щях да си счупя краката да търча към вкъщи, сега си имам лепка.Heart

Защо ме търсиш, късно отговарям, но имах лични проблеми и все не оставаше време.
По паспорт е Ян, Ушатото му остана като прякор от малък, защото беше много кльощав като го взехме и с големи уши.Joy

Последна редакция: сб, 16 сеп 2023, 17:04 от Ивекс

# 303
Какво лекарство да му  взема? С какво да мажа нослето и езичето?
Иначе хриповете ги потушихме със синулокс и преднивет.
Нищо няма да му мажеш на нослето. Можеш да почистваш с физиологичен разтвор, за да не хваща мръсотия. Ако са язви, на езичето можеш да мажеш гранофурин. Вместо Синулокс (амокси-клав) можеш да даваш Зодон (клиндамицин). Той е специално предназначен за афти и инфекции на устната кухина.
В случая, можеш също да му подсилиш имунитета с Ветомун капсули, омега-3 (рибено масло) и да му даваш хубава храна с повечко протеини (например месо).
Стискам палци, да се справи мъника!
Страшно ти благодаря! Ще пиша има ли подобрение.

# 304
  • Варна
Здравейте!
  Ще помиля за съвет. Ситуацията е следната: спасих коте на 5-6седмици през м.Май. Трябва да го гледам още около година, защото после сестра ми ще го вземе. Сега тя няма тази възможност. Поради тази причина се съгласих да го гледам. Имам малко дете и йорки. Котето, обаче е изключително диво, така да кажа. Проблема е, че вече унищожи един доста скъп стол, започна да пишка върху барбарона на синът( вече и той е в графа съсипан, защото въпреки многократното му пране мирише ужасно). Един ден се наложи 3 пъти да го пера, а съм и с една 2 годишна хала и просто сили нямам на моменти. Тоалетната се сменя редовно и се чисти всеки ден, така че това като причина за мен отпада. Скоро се качи на масата и се наложи да хвърлям неща, защото вече ги беше облизала, добре, че мъжът ми не видя, че щеше да откачи. Снощи вече започна да пишка и върху един басейн на дъщеря ми. Признавам си, че нямам достатъчно време, за да и обръщам максимално внимание. Има и още доста съсипани неща. Не мога да я върна на улицата, не съм такъв човек и за това търся варианти. Познати отказват да я вземат, в квартирата на сестра ми не и позволяват. Единственото ми решение за сега е да е пусна в липния апартамента на сестра ми и всеки ден да ходи някой за час при нея.
 Как би се отразило това на котето, или ако някой има други решения, с радост ще ги приема.

Здравей, Jelena@, и добре дошла в нашата сплотена, обичаща котките и техните хора, група  Simple Smile
Първо и преди всичко - поздравления за благородното решение да приютиш котето. На толкова крехка възраст, шансът му на улицата е бил минимален. С това си решение си му спасила живота, за което - адмирации.
Проблемното му поведение в момента е наистина повод за тревога. И аз бих се ядосвала на твое място. В случай, че не успеете да го решите, си е сериозно основание да се потърси друго решение за настаняване на малката.
Първо обаче, те моля да опиташ да ѝ дадеш още няколко възможности. Котетата, също като малките човечета, минават през различни фази от развитието си. От 5-6 месечна възраст до около годинка и половина е най-дивата им фаза, за себе си го наричам юношество. Тогава са най-игриви, най-непослушни и пълни с енергия и изискващи много внимание. След това се кротват значително. Вие сте явно в точно тази фаза. Тя няма как да се прескочи, за съжаление. За някои хора това е най-сладкия им период, в който могат да си играят, да се забавляват с щуротиите им и да натрупат спомени за цял живот (дори и в момента тези деяния да късат и без това изпилените нерви).
Какво бих те посъветвала аз в тази ситуация?

1. възможно най-бързо кастрирай. За мен това поведение, в съчетание със силната миризма на урината, означава, че котето вече е полово съзряло. Вет и кастрация - два-три месеца след кастрацията ще паднат нивата на хормоните и първо, котето ще се кротне поне малко от малко, второ силната миризма на урината ще изчезне. Така дори и да препикае после нещо, няма да е завинаги смърдящо. Бих се радвала да съдействам с кастрацията, ако в момента не ви е до това. За вече препиканите неща - преди изпиране напръскай с ензимен препарат, който разгражда смрадливите компоненти на урината.

