Осмокласници - 2023/2024 - Тема 2

• 62 992
  • 919
  •   1
Отговори
# 135
И при нас контролното по английски беше на транскрипции.Никога не са ги учили в начален етап,имаха един уикенд да се подготвят.Знам,че са трудни и почти невъзможни за човек ,който не се е сблъсквал с тях.Тази двойка ще я преглътна.Но няма да преглътна факта,че не учи и не полага никакви усилия.Всичко е да мине номера.
Вече ограничих Тик ток-а и Инстаграм-а.Да видим каква ще е следващата ми стъпка.

# 136
Как успявате да им органите определени приложения в интернет? Моята дъщеря е на ваучер, обаче у нас има неограничен wi-fi. Има и две устройства -едното за игри точно, другото за учене, там са и школото и Гугъл класрума. Ако спра едното, ще играе на другото. Ако спра и двете на компютъра. Ако спра и него, ще иде в дядо си. Или ще вземе телефона, ще седне пред хотела пред нас и ще хване интернета му. Тя въобще не сяда да учи сама, а само ако аз съм до нея. А аз ходя на работа и времето за учене е съвсем малко и недостатъчно. Може би проблема е, че тя и миналата година включително беше на занималня и така и не свикна да учи сама. Иначе за сега има 2 шестици по АЕ и тройка по ИТ. По ИТ в старото училище имаше все шестици за срока и по при господина по математика, при който е имала и двойки по мат. Една психоложка ми каза, че тя има интернет зависимост и да търся специалисти в София.

# 137
  • ВАРНА
Аз явно съм на други релси. Не се интересувам и вълнувам от оценките на дъщеря ми от 5-ти клас насам. 5-7 клас инструкцията беше да държи шестици по бел и мат. В момента само съм предупредила даде знак ако усети хлътване по математика и информатика, за да се вземат мерки.

Не ограничавам нито телефон, нито устройства, нито нет. Ако това е причина да затъне в училище, да се измъква сама.

Живеем до медицинския университет във Варна. Толкова много чуждестранни студенти има, че почти не се чува бг реч около университета. За момент си помислих колко спокойно щеше да бъде за мен ако детето се насочи към медицина и си остане в родния град. Но няма да е в тази посока за мое съжаление  Sad

# 138
Прасунчо, вчера откриваха новата учебна година за чуждоезиковата програма.
    И аз не уча с детето, последно във втори клас следях системно нещата, сега само ако пита или иска помощ по някой предмет. Само по математика в четвърти и в седми клас баща и се занимаваше и обясняваше задачи, а аз разпечатвах тестове и контролирах дали ги е решавала.
Ако и падне успеха по някое време, ограничавам временно ползването на интернет, телефон и компютър.
   Записала се е на безумно много неща тази година. Излиза в 6:45 и се прибира към 15:30 -16 ч. всеки ден. После учи и отива на тренировка. Още не се е натрупала умора, но се притеснявам, че в един момент няма да и остава време нито за учене, нито за почивка. Не знам как ще успява втория срок, като минат втора смяна.

# 139
Аз оценки от входни не съм видяла още. Миналата седмица ги направиха всичките и сега ще чакат резултати. Иначе ме информира, че днес е първата контролна на думи по немски, и до края на седмицата още една на граматика и от тук всяка седмица по две. За сега езикът ѝ харесва, трудно ѝ е с родовете, но почна да ги усеща. След първоначалния шок, че приятелите ги няма, че не я приемат в новия клас, където вече бяха на групички от предишните училища, реши, че е там, за да учи и нещата се нормализираха. Има приятели из другите класове, в нейния май почнаха да я приемат след две случки, в които беше успяла да отстои себе си. Е, не е намерила още толкова близка приятелка като в прогимназията, но то пък не е  и нужно. Важното е, че вече приема училището като нейното, че се притеснявах до кога ще се прави сравнение със старото и ще се чуди дали не е направила грешка да се мести. Не ограничавам интернет и телефони от както въобще има. При нас проблемът винаги е бил четенето на странична литература. Там е способна да се отплесне с часове и нищо да не свърши, че книгата я грабнала, но за сега успява някак си да балансира.

