Срам ме е да кажа на хората, че ще уча в България.

• 5 775
  • 112
  •   1
Отговори
# 60
Съжалявам ако те разочаровам... ама слез от облаците.
А вие си оправете образованието. Тук само се преписва и се купуват дипломи. Такава е репутацията на вашите реномирани СУ и ТУ.

# 61
  • Кърджали
Грешка. Опитай пак. Не съм завършила нито един от двата.
Хем виж, може да си го чувал. 😛

Колко струват тези дипломи, бре? Поне като знаеш толкова много, кажи и това. Решила,че ми се става лекар, ама не ми се учи (та или да си купя дипломата или да уча в чужбина)

# 62
https://www.integral.bg/visshe-obrazovanie-v-chuzhbina/universiteti-v-avstria

Ето ти един хубав линк с изчерпателна информация. Ще помоля някой да ме поправи, ако греша но образованието в Австрия е безплатно?

# 63
Човекът е учил езици, ето за Австрия, той ще разбере:
https://www.studieren.at/studienfinanzierung/studiengebuehren/#aktuell
Seit Sommersemester 2013 zahlen Studierende an öffentlichen österreichischen Hochschulen wieder Studiengebühren.
So zahlen EU-Staatsbürger den regulären Beitrag von 363,36 Euro pro Semester.

# 64
Съжалявам, че ще те разочаровам, но ако ти или някой в средата ти не е чувал за нещо, това не прави нещото лошо, а говори лошо за теб и средата ти. Викат му бедна обща култура. Твоите родители и те ли не са чували за Софийският университет - най-старото висше учебно заведение в България, основан с дарението и по волята на братята възрожденци Евлоги и Христо Георгиеви? Сигурно не са чували и за техническия университет в София? Значи сте някъде от Горно нанадолнище, на 400 км от София и самите ти родители са без образование? Щото не омаг да си представя някой от областен град поне да не е чувал за два-три български университета. То вярно, че и НБУ повече го спрягат и рекламират, ама и таксите му са няколко пъти над тези в СУ и ТУ. Виж, за там съм чувала и аз за лесно вземане на диплома, ама дали е вярно не знам.
И последно - живея в областен град. Част от нашите ученици отиват да учат в чужбина, а друга част влизат в Русенския, Великотърновския или Шуменския университет, във Плевен или Варна завършват медицина или архитектура, в Свищов и Варна учат икономика, има и такива, които учат в Пловдив, Стара Загора или София... Още не съм срещнала такъв, който да се срамува от това да каже къде учи  у нас, може би, защото не са комплексирани, че ако не са в чужбина, значи е срамно.
И наистина последно - повечето чуждестранни колежи не съм ги чувала, пък някои завършват в тях и се гордеят с това.

# 65
  • Cobrs
Здравей, понеже си на възрастта на дъщеря ми, искам да ти кажа, че “доброто” образование е доста субективно понятие и зависи от много фактори - финансовото състояние на семейството ти, твоите интереси и нагласа, усилията, които си склонен да вложиш, твоята самостоятелност и адаптивност. Навремето, най-високото постижение бе да учиш право или медицина в СУ. Единици бяха децата, които можеха да си позволят финансово да изкарат магистратура в чужбина, и то дистанционно. Сега нещата са различни, има много международни и европейски класации на университетите в Европа и света, от които можеш да се информираш по различни показатели кои университети са добри за твоята мечтана специалност. Не е срамно да учиш в България, но за да погледнеш на нещата така, трябва да го възприемеш като твой личен избор и да си дадеш сметка, че предпочитанията и възможностите ти (финансови и личностни) правят това твое решение най-доброто за теб самия. Помисли над това кое е добро и постижимо за теб, с кое можеш да се справиш в този момент от живота ти, дали ако изчакаш догодина ще имаш мотивацията и капацитета да кандидатстваш там, където всъщност искаш. Много е трудно, знам, особено ако не си пътувал, а се водиш единствено от думите на познати и непознати хора. В чужбина, както са ти казали, има университети и висши училища и предимствата на едните и другите са различни. Има специалности, които не се учат тук. Има и утвърдени специалности като право, медицина, инженерни науки, архитектура, рисуване, математика, които могат равностойно да се учат и тук. От финансова гледна точка нещата също са различни. Нужни са минимум 800-1000 евро на месец за издръжка в чужбина, в зависимост от страната, към която си се насочил. Помисли внимателно, разгледай тук във форума темите за висше образование в различните държави, много са полезни. И поговори с родителите си, те те познават най-добре и могат да ти дадат добър съвет. Успех!

