Осмокласници - 2023/2024 - Тема 2

• 63 175
  • 919
  •   1
Отговори
# 480
Обаче, това че класната е на 24 години се оказва проблем за самата класна. Ревнува децата от учителя по английски, той е повече време с тях и само трупа черни точки пред децата като мрънка срещу него.

# 481
  • София
Много се радвам, че всички деца са доволни от новите си училища и се чувстват добре в своя клас. .
Ели все още не е на мястото си в 35-то и мисля, че съжалява дори за преместването.
Нещо и ентусиазмът и за ФЕ почва да се изпарява, добре че сама си го избра. Но щом вече е склонна да гледам, ако се освободи място в прилично училище с АЕ, а дори и немски от който уж бягаше това е доста показателно. И Че си учи езика и според мен доста напредва, та не е това причината за загубата на ентусиазъм за ученето му.
Не мисля, че има някакъв сериозен проблем и с класната, осен че е от старата генерация или пък с децата от класа, но явно не е нейното място. Има само едно момиче  с което станаха по-близки и ако тя отсъства съвсем не и се ходи на Ели на училище.
По нейно желание я записахме на екскурзията с класа във Франция, оказа се че съвпада с лагер от леката атлетика и сега съжалява, че нямало как да се откаже от Франция, заради капарото и да си отиде на лагера.
Жабче, браво на републиканската шампионка. Много се радвам и че двете се чувстват добре в новият си клас.

# 482
За съжаление аз не мога да кажа нещо положително за испанската.
Попаднахме на "късата клечка" по испански език. И класът стандартно е с 30-50% двойки на всяко контролно. Има деца, които започнаха с уроците по испански. Други вече започнаха да съжаляват, че са избрали гимназията и намразиха предмета. Преди "някой" да ми скочи, че в класа има и 6-ци и 5-ци... Да има 2-3 деца с оценки около 5, но никога пълно 6 или над 5.5. Доста е шизофренично, защото в Школо може да се види картина от 2,64 на писмено изпитване и пълна 6-ца на устно изпитване в рамките на един ден. Wink За наше съжаление, така е само в техния клас и касае учителят, а не качествата и старанието на децата. Всички казват, че госпожата "знаела добре испански" и това може би е късмет за нашите деца. Аз лично не виждам никъде положителното. За да си много добър учител се изискват редица качества, и едно от тях е да вдъхваш увереност и любов към науката у децата.  В другите класове ситуацията е нормална и повечето деца са щастливи. Родителите на останалите деца в класа "са доволни", но аз сравнявам с предходното ни училище, и след сравнението, определено нищо добро не може да се каже по темата с испанския. За някои това може да е "върха на сладоледа", но уви ...
По математика да кажем, че положението е приемливо според моите стандарти. Приемливо, но задължително с допълнителни усилия в къщи. Иначе дупката ще е на лице още на следващата седмица. По БЕЛ децата си обичат учителката, защото работи доста разчупено.

Другата тема на Испанската е, че за един 8 клас няма нормална класна стая и випуска се редува в една "стая" в мазето за по 2 седмици. Освен това директорката писа писмо по друг повод, в което спомена, че поради тази причина, догодина може би ще намалят приема с 1 паралелка. Училището има отредена нова сграда, която обаче е паметник на културата и все още си чака разрешенията от Министерство на културата.

Иначе, като изключим преживяванията с испанския, детето си хареса училището и класа, спокойно и е, и си намери много бързо приятелите и групата за общуване.

И последно. Съвсем умишлено пиша този пост. Ясно ми е, че ще бъда разконспирирана на секундичката и рискувам доста за детето си. Но да видим кой и как ще реагира. Спрямо тази реакция и аз мога да реагирам.

