СЪРБИЯ, Белград, Ниш, Златибор и всичко останало…/Тема 3/

• 43 858
  • 632
  •   1
Отговори
# 540
Сокобаня е по-близо до БГ, докато Върнячка баня е далече,  почти до Хърватска.

# 541
  • Пловдив
Не е толкова далече от България Врънячка баня,до Крушевац е магистрала,а след това е национален път.Изобщо не е "почти до Хърватска".

# 542
Моля да препоръчате заведение в Ниш - жива музика, хубава храна...

Kafana Meze

# 543
  • София
Значи, абитата продължават да пътуват към Европа - 9 гишета за излизане от България, 40 минути, 90% мустакати. Плюс отбиване за връчване на стари глоби. 😃 После още толкова на сръбската. На връщане - по 2 минути на граница.
Купихме по малко кашкавал и кайма, Темски манастир, Капица и обратно. 😂
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 20 сеп 2025, 20:59 от yovanka

# 544
Досега не съм била никога в Сърбия и затова решихме да пообиколом и там.Но градовете по близки до България.Мисля да нощуваме в Пирот и да разгледаме пазара.Другия ден във Върнячка баня.А последния в Ниш.Май няма кой знае какво интересно да се види,но все пак и заведенията са забележителности😉.Виждам,че има и няколко манастира по пътя-Темски,Погановски,Суковски.Кой най си заслужава?Във Върнячка баня има ли обществени басейни с термална вода за посещение.Приемам всякакви съвети и насоки.
Хубави градове са Враня, Крушевац, Лесковац. Нови сад в страхотен, но по-далеч. Приятно градче е Сурдулица.
А Бела Паланка?

# 545
Бела паланка си е едно село. Бих ви препоръчала Ягодина. Хубаво градче. Има и Зоопарк, ако сте с деца. Атракцията е жирафа Йованчо, който е доста потомен.

# 546
Мен малко си ме е страх как ще реагират като кажем, че сме българи. Никога не сме били в Сърбия, а е най-близката чужда страна до моя роден град София. Хем е срамота, хем ме е страх.

Лесковац, Сурдулица, Враня, да не говорим за Димитровград са по-близо от много наши градове до София, пък никога не съм била.

Притеснява ме ксенофобия от тяхна страна най-вече и да не са дръпнати и студени. Живях в Белгия и от там ми е останал този страх, но и като видях колко дръпнати са румънците в Букурещ и словаците в Братислава.

# 547
Не са дръпнати, ние си говорихме на български в Осоговския манастир и Димитровград. Октомври дали вече ще са преминали мустакатите?

# 548
  • софия
Мен малко си ме е страх как ще реагират като кажем, че сме българи. Никога не сме били в Сърбия, а е най-близката чужда страна до моя роден град София. Хем е срамота, хем ме е страх.

Лесковац, Сурдулица, Враня, да не говорим за Димитровград са по-близо от много наши градове до София, пък никога не съм била.

Притеснява ме ксенофобия от тяхна страна най-вече и да не са дръпнати и студени. Живях в Белгия и от там ми е останал този страх, но и като видях колко дръпнати са румънците в Букурещ и словаците в Братислава.
Чак пък страх. Стойте си домА или отидете в Гърция. Сърбите не са най-приятните хора, но няма да си ги водя вкъщи.

Преди седмица минахме в двете посоки с разлика седмица. Минахме за минути, но беше рано сутринта и вечер. И на границата с Хърватска не сме чакали. Може да е имало нещо по тази с Унгария, но и по пътя керваните ги  нямаше. Европейските европейци са се върнали от родните си места.

# 549
  • София
Съвсем нормално си се държат хората, няма за какво да се притеснявате.
Ние минахме по обяд, може би, заради това имаше голяма навалица. Мустакатите бяха всички по двама, възрастни, без деца. Явно последни се източват пенсионерите. Laughing

# 550
В Сърбия сме били с нощувки в Нови Сад и Върнячка баня, даже там два пъти. Отделно няколко пъти до Пирот. Аз лошо отношение не съм срещнала, напротив. Не виждам и защо чак страх трябва да изпитвате. Ако пък имате такива притеснения, не си го причинявайте, няма нищо задължително в този живот.

# 551
През 1991г. моя позната работеше сервитьорка в крайпътен ресторант на международния път край Крагуевац. Повтарям,през 1991г.,когато Сърбия беше във война. Една вечер собственика на ресторанта се напил и почнал да се заяжда с нашето момиче " Вие  българите ни мразите нас сърбите" и прочие от този сорт. Но сърбите от посетителите се намесили и му казали да си затваря устата.
Днес обаче Сърбия не е във война все пак, и няма причина за лошо отношение към българите...

# 552
Просто балканските субекти са си дръпнати - румънци, сърби, българи. Гърците са по-различни. Сега като го казах си мисля, че идва от соца вероятно, понеже унгарци, чехи, поляци също са дръпнати и недружелюбни.

# 553
  • София
Скрит текст:
Съвсем нормално си се държат хората, няма за какво да се притеснявате.
Ние минахме по обяд, може би, заради това имаше голяма навалица.
Мустакатите бяха всички по двама, възрастни, без деца. Явно последни се източват пенсионерите. Laughing
Още една седмица ще е така. После започва есенната ваканция. На 1.10 сме чакали 3 часа, за да влезем в България. Всички коли бяха с дечурлига.

И аз не съм срещала лошо отношение. Но не сме и от хората, които търсят някакви особени контакти с местните. Наблюденията ми са от магазина, ресторанта, хазаи (обикновено отсядаме в апартаменти). А мога да покажа и един надпис от Лесковачката рощилияда, но все пак с уточнението, че е от преди няколко години:

Скрит текст:
За братя българи, македонци и сърби.

# 554
  • София
В Пирот ходят страшно много българи на кратка почивка (разходка) и пазар. И ние ходихме два пъти тази година. Местните търговци ни се радват, защото им правим оборот. Не съм усетила лошо отношение, напротив - мили и любезни са.

Общи условия

Активация на акаунт