# 66
Съжалявам, че ще те разочаровам, но ако ти или някой в средата ти не е чувал за нещо, това не прави нещото лошо, а говори лошо за теб и средата ти. Викат му бедна обща култура. Твоите родители и те ли не са чували за Софийският университет - най-старото висше учебно заведение в България, основан с дарението и по волята на братята възрожденци Евлоги и Христо Георгиеви? Сигурно не са чували и за техническия университет в София? Значи сте някъде от Горно нанадолнище, на 400 км от София и самите ти родители са без образование? Щото не омаг да си представя някой от областен град поне да не е чувал за два-три български университета.

Много е грозно да правите подобни внушения. Разбира се, че съм чувал за СУ, но нито е било нещо добро, нито съм го възприемал като престижен университет. Просто явно репутацията му е паднала доста последните години, какво да се прави.

# 67
Поредната тема, в която не знаят какво им се учи и са неспособни да влязат в някоя трудна, но търсена специалност в хубав университет, ама са убедени, че в която и да е чужбина ще е по-добре да го учат, за каквото и да става дума.

Някой ще каже ли кои са тези трудни, но търсени специалности. За университет няма да питам.

# 68
Погледна ли линка за Австрия, който ти качих?
Информацията там е достъпно написана и пише каква може да ти е реализацията с всяка специалност.
Вече ти трябва да прецениш, коя специалност ти харесва. В Австрия или Германия със сигурност ще имаш реализация каквото и да избереш.
Но вместо да се вайкаш кое как не може да стане сядай си на д-то и записвай курсове по езика. Не е невъзможно -  аз изкарах професионално обучение (аусбилдунг) в Германия с много ниско ниво на езика, но се мотивирах и учих сама. Знам колко е трудно - изминала съм го този път, но успеха след това никой не може да ти го вземе. Бори се за мечтите си.

# 69
  • Кърджали
Ти интереси някакви имаш ли изобщо? Освен да мрънкаш как всичко в България ти е под нивото?
Специалност се избира и според интересите, все пак, минимум...

# 70
Когато аз завършвах преди 16 години моите съученици в голямата си част не знаеха какво искат да учат. В чужбина никой не ходи да учи защото тогава не беше "модерно". Мисля, че основно от езиковите гимназии голяма част от класовете започваха да следват зад граница.

# 71
Поредната тема, в която не знаят какво им се учи и са неспособни да влязат в някоя трудна, но търсена специалност в хубав университет, ама са убедени, че в която и да е чужбина ще е по-добре да го учат, за каквото и да става дума.

Някой ще каже ли кои са тези трудни, но търсени специалности. За университет няма да питам.
Не каза ти към какво си се насочил.
Едва ли очакваш някакви непознати да ти изберат специалност.

# 72
И аз познавам една девойка, която ще учи в Германия. Няма значение какво, важното е да е в Германия. Ама е 12 кл. в немска гимназия и вече беше на езикова ваканция в Берлин.
А ти? Поне държавата избра ли?

# 73
Крива ракета се срамува от кривия космос.

# 74
Напиши какво точно искаш, за да ти се дадат насоки. А не само "искам да е в чужбина". Къде? Англия, Германия, Австрия? Каква специалност?

Общи условия

Активация на акаунт