Разделяне на имот

• 3 115
  • 66
  •   1
Отговори
# 15
За да го направи не е без причина, имат сложни отношения  явно.

# 16
Живият родител сигурно има и др. имоти, щом продава/дарява своя дял.  Възможно е родителят да продаде/дари и на другото дете ( това с 1/6) друг имот.
А в един имот с дялове 5/6 и 1/6 трудно се живее от съсобственици, особено ако е неделим.
Сложна ситуация.

# 17
  • Пловдив
Но живият родител като прехвърля дела си от имота на едното дете ощетява много другото. Половината на починалия родител се дели на 3 и така едното дете получава 1/2+1/3 от живия родител и неговаъа една трета. А другото дете получава реално 1/6,което не е справедливо и трябва да има начин да се защити правото на ощетеното дете. Консултирайте се непременно с адвокат.
Ако е покупка въпросното прехвърляне нищо не може да се направи. Детето, което живее с живия родител има своята 1/6 от имота като наследство от починалия. Що се отнася до собствеността на живия родител, то той може да прави каквото си иска с нея.

# 18
Извадете си удостоверение за наследници. От имотния регистър с ЕГН на родителите ще получите копие на всички сделки, които те са извършвали след 1991 година. Става веднага срещу минимална такса. Въпросният имот
Дали е семейна собственост на двамата ви родители?
Имате ли фактури за извършените ремонти и подобрения?
И най-важното, говорете спокойно с живия родител какви са мотивите за извършения акт. Споделете, че се чувствате ощетена. Поговорете и с брата или сестрата. Опитайте с добро. Разбира се, с документите накуп на адвокат за оценка и съвет.
Не може да оспорвате дела на брата/сестрата. Можете да искате да го откупите.

Последна редакция: пн, 18 сеп 2023, 03:04 от Dimana12

# 19
  • Пловдив
Жив ли е още вторият родител?

# 20
Жив ли е още вторият родител?

Да . Жив е .

# 21
И да имате касов бон от всичко правено по имота няма никакво значение.
Да се говори с родителя защо е постъпил толкова неправомерно,може да се оспори ако е дарение чрез гледане,и пак е занимавка...

# 22
Това е много често срещан случяй.Лично съм го преживяла.Собственика-родител,може да прехвърля своята собственост,на когото си иска.Наследника има запазена част,но тя е малка.Най-чисто е да се митне през съд,ако няма разбирателство.

# 23
  • Пловдив
И да имате касов бон от всичко правено по имота няма никакво значение.
Има значение, неоснователно обогатяване се нарича - чл. 59 от ЗЗД. Разбира се, не е много за препоръчване, в частност срещу родител - сложно, несигурно и разваля отношенията. След смъртта му - чл. 12 от Закона за наследството.

# 24
И аз така мисля, без да съм юристка - наследникът наследява и точка. Там няма какво да се прави. Но може да се съди родителят, който кешира инвестициите на другото дете. Ама в съда, няма как иначе.

# 25
  • София
Едва ли някой някого е заставил насила.
От друга страна, родителят има право да се разпорежда със своята собственост както намери за добре и изобщо цялата тема ми е - някви лешояди треперят над климатика и изолацията…

# 26
Едва ли някой някого е заставил насила.
Насила не, но с обещания за едно, а после отмятане. И други манипулации. Виждала съм го. А това си е вид измама - "ремонтирай, мама, къщата, тя после за теб ще остане". А след това хоп, на братчето..
От друга страна, родителят има право да се разпорежда със своята собственост както намери за добре и изобщо цялата тема ми е - някви лешояди треперят над климатика и изолацията…
Има, така е, но със своята собственост. А чия собственост са новата кухня, навесите и прочее е малко по-сложно. Там може да се говори с адвокат. И вярно, че следва разваляне на отношенията, ама ако се стигне до там те все едно вече са заминали...

# 27
  • София
Обещаното не е като даденото.
Както и не е хубаво да имаш претенции към решенията на майка или баща, които се разпореждат с техния си дял имот.

Имай си - разпореждай се.

# 28
Насила или не, има причина да стане така. Неделим имот не може на двама да бъде,  грешката е да поддържаш на голо обещание.  Измислили са парите, има начини да се разделят  нормално. Само една причина може да обърка нещата - възрастният  е недоволен и отива при другия  наследник. Нещо като ще ви кажа аз...
 А това ,че има други имоти, човек може дза е обезщетен с пари.  Който няма  е в небрано лозе, харчили  излъган.

# 29
  • Пловдив
То не е само разпореждане с техния си дял, макар че и това е обидно, ако и да нямаш право на претенции.
Става дума за средства, а и сили, които си влагал в тоя имот като твой дом, а не като подарък, било за родител или още повече за брат или сестра. Накрая се оказва, че не е твой дом и дори не е общ.
Аз не казвам да се брои всеки лев, даден в семейството, много далеч съм от тая мисъл, но както е описано, постъпката на брата и родителя е фрапиращо несправедлива към влагащия, ако, разбира се, няма някакви особености.

Общи условия

Активация на акаунт