# 140
  • Пловдив
И аз съм от тези, които не ограничават интернет и достъп до устройства.
Играх го това с баткото като беше 7 клас и се готвеше за матури. Включително влачих рутера с мен на работа. После само кабелчето за него ...JoyJoyJoy
И, все бях надхитрена!
Моята все още не може да избяга от сравнението със старото училище....
Вчера, 4 деца - от МГ-то и от ЕГ Пловдив се събрали и ходили да си видят стария класен, старите учители... Всички много им се радвали, но междучасието свършило и една чистачка ги изгонила... Dizzy Face
Joy
Още няма оценки от входни нива. Чакаме да проверят по рисуване Wink , по математика (беше влюбена в госпожата си 5-7 клас и тази сега е "гадната", дето все вдига деца, които са били и в 7 клас в МГ-то), по БЕЛ предстои в понеделник. По АЕ ( тя е с ИИАЕ) и при нас започанах с транскрипции, които са им абсолютно непонятни. Входно още не са правили по езика.

# 141
Споделям с вас информация за новите електронни извинителни бележки:
От 1 октомври отсъствията по здравословни причини на учениците ще се извиняват изцяло по електронен път.
Министерството на образованието и науката съвместно с Министерство на електронното управление и Министерство на здравеопазването инициираха въвеждането на електронната медицинска бележка, за да бъдат облекчени учителите и да се противодейства на практиката да се извиняват отсъствия, които са допуснати без основателна причина.

Публикуваме най-често задаваните въпроси и отговорите, които трите министерства предоставят на всички заинтересовани страни.
Целта е да има точна и ясна информация от институциите в процеса по преминаване от хартиени на изцяло електронни медицински бележки.

Плаща ли се новата е-бележка?

Както досега, медицинските бележки не попадат в основния пакет дейности, които се покриват с бюджета на НЗОК. Всеки общопрактикуващ лекар е длъжен на видно място в кабинета си да има ценоразпис и сам определя таксата за услуги, които не се покриват от здравната каса. Затова някои може да не таксуват, други могат да искат 1 лв., а трети 2 или 3 лв. За всяка услуга, която се заплаща, следва да бъде издаден касов бон.

Може ли е-бележката да се издава със задна дата?

Бележката се издава с датата, на която е проведен прегледът на детето, но срокът за извинение на отсъствията може да бъде записан със задна дата. Например, ако детето се разболее в ден петък 15-и, а родителят го заведе на преглед в ден понеделник – 18-и, бележката ще бъде с дата на издаване 18-и, но ще извинява отсъствията, допуснати в периода на боледуването, например за датите 15 – 22 в съответния месец.

Може ли лекарят да откаже да издаде е-бележка, ако няма интернет, например?

Лекарят не може да откаже да издаде е-бележка. Ако той е възпрепятстван поради технически причини, бележката може да бъде издадена по-късно, когато се регистрира прегледът. Следва да се има предвид, че Националната здравноинформационна система (НЗИС) е пригодена и за работа в офлайн режим и всички лекари са задължени да работят в НЗИС.

Могат ли зъболекарите да издават е-бележка?

Да. Денталните софтуери също са интегрирани към НЗИС и това позволява зъболекарите да издават е-бележки за извинение на отсъствията.

Могат ли други лекари, например в спешна помощ, да издават е-бележки?

Е-бележки могат да издават специалистите от извънболничната медицинска помощ, например след консултация с кардиолог, алерголог и т.н. по преценка на съответния специалист. Лекарите от центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП), както и досега, не са ангажирани с провеждането на лечебна дейност и няма да издават медицински бележки за извинение на отсъствията.

Другите медицински бележки, които са необходими за училище, също ли са електронни?

Предстои дигитализирането на личната профилактична карта на учениците, която е необходима при започване на учебната година.

Автоматично ли се извиняват отсъствията, когато лекарят подаде е-бележката към системата на МОН?