Последна редакция: пн, 18 дек 2023, 10:01 от Fancy

# 483
  • Някъде там...
Aila, може би й трябва време? Ако си намери повече приятели, рязко ще й се доходи на училище, предполагам? Моето проблемно девойче също има драми от време на време и все още не е на 100% на мястото си, все още има носталгия по стария клас. Но проблемът си е в нея, не е в съученици, учители или училище, и тя си го осъзнава. Същото се случи и в предното училище, трябваше й повече от година, за да свикне и да си намери мястото. Изговорихме го това ние и сме се заредили с търпение, нищо, че премрънква от време на време. Добре, че е със сестра си, тя се запознава с деца от класа и другата се примъква. Имат си вече някакво кръгче от приятели, но в стария клас беше много близка с няколко деца, имаха си групичка и явно тук още не го усеща така.
За сближаването много голяма роля има и класният. И нашият е млад, за първи път е класен. Организира им мероприятия извън училище, прави часовете много, много забавни. До степен да им е интересно с откровено скучната древногръцка литература, която учат в момента. Успя да запали едната, която бягаше от четенето на книги като дявол от тамян. Вечеря и чете "Антигона" за втори път. Другата се жалва, че ще отсъства, когато ще взимат нов урок по литература. Дал им е списък с книги, които да прочетат и представят пред класа. Едната е избрала "Метаморфозата" на Кафка, за разнообразие на английски. Laughing
Сега ще си разменят подаръци, уговарят се да ходят целия клас на кънки през ваканцията. Госпожата по немски дава проекти, които също действат много сплотяващо - като да преведат рецепта на немски, да я приготвят и да занесат в училище. Голяма дегустация падна.

Фанси, и при нас оценките по немски са така. Понякога тестовете са умишлено доста трудни и оценките не са върхът. На устно изпитване обикновено са високи. Някак не ме притеснява засега. Важното е да не им спихва ентусиазмът. Имам спомен, че в езиковата навремето и при нас беше така.

Последна редакция: пн, 18 дек 2023, 10:08 от Жабче

# 484
Жабче, при нас положението не е инцидентно. Въпросната учителка до миналата година е преподавала само на 11 и 12 клас "специален" предмет - испанска литература. Отзивите и от големите са абсолютно идентични без изключение на випуск. Сега поема подгответа, на което всички познати, завършили Испанската, реагираха с огромна изненада и почуда. И повечето ученици казаха "моите съболезнования". Оценките изобщо не са ми важни. Важни са ми знанията по езика и да не пречупи желанието за учене. Нещо, което вече се случва. Редуват се вече много често периоди на "отебаване" и "безразличие", защото не виждат резултатност от труда си. А те се трудят. Много.

П.с. Проблемът освен това, е че критериите за оценка се менят в движение, не се разясняват изисквания към заданията и после се занижава оценка, ако не си фитнал на неразяснените изисквания. Едни деца се санкционират на контролни за нещо, други на същото не се санкционират...Вече има и любимци и такива, които са поставени в графа "лузъри" без никаква причина. Изобщо стандартите не са еднакви за всички. И т.н.

Последна редакция: пн, 18 дек 2023, 10:40 от Fancy

# 485
И при нас учител по езика успя да сътвори поразии.
Тъй като наборът е второто ми дете в тази гимназия и с този език , но за съжаление попаднахме на същата преподавателка /трябваше тази година вече да е пенсионирана/, която преди 2г. "омаломощи" класа на голямото ми дете с двойки на богато и успя да отврати децата от езика. Миналия четвъртък в 19.08ч./последен час, който свършва в 19.10ч./ завъртя двойка на набора, че си позволил да събере част от помагалата, а часът не бил свършил. Използвала това му "провинение" и го накарала го да направи резюме на клип, който гледали малко преди края на часа, извън учебника и той не се справил, защото вече бил достатъчно стресиран от забележката ѝ за прибраните учебници.
Такова отмъстително отношение все бях очаквала от тази, но като приключи всичко, смятам да ѝ напиша "благодарствено" писмо, с което да отбележа невероятното ѝ постижение да успее да откаже и двете ми деца от езика.

