Седмокласници 2023-2024 - Тема 2

• 39 352
  • 759
  •   1
Отговори
# 270
По въпроса с преписването. Голямата ми дъщера е 9ти клас, има ниска оценка по Биология, то нормално, не го е учила от 7ми клас и без грам преговор - входно. Та половината клас преписвал и то доста явно, госпожата е решила да си затваря очите. Нормално преписвачите имат хубави оценки и се радват, а моята страда......Не е честно, но продължавам да й казвам, че това не е начинът, че нищо няма да стане от тях, ако продължават така. Въпреки че на нея й е трудно да го види в момента.

# 271
Много мразя тарикатите. Като учител винаги мога да кажа кой от кого е преписал. Преписвачите обикновено са и нагли и се разправят за оценката. И да, тарикатите май доста добре се уреждат в живота на гърба на трудолюбивите мравки. Щото мравчицата ще си свърши работата, ама лаврите ще ги обере тарикатът, защото знае как да се пласира. "Никой не обича изказващите" - факт, защото повечето гледат, ако могат да се възползват, принципно са съгласни с тарикатлъка. И става така, че принципните и честните са мачкани като "будали".

Последна редакция: пт, 29 сеп 2023, 16:46 от Mama Ru

# 272
  • София
Моята веднъж се изкушила да погледне в учебника по време на тест и учителката я хванал (всъщност видяла учебника под чина). Толкова много се беше засрамила и уплашила да не получи двойка, че не мисля, че скоро ще повтори.
Иначе изказването е гадно. Нейна близка приятелка два пъти я изказва по други поводи и аз не можах да простя това и си развалих отношението към момичето и приятелството им. Единия път учителката беше пропуснала да й поправи грешка на едно контролно и другото момиче отишло и й казало. Разбира се оценката й беше намалена. Другия път самият учител направил забележка на изказвачката.

# 273
Възможно е учител да пропусне някоя грешка или да сбърка в сбора на точките. Човешко е, изморяваш се и започваш да грешиш. Не е справедливо обаче, когато тази грешка (на учителя) или неволен пропуск ощетява някого.
Ако ситуацията беше обратна? Ако твоето дете беше със справедливата оценка, но другото заради учителски пропуск  1-2 точки повече и по-висока оценка?  В края на краищата в едната работа едната грешка е зачетена / поправена, а в другата - не. Децата се объркват кое е вярното в случая.

# 274
Дъщеря ми е от така наречените "зубъри" и всеки иска да седи до нея и около нея, за да преписва. На тестове все се притеснява, че някоя я ръчка и бута , за да подскаже и това я разсейва. Но пък и не иска да  издава децата, за да не й се сърдят.
Всички входни минаха, освен математиката. Само по английски й е било трудно и се притеснява за оценката. С нова учителка са тази година и в теста , който им е дала е имало много непознати думи и текст  с разбиране, който пуснала от телефона и почти не се чувал. Поразрових се в интернет и видях, че теста е на Просвета, а пък те от 1 клас учат по учебници на Клет. Явно има разминаване в материала , но здраве да е. Годината тепърва предстои, така че оценките ще се поправят, само желание за учене да има.

Последна редакция: пт, 29 сеп 2023, 21:27 от Gergana8010

# 275
За преписването - моето е много съвестно и страхливо и абсурд да препише.Но няма и да каже ако види някой . Миналата година госпожата по Бел беше хванала едно дете да преписва каза,че е било много "срамно". опитала съм се да му обясня ,че с преписване можеш да изкараш една оценка ,но си до там ,това няма да му помогне и мисля ,че го разбира .
   Получих справочните таблици, детето каза,че са му полезни особено за правилата по бел .Ако някой иска ще му го снимам.Поръчах и книгата за ученика по Архимед ,по бел на Донка Кънева и една христоматия- тук някой я препоръча- и мисля това да е.
   Като че ли още не може да се настрои на училищна вълна моето дете,а пък е от съвестните Grinning Вечер ходи да играе баскетбол / много се запали от миналата година , даже и на баскетболен лагер ходи / и много, много не му се учи Sunglasses

