Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 72

• 29 129
  • 736
  •   1
Отговори
# 270
Вчера се зачетах за сардините🤔не си падам по рибоци.. но мога да тествам една.. консерва
Да се изкажа като сардиноядка с голям опит (от зор), и с няколко уговорки:
1) не знам какви сардини има на БГ пазар. Чети съставките; тук (Англия) съм попадала на сардини в доматен сос със захар, да не говорим за разните му там екзотични сосове - не са за нас, особено ако си на суперниско ниво на ВХ.
2) Д-р Боз допуска да се консумират сардини (и препоръчва) сардини в растително масло (зехтин, слънчоглед и пр.). На мен не ми вършат работа, тъй като не обичам рибени консерви с масло, а и избягвам растителни масла всякакви. Та моето решение: към сардините в саламура добавям разтопено масло или ги (топено масло); докато е разтопено (в МВ), добавям подправките и заливам сардините. Можеш да си ги направиш на пастет за по-късно, Вместо доматен и др. цоцове добавям табаско, пери-пери и пр. без захар, или сама си забърквам някакъв сос, но с минимум зеленчук, понеже съм на карнивор. То и подправки не бива при тоя режим, но засега ползвам чат пат.
3) Не е задължително да са сардини - може и тяхната братовчедка, скумрията. Скумрията има даже по=добър профил на омега 3: омега 6 съотношение от сардините. Може да се добави и аншоа към сардините за овкусяване.

# 271
Всички рибни консерви с доматен сос съдържат захар - в соса е.
Спец по сардините и видовете им на пазара е Долче, дано се включи по въпроса, че не е писала отдавна Hug

# 272
Всички рибни консерви с доматен сос съдържат захар - в соса е.
Спец по сардините и видовете им на пазара е Долче, дано се включи по въпроса, че не е писала отдавна Hug
Аааа, аз не писах, че съм експерт, а че станах сардинояд зорлем - около 40+ консерви за последните 3 седмици, бях в командировка, и нямаше как иначе. Писва, но добавеното ги, или масло плюс подправки, и става.
Така е, и доматеният, и другите сосове обикновено включват захар, разлихни нишестета (картофено, оризово, тапиока), но и самите домати, ако си приготвя самостоятелно сос, както и други зеленчуци, дори в минимални количества, имат ВХ - за д-р Боз не е проблем, все пак нейният сардинен фаст е за хора на кето, но аз съм на почти 0 ВХ,
По време на един уебинар я попитах за аншуата като добавка (каза ок, но да се намали солта), а също и за консервите с по-големшки сардини и консервите скумрия, като алтернатива и за тях също каза ок - с уговорката, че колкото е по-голяма рибата, толкова рискът от замърсяване с тежки метали е по-голяма. Иначе се съгласи за омегите.
Я = д-р Боз, не Долче.

# 273
Сардините, които купувам в немско, са от руските магазини, черно капаче на консервата, малки са, само 105 гр., но пък са без сос, само олио някакво. И  странното е, че с една голяма салата, засищат перфектно, чак не ми се вярваше отначало. Тези от лидл, не струват, заради сосовете вътре.

# 274
Беки, не се считам чак за спец по сардините и видовете им на пазара.😉 Аз си купувам няколко вида в консерва, а също и замразени/размразени. Но определено се чувствам пристрастена към сардините😅, обожавам ги просто!🥰
Линда, можеш да пробваш и замразени/размразени сардини. Много са вкусни и са с далеч по-неутрален аромат.🙂❤
В нашия Лидъл в момента има само един вид сардини- филета без кожа и кости за 2,49 лв. Харесвам ги много на вкус и тях, но предпочитам да ям сардините с кости.🙂

# 275
Беше цирк, как мислите проядох промишлено количество сардини и фастове - като в джунглата, за оцеляване. Най-близкият достъпен магазин беше на половин час с кола, пък и силно казано магазин, магазинче към бензиностанция насред нищото; изкупих всички консерви сардини в саламура, 3 пакетчета пушена сьомга на космихески цени, 2 пакета масло - само това беше подходящо; топеното масло и подправките си ги носех. Условия за готвене - 0. Не ни разрешават онлайн поръчки на адрес, само до пикъп пункт, а най-близкият на повече от час. Та да видиш кон сардини яде ли... Чист кетосървайвъл беше! Grin
Сега съм си у дома и съм напълнила багажника с консерви за следващия път! Grin