# 486
  • София
Жабче, Борис Илиев ли е е класен на девойките?

Иначе моят синковец така да си кацна на мястото... Все още не познава всички деца от класа (особено момичетата), но си намери няколко младежи със сходни интереси и се чувства добре. Класната по АЕ успява много добре да ги ангажира въпреки факта, че масата деца имат доста добро ниво. Както ни каза и на нас на РС, повечето от тях са достигнали до това ниво, учейки интуитивно, а сега ще трябва да го правят структурирано. Лесната граматика компенсира с много думи, които им дава и той редовно ни изпитва с баща му за някоя по-засукана дума.
По БЕЛ стандартно се върти около 5, колкото и реално заслужава. По математика е на приливи и отливи - ако решава задачи вкъщи няма проблем да има 6, не решава ли - 4...
Поддържа и връзка с приятелчетата си от стария клас - една групичка от 6 момчета се записаха на волейбол в Славия и ходят всяка събота и неделя за по 2 часа.
Със сигурност не се е преучил нито миналата година, нито сега, не мисля, че и занапред ще го направи, но той е доволен от себе си, с кеф си учи новите думи по АЕ, пише домашни там без да го подсещам (както се налага по математика), така че и аз съм доволна.

# 487
  • Някъде там...
Не, другият "младеж" е, Стойчев. Май само на два класа от випуска преподава.

# 488
Не познавам преподавателите по език в нашето училище но явно детето попадна на чудна класна и преподавателка. Даже и да не е най-добрият в класа наистина му харесва езика и не му е някаква досада ученето. Че тряваб да полага повече усилия - тябва. Но и това мисля, че ще стане.

Мисля, че е чудесна практиката в 73-то на 8 клас да преподава само един преподавател по езика, доколкото знам другата година ще дойде друг. Но е важно, че този човек има практиката и уменията точно в тази важна за тях година при сблъсъка на много от тях с чусто нов език. Другото което е хубаво, че именно този преподватател прекарва с тях най-много време и е най-близко до тях през тази учебна година.

Това което ми харесва, че домашните са добре балансирани и много голяма част изобщо не са от учебника. Старает се децата много да практикуват наученото.

Относно, ролята на класният ръководител, нашата госпожа бързо успя да ги организира да честват рожденните си дни заедно, вече няколко пъти бяха на театър и разни допълнителни занимания.

За сградният фон нямам никакви забележки, след сблъсъка ми с него когато записвах детето и бях в потрес Simple Smile Имат класна стая, топла, слънчева и ремонтирана.

Детето ми е щастливо и доволно, а щом е така семейството също Simple Smile

# 489
  • Sofia
Aila, много жалко, че Елена не се чувства добре. Забелязвам, че не си писала в последно време.
При нас всичко е наред, мина малко първоначалният ентусиазъм и сега е по-често без настроение. Най-лошото е, че рязко спря спорта, без обяснение. Не мога да измъкна нищо от него , нямало да ходи вече нито на лека атлетика, нито на какъвто и да е спорт. Точка. Много се надявам, че напролет ще си промени мнението и ще се заинтересува от някакъв спорт.
По БЕЛ имаше някакви резерви към учителя, но сега му било много интересно. По биология е най-смешното, защото това определено е предметът, който му е най-неприятен още от миналото училище. Хич не иска да учи. Обаче пък на мен ми е най-интересният и продължавам да го тормозя. Тъй като това е единствената учителка, която не прави тестове, а иска да се пише по дадена тема, аз много държа да учи. Направо сядам с него и не спирам да го изпитвам. Резултатът е, че има най-висок успех то биология и не спира да се хили на всяка шестица, която получава. По другите предмети  не знам много какво става - учи ли, не учи ли...