# 276
  • София
Тия входни са безумни и не им схващам идеята. След като са имали по 1, 2 часа от всеки предмет, без реален преговор им се дава входно на какво? На темите от миналата година ли? Каквото там помнят  от преди 4 месеца. Като за нито едно входно нямаше яснота, точно върху кои теми. Няма как да е върху целия учебник в 6-сти клас Thinking и какви оценки очакват, примерно по география на входно.. Confused

# 277
Тия входни са безумни и не им схващам идеята. След като са имали по 1, 2 часа от всеки предмет, без реален преговор им се дава входно на какво? На темите от миналата година ли? Каквото там помнят  от преди 4 месеца. Като за нито едно входно нямаше яснота, точно върху кои теми. Няма как да е върху целия учебник в 6-сти клас Thinking и какви оценки очакват, примерно по география на входно.. Confused
Ей това се чудя и аз всяка година. При положение, че са правили изходно ,след три ,четири месеца за какво е това входно. От мои познати даже съм чувала, че правят входни още първия час по предмета. За моето дете входното ниво е е един допълнителен стрес, той е много притеснителен.

# 278
  • София
Сигурно да си покажат училищата, че децата влизат на есен по - глупави, излизат в края на срока по - умни. Grinning В нашия случай щерка ми има 4ка на входно по география, като каза, че това силно е демотивира в началото на годината. Първа оценка и за какво? Тва е

# 279
Беше ми неудобно да напиша, но моя син никога, никога не е преговарял за входно. ( пропускам бел и мат) А и как се преговаря? Някои ги дават още първия учебен час. Нямаме учебници, а и да имаше какво.. Да преговори целия материал?. Той пише като неандерталец и няма как от тетрадката. До свга е изкарвал с еденица по- малко от това, което е имал като годишна оценка миналата година, което май не е зле. За преписването на мен ми е все едно, когато става дума за разказвателните. По мат и бел даже и не знам как се преписва, освен от някое другарче. За разказвателните ако се е постарал и знае от къде да погледне, значи е чел и знае кое къде е. Помагал е много пъти на контролно на други деца и за мен няма нищо лошо в това.. Ама никак не ме интервсува дали ще има 5 или 6, когато знанията са му на високо ниво и тази оценка няма никакво значение, както и преписващото дете примерно че ще изкара 6.  Дори ме дразни, защото са в училище, в което яко се учи, че много се вълнуват от оценки.. Яд го е когато има 5ца🤦На едното входящо се разрева от яд в къщи. Никак не обичам бешежкари и се скарахме.. не стига че не е отворил да преговори, ами и реве че има 5.

# 280
Ами да, синът ми също не преговаря за входни по разказвателните - както казвате няма да седне да чете всичко от 6 клас, не че няма откъде Grinning Най- много да реши някой тест от интернет или ако има тест за начален преговор в учебника. Оценките естествено са по- ниски от изходните и уж никой не ги вземал предвид. Та за мен е напълно излишно това, но предполагам, че има някакви изисквания и няма как да ги пропуснат . Обяснявам и аз,че не се учи за оценка, а за знания ама и у нас се реве за по- ниска оценка Grin

# 281
Втори ден е заседнало моето пред лаптопа и учи за входното по история. Използва електронен учебник и видеоуроците на Просвета. При толкова старание тази година очаквам поне Много добър, тя се надява на Добър.

# 282
  • София
При нас винаги се правят две входни по бел и мат - едното първия ден без преговора, а второто - след преговор. Вторите ще са следващата седмица.

# 283
При нас винаги се правят две входни по бел и мат - едното първия ден без преговора, а второто - след преговор. Вторите ще са следващата седмица.
А това е много хубава идея ! Накрая коя оценка се взема предвид ?

# 284
  • София
Не знам, мисля, че никоя. Joy Със сигурност на първото идеята е да видят учителите кое е позабравено, за да наблегнат на преговора върху него, така че тази оценка не се гледа.

Общи условия

Активация на акаунт