Професия учител - 17

• 56 404
  • 737
  •   1
Отговори
# 300
Аз също се явявах тази година.  Дават ти да подготвиш урок по математика с план конспект  и да го изнесеш пред учениците. При мен беше урок за 11-ти клас в Английската гимназия. Доц. Георгиева присъстваше на урока и след това и предаваш и разработката.

# 301
В училището, където водя КМ и чат-пат някой час по  АЕ /понеже там и с него са много зле и само една нач. учителка го владее/, ми предложиха позицията ръководител комп. кабинет. Не съм много наясно какво точно се прави и каква квалификация трябва да изкарам, може би ИТ или нещо от сорта. Ще потърся повече информация.
Ако някой е по-запознат, ще се радвам да сподели нещо, все ще ми е от полза.
"Ръководител направление ИКТ" май се води сега длъжността. Извадка от Наредба 15 за статута и професионалното развитие на учителите ...
Скрит текст:
Чл. 29. Длъжността "ръководител на направление "Информационни и комуникационни технологии" включва следните функции:
1. внедряване и ефективно използване на цифрови технологии в образователния процес и управлението на училището;
2. подпомагане на педагогическите специалисти при избора и използване на цифрови технологии в образователния процес;
3. осигуряване на съвместимостта на базите данни на училището с други системни администратори;
4. организиране и поддръжка на вътрешната информационна и комуникационна система;
5. организиране и координиране на процесите по събиране, оценяване, съхраняване, обработване, представяне и обмен на информация, свързани с дейността на институцията;
6. участие във вътрешноинституционалната квалификационна дейност за ефективното използване на дигиталните технологии и за прилагане на информационни продукти и софтуер;
7. запознаване на учениците с безопасното използване на дигиталните технологии, включително и за работа в интернет среда;
8. разработване и поддържане на електронни материали и бази данни, свързани с дейността на институцията.

Чл. 30. Длъжността "ръководител на направление "Информационни и комуникационни технологии" се заема от лица, придобили висше образование по:
1. специалност от професионално направление "Информатика и компютърни науки" от област на висше образование "Природни науки, математика и информатика" или специалност "Математика и информатика" от професионално направление "Педагогика на обучението по ..." от област на висше образование "Педагогически науки" съгласно Класификатора на областите на висше образование и професионалните направления с професионална квалификация "учител по информатика" или "учител по информатика и информационни технологии"; от
2. специалност от професионални направления "Математика", "Физически науки" от област на висше образование "Природни науки, математика и информатика" и специалност "Физика и математика" и "Физика и химия" от професионално направление "Педагогика на обучението по ..." от област на висше образование "Педагогически науки" съгласно Класификатора на областите на висше образование и професионалните направления с професионална квалификация "учител" и допълнителна професионална квалификация "учител по информатика" или "учител по информатика и информационни технологии";
3. специалност от професионално направление "Комуникационна и компютърна техника" от област на висше образование "Технически науки" съгласно Класификатора на областите на висше образование и професионалните направления с допълнителна професионална квалификация "учител".
Назначава се на 8-часов работен ден, годишен норматив 288 учебни часа по КМ/ИТ/информатика. Повече е администраторска работа - работа с електонните платформи НЕИСПУО/Школо, MS Teams, изготвяне на удостоверения, дипломи, академични справки, поддръжка на сайт, поддръжка на техниката в компютърните кабинети, техническо подпомагане на колеги. Много зависи колко е голямо училището и какви са конкретните дейности. В някои големи училища тези дейности се изпълняват от трима човека.

# 302
В голяма дилема съм, какво да правя и дали да приема...
Иначе училището е малко, квартално ОУ. Имам чувството, че там всички са си роднини по някаква линия и са предимно от застаряващото население. Не че е лошо, но поне малко от малкото да вземат да са в час с някои неща.
Общо взето нямам голям избор откъм работа, като се има предвид, че живея до голям областен град с 2 университета, бълващи ежегодно учители.
Много, много ми се работи, но четейки длъжностната характеристика, малко се наплаших, дали ще успея да се справя.

# 303
В моята длъжностна характеристика пише всичко, което човек може да се сети, че съществува…

# 304
  • На изток от Рая
Буквално всяка седмица изниква нещо ново към длъжностната характеристика на един учител, това не трябва да те спира.
Аз на твое място бих опитала. Simple Smile

# 305
  • Добрич
Тiтi, в случай, че предпочиташ да работиш с деца/ученици, това не е най-подходящата позиция.

В случай, че предпочиташ административна работа, много е вероятно длъжността да ти допадне.

Освен това е начало на педагогическа кариера. Вярно, че работното време е на 8 часа, но отпуската и педагогическият стаж са учителски.

# 306
  • Наблизо
Здравейте,

Съжалявам,че влизам така в групата ви,но търся информация...

Лекторите на граждански договор ли са? Колко се плаща един учебен час и обявите говорят за месечни часове или за учебната година?

Много много благодаря за информацията.

# 307
Здравейте,
Имам два въпроса и знам, че вие ще ми помогнете.
Работя като учител на безсрочен договор и искам да започна в козметично студио на граждански или на четири часа. Имам ли право? Трябва ли да искам разрешение от директорката на училището ?

# 308
Здравейте,
Работя като учител на безсрочен договор и искам да започна в козметично студио на граждански или на четири часа. Имам ли право? Трябва ли да искам разрешение от директорката на училището ?
На граждански договор може да работиш без проблем и без да уведомяваш директора. Аз миналата година работих така. За на 4 часа не знам.

# 309
Много благодаря!

Здравейте,
На граждански договор може да работиш без проблем и без да уведомяваш директора. Аз миналата година работих така. За на 4 часа не знам.

# 310
Много благодаря!

Здравейте,
Общият брой на часовете дневно не трябва да е повече от 12. Може да се работи на един основен договор 8 часа и втори на 4 часа без проблем.

# 311
  • София
За втори трудов трябва да се уведоми. За граждански не е необходимо.

# 312
Много благодаря!

Здравейте,
Общият брой на часовете дневно не трябва да е повече от 12. Може да се работи на един основен договор 8 часа и втори на 4 часа без проблем.
Масово предлагат договори на 2 часа на работещите на 8 часов основен договор.

# 313
  • Майничка
Защото на 2 часа нямаш право на отпуск и имаше някаква врътка с осигуряването, а на 4ч. имаш право на отпуск.

# 314
Здравейте,

Съжалявам,че влизам така в групата ви,но търся информация...

Лекторите на граждански договор ли са? Колко се плаща един учебен час и обявите говорят за месечни часове или за учебната година?

Много много благодаря за информацията.
Лекторите могат да са и на трудов договор, но им се плаща на взет час. Около 10 лв на час е, бруто, при нас е 9,90, а ако си неспециалист, е около 8 лв бруто. Посочените часове в обявите обикновено са за учебна година. Освен, че им се плаща по-малко, лекторите обикновено не получават допълнителни възнаграждения: пари за дрехи, за празници, диференцирано и др. И уж имат право на отпуск ако са на трудов договор, но се преобразуват часовете в работни дни и отпуската е мизерна.

Общи условия

Активация на акаунт