Прибиране или не?

• 22 335
  • 325
  •   1
Отговори
# 120
  • София
"ауу какво сладко малко бебе и т.н." ... "Тая па къде го е повлякла туй малкото бебе" ...

Аз пък не разбрах защо първото е дадено като положителен пример, а второто като отрицателен.
Еднакви са за мен, защото за мен винаги е неприемливо да се коментират непознати, независимо дали положително или отрицателно.

# 121
Е, в единия случай се опитват да любезничат , т.е. щеш нещеш те занимават .  В дргия си имат друга работа и ни им се занимава с теб, ни с бебето ти и ... но няакак си се сбутвате, нали е тясно. Така че те са принудени да се занимават с бебе и майка, а бебето и майката с чуждите проблеми.

# 122
  • София
Все е навлизане в чуждото пространство.

# 123
  • София
Чета и се чудя от кога е възпитано и прието за нормално на висок глас да си изказваш мнението за непознат. Грубо е и оставя неприятен вкус. Иначе то е ясно, че всеки е свободен да си мисли каквото си иска, но все пак трябва да има задръжки в общуването.
 Това с колежката в болничен ми в любимо. Така изпуснах една стипендия за един семестър, защото колежката си била счупила крака и нямало кой да ми задвижи документите и как изобщо може да наглея така и да искам някой да си свърши работата.

# 124
Но те не са общували с майката или бебето , както е направила западната любезна дама.  Те са разговаряли помежду си. Предполагам изобщо не са имали в предвид тя да ги чуе и да се обиди , както и тя не е искала да ги притесни и натовари .  Наистина в тясно пространство не всички можем да не си пречим. Но няма и такива с предимство да притесняват. Т.е. всеки по дискретно и без парад  Simple Smile Но да има общо само с българите ... забелязала съм страшно шумни чуждоговорящи дружинки. Сякаш не разбираме чужди езици или сякаш трябва да изпаднем във възторг като видим чужденец . Дори бутащи по улицата. Дори бутащи възрастни хора.

Последна редакция: нд, 24 сеп 2023, 14:44 от bella-ciao

# 125
забелязала съм страшно шумни чуждоговорящи дружинки. Сякаш не разбираме чужди езици или сякаш трябва да изпаднем във възторг като видим чужденец . Дори бутащи по улицата. Дори бутащи възрастни хора.
Имай предвид че извадката чужденци по българското черноморие не е представителна извадка.
По-интересен е втория ти коментар "сякаш трябва да изпаднем във възторг като видим чужденец". Навежда ме на мисълта (нямам предвид теб!)  за отношението на редовия българин (не шефа му от частната фирма, а конкретния служител който работи с клиенти). Говоря от множество лични наблюдения отстрани, както как се обслужват клиенти в България, така и от приятелски разговори със служители на малки фирми обслужващи чужденци.
Първата мисъл е, и тя се прилага не само към чужденци но и към свои е "защо пък да им се мазним, те имат нужда от мен, не аз от тях". Счита се че ако си любезен, подтискаш гнева си, когато клиента е калпав и т.н.  все едно си плюл на достойнството си. В частта с чужденците пък - "Ние имаме такааааава страхотна природаааа... а той парите ги бере по дърветата и тук като дойде направо се разтапя ... какво море, каква планина, какви кебапчета, да види какво е живот!!!    В смисъл - какво толкова да даваме от себе си, като тия дадености нашата мила страна обективно му ги дава. Какво толкова като чашата в хотела не е перфектно измита, той не е дошъл тука за тая чаша. Какво толкова като телевизора няма филми, той не е дошъл тука да гледа филми, какво толкова като имало петно на килима, той не е дошъл да гледа килими... и т.н.

# 126
Хммм, мненията тук доста добре показват разликата в манталитета. Тези невъзпитаните от летището, ако не са искали да ги чуе жената която така грубо обсъждат, са щели да се постараят да не ги чуе. Не изключвам нарочно да са целяли да бъдат чути, за да и стане гадно, или пък защото им е било важно тя да разбере те какво смятат по въпроса. А по мненията тук виждам, че тази част от манталитета е доста разпространена. Аз лично, бих искала да си го спестя това. Грубо е, невъзпитано е. И ако някой не го забелязва това, значи е потопен дълбоко в подобна действителност. И неусетно манталитетът му се е променил също. Не е здравословно никак.