# 490
  • София
Aila, жалко, че Ели не се чуства добре. Търсете причината, верояно има нещо, която я тормози, но не ви го споделя. Моята девойка ми доверява страшно много неща, но беше спестила да ми каже за обидите, които търпи от съученик. Разбрах чак края на учебната година... Новият клас засега е по-добре, няма си приятелка обаче, има само група с момчета, с които играят и си говорят всяка вечер. Нейните приятелки отидоха в други училища и разполагат с ужасно много свободно време, пишат й понякога по време на часовете, нямат домашни освен по профила и езика. Събираха се стария клас и всички дошли деца са споделили това. Не мислех, че нещата са така различни откакто голямото ми дете беше осми клас. При нас има една учителка, която преподава и в друга гимназия, пише шестици на един-два зададени въпроса, надявам се или училището да я превъзпита или да намерят друг преподавател. Останалите учители, дори и съвсем новите, са супер, доживях да чуя, че физиката била супер, и че няколко поредни часа език минават много бързо. Групата им по езика 13 деца обаче са в една такава малка стая, буквално са един върху друг, няма въздух и постоянно отварят прозореца и го затварят, че става бързо студено, ама няма пълно щастие, няма друга свободна стая. Продължава да се интересува все още най-много от биология и химия, иска да ходи на тези олимпиади. Ходи и на математика преди седмица, никой не я кара, тя не ходи на школа и никога не е ходила, и винаги се чудя защо се записва, ще мине на втори кръг, но там без подготовка няма смисъл, но си мълча, тя ги знае тези работи. За подарък по нейно желание й взех някакво джобно принтерче, което се свърва с телефона, и няколко книги на бг и англ. Иначе спортува всеки ден, чак мускули направи, борим изкривяванията и се молим да не се увеличат градусите.
Рони, звучи като да сте при Люси, познавам го по друга линия и е невероятен.
Поздравления за спортистите!

# 491
  • Пловдив
След първоначалния стрес през септември, моята осмокласничка в МГ-то вече е в свои води в класа. Намери "другари". Започна социалния живот и в новия клас и се чувства добре. Говори за: "ще ме пуснете ли на "домашно" с преспиване?" "Домашно" е събиране в нечий дом, ако не сте се сетили, де. Ние - отказваме засега.

БЕЛ никога не й вървял, но новата госпожа я е взела на мушка и не й дава въздух да си поеме. Когато никой не отговаря, вдига нея. Joy
За учене - не се е преучила...

# 492
С адаптацията проблем няма. В класа си с дружи с три момичета от випуска й в основното, както и с няколко други.  От другите класове също има 2 приятелки (едната пак от випуска в основното), с които ходи на фитнес, а с едната бяха и на all age парти в НДК

# 493
На all age парти отказах да я пусна, още ми се сърди 😂
И моята девойка е в Испанската, чудесна им е класната, която е и по испански, много ги изпитва, много домашни дава, ноо определено и харесва езика засега. Иначе има една тройка там и по няколко 4ки,5тици и 6ци,малко под 5 и е средния успех по езика. Много е далеч настроението към испанския, от това което Fancy споделя.
Компания има, има приятели и от нейния клас, и от съседните. Чува се и с момичетата от стария си клас, но много не и остава време за излизане и да се види с всички.
Доста по-натоварена е в сравнение с предишното училище, там за нищо не ги гонеха, супер незаинтересовани бяха почти всички учители за жалост. Тук си им проверявят и домашни, следят за отсъствия стриктно, много по-различно е от това, на което беше свикнала. Но се адаптира, май само 2-3 вечери е стояла до късно да доучва.
Определено и харесва училището, въпреки много учене и ангажираност. Много е неприятна ситуацията при вас Fancy, с тези любимци и разделение, ще създаде излишно напрежение между децата. При нас класната по всякакъв начин  се опитва да ги сплоти и успява за момента.
Aila, стискам палци Ели да се почувства по-добре с времето.

Последна редакция: пн, 18 дек 2023, 22:11 от silvery

# 494
  • ВАРНА
Аз ужасно много им харесвам учителят по БЕЛ. Ученето не се случва с писане на планчета и учебниците. Както си мислех, че в пети клас хабят хубавия човек с бебета, така си ги увлече да боравят с езика и с мозъците, а не просто да заучават някакви неща, защото така се прави.    
ах, рони, благородно завиждам за учителя по бел. Дъщеря ми имаха точно такава учителка в пети и началото на шести клас, но мг не може да си пази читавите учители. Дъщеря ми продължи да работи с тази учителка от момента на нейното напускане та до нво-тата. Прави пауза тази година и догодина подновява. Абсурд е да я оставя с това, което им се предлага в училище, а именно самообучение и пълно безразличие. Дъщеря ми е влюбена в частната си учителка и с нетърпение чака да подновят срещите.

Aila, много мъчно ми става като чета за Ели Sad Намерете причината е моят съвет.

Детето отразява първо участие като доброволец в коледен базар и е страшно доволна от решението си да се включи Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт