Осмокласници - 2023/2024 - Тема 2

• 62 980
  • 919
  •   1
Отговори
# 120
  • София
По въпроса с ПП имах привилегията да знам доста неща покрай големия ми син. Информацията определено ни влезе в употреба при подреждането на желанията - на този етап най-вече при подреждането на вторите езици. След като му обясних, че за паралелките профил "Чужди езици" вторият език е задължителен профил и в 11 и 12 клас се учи 7 часа седмично, руският моментално изпадна назад в класацията без значение за кое училище ставаше въпрос.

# 121
ООП = Общо Образователна Подготовка
ПП = Профилирана Подготовка

ПП: От тази тема нещо започвам да се чудя... Само аз ли бях лудата миналата година да чета разликите между профилирано и професионално обучение и между интензивно и разширено изучаване на език Thinking
И ако е профилиран даден предмета, то кои модули се изучават във втори гимназиален етап...
Като кандидатстваше детето и то и аз знаехме какво точно включва всяко желание...

Малцина сме.

Мисля, че всички четящи тук са се запознали.

# 122
Аз благодаря за разясненията за разликата между профилирано и професионално обучение. Благодарение на това разбрах, че паралелката на моето дете освен с интензивно изучаване на езика е и с профилирано -езика е един от четирите задължителни профилиращи предмета. Включих се по-късно в темата и чак до единадесети и дванадесети клас не стигнах. За свое оправдание мога да кажа, че сме в малък град, а моето дете след смъртта на баща си миналата година разви различни страхове и не искаше да пътува до областния град, което стесни избора. Тази паралелка тя си я избра, аз предпочитах професионалната също с интензивно обучение по езика в същата гимназия, защото там отидоха децата с по-висок бал. Паралелката, в която учи е хубава, дава големи възможности, учителите са супер, но вече започна да има проблеми с дисциплината. Информацията, която ми давате ми е полезна, за да взема решение дали да се опитам да я преместя (тя има висок бал, но не желае).

# 123
При нас ще има изпит за А2 към Гьоте институт в края на осми клас, в 12ти за В2.

# 124
Аз благодаря за разясненията за разликата между профилирано и професионално обучение. Благодарение на това разбрах, че паралелката на моето дете освен с интензивно изучаване на езика е и с профилирано -езика е един от четирите задължителни профилиращи предмета. Включих се по-късно в темата и чак до единадесети и дванадесети клас не стигнах. За свое оправдание мога да кажа, че сме в малък град, а моето дете след смъртта на баща си миналата година разви различни страхове и не искаше да пътува до областния град, което стесни избора. Тази паралелка тя си я избра, аз предпочитах професионалната също с интензивно обучение по езика в същата гимназия, защото там отидоха децата с по-висок бал. Паралелката, в която учи е хубава, дава големи възможности, учителите са супер, но вече започна да има проблеми с дисциплината. Информацията, която ми давате ми е полезна, за да взема решение дали да се опитам да я преместя (тя има висок бал, но не желае).

Според мен профилирано е по-добрият вариант от професионално, освен ако от сега детето не знае, какво иска да учи и работи след 12 клас.

# 125
  • Пловдив

Според мен профилирано е по-добрият вариант от професионално, освен ако от сега детето не знае, какво иска да учи и работи след 12 клас.
+1

# 126
ООП = Общо Образователна Подготовка
ПП = Профилирана Подготовка

ПП: От тази тема нещо започвам да се чудя... Само аз ли бях лудата миналата година да чета разликите между профилирано и професионално обучение и между интензивно и разширено изучаване на език Thinking
И ако е профилиран даден предмета, то кои модули се изучават във втори гимназиален етап...
Като кандидатстваше детето и то и аз знаехме какво точно включва всяко желание...
И сега имам познати, които идея си нямат какво се учи в СХН, но го писаха в предните позиции, защото звучало добре и силите стигнаха до там, а детето е хуманитарноориентирано. То в 8. клас се учело същото като в ЕГ. Факт - всички трябва да учат при интензивен език - език, БЕЛ, математика, философия, музика, рисуване, физическо и ИТ или информатика. Разликите ще дойдат като почнат да се учат профилиращите и тогава ще има изненада, че задължителните са информатика и информационни технологии/математика и може и да няма предлагане на профил език за 11. и 12. клас, ама по-лошото е, че и за 2. ДЗИ изборът е сведен до профилиращите.
Иначе интензивен немски в ЕГ 8 клас  трябва да стигнат до В1 по учебник. В 12. клас би трябвало да е до С1, т.к. имат възможност да се явяват на изпит за ДСД (немската диплома), но си зависи от детето.
Иначе за 2 седмици изцяло нов език, в класа няма дете, което да го е учило преди това, около 400 думи взети и граматика до спрягане на глаголи в сегашно време/определителен и неопределителен член/съгласуване на определителен/неопределителен член/притежателни местоимения в именителен падеж със съществителните.
Втори език в 9. клас - английски език, масово изучаван в града - учебник за ООП - А1, учебник за ИУЧ в 9. клас - В1 според това, което пише на учебниците.

