Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 16

• 54 034
  • 773
  •   1
Отговори
# 405
Да, метрото е супер, аз също пътувам с него, но дотам. Почти всичко друго извън метро е ужас, може би новите трамваи са ок. Няколко пъти ми се случва да се кача със светло (не бяло) яке/палто в автобус и то да стане черно, не е нормално и не смятам, че това е ок градски транспорт, който да бъде предпочетен пред кола. Когато направят годен ГТ (освен метрото), тогава да ограничават трафика. Както е в белите държави.

# 406
Няма никаква мистерия с терените - промишлени терени са част от капитала на дружества (общински или държавни). Предприятията спират дейност, приватизират се или се обявяват в ликвидация и се разпродават от Агенция за приватизация или от синдик. Примерно терена на бившия Балканкар.
Мими Роуз, дори с метро да е по-удобно, поне половината българи ще предпочетат колата. Смятат, че не могат да се гъчкат с раята в метрото, те са извисени.

# 407
Другото, което ме дразни на градския е, че много се бави заради спирките.
1 бави се в задръстването
2 бави се че спира на спирка
3 бави се още, защото докато тръгне от спирката той светофара е светнал червено
Ако си имаше бус ленти може би нямаше да е толкова изнервящо.

# 408
  • пустинята Гоби
Искаш да кажеш, ако имаше повече бус ленти, защото реално на много места има такива.

Не, че е много чист градския транспорт, ама досега не ми се е случаво да се изцапам. Ходя със светло бежаво палто и велурени светли боти в момента.

# 409
Ами на мен в мизерния 260 ми се случва често, за щастие по-често ползвам метро. В другия към тази част, 107, който е с честота на Халеевата комета, също е адски мизерно.

# 410
  • пустинята Гоби
Е ти се возиш в най-утрепания автобус на света. Наистина е много мизерен, но това не е масовия градски транспорт в София.

# 411
Ами возим се и в утрепани автобуси като са ни по маршрута. Не е по желание да си ги избираме.

Последна редакция: чт, 30 ное 2023, 12:09 от DayInMay

# 412
  • пустинята Гоби
И в двата автобуса съм се возила доволно много, което не ги прави масови за София или по-малко утрепани.

# 413
Ама то друг няма. На под 5 мин. е и е пълен, хората с какво да пътуват? С коли. Ето ви трафик.

# 414
E, като обсъждаме и кварталите, и конкретни обяви винаги се споменава и факторът достъпност с (редовен/удобен) градски транспорт, особено когато става дума за семейства с деца. Изборът си е на потребителите. Когато са купували, са знаели, че няма удобен ГТ и няма да има в обозримо бъдеще.

Но си спомням и обсъжданията на комплекса на Артекс буквално върху входа на метрото в Дружба - имаше коментари как щяла да се задръства улицата от комплекса към булеварда сутрин и вечер. Т.е. дори и при налично метро, пак се предполага, че живущите там масово няма да го ползват, а ще се возят с колите си.

# 415
Няма как всички да се возят в колите си, повечето семейства нямат две коли, а и децата не шофират. Но хора които не познават града трудно ще се ориентират доколко градският транспорт а удобен или не, просто не са запознати с пътникопотоците, връзките, прекачванията и въобще цялостен поглед какво ги очаква в мегалополиса ¯\_(ツ)_/¯ Като се заговори в темата казват, че не им трябва да ходят до центъра, ще си седят само в квартала и ще си джиткат с метрото. А ето че неизменно споменават автобуси, ама късно вече за коментар😁

# 416
Но хора които не познават града трудно ще се ориентират доколко градският транспорт а удобен или не, просто не са запознати с пътникопотоците, връзките, прекачванията и въобще цялостен поглед какво ги очаква в мегалополиса ¯\_(ツ)_/¯
София е много далеч от мегаполис, а другата информация я има в Гугъл мап.

# 417
  • Sofia
Много хора се цупят, ако не могат да си ползват колата и си търсят оправдание да не ползват ГТ.

Метрото ни е ПО-ДОБРО от това в Рим или Барселона. Новите трамваи които се движат в голяма част от София, са на европейско ниво.

И преди сме коментирали, че в България, на глава население имаме повече автомобили отколкото германците! А не е като да не произвеждат автомобили!

Въпрос на самосъзнание - познавам няколко германци, които предпочитат да ползват градски транспорт, с мисълта, че е по-ефективно: повече хора в едно превозно средство, по-малко задръствания за тези които нямат избор или са професионални шофьори, по-малко замърсяване!

Т.е. мисълта е какво е по-добро за обществото, за да върви напред. За българина - какво му е лично по-удобно, без значение от щетите които нанася (дали ще паркира на тротоара или в градинката, върху цветята, дали ще трови и обгазява, дали ще спре в кръстовище, дали ще запуши вход за линейка).

# 418
При нас случаят не е съвем така, защото удобен ГТ има, просто не е за хора. Иначе е на около 5 минути и може да се разчита на него. По принцип, когато сме купували, автобусите бяха обслужвани от Еридан транс и бяха чисти, дори бяха на 2-3 минути. Не може да се каже "да се гледа", нещата се променят. Хубаво е, че има метро вече и е друго. Кварталът иначе си е ок.

# 419
И за кого е този градски транспорт, като не е за хора?
Извинявай, ама не звучи много добре
удобен ГТ има, просто не е за хора. Иначе е на около 5 минути и може да се разчита на него.

Общи условия

Активация на акаунт