Първокласници - 2023/2024 - Тема 2

• 27 387
  • 757
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Дълбоко съжалявам за загубата ви, момичета!
Аз не посмях моите да ги водя до последния дом на близките ми! Вие сте много смели!
Децата по- леко приемат загубите! Тяхната душичка още не е обременена с проблеми и тъгата им остава на заден план. В някакъв момент, когато попораснат ще си спомнят и тогава вече по- осъзнато ще усетят загубата и тъгата след нея!

# 601
  • София
Не знам, не съм сигурна аз. Бях 2 клас като почина дядо ми, почти колкото тях. 23 г по-късно много добре си спомням всичко  с подробности.
Скрит текст:
Беше неделя вечер, телефонът звънна, аз вдигнах и баба ми( майката на баща ми, странно защо искаше да говори с майка ми, а не с него. Още по време на разговора започнах да плача, вече знаех. Баща ми се затвори в банята и стоя много дълго време там. Беше ми много мъчно. Но аз като цяло винаги съм имала по -силна връзка с дядовците си. Не можах да никога да изгразя такава с бабите ми.Не ме пуснаха на погребението мен. Та мисълта ми беше, че не смятам, че го приех по-лесно, защото съм била дете.

# 602
  • София
Моите съболезнования, момичета! Тежка тема подхванахме...Не се забравя такова нещо.
Скрит текст:
Отпечатъка остава за цял живот. За съжаление, моето първо погребение беше на съученик в 4ти клас. Целият клас присъствахме. Не ми беше приятел и през годините не мога да кажа, че съм го мислила, но сега, като родител, с ужас установявам през колко много детска смърт съм преминала. При баба ми и дядо ми няколко деца от улицата починаха, на съученик брат му точно преди дипломиране. Помня, че раздаваше бонбони за Бог да прости, аз не знаех и го питах рожден ден ли има...Сега при всяко боледуване на децата ми се сещам за всички тези непораснали деца и изтръпвам от ужас. Да сме живи и здрави, другото се оправя!

# 603
  • Варна
Моят син се роди без дядовци, с две баби. Едната баба я загубихме като беше на две, другата като беше на почти 6. И за двете продължава да говори и ги помни. Малко след като загуби втората баба, загубихме и бебе в 18та седмица. Уж не даде признак на особена реакция, но баща му каза, че като се прибрали (аз бях в болница), тръгнали да четат книжка за лягане и той ровил половин час целенасочено и му подал "Франклин и сестричката му" (беше момиченце бебчето). Всичко преживяват, просто често не като нас със сълзи. Сега братчето му, което е на 3м пък няма да знае изобщо какво е баба и дядо.
Учителят не трябва само да пише забележки, а да изговаря ситуациите с родителя.
При нас пък има обратния случай - много палаво дете, псува, говори глупости, събува си гащите пред всички... Учителката множество пъти се опитва да проведе диалог с майката, а тя само вдига рамене и казва "ами такъв е". Очевидно детето търси внимание, вероятно не получава такова вкъщи, но родителите като не искат да съдействат...

# 604
При нас е същата работа с момиче, не правело било така вкъщи, а поведението ѝ в училище е ... как да кажа, недопустимо. Майката изобщо не изглежда да взима отношение, а класната дори гони детето от час. Ще спестя подробностите, но не е за разказване направо.

# 605
И да ви споделя нашата госпожа се оказа доста строга - гледа сутрин нокти, уши, вързана ли е косата, яката на униформата.....
Браво на учителката! Напълни ми душата. Аз също много държа на тези неща. И се изумявам, когато видя разпасани, чорлави деца, с дълги и мръсни нокти, с униформи- 2-3 номера по-големи (уж да ги носят няколко години, но те от прането избеляват, раздърпват се...). Децата трябва да са приветливи, с приличен вид. Дори да няма униформи в училището, да не са облечини с шарени и "модерни" дрехи, а да се спазва някакъв етикет. Да знаят, че са на училище!

Дъщеря ми винаги е спретната, с добре оформена опашка, чиста и изгладена униформа (имаме само горна част), долната част е черен или тъмносин клин. Панделите за косата са ѝ в тон с униформата. Винаги с изрязани нокти - баща ѝ всяка неделя ѝ ги реже (аз не мога толкова прецизно на друг човек).
Не съм убедена, че някой се впечатлява от това, но го правя най-вече за нея (а и за себе си). Wink

Като я вземам от училище, всеки ден се потрисам, в какъв вид виждам доста деца...

# 606
  • София
Дъщеря ми се облича доста цветно, а и не само тя и въобще не смятам да я обличам в някакви убити цветове, при положение, че нямат униформа в училище.

# 607
Дъщеря ми се облича доста цветно, а и не само тя и въобще не смятам да я обличам в някакви убити цветове, при положение, че нямат униформа в училище.
Е, щом нямате изисквания за облекло, разбира се! При нас има, но не всеки ги спазва.

Нашата униформа също е цветна (но едноцветна). Simple Smile

# 608
  • София
То гледането за уши и нокти от преди входната врата у дома трябва да започва, не от класната. Нашата също изисква тези неща. Аз съм на мнение, че около първи клас е хубаво детето само да е в състояние да се поогледа малко в огледалото преди да излезе (където и да било). Навици за самостоятелност сега се изграждат. Същото и с дрехите- като ги видя с тия голи пъпове и джобове на късите панталони, които са по-дълги от самия панталон и не ми се навлиза, защото е въпрос и на родителско виждане..За цветовете нямам отношение аз, момчешките и без това са в избор от три макс 😄

# 609
Момичета, къде мога да видя календар на предстоящи състезания за първи клас, за тази учебна година, най-вече по математика?
 За София става въпрос.

# 610
Не знам, но тук има списък на всички предстоящи състезания по математика, като си пише кои са и за 1 клас:

http://www.math.bas.bg/smb/calendaren_plan/Kalendaren_plan-2023-2024.pdf

# 611
Да си призная, тези дни се възползвахме да направим пробата манту, че медицинската сестра ни напомни любезно. Утре ще ходим да я отчитат, но няма никаква реакция (според мен), едва се вижда къде е боцнато. Направо настръхвам, ако трябва да я реваксинират. Някой реваксинират има ли и дали изобщо мога да откажа Sad

# 612
Е, как ще отказваш?! Това е БЦЖ, не ваксина срещу хрема.
Детето си написа домашното за ваканцията, яви се на МБГ и тъй като беше набрал скорост, пожела да му напиша допълнително упражнения по БЕЛ и математика, да упражнява краснопис.

# 613
Моя юнак е реваксиниран преди 10 ина дена вече.
Каза,  че не го е боляло, при самото инжектиране.
Имаше зачервяване и леко подуване, наболяваше го 2-3 дни при преобличане..
Сега е леко зачервено все още...не го боли и не създава никакъв дискомфорт.
Успех и на вас..

# 614
  • София
Моят син го реваксинираха през юли. Отначало не даде реакция. Чак към началото на септември се образува като пъпка и още го наболява мястото..
Не би ми минало през ума да окажа БЦЖ за детето си. Малките деца са много податливи към туберкулоза.

Общи условия

Активация на акаунт