Любители на котки - Тема 187

• 35 046
  • 749
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте! Нямам време да прочета всичко написано, защото вчера приютих улично коте на видима възраст 4-6 седмици и ми трябва бързо насоки от къде да започна. Не зная каква храна да купя, това като начало, най-важното. Това, което зная е, че човекът, който го е спасил го е обезпаразитявал 2 пъти с пудра /при ветеринар всичко/, има нещо взето вътрешно /предполагам вътрешно обезпаразитяване/ и първа ваксина преди 3 дена. Не зная мога ли да го изкъпя, защото е мърляв Simple Smile . Иначе е много игриво и жизнено животинче, не спира за минута, което малко ме притеснява, защото къщата ми определено не е обезопасена. Имам възрастна котка, която винаги е била много спокойна и животът и минава в спане и ядене. Мъж, който става на 12 години след месец и половина. Не зная как ще се справя със запознаването. За сега ги оставих да се гледат през една стъклена врата и под наблюдение за около 10 мин да са в една стая. Малкия го закача, извива гръб ... но общо взето срещата мина прилично.
Моля Ви, посъветвайте ме каква храна да купя - гранули, консерви? Дадоха ми го с пакетче гранули в пликче, които яде и няколко пауча на уискас, които унищожава лакомо.
Ще съм благодарна за всякакви съвети и насоки за пълноценни грижи!  

Последна редакция: нд, 24 сеп 2023, 09:16 от Belakova

# 451
Красоти!
Браво на вас, много се радвам когато някой приюти бездомниче.
На първо време не му давайте Уискас и прочие, храната е възможно най-ниският клас и няма хранителна стойност за животното.
Гранулата може да е дребна. Не взимайте големи пакети, а от малките за проба. Уши е голям котарак вече, но предпочита по-дребна гранула.
Изчакайте с къпането, скоро му е правена ваксина, нищо че е още топло имунитетът пада. Има мокри кърпи за животни и сухи шампоани, ако е много мръсен опитайте с това на първо време.

Будни сме от 6, на бебето му се играе, котката искаше да яде - неделна идилия.
Мина доста време и Уши изобщо не се интересува от бебето. Идва и го подушва , чисти го понякога по главичката и дотук. Пак е някакъв прогрес, но като цяло няма интерес.

# 452
  • на брега на морето
Ако ще го задържиш обезопаси  къщата. Не давай Уискас, изкъпи го щом е мърляв. Продават специални шампоани, но са скъпи; мисля че едно къпане не си заслужава да купуваш - просто ползвай мек сапун, обилно изплакване и готово. Нашата Рафаела е къпана само един път - когато я донесохме. В началото давахме бебешки пастет от ДМ, после бебешки гранули - според възрастта. Другата ни котка е рижава като това бонбонче; да знаеш, че рижавите са страхотни. Няма да съжаляваш, че си дала дом и семейство на бездомно животинче.

п.п. Пропуснах да похваля шефа - бих му щипнала бузките Simple Smile. Как се казва?
п.п.п. Поинтересувай се кога и с какво е обезпаразитен вътрешно и с каква ваксина е.

Последна редакция: нд, 24 сеп 2023, 09:43 от Котьо

# 453
Притесняват ме цветята, които имам.Големият, казва се Бруно винаги е бил с нулев интерес към тях. Но това е като живак, не зная как ще го оставя сам Sad Отивам до магазина, поне да купя играчки, че е като пружина. Предадох се, отворих вратите Simple Smile, надявам се да няма драми между двамата и скоро да станат приятели Simple Smile Още един въпрос - да му купувам ли легло? Снощи спа под мишницата ми и върху врата ми, търси да сучи, цялата ме олигави Simple Smile

# 454
Много е красив Бруно. Heart

Вземи му легло, но съм сигурна, че ще спи при теб. Нали знаеш, както го свикнеш от малко.
Щом първата среща е минала спокойно, не мисля че ще имате проблеми. Малкото е диво и му се играе, още е в този период, ще досажда и нищо чудно да отнесе някоя лапа.
За цветята нямам идея, у дома няма.

# 455
Здравейте, имам нов проблем с моето коте. Не спира да ни хапе, ама като ви казвам не спира то е буквално. На 2 месеца е и знам че е игриво, но дори и когато се успокои замалко пак почва. Почивам си на дивана и той идва мъркащ и уж искащ да го галя, почвам и той почва веднага да ме хапе или лежа си и той идва пак и почва да ми се вре във врата и да ми напада косата. Лягаме да спим и първите вечери си спа при нас и нямаше проблеми и сега два три дни просто не става- само ми напада косата, главата, гърба абе каквото се сетите. От една седмица е вкъщи и не се издържа. Не гледам котка за първи път и наистина не знам какъв му е проблема. Някой ако има съвети как да се кротне малко или поне не към нас да му е насочена играта, защото и приятелят ми много се ядосва.

# 456
  • Варна
За храната - прецени си какво можеш да си позволиш и се съобразявай с това. Храните се делят на нисък, среден и висок клас, като е по-добре да избягваш ниския клас (уискас например). За добра храна среден клас моите ветове са ми препоръчвали матис, но не съм специалист (това след годинка, дотогава ще яде китън гранули). Тук има дами, които много могат да помогнат в избора на храна. От мен един съвет само - взимай възможно най-малки количества, защото може да не я хареса. Вероятно като порасне с Бруно ще ядат едно и също. Дотогава ще си ядат от паниците:)
Аз не бих къпала, бих обтрила с влажна кърпа само. Но ако много те дразни, че е мърляв - изкъпи го набързо.
За цветята - ще рови, ще пишка/ака, ще гризе. Провери дали нямаш някое отровно за котки (примерно олеандър).
Леглото само ако не те претоварва финансово. Кашонче или кошничка са още по-хубави легълца за него, котките нямат нашите предразсъдъци. Сложи му кутия или плетен панер/кошница с нещо мекичко и готово.
Как се казва малкия тигър?

