СЪРБИЯ, Белград, Ниш, Златибор и всичко останало…/Тема 3/

• 43 855
  • 632
  •   1
Отговори
# 555
  • There I was on a July morning
И аз не съм срещала враждебно отношение в Сърбия, нормално са се държали с нас.
А в Македония преди няколко години, навсякъде хората бяха супер любезни и гостоприемни.
На гроба на Св. Климент Охридски имаше различни цени за македонци и чужденци (за "свои" и "чужди"), като вторите бяха по-високи. Пита ни разпоредителят откъде сме и като разбра, че сме българи, каза, че сме "свои" и ни таксува по ниската тарифа.Simple Smile

# 556
А на манастирите и Лесковац пак ли само кеш може? Ресторанти кафенета.

# 557
Мен малко си ме е страх как ще реагират като кажем, че сме българи. Никога не сме били в Сърбия, а е най-близката чужда страна до моя роден град София. Хем е срамота, хем ме е страх.

Лесковац, Сурдулица, Враня, да не говорим за Димитровград са по-близо от много наши градове до София, пък никога не съм била.

Притеснява ме ксенофобия от тяхна страна най-вече и да не са дръпнати и студени. Живях в Белгия и от там ми е останал този страх, но и като видях колко дръпнати са румънците в Букурещ и словаците в Братислава.
Чак пък страх. Стойте си домА или отидете в Гърция. Сърбите не са най-приятните хора, но няма да си ги водя вкъщи.
В Гърция в Солун и Атина наистина обслужването беше винаги добро, но някак си личеше, че е престорено и фалшиво. Докато например в Милано и Бергамо варира повече, понякога може в някой супермарект например да не е чак толкова добро, но когато беше добро, тоест на рецепциите в хотелите ми се стори много по-искрено, от колкото при византийците.

Както и да е, аз трети път не ходя в никоя страна, докато не посетя поне още 10 страни само в Европа, в които не съм била още. Решихме да отидем до Сърбия, но ще използваме все пак организиран тур, защото за нашите дестинации с екскурзовод излиза същото като само билетите ако отидем с автобус тип Юнион ивкони. Колата е на ремонт, а не ми се чака.

# 558
  • софия
Айде пак с обобщенията (и хвалбата между редовете). С тази ваша нагласа не знам къде би ви харесало, а и държави в Европа не останаха. Дано поне организираната екскурзия отговори на софийските ви очаквания.
Скрит текст:
При майкини на село е най-сърдечно.

Последна редакция: вт, 23 сеп 2025, 06:55 от zvаnchе

# 559
Каква хвалба, вие май четете каквото си искате?
Хич не съм пътувала много, във форума на Магеланците и Реддит хората са посетили по 20-30 държави, някои и повече. И много ми харесаха даже - най-вече Италия и Словения.

София и изобщо големите БГ градове са зле, затова и тръгвам без или с лоши очаквания. Нямам много очаквания за Сърбия, но пък може да ги надмине. От Атина, Солун и Букурещ просто очаквах това, което ми бяха казали, нали много ги хвалят постоянно, а те по-зле и по-млъсни от София и Пловдив.

Поне за Сърбия като не са в ЕС си знам, че ще е прашно, с разбити тротоари и някак бедно, но се надявам да е автентично и храната да е вкусна. То на стрийт вю понякога доста прилично си изглеждат, хем техният е стар още от 2014 година с по-ниско качество на образа и не цоцат пари от ЕС. Белград на моменти изглежда доста по-добре от София, Пловдив и Варна.

# 560
  • софия
Четем това, което сте написала. За да не се върнете отново твърде разочарована: храната е далеч от автентична. Много по-истинска е храната в гръцка таверна, но не Халкидики.
Белград някога е изглеждал по-добре от София. Поредно неоправдано очакване, което няма да бъде покрито.
Хайде, лек път и бъдете смела, без страх!

