Стилът ни според възрастта - лайфстайл тема за пораснали момичета. Отново е есен. (Тема 31)

• 204 643
  • 2 261
  •   1
Отговори
# 510
Скрит текст:
Случайно попаднах дискусията за съня в тази тема Blush
В друга тема вече писах за мелатонина, да пиша и тук...

Мелатонинът е сериозен хормон. Помага за заспиване, но има и много странични действия, които към момента дори не са добре проучени. С една дума - внимание! Дългосрочна употреба категорично не се препоръчва.
Относно хранителните добавки - преди известно време в Европейския съюз бяха забранени хранителни добавки с повече от 1 mg мелатонин в дневна доза. Всичко над това количество следва да е лекарство по лекарско предписание. Това не е случайно. Да, в Щатите дозите са много по-либерални, но там с всичко е така. Спрямо Европейските регламенти FDA е като разграден двор. Там като че ли поощряват взимането на сериозни дози от каквото и да е. Бизнес да има Grinning
Да споделя и моя опит - справих се с безсънието с помощта на ашваганда (индийски женшен) и габа (гама-аминомаслена киселина). Те спадат към групата на адаптогените - вещества, които ни помагат да се справим с тъмната страна на стреса, т.нар. дистрес.
Нямат странични действия, могат да се приемат дългосрочно. Има ги във всяка аптека.
^^^ Ветрена, аз лично от Ашваганда се треса като болна, та не съм убедена за страничните ефекти. Корейският женшен не ми действа така. Твърде персонално е. Например аз съм правила жестока реакция на Ибупрофен, а милиони си го пият, за бога, дори аз си го пиех без всякакви проблеми преди този епизод.

10 мг мелатонин работят при мен, а по-малки дози - не, но както и преди писах нищо за сън не пия повече от 3 поредни седмици. Принцип. Каквото и да пия правя почивка поне 2Х, колкото съм го пила или пия спорадично, а не в серия. Мелатонин за джет лаг взимам от 2010 год приблизително.

Аsa
- да ти е честито порасналото и дипломирано дете! По вода да му върви в живота!

Silver pearl - и аз смесвам всичко - червила, фдт, пудри... и за да не идят зян, и за да ги напасна към моите нужди и претенции.

Cloе, това за красотата дето им е в кръвта малко ми напомня за индийците, дето математиката уж им била в гените Wink  Разбира се, ако си израсъл в културен и исторически център с експожър на арт, музеи, мода, етц - да, ама това важи за всяка националност и както и всичко друго е индивидуално. Но да, и парижанките и миланските кокони си мислят, че са по-по-най не само спрямо останалия свят, но и в сравнение със собствените си сънароднички.

Но ОК, ето малко галско вдъхновение  за всички, за които славянското е нерелевантно. Английски, но с френски акцент Wink

^^^вчера забърсах малко вдъхновение от това видео и сложих черен кожен панталон със тъмносин кашмирен пуловер (и френски шал в оранжево, черно и няколко оттенъка синьо).

Скрит текст:

Последна редакция: пн, 16 окт 2023, 17:07 от Agent Provocateur

# 511
  • София
Алергична реакция може да се появи по всяко време. Може и да не е към основната съставка, а към пълнеж.
Добавките не са безобидни. Фактът, че се продават без рецепта, не означава, че нямат странични ефекти.

# 512
Ветрена, аз лично от Ашваганда се треса като болна, та не съм убедена за страничните ефекти. Корейският женшен не ми действа така. Твърде персонално е. Например аз съм правила жестока реакция на Ибупрофен, а милиони си го пият, за бога, дори аз си го пиех без всякакви проблеми преди този епизод.

Агентче, може би наистина става въпрос за някаква алергична реакция... това никога не е изключено, все пак най-големите алергени, които човечеството познава, са растения. Четох много проучвания за ашваганда, тя е едно много, ама много изследвано растение и генерално се смята за безопасна. Има само едно наблюдение за интоксикация (при една жена, многократно по-високи от препоръчителните дози). Със стопирането на приема симптомите изчезнали. В същото време доказаните ползи от растението са много и разнопосочни.
Естествено, с нищо не бива да се прекалява, нищо не бива да бъде приемано за панацея.

И да, разбира се, че добавките не са безобидни. Както и храните Blush
Дори обикновената ябълка може да е проблем за някого.