# 276
Линда, обожавам сардини. Но съм такъв тип човек, че щом правя нещо за здравето си, мога да го проям, че даже и да започне да ми харесва.🙂 Доктор Боз за мен е супер, следя я с голям интерес и ми е много, много полезна!🥰

# 277
Линда, обожавам сардини. Но съм такъв тип човек, че щом правя нещо за здравето си, мога да го проям, че даже и да започне да ми харесва.🙂 Доктор Боз за мен е супер, следя я с голям интерес и ми е много, много полезна!🥰
И аз съм така; сардините ми харесват, но, повярвай, 3 седмици на сардини писва. За разнообразие правех фастове - а и не се знаеше точно кога ще свърши командировката. Даже яйца нямаше в магазинчето! Да се смееш ли, да плачеш ли...Иначе беше суперзаредено с шоколади, торти, пасти, вафли, какво ли не!
Д-р Боз и аз много я харесвам; всъщност, тя спомена ПКД унгарския вариант палеокето) като вариант, който препоръчва на клиенти със сериозни здравословни проблеми. Аз не съм чак толкова зле, но натам се ориентирам (ПКД), което си е силно ограничен карнивор режим.

# 278
Е, разбира се...нали пасти, вафли, шоколади, чипс и т.н. издържат на много по-дълго съхранение...🤪
Какъв е унгарският вариант на ПКД? С какво е различен?

# 279
Е, разбира се...нали пасти, вафли, шоколади, чипс и т.н. издържат на много по-дълго съхранение...🤪
Какъв е унгарският вариант на ПКД? С какво е различен?
ПКД е месо и дреболии на преживни животни (свинското и птици не; риба от време на време); пропорциите белтъчини.мазнина са строго определени, сол, вода. Разгледай сайта https://paleomedicina.com/en
Карнивор, поне от това, което проучвам, е по-скоро рамка, в която построяваш свой режим, като има повече разнообразие от видове месо, допустимо е използването на млечни продукти, яйца и пр.; имаш повече свобода да варираш пропорции и да комбинираш продукти. И ПКД, и карнивор са 0-въглехидратни, но, от гледна точка на елиминационна диета, сп. мен, ПКД е по-подходяща (за мен), защото стартираш с изключително малко разнообразие продукти и можеш да проследиш, при постепенното въвеждане на нови продукти как реагира тялото ти.
При ПКД, поне от това което съм чела, няма фастове; те и при карнивор не са задължителни.
Единственото, което ме смущава е, че при следващата командировка (не всички са толкова екстремни), не се знае какви условия ще има, а не бих искала да нарушавам режима. Не е проблем да си помъкна миникукър и блендер; обикновено има поне микровълнова на разположение, но този път нямаше ни микровълнова, ни даже хладилник, трябваше да разтопявам маслото в чаша над чайника.

# 280
Вземи си и зехтин, ядки, тахани, свари си 20 яйца 😀.
Тръгваш като на война.

# 281
Вземи си и зехтин, ядки, тахани, свари си 20 яйца 😀.
Тръгваш като на война.
Не са разрешени - растителни масла, ядки и тахани не може на карнивор, а на ПКД и яйца не може. Давайте рецепти за суджуци; режимна шунка правя, но трябва гладилник. Освен и хладилна чанта да помъкна на акумулатор.  😀
Хубави месни консерви не съм открила. В българските магазини има разни суджуци и сушени меса, но май и за тях трябва хладилник.
Давайте идеи!  😀

# 282
Сещам се само за beef jerky, отговаря на всички условия. (Представям си командировка в амазонската джунгла, харесва ми)

# 283
Линда, не можеш ли да си направиш месо в буркани и да стерилизираш? Но дали ще можеш да мъкнеш буркани там, където отиваш?🤔
Иначе по-късно мога да ти пусна рецепта за кабаноси (месни пръчици), ако ти върши работа.🙂

# 284
Сещам се само за beef jerky, отговаря на всички условия. (Представям си командировка в амазонската джунгла, харесва ми)
Beef jerky е супер; режимно май само в амазон има.

Линда, не можеш ли да си направиш месо в буркани и да стерилизираш? Но дали ще можеш да мъкнеш буркани там, където отиваш?🤔
Иначе по-късно мога да ти пусна рецепта за кабаноси (месни пръчици), ако ти върши работа.🙂
Буркани може, ще стоят в колата, а тя ми е неприкосновена територия. Никога не съм стерилизирала месо, това малко ме притеснява. Кабаноси обожавам, давай рецептата.
Благодаря, момичета!!!

Общи условия

Активация на акаунт