Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 16

• 53 954
  • 773
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте! Искам да помоля за мнения и (за предпочитане лични) впечатления от райно на "Мария Луиза" около "Козлодуй" в посока гарата.

Виж на място лично как е - след 19-20 часа сега - за да прецениш ако се прибираш късно какво ще срещнеш, стари къщи са, но са пътници. Има спирка на метрото, трамваите са нови, през деня е доста оживено. Много е удобно за връзка с центъра, а заради метрото и с други места. За магазини - пълно е. Района е набелязан за строеж, и го почнаха и него от преди ковида. Само не знам как ще представят всички тия образи дето се въртят около гарата , автогарата и Женския пазар пред инвеститорите и купувачите, може новите строежи да намалят силно броя им защото си мисля че живеят там под наем по старите къщи основно. Редовно ходя на басейн в Рамада и имаме приятели които живеят в квартала в къща - основното им притеснение са новите  блокчета - заради едното им се напука мазилката на къщата. Има къде да се паркира , но напоследък заради зоната доста народ спира там - мисля че почва след Сливница.

# 541
Допреди година имах доста често път натам - честно казано визуално не изглежда добре района, но пък е спокоен. Има цигани точно заради останалите по-стари къщи, макар че в такива си живеят и доста българи там. Средна оценка бих му дала. Няма на пешеходно разстояние големи вериги, но пък си има цял Женски пазар. Има и училище, не знам кой номер беше. Детски градини мисля, че няма. Минус са 2ро районно и Кръвния център, защото точно там се въртят утрепки и цигани, които питат дали не търсиш кръводарители.

# 542
Допреди година имах доста често път натам - честно казано визуално не изглежда добре района, но пък е спокоен. Има цигани точно заради останалите по-стари къщи, макар че в такива си живеят и доста българи там. Средна оценка бих му дала. Няма на пешеходно разстояние големи вериги, но пък си има цял Женски пазар. Има и училище, не знам кой номер беше. Детски градини мисля, че няма. Минус са 2ро районно и Кръвния център, защото точно там се въртят утрепки и цигани, които питат дали не търсиш кръводарители.

И вериги си има - като тръгнеш по Мария Луиза и пресечеш Сливница има Била, Про Маркет и Лидел един до друг общо взето. Сега колко са големи не мога да кажа.
Но 3 вериги, Женски пазар - ако все още не си си напазарувал всичко.... не знам Simple Smile

# 543
  • София
И в самата гара има Билла, това не е сред проблемите на района.

# 544
  • София
А след няколко месеца и Кауфланд ще има в бившите хали.

# 545
  • Sofia
Да видим, какво ще стане покрай миграционния натиск. Тук, покрай войните каква ли не паплач обикаляше района, но последните 2-3 години не го следя много. Преди това работих точно на Сливница, до Лъвов мост.
Сега, като влезем в Шенген мястото може и да се напълни с още десетки хиляди лилави от целия свят. В общи линии, в момента няма голяма полза мигрантите да стоят и регистрират в България, защото тъй или иначе трябва да пресичат още охраняеми граници, но могат ли да минават един ден и по сухоземната граница ще налазят страната, а около Лъвов мост знаете, че се въртят, за документи и заради арабската общност в близост.

# 546
В района има толкова малки магазинчета, със стоки от къде ли не. Има и Била, Лидл също не е далеч. Халите ( ака Кауфланд) след време. Има доста цигани, емигранти толкова не съм видяла ( от 3 години всяка събота съм в района, знам всеки магазин, мисля, че и продавачите ме познават вече.) Има училища, едното даже е по някаква специална програма на еврейската общност.

# 547
Някой има ли наблюдения от района на Овча купел старата част в частта на ул. Маестро Атанасов около бъдещия парк Кукуряк? На първо четене изглежда добре, но винаги ще е от полза някой от района да си каже мнението. Интересува ме паркирането как е, спокойно ли е, има ли някакви магазини освен Билата на Монтевидео и всяко друго специфично нещо, ако има такова.

# 548
Да видим, какво ще стане покрай миграционния натиск. Тук, покрай войните каква ли не паплач обикаляше района, но последните 2-3 години не го следя много. Преди това работих точно на Сливница, до Лъвов мост.
Сега, като влезем в Шенген мястото може и да се напълни с още десетки хиляди лилави от целия свят. В общи линии, в момента няма голяма полза мигрантите да стоят и регистрират в България, защото тъй или иначе трябва да пресичат още охраняеми граници, но могат ли да минават един ден и по сухоземната граница ще налазят страната, а около Лъвов мост знаете, че се въртят, за документи и заради арабската общност в близост.