# 127
  • Някъде там...
При разширено изучаване трябва да минат А1 и А2 първата година и имат 12 часа седмично. Интензивното стигат до В1 с 18 часа седмично. Съответното вторите в 9 клас наваксват разказвателните за 8 клас.
Аз четох и обяснявах, но дали ме разбраха децата, не знам. Дано.

# 128
Започнахме годината прекрасно- 4 по БЕЛ и 2 по английски.И това в ЕГ.Безмълвна съм.И вината не е в госпожите,нито в учебния процес.Просто моята си мисли ,че още си е в старото училище и ще я кара през просото.Ама пей си Пенкеле,кой ли те слуша.Сега гледа като наакана,без извинение.
Оплаках се.Туй то.

# 129
  • София
Sofi, aми то си има определена рамка.
Няма как нещата да се разминават много, много от тази рамка.
Ами явно има как. Утре ще се интересувам какво точно ще се случва през втория срок, но изоставането ми се вижда голямо Sad И се очаква да държат матура на доста високо ниво по немски.
Ами при нашите учебниците са точно по рамката.
Благодаря ти, Хоуп. Явно ще чакаме някакви изненади перз втория срок. Тогава явно ще трябва да покрият B1.2. и догодина да остане B2. Попитала съм учителката по немски, която е нова от тази година...
Относно профилираните паралелки, запозната съм - все пак дъщерята е в 11 клас в такава. Но определено виждам, че се е получило някакво изоставане миналата година.

# 130
  • Някъде там...
Нас ни подготвиха още на първата родителска среща, че може да има по-ниски оценки и това е в рамките на нормалното.
А и аз си спомням да съм минала през същото в гимназията. По-високи изисквания, преподаване на друго ниво, учителите все още проучват нивото на класа.
Дотук от входните шестица не съм видяла, но не се притеснявам някак. Иначе пълен диапазон от 3 до 5. Joy Виждам ги, че се стараят и имат желание, това е важното.
Раниците са безумно тежки. Немски имат всеки ден, госпожата е намерила вариант да оставят част от нещата в училище.

# 131
И аз в шок от една 4 по английски. Уж всичко му лесно, питам да помагам ли. Имали да задача да напишат транскрипция на разни думи и там са му основно грешките. За първи път виждам да ги изпитват за транскрипция.
По математика му дават доста задачи и на моменти му е нанагорно, но си мисля, че това е по-добрият вариант за сина ми, склонен е много да се отпуска и трудно се концентрира.

# 132
Аз мога да се похваля с първите две шестици по френски , госпожата ме пита дали е учил преди езика - не , за пръв път се сблъсква с този език. Притеснявах се да не би да не му допадне , както стана с големия ми син и руския за съжаление.

# 133
  • Sofia
И аз мога да кажа, че съм доволна от началото. Две 5-ци по испански и ИТ. Езика не е учила, а входното по ИТ го решила повече с  логика. На родителската ни предупредиха, че е възможно да започнат с ниски оценки, затова се бях настроила за по-лошо представяне. Дъщеря ми обаче остана изненадана като й казах, че съм доволна.

# 134
  • София
Моят стартира с 4 по БЕЛ на входното, 5 по ИТ и 6 по АЕ. На 5ти ще е входното по математика. Стандартно хич не се е трогнал.
Иначе и по БЕЛ, и по ИТ е на 1т от по-високата оценка. Формулата за превръщането на точките в оценки е малко нелогична от математическа гледна точка, но се надявам това да го мотивира да е малко по-отговорен в ученето. Вероятно ще си остана само с надеждите като при големия му брат, но те поне са "безплатни" Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт