Осмокласници - 2023/2024 - Тема 2

• 62 988
  • 919
  •   1
Отговори
# 105
Зависи много от учителя. Класът на дъщеря започнаха по учебник за А2.

В съседен клас има дете, което никога не е учило ае. Не се съобразяват с него.

Това не звучи добре. Дори и само едно дете да е. Струва ми се ощетено. Трудно ще навакса, вероятно на индивидуални уроци ще трябва да ходи. То зависи и колко часове имат седмично в програмата.
В класа на дъщеря ми има 2-3 деца, които са с много високо ниво на английски, дъщеря ми и още две почти не са учили ( тя, специално, е ходила в детската градина и после между 3 и 4 клас на ниво А1.1. Но и колкото е знаела не помни особено, само отделни думи). Останалите са средна работа.
На родителската среща беше позволено на много напредналите в първите седмици да си четат книги на английски в часовете. За останалите се препуска малко, това го признаха и учителките на родителската среща, че работят с малко по-бързо темпо, докато минат материала, който масата деца го знаят. При дъщеря ми доста се натрупва за учене, но донесе вече първа шестица по английски, докато деца от по-знаещите имат и петици.
Притеснява ме единствено, че настоя да продължи и с немския в Гьоте. Следващата седмица започва и там и то на по-напреднало ниво. Надявам се като поуеднаквят нивото на знания по английски в класа да позабавят темпото.
Книга за английски ще искат да се чете през ваканцията, като трябва предварително да се занесе на учителката за одобрение, дали е съобразно нивото, което се очаква да имат.
По БЕЛ и МАТ минаха входните. По БЕЛ учителката каза, че е само за ориентация за нивото на учениците, по МАТ ще си го включва в срочната оценка. Очакваме резултатите.
Най-голяма мъка засега са й нормативите. И аз ги мразех. Ами не може всеки да скача като кенгуро по два метра, а оценката се взима за срочния успех и получаването на стипендия. Не че сумата е голяма, но тя се радва, че е нещо, което си е спечелила със собствен труд. Дано учителят да оценява старание, че иначе се оформя за 4 по физическо

# 106
Аз вярно съм учил през 90-те, но дори тогава повечето имахме английски в прогимназията. Въпреки това, в гимназията всички почнахме от азбуката. Разбирам, че сме 21 век и повечето деца завършват седми клас с Б2 по два езика, но не виждам драма да се преговори от начало. Азбуката и базовите думи се минават бързо.

# 107
В 91 НЕГ има едно свободно място за 8ми клас.

# 108
  • София
Гледайте какво нещо е с тези неочаквани свободни места… в НПМГ свободното място беше взето от дете с бал 360 (нещо от сорта). Човек ако е по-хазартен тип и след 15 септември може да запише детето в елитно училище…

# 109
  • Sofia
И в Първа английска е имало място преди дни.

# 110
Затова трябва да се гледат програми и да се следват интересите на детето, а не да се осребрява бал да не ходи зян.
Все пак такива единични бройки са в реда на нещата.
Да си призная една голяма грешка. Повече няма да записвам външен курс преди детето да си е направило програма по интереси.

# 111
  • Видин
И във Видин английският не са го започнали от азбуката, а направо са си продължили с материала. Струва ми се странно.

# 112
  • София
Моите затова избраха немския, след 7 години с АЕ в училище и на курс. Решиха, че ще им е скучно да започват пак от нулата. Пък ще си го учат на курс английския.
Започнаха си от азбуката в училище с немския, има не повече от 5 деца в класа, които са учили немски и само едно на по-високо ниво, от училище, което работи със сдружение Шилер.
За класовете с АЕ знам, че са правили входящ тест и според резултатите са започнали или от нулата или от ниво А1.

Жабче, моля те, кажи ми знаеш ли кое ниво по немски ще завършат в края на 8-и клас?
Моля и други майки на деца с интензивен немски да се включат, без значение дали е Немската, езикова паралелка с немски или предприемачески. Имате ли вече потвърдена информация за това кой клас кое ниво ще се вземе? Защото не ми се иска да го вярвам, но май всяко училище си кара по негов си план с интензивния език. Знам, че трябва в края на 12-ти клас да са завършили B2. Току-що бях шокирана от нещо като погледнах учебниците на децата - едното 11-ти клас с интензивен немски, а другото 8-и клас с интензивен английски... с един и същи профил са - СХН.

Последна редакция: нд, 01 окт 2023, 22:41 от sofy

# 113
На РС казаха, че ще завършат 8 клас с В1, но учебниците са до В1.1

# 114
Sofi, aми то си има определена рамка.
Няма как нещата да се разминават много, много от тази рамка.

# 115
  • София
Ами явно има как. Утре ще се интересувам какво точно ще се случва през втория срок, но изоставането ми се вижда голямо Sad И се очаква да държат матура на доста високо ниво по немски.

# 116
Ами явно има как. Утре ще се интересувам какво точно ще се случва през втория срок, но изоставането ми се вижда голямо Sad И се очаква да държат матура на доста високо ниво по немски.
Ами при нашите учебниците са точно по рамката.

# 117
Какво означава ПП?

# 118
ООП = Общо Образователна Подготовка
ПП = Профилирана Подготовка

ПП: От тази тема нещо започвам да се чудя... Само аз ли бях лудата миналата година да чета разликите между профилирано и професионално обучение и между интензивно и разширено изучаване на език Thinking
И ако е профилиран даден предмета, то кои модули се изучават във втори гимназиален етап...
Като кандидатстваше детето и то и аз знаехме какво точно включва всяко желание...

# 119
ООП = Общо Образователна Подготовка
ПП = Профилирана Подготовка

ПП: От тази тема нещо започвам да се чудя... Само аз ли бях лудата миналата година да чета разликите между профилирано и професионално обучение и между интензивно и разширено изучаване на език Thinking
И ако е профилиран даден предмета, то кои модули се изучават във втори гимназиален етап...
Като кандидатстваше детето и то и аз знаехме какво точно включва всяко желание...

Малцина сме.

Общи условия

Активация на акаунт