В момента преобладават циганята с уговорката че няма нищо общо с предишни години защото повечето от тях не са в България вече. Има засилено полицейско присъствие около джамията и халите , наистина засилено и золуми от емигранти почти не се случват.  Това не важи за дилърчетата на дрога около градинката на банята и клошарите около гарата и автогарата. Зад гарата в момента се строи нещо голямо което значително ще облагороди района, но гарата нещо не виждам как ще се култивира изобщо, пълно е със всякакви в момента.

# 549
Това кучешката градинка ли е.
Ако е там, пренаселено ( много нови блокове с много народ), мръсно ( много по-мръсно от други части на града. Не мога да измия дограмата и перилата на терасата от мазнина). В момента има и улици, които се ремонтират. За учениците знам, че ги разпределят в далечни училища.

# 550
По отношение на цялата тази част наскоро чух, че му казват "Новите Ман. Ли." Grinning Ние живеем в близост, с ежедневно използване на метростанцията в съседство. За мен районът е комуникативен, много се пренасели, но вече зависи от конкретната сграда и място. На буферния паркинг към метростанцията винаги има места за паркиране (безплатни, поне на този етап), което е плюс. Места в училища има, детето ми кандидатства в първи клас през изминалата година и ги следях от интерес, приемаха всички. Аз лично избрах друго, де, но въпросът е, че има места. За ясли места няма, за градини бих казала, че е по-лесно, но отново си е зор (като навсякъде).
Нови блокове никнат като гъби, постоянно и навсякъде, потвърждавам мнението за новите Манастирски ливади. Grinning Но пък до центъра се стига за 12-13 мин. с метрото, така че жилище в близост за мен е плюс.

# 551
Явно зависи точно къде живеете. децата от Кукуряк ходят в други училища, защото по район не били в училището, което е на буферния паркинг и е на 100 метра от входа им.

# 552
За 88-мо нямаше проблем да приемат 4та група на последните класирания, в която попадат деца от други райони. За първо не е така, но при следващи класирания всички бяха приети, нямаше нито едно чакащо, независимо от групата. И сега стоят като свободни няколко места в системата. В други училища има повече, то това май им е най-желаното там.

# 553
Някой има ли наблюдения от района на Овча купел старата част в частта на ул. Маестро Атанасов около бъдещия парк Кукуряк? На първо четене изглежда добре, но винаги ще е от полза някой от района да си каже мнението. Интересува ме паркирането как е, спокойно ли е, има ли някакви магазини освен Билата на Монтевидео и всяко друго специфично нещо, ако има такова.
Може би искахте да кажете ул. Маестро Кънев? Ул Маестро Атанасов е в Драгалевци.
Принципно всяко мнение е крайно субективно и хубавото за един е много лошо за друг. Трябва човек да отдели време да постои в района, дори пред сградата. Да поговори с хората, които минават, да види и да усети дали е неговото място или не е. Аз винаги така съм правила и никога не съм съжалявала за ''пропиляното''време.
  В района, от който се интересувате има много построени и дори с акт 15 сгради, които нямат акт 16. Причината- липса на канализация. Твърди се, че бил отпуснат бюджет и това било приоритет на местната власт, но е така от години и точно както въпросния парк не се знае колко още.
 След 9,30-10,00 ч та до следобед места на буферния паркинг  на Мизия няма и то от поне половин година насам. Изключвам няколко-то места за инвалиди, които за щастие никой не изнахалства да заеме. В набедени за далеч по-престижни райони са доста по безпардонни с тях. Някои се ''спасяват'' на паркинга на  един от най-огромните Кауфланд в столицта в съседство, но ще е  до време .Докато сложат бариери.
Има няколко платени паркинги в квартала така че  не съвсем свободното паркиране е напълно достъпно.
 Що се отнася до запрашеността, аз бих препоръчала да се гледа в картата за запрашеност на столицата. Данните са  далеч по-конкретни и безпристрастни от нас -хората.

Последна редакция: вт, 16 яну 2024, 18:19 от mamamari

# 554
Не говоря за запрашеност, а за мазни наслагвания. Трета година ги мия и чистя. Никъде не съм видяла такова чудо.
Паркингът на Мизия/Бузема е пълен от сутринта. До там, че пълнят и пред околните блокове. С новия блок на метростанцията ще стане по-зле. Но пък е едно от малкото места, където мият улиците (поне главните).

Общи условия

Активация на акаунт