# 561
Пак тези гърци, съжалявам, че ги споменах. За мен, като изключим морската им храна, храната им е прехвалена. Много по-вкусно хапнахме в Милано и Бергамо от колкото в Солун и Атина. Там зеленчуците са с вкус като едно време у нас. Доматите супер ароматни, както си трябва. Най-вкусно съм яла там. Дори храната в супермаркетите им е супер.
В Гърция доматите и зеленчуците са като пластмасови.

# 562
  • софия
Добре, че само вие сте ходила там. Ний тук доматите с колците ги ядем, не ги хапваме и ни Милано, ни Бергамо, ни Рим, ни Италия сме помирисвали. За Гърция, извън Халкидики, да не говорим.
Между другото, темата е за Сърбия.

# 563
  • някъде ... тук ...
На мен Белград ми хареса. Два пъти съм ходила. Новите мостове и огромни сгради, паркове, старата част с уличките и заведенията.... Последно бяхме за Рамщайн и още 4 дни след това. Доста си походихме с децата (пълнолетни са, де Simple Smile), умишлено. Но и явно не сме ходили в квартали тип гето. Храна нацелихме и страхотна, и не толкова, но и гладни не останахме. Може би и София изглежда хубаво за чужденците, не знам.
Лошо или дръпнато отношение не съм усетила. Не само в Белград, а и в други части на Сърбия.
Навремето четох и за дръпнатите хървати из форумите, но ние пък с тях досега най-лесно сме се разбирали и всичко е било ОК

Последна редакция: вт, 23 сеп 2025, 22:28 от ЕлиТ

# 564
  • Пловдив
Е,не се стърпях и ще се включа в дискусията-НИКОГА в Сърбия не съм срещала пренебрежително отношение,напротив-усмихнати,любезни хора,само там(в Златибор) ни беше предложена 1 нощувка подарък от собственичката,не е прашно,с разбити тротоари,а Белград,Нови Сад,Чачак...и още,и още съвсем не изглеждат бедно,по селата къщите са чисти,спретнати,и пълни с млади хора,деца(за разлика от България,която е в ЕС).Храната е вкусна,за разлика от България,Франция и Италия(познати до болка за мен),не е опасно,страшно...Винаги тръгвам към Сърбия с голямо удоволствие,а за Италия(например),вече трета година не искам и да чуя.

# 565
Обиколила съм цяла Европа и Сърбия винаги я свързвам с топло отношение и мило посрещане.
Имаме си любими семейни хотелчета и даже се сприятелихме със собствениците им и винаги ходим с желание.

# 566
И аз така, ходила съм на доста места, но на мен храната в Сърбия ми е най- любима. Всеки ми се чуди и питат ами италианска, пък френска или турска? Ми не в Сърбия ми е най-вкусно. В Белград са малко надменни, но за страх и дума не може да става. А пък от Ниш насам, доста разчитат и ресторанти и магазини и сергии по пазара на оборот от нас, че направо се мазнят.
И извън темата дори и в Мекедония, където уж ни мразят хората се държат дружелюбно.

# 567
Българите сме тези, които се държат зле с туристите. Пресни впечатления от Слънчев бряг това лято.

# 568
  • София
Ходила съм няколко пъти на кръчма в Сърбия, но не съм забелязала храната да е нещо кой знае какво. Като чета последните мнения ми се иска да помоля да изброите някои от тези вълшебни ястия, които сте опитвали в съседката, и ще се радвам да ги споделите. Може следващият път да си променя мнението и да заменя любимата си рибена чорба в Сегед на път за Австрия с хапване някъде в Нови Сад. Между другото като спираме в Сегед, преобладаващото мнозинство посетители на рибните кръчми са сърби.
По принцип, много обичам историята, затова когато някой е бил любезен, а е нападал България в гръб - винаги се съмнявам в искреността му. То и в наши дни е така, но има малко по-различни нюанси и измерения.

# 569
  • при моите деца .....
От тук прочетох за Ягодина и зоологическата градина.
Ще съм брагодарна да препоръчате и заведения в района и какво още да видим - екскурзия за уикенд.
Преднарително брагодаря.

Общи условия

Активация на акаунт