В момента на издаване на електронната медицинска бележка данните от нея постъпват в Национална електронна информационна система за предучилищно и училищно образование, от където автоматично се предават към електронните дневници за извиняване на отсъствията на съответния ученик. Електронните медицински бележки стават и веднага видими за родителя в електронния дневник. Класният ръководител, директорът на училището и родителят не е необходимо да правят никакви допълнителни действия. Всички използвани електронни дневници в системата на училищното образование позволяват автоматично извиняване на отразените вече отсъствия, както и уважаване на отсъствията в момента на нанасянето им в дневника при налична вече в дневника медицинска бележка.

Как е-бележката стига от лекарския кабинет до училище?

След попълване на амбулаторния лист за извършен преглед лекарят създава чрез използвания от него софтуер е-бележката (в НЗИС). С оглед предотвратяване на възможни грешки е дадено право на лекаря в рамките на 2 часа след регистриране на бележката да я анулира. Едва след този период въведените данни: (НРН) на прегледа, информация за детето, период на отсъствие и др. се предоставят автоматично към системата на МОН, откъдето стигат и до електронния дневник. Всички процеси са автоматични и не изискват намеса на когото и да било.

Какво ще пише на самата е-бележка за заболяването, поради което отсъства ученика?

Поставената от медицинското лице диагноза на ученика е част от информацията, която се съдържа в е-бележката. За да бъдат защитени чувствителните здравни данни на децата, тя не достига до системата на МОН. Информацията, която достига до училищния дневник, е периодът, в който ученикът ще отсъства от училище.

Кой има достъп до здравните данни в е-бележката?

Само тези лица, които имат достъп до здравното досие на детето, ще могат да видят диагнозата, поставена на детето при прегледа. Учителите няма да имат достъп до диагнозата, като така ще се запазят и чувствителните лични данни.

Благодаря за информацията.
До сега четох в нета, обаче никъде не откривам къде може да се види извинителната бележка в Школо от Родител?

Последна редакция: вт, 03 окт 2023, 09:36 от Krasivost

# 142
  • София
Дойдоха първите оценки, 5 по рисуване и 4 по химия.

# 143
Нас ни подготвиха още на първата родителска среща, че може да има по-ниски оценки и това е в рамките на нормалното.
А и аз си спомням да съм минала през същото в гимназията. По-високи изисквания, преподаване на друго ниво, учителите все още проучват нивото на класа.
Дотук от входните шестица не съм видяла, но не се притеснявам някак. Иначе пълен диапазон от 3 до 5. Joy Виждам ги, че се стараят и имат желание, това е важното.
Раниците са безумно тежки. Немски имат всеки ден, госпожата е намерила вариант да оставят част от нещата в училище.

Само едно входно - по БЕЛ и на него петица заради допуснати грешки, отнели й 5 точки. Имало доста като нея, няколко четворки и една тройка. Вика, не съм най-зле. Днес е компенсирала с 6 по БЕЛ заради активност в час.

# 144
  • София
Ние стартирахме с 6 на входното по БЕЛ и 2 по немски на първото контролно. В шок е, но се надявам тази оценка да й дойде отрезвително и да разбере, че без усилия няма да станат нещата и вече не е в старото училище. Тук скалата е доста различна, 15 от 40 точки е 2,33. Явно 50% си е двойка.
По математика са взели направо нов раздел, 6 урока за 2 часа и директно контолно, без да правят упражнение или преговор (което ми се вижда тъпичко ама не се меся). Та очакваме четворка там. Ама то с учене 1 неделя не става.
Аз й ограничавах екранното време на 2 часа на ден миналата година, но сега е айфон и там няма безплатни приложения за ограничаване, та го караме на честна дума, ама не успява да се ограничава.