# 513
Приемах ашваганда по-миналата зима и по никакъв начин не се отрази на съня и общия ми тонус.
Снощи с Таурин заспах като бебе, още преди 21 ч.

Лъвице, след продукти без отмиване косата ми стои на клечки. Кой е балсамът, който използваш?

# 514
Linofrina балсамът е Wella pro series - за обем. Но аз мия косата през ден или всеки ден.

# 515
Ветрена, не е алергия, аз след това опитах 2 други ашваганди на различни брандове за да проверя, просто на мен така си ми действа. И не отричам в никакъв случай ползите от нея, просто се дразня на прокламации "без странични ефекти". Разбира се, страх от странични реакции и/или алергии не трябва да ни спира да търсим и ползваме добавки, ako ползата от тях е съществена.
Скрит текст:
Дори на шишето на онзи Ибупрофен бяха описани потенциалните странични ефекти:
https://www.nhs.uk/medicines/ibuprofen-for-adults/side-effects-of-ibuprofen/

# 516
Агент, моля те,  би ли обяснила ,,треса като болна,,?
Препоръчвли са ми я.
За нервите ли имаш предвид или друго?

# 517
Не съм Агент, но да се изкажа Smiling Imp имам случаи в които ме тресе, без да имам температура. Едно мравучкане по кожата, но без сърбеж... Едно такова като невралгия на голям участък.   Като втрисане, но от нерви. Нервно ми е, но не знам защо...
Аз бях така от предозиране с милгама (уж успокоява и подпомага нервите, ама лекаря при прещипване при протрузия, нещо не ми сметна дозата и на 4тия ден вече беше зле). Оттогава винаги си проверявам дозата за килограмите по листовка, за децата също.

# 518
Чета и попивам препоръките - обезателно ще пробвам.
Проблема при мен е заспиването, твърде много мисли ми се въртят в главата и дори медитация не ги успокоява. Такъв ми е периода, имам напрежение във всички основни области в живота и не мога просто да спра да ги мисля.

Преди пиех редовно 10мг мелатонин - добре ми действаше, докато не спря да действа. Наистина вече не продават свободно в аптеките тази разфасовка, явно има защо.

Последна редакция: вт, 17 окт 2023, 09:21 от Maroonka

# 519
Лъвице, 

Мятай, моля на тепиха името или снимка на спрея .
Ако не съм с професионално направена прическа съм ...

# 520
  • София
Maroonka, не те бях виждала! Адски яка и фит си!

По темата с добавките - също мисля, че трябва да се внимава и няма универсална за всеки. Те не са лекарства и не са толкова изследвани, но със сигурност не са безобидни.

# 521
Лъвице,  

Мятай, моля на тепиха името или снимка на спрея .
Ако не съм с професионално направена прическа съм ...

Заповядай

Марунка, прекрасна !
По темата с добавките не се включвам, защото не пия такива, а и нямам проблем с безсънието.

# 522
  • София/Севлиево
Добавките са нож с две остриета...Аз от ниацин щях да пукна(беше уж в нормална доза,метилирана форма като за мен,но никак не ми понесе и от тогава много внимавам с него).

# 523
Ниацин, особено приет на гладно, може да предизвика много гадни усещания. Имам опит и аз, бррр….
Принципно с всички витамини от В-групата трябва да се внимава. Пенева сподели за Милгама, която все пак е лекарство, а по-силната версия Милгама Н е само с рецепта. Странно е, че има хранителни добавки с по 100, че и 500 мг ниацин, при положение, че официално приетата необходима дневна доза от него е в пъти по-ниска. Предполагам, че няма да е задълго - от няколко години европейските власти следят стриктно добавките и непрекъснато се правят промени в посока ограничаване, не либерализация. При добавките основният критерий е доказана безопасност, докато при лекарствата е доказано терапевтично действие, заради което са допустими и странични действия и те задължително се описват в листовката. Ниацинът и някои други витамини са в сивата зона. Дано ги регулират скоро.

# 524
  • София/Севлиево
Точно на гладно беше,след закуска,но преди обяд...А ММ си прави ниацинов флъш веднъж на няколко месеца (с това нещо пожарникари и други изложени на вредни вещества си пречистват организма дозите са чудовищно големи)...

Общи условия

Активация на акаунт