Осмокласници - 2023/2024 - Тема 2

• 63 105
  • 919
  •   1
Отговори
# 690
При малкия се казват "школи". Той е профил математика и физика с разширен английски език. От понеделник до четвъртък, а до скоро и в петък свършва около 17:30-18:00 часа (сутрин е от 8:00). Школите са по математика, физика/астрономия, английски и испански. Като се прибере пише до късно, но част от материала е реално даден за домашно събота и неделя, а той не го е научил, защото е играл на телефон в част от времето. Не разбирайте, че очаквам да учи от сутрин до вечер, но през уикенда му се събира да играе понякога на него по 8-9-10 часа, ужас!
Школите са друго нещо. И при нас се предлагат, не са задължителни и има по каквото се сетиш. Моята дъщеря ходи на немски и математика, но има и по БЕЛ, физика (въпреки че тази година не учат) и разни други вкл. фотография и творческо писане, ама тя не разбрала за творческото писане иначе и на това би се записала. В школата  по немски им дават допълнително домашна рядко, по математика - не, но реално не е надграждането от едновремешните следобедни часове, които не се казваха занималня и в тях не се пишеше домашна. Късно се свършва при такъв вариант (ние свършвахме около 17 и нещо), но и сега моята се прибира, ако не  е на школа в 15.00, ако има школа в 16.30 (два дни в седмицата), ако има физическо в 16.00.
А занималнята по немски, която се коментира какво е? Тя се писа, че не е за домашни по езика и по други предмети, освен това не е задължителна, особено щом е платена... В този ред на мисли, за мен коментарът е съвсем уместен и не разбирам защо ме цитирате. Освен това основната идея на питащата, поне аз така разбрах, беше да се консултира за ползите и натовареността, аз за нея пиша.
Нашите не се доплащат и по този параграф за мен са си баш като занималня, само че децата са големи и заниманията за деня - профилирани, та "школа" ми се вижда по уместно. Единствено английският се доплаща. По около 130 лв на месец май идва.

Последна редакция: сб, 20 яну 2024, 08:26 от drago_2008

# 691
  • ВАРНА
Да ви попитам нещо. Ама честно си кажете Simple Smile Пишете ли домашни на децата си? Не говоря за частична помощ, а изцяло да напишете нещо вместо детето по бел или философия?

Аз без бой принавам, че съм правила вместо дъщеря ми презентации по география и история с цел пестене на време миналата година.
Бележкарски истории. Не разбирам защо успех 6.00 трябва да се гони на всяка цена. Във Франция, например, единици са децата с успех 20/20. Тук - всички трябва да са отличници. В повечето случаи с нереална