Последна редакция: нд, 24 сеп 2023, 10:54 от NoProblems

# 457
За храната - прецени си какво можеш да си позволиш и се съобразявай с това. Храните се делят на нисък, среден и висок клас, като е по-добре да избягваш ниския клас (уискас например). За добра храна среден клас моите ветове са ми препоръчвали матис, но не съм специалист (това след годинка, дотогава ще яде китън гранули). Тук има дами, които много могат да помогнат в избора на храна. От мен един съвет само - взимай възможно най-малки количества, защото може да не я хареса.
Аз не бих къпала, бих обтрила с влажна кърпа само. Но ако много те дразни, че е мърляв - изкъпи го набързо.
За цветята - ще рови, ще пишка/ака, ще гризе. Провери дали нямаш някое отровно за котки (примерно олеандър).
Леглото само ако не те претоварва финансово. Кашонче или кошничка са още по-хубави легълца за него, котките нямат нашите предразсъдъци. Сложи му кутия или плетен панер/кошница с нещо мекичко и готово.
Как се казва малкия тигър?

Много благодаря! Как да разпозная високия клас храна, освен по цената? Моят яде само и единствено Роял Каним и консерви гурме голд. Дадоха ми го от развъдника захранен с тази храна и колкото и да съм се мъчела, не съм успявала да я сменя. Купувала съм Хил, Арджента (май така се казваше) и още една прехвалена, дори не искаше да ги опита. С този малкия се надявам да успея.

С две тоалетни са, с отделни купички за храна и вода, но интереса към чуждите е неистов Sad

# 458
Брит цена - качество е много добра.
Аз давам друго за основна, но допълващата е предимно на Брит.

# 459
  • Варна
Много благодаря! Как да разпозная високия клас храна, освен по цената? Моят яде само и единствено Роял Каним и консерви гурме голд. Дадоха ми го от развъдника захранен с тази храна и колкото и да съм се мъчела, не съм успявала да я сменя. Купувала съм Хил, Арджента (май така се казваше) и още една прехвалена, дори не искаше да ги опита. С този малкия се надявам да успея.

С две тоалетни са, с отделни купички за храна и вода, но интереса към чуждите е неистов Sad
[/quote]
Храната се разпознава по състава - колкото по-малко зърно и царевица и повече протеин от дедидратирано месо (а не на прах или хидролизиран), толкова по-добра би трябвало да е. Пак казвам, не съм спец, тук има много по-знаещи от мен.
Според мен накрая и двамата ще ядат Роял Канин и Гурме, щом Бруно яде само това. РК е пристрастяващ и веднъж започнали, си го търсят.
Но това не ти пречи да се пробваш,  ще те насочат тук към някои хубави бебешки гранули, сигурна съм.

# 460
Здравейте, имам нов проблем с моето коте. Не спира да ни хапе, ама като ви казвам не спира то е буквално. На 2 месеца е и знам че е игриво, но дори и когато се успокои замалко пак почва. Почивам си на дивана и той идва мъркащ и уж искащ да го галя, почвам и той почва веднага да ме хапе или лежа си и той идва пак и почва да ми се вре във врата и да ми напада косата. Лягаме да спим и първите вечери си спа при нас и нямаше проблеми и сега два три дни просто не става- само ми напада косата, главата, гърба абе каквото се сетите. От една седмица е вкъщи и не се издържа. Не гледам котка за първи път и наистина не знам какъв му е проблема. Някой ако има съвети как да се кротне малко или поне не към нас да му е насочена играта, защото и приятелят ми много се ядосва.
Когато взех второто коте, беше същата история. Хапеше с малките зъбки навсякъде, където успееше. Ръце, крака.. Много обичаше по носа!
Разкопаваше ми косата...
Ами отмина този период. Явно е било заради зъбките.
Щом започнеше да ме напада му давах разни играчки, да го разсейвам Simple Smile

# 461
  • на брега на морето
Е, нали знаеш, че тревата на съседа е по-зелена. На първа страница май има списък с отровните за котки цветя. Какво име ще дадеш на малкото? Много е сладък, ама много.

# 462
Ами аз ги наричах Гучи 😆, но децата го кръстиха Арчи.

Купих му Леонардо, гранули за бебета, пауч на леонардо, на брит и една консерва на Леонардо. В магазина ми казаха, че това е най-високия им клас храна. Имаше и Брит, но в по-големи опаковки. Ок ли е изборът ми?

Наложи се да натроша гранулите, не можеше да ги сдъвче. Яде ги Simple Smile Какво трябва да е съотношението суха - мокра храна?
Ето го Арчи с тревата Simple Smile

Последна редакция: нд, 24 сеп 2023, 13:04 от Belakova

# 463
  • на брега на морето
Сигурно е малък за гранули. Затова ти писах за пастет. Може да го намачкаш с вилица, да му е по-лесно. Той е съвсем бебе. И за тревата се съмнявам, че е подходяща за него. Не питай за подходящи храни в магазина - те само искат да ти продадат стока, много ги интересува твоето коте. Чети тук, питай, винаги ще ти отговори някой. Моите котки са големи; Рафаела я хранехме с бебешки пастети от ДМ; не помня кога започнахме да даваме бебешки гранули - те са по-малки и по-мазнички, да дават на малките повече енергия. В ДМ продават супи 2 вида, но не помня за каква възраст са. Не давай НИКАКВИ човешки млека, хляб или тестени, шоколад, захарни.

# 464
Мммм, обичам спасени уличничета. Какъв е миличък Арчи!

Общи условия

Активация на акаунт