2. много игра из целия апартамент. Знам, че в момента това за теб ще е свръх усилие. Говори с ТМ дали той не би се включил тук (при нас женските предпочитат мъжа ми, мъжките - мен Simple Smile ). Поне веднъж, а най-добре два пъти дневно 15-20 мин време само за малката котинка с лудо гонене на играчка из стаите до пълно изтощение. Така не само намаляте активността, но и изграждате връзка на доверие и любов - котинка име време само за нея с нейния човек. Ще видиш, тези 20 мин сутрин ще ти дадат много за през целия останал ден и въобще за в бъдеще. Има ли любима играчка?

3. Къде спи малката? До кои части от жилището има достъп? Щом стола е вече надран, аз лично бих го жертвала като място за точене на нокти. И моят супер скъп офис стол вкъщи е разпорен и дунапрена му виси - реших, че обичам Бобо и Добри повече от стола. Ама нов няма да купя, че ме е яд само като го погледна как са го разпердушинили.

4. Къде е тоалетната ѝ? Има ли спокоен достъп до нея и може ли да се усамоти там и да се чувства спокойна, докато е вътре? Рови ли с удоволствие в нея?

5. Има ли любимо място в жилището? Често проблемно поведение се решава, ако се даде достъп до високо място/място, до което само тя има достъп. Това води до рязко успокоение и спад на беладжийската активност. На моя Добри, който е нервен по природа, това място му е гардероба в спалнята ми. Сложих една етажерка до него, показах му как да се качва и той стана царят на гардероба. Не е важно къде е мястото, важното е там да не бъде обезпокоявана от никого. Добри например мога да го сваля от гардероба, ако реша, но никога не го правя - той трябва да се чувства сигурен на своето местенце. Мястото на Мъри е зад един шкаф в килера. И нея мога да я измъкна, когато си реша, но влезе ли там, аз се махам от килера, мястото си е нейното убежище. Много им е важно това да си имат свое местенце. Виж дали не можеш да ѝ измислиш у вас такова.

6. Важно е да се изгради доверие с поне един човек от семейството. За котката доверие означава, че от този човек няма да получи никакви изненади, особено неприятни. Поведението му трябва да е предсказуемо и разбираемо за котката, този човек не трябва да ѝ крещи, да повишава тон, да заплашва или посяга. Котките реагират единствено на позитивна стимулация и е доказано, че за тях най-силната награда е любовта на техния човек (документалка по Netflix https://dai.ly/x8e4op7). Друга позитивна награда е храна и игра, в този ред. При пишкане извън тоалетната с неодобрително изражение без повишаване на тон се избърсва пишото и се слага салфетката в тоалетната. След това, ако котинка е дошла с вас, я погалвате и ѝ казате ласкаво нещо от рода на ето това е тоалетната на котинка, моля те да я ползваш, бъди добричка, знаеш че те обичам (галиш). Може да звучи глупаво, но разбират, може би не думите конкретно, но тона, емоцията и изразеното желание, както и зачитането, изразеното разбиране към тях и техните изживявания. Дано не звуча като изперкала леля, но е факт, че разбират и са зверски интелигентни. Добре е да им се говори като на детенце, кротко и с любов. Разбират и отвръщат също с любов.
Мястото, където е пишкала извън тоалетната, пробвай да почистиш с препарат със силна миризма - на хлор (на някой котки обаче тази миризма им харесва, въпреки че повечето я мразят), спирт, амоняк или вече споменатия ензимен препарат, поне за да не ѝ мирише и напомня, че там е пишкано.

7. това е спорен съвет. Аз съм видяла полза от успокоителните пипети на Beaphar, други потребители - никаква. Зависи явно от котето. Но евентуално би могло и това да се пробва.

Моля те, Jelena@, пиши как се развива ситуацията при вас. Как се казва малката беладжийка?

Последна редакция: нд, 17 сеп 2023, 11:16 от NoProblems

# 305
  • Стара Загора
Днес има 17% отстъпка на всичко в Стефанов.

# 306
NoProblems, много хубаво написано, човек ако няма коте, ще му се прииска да си вземе само като те изчете.Heart
Аз като казвах, че ще си взимаме коте, много близки и дори майсторите, които идваха покрай ремонта се опитваха да ме разубедят, че щяло да има поразии. Казвах им нека има, който не иска, да си вземе плюшена играчка! Аз искам живот в къщи, а то е такава неописуема емоция,  и такава школовка за дечко,  която е единствено дете, егоист от всякъде, при все, че съм се старала да не става такава и сега...това работи, да мисли за бебка като за сестричка. Като сме на покупки да чуя "нещо за Лина няма ли да вземем" музика за ушите направо. Прекрасно е с всичките бели и лудости на бебочка!
И днес е много хубав празник, честито на Софиянци и нека вярата, надеждата и любовта ви съпътстват винаги, мили хора, обичащи животинките! Heart