# 127
  • София
Много рядко се влючвам в такива теми, защото имам някакво неразбиране към целия патос. За "прибиране" от САЩ или Азия разбирам, но какво е толкова трудно на преместването между европейски държави? Дано не ви прозвучи като заяждане, но наистина ли е толкова трудно свикването? Simple Smile

Когато са намесени деца и различни образователни системи изобщо не е толкова просто, лесно и бързо.
Попадането в определени училища в Германия и Швейцария доколкото знам може да ти отреже достъпа до висше образование. Това май малко хора го знаят и има изненадани "на място".
Не че съм тръгнала да ходя където и да е аз.

# 128
Maidenly никой нищо не може да ти отреже. Винаги има възможности. Сега на едни познати момчето завърши такова училище за което говориш и продължава да учи в другото ... Стига да може и да иска , човек може да си се изучи.

# 129
Попадането в определени училища в Германия и Швейцария
Аз самата съм коментирала тук, че баща ми живееше в Германия, но аз предпочетох да завърша гимназия в България, за да избегна този риск. Тоест съгласна съм с това. Бях останала с впечатление, че последните три такива теми идват от хора без деца. С деца, мъж/жена, които не познават България, със сигурност е сложно.

Иначе за образованието конкретно: при преместване от Германия за България съществува ли този риск с недаване на правото за следване?

# 130
Иначе за образованието конкретно: при преместване от Германия за България съществува ли този риск с недаване на правото за следване?

Не, няма такова ограничение под никаква форма в България.
Между другото семейства с деца се местят в Бг точно поради тази причина. След завършване на гимназия някои пак се връщат в Германия.

# 131
  • София
И аз не съм чувала за ограничения тук, но май има някакви приравнителни изпити в училищна възраст или такива за покриване на материала, който се изисква.

# 132
Има риск. Може да не ви се вярва, но го има и " обратния" риск: дете, което е български гражданин, учило и завършило в Германия средно образование( 12 клас или 13 клас) , взело техните матури( Абитур), не може да следва в България. Абсурдното е, че ако детето е немски или какъвто и да е чуждестранен гражданин, но с родител българин, може да следва в България. Абсурдно, но е вярно. Лятото гледах по БТВ имаше такъв " скандал" с дете, чиито родители са македонец и българка и което е израстнало и завършило в Германия се оказа че няма право да следва в България, само защото се води български гражданин. Родителите няколко дни обикаляха студиата по телевизиите да се оплакват, т.к. имаха голямо желание детето да следва медицина в България.
Излиза, че българските деца с българско гражданство, завършили в чужбина не могат да следват в български ВУЗ. Вариянта е да се откажат от българското си гражданство, да придобият друго гражданство и чак тогава може. Пълен абсурд. Може да си потърсите в нета предаванията с този случай. Аз също останах изумена.
Малко е объркано, но дано да сте ме разбрали. Като цяло законът явно също е доста подвеждаш, явно и затова тези родители се бяха заблудили.

# 133
  • Melmak
Имам доста колеги, които са етнически българи, родени в България, с бг гражданство, но като деца, заминали за чужбина (Европа) и съответно учили там средно. Оказва се, че тези, които са се върнали в България като тийнейджъри примерно в 10 клас, завършват тук средно и съвсем лесно и нормално си продължават напред към висшето. Обаче тези, учили в чужбина средно образование и завършили там, после не могат да се запишат висше тук. Не защото не са българи, а защото не им признават средното. Така един колега учи вечерно средно, за да може да запише висше след това. Не успяваха да приравнят диплома, защото не са учили български език и история на България, не са карали и матури.

# 134
  • София
В конкретния случай е водещ не произходът, а дипломата.
Момчето има право да учи тук, но трябва да се яви на изпит по квотите за чужденци, а не на общо основание. Последното е предимство, а другото е недоглеждане.

Общи условия

Активация на акаунт