# 145
Ние стартирахме с 6 на входното по БЕЛ и 2 по немски на първото контролно. В шок е, но се надявам тази оценка да й дойде отрезвително и да разбере, че без усилия няма да станат нещата и вече не е в старото училище.
Не мисля, че двойката по немски е проблем ако това е нов език. И моя започна с отлични оценки на входните и довйка на контролното по немски. И не е като да не учи. Старае се учи думи, пише и повтаря по 3-4 часа на ден. Редовно го изпитвам. Но все още му е трудно, уж ги учи с предлозите пък в 50% от случайте не ги оцелва.
Първата седмица не беше схванал, че на глагола се учат трите форми. Е сега ги повтаря ама 400 думи за 15 дни хич не са малко (пише ги в приложение та от там знам бройката).

Как успявате да им органите определени приложения в интернет? Една психоложка ми каза, че тя има интернет зависимост и да търся специалисти в София.
Нищо не ограничавам.
Ползава телефона докато пътува в градският транспорт.
Снощи игра на плейстейшъна около половин час преди да си легне. От петък има новата Фифа, и игра в петък около два часа, и в събота с приятели още два.

Разбираемо е да ползва телефона, но ако само това прави и няма други интереси, най-вероятно си е зависимост. Не е сама със сигурност.
Везенков прави и онлайн семинари : https://vezenkov.com/article/ekranna-zavisimost; https://www.screenchildren.com/
Преди може би 2 години присъствах на един от тях, научих много неща. Никога не награждавам с време за игра на телефона, нито го използвам за забрана. Миналата година целият втори срок изкара с един телефон с копчета и без ПСП, обясних му че не го накзаваме а го правим за негово добро и му обещах, че в момента в който мине втората матура може да играе колкото иска... еми игра едни 3 часа Simple Smile

Последна редакция: вт, 03 окт 2023, 10:47 от Hope for Two

# 146
В езиковите първият срок на 8 клас е отрезвяващ. Масово ниски оценки по езика. Моята максималистка малко се е спекла, но ще свикне. Но пък е свикнала да я оценяват адекватно и една грешка - 25 стотни надолу. Та изобщо не се впечатлява, че 50-60% си е чиста двойка.

Иначе на входното по Мат има 6. По Бел нямало да има входно. Госпожата им казала, че е видяла оценката на НВО на всеки и няма нужда от входни нива.

Последна редакция: вт, 03 окт 2023, 11:48 от Fancy

# 147
  • Sofia
Досега има три оценки само - 6 по мат, 5 по английски и по рисуване. Днес чакаме с ужас историята. Той е настроен на петици и четворки на входните нива. По физическо тръгна с първи резултати в класа на първите два норматива, но вчера на хвърлянето на медицинска топка бил за 4 Simple Smile Слабичък е за топката...
Аз се опитвам да ограничавам компютър и телефон, но повече говоря и викам, отколкото да предприемам конкретни действия като отнемане. Това го правих в моменти на отчаяние при подготовката за НВО няколко пъти. Но сега се надявам, че като започне истинското учене, просто няма да има време. Днес го пратих на училище час и половина по-рано, защото се обърках кога са изтеглени часовете и кога са родителските срещи. Те били утре и вдругиден, а не днес и утре.
В езиковите и аз съм чувала, че масово се започва с двойки.

# 148
Аз явно съм на други релси. Не се интересувам и вълнувам от оценките на дъщеря ми от 5-ти клас насам.
И аз не се вълнувах, или поне не държах изкъсо и така го докарахме дотук с лошите резултати. При моето дете явно си трябва натиск и това е. Засега взехме правилното решение с по-доброто училище, чувства се много по-мотивиран да наваксва и поне на вид учи повече.

# 149
  • София
Аз явно съм на други релси. Не се интересувам и вълнувам от оценките на дъщеря ми от 5-ти клас насам.
И аз не се вълнувах, или поне не държах изкъсо и така го докарахме дотук с лошите резултати. При моето дете явно си трябва натиск и това е. Засега взехме правилното решение с по-доброто училище, чувства се много по-мотивиран да наваксва и поне на вид учи повече.
/
Съгласна съм, плюс че понякога самите те не успяват да се контролират, колкото и да искат. При наличие на толкова разсейващи фактори. То си е и до дете, моето понякога само ми казва “вземи лаптопа, че се изкушавам” 😀

Общи условия

Активация на акаунт