# 307
Noproblems, зверчето се казва Зира. Сестра ми, когато може да си дойде за повече време тогава ще е кастрира, за да може да е при нея, за да се възстанови на спокойствие. В къщи нямам как да й го осигуря с дъщеря ми.
  Котето има достъп из целия апартамент(100кв.) от скоро не я пускам в нашата спалня, защото е там барбарона. Храна, вода и тоалетна може да си ги ползва постоянно. Място, където може да се усамоти, това е върху един от гарберобите, като тя сама си го избра. Спи където си иска- на дивана, на леглото на синът ми.
  Карам повече синът ми да се занимава с нея, защото когато дъщеря ми спи и котето спи, а тогава имам малко време.
  Ще търся решение или ще стискам зъби още година.

# 308
Jelena, още година без да я кастрирате ли?
Някак се абстрахираш емоционално от котето, а то ще живее още година с вас.Това е много време, толкова, че да се напаснете и стане част от семейството.

# 309
  • Варна
Скрит текст:
Noproblems, зверчето се казва Зира. Сестра ми, когато може да си дойде за повече време тогава ще е кастрира, за да може да е при нея, за да се възстанови на спокойствие. В къщи нямам как да й го осигуря с дъщеря ми.
  Котето има достъп из целия апартамент(100кв.) от скоро не я пускам в нашата спалня, защото е там барбарона. Храна, вода и тоалетна може да си ги ползва постоянно. Място, където може да се усамоти, това е върху един от гарберобите, като тя сама си го избра. Спи където си иска- на дивана, на леглото на синът ми.
  Карам повече синът ми да се занимава с нея, защото когато дъщеря ми спи и котето спи, а тогава имам малко време.
  Ще търся решение или ще стискам зъби още година.
Какво оригинално име - Зира Simple Smile, харесва ми. Има ли си история?
Jelena@, днешните кастрации са много атравматични. Уличните котета дори ги кастрират и ги пускат на другия ден на улицата. Само FYI, ако възстановяването те притеснява като грижа. Ако се разгони, докато чакате сестра ти, може да стане МНОГО по-неприятно.
Хубаво е, че си има гардероб, вероятно тогава не е стресирана, а се бори за мястото на най-любимото вкъщи. Внимание и любов и много игра тогава, за да си имате по-кротко коте. И пак казвам, настоятелно - възможно най-скоро кастрация.

Последна редакция: нд, 17 сеп 2023, 15:14 от NoProblems

# 310
  • Бургас
Днес има 17% отстъпка на всичко в Стефанов.
Мерси, поръчах доста неща, включително две пипети за вътрешно обезпаразитяване на Байер. Дано са хубави, че ще трябва да ваксинирам малката скоро, а пипетите обещават обезпаразитяване с едно накапване.Дано го понесат добре.
Любимото ми кашонлийче:

# 311
Днес намерих телцето на още един котарак Disappointed Relieved ... това вече не може да е случайно. Явно отново са започнали да тровят бездомните животни и се чувствам безсилна. Не мога да ги предпазя. Sad
Предупредих съседите с кучета да внимават, вкл. и заплашващата ме с глоба съседка, според която кучето и имало бълхи заради котките (в същия вход живее семейство с куче и нямат подобни оплаквания, попитах ги) и трябвало да спра да ги храня. Аз проявих някаква форма на загриженост за нейното кученце, защото го разхожда без повод доста често, тя отново извъртя нещата към "проблемното присъствие на котки".
Колкото повече опознавам животните толкова повече се разочаровам от хората, честно.

# 312

Здравейте, преди три дни тази малка дама се нанесе на вилата ни. Може би е около 2-3 месеца. 800 грама тежи. Досега разглеждах храни и в крайна сметка се спрях на тези три:

Дали има особена разлика в качеството?
Малко нескопосано написах с пръст кг-цена на снимките. Ще съм благодарна за съвет.

# 313
Mia.r Много ми хареса: “тази малка дама се нанесе на вилата ни” Heartpulse
Да си я гледате и да ви радва!
Каква красива муцка има!

# 314
Малката дама е много красива. Дано е и гальовна и свикне бързо.

Общи условия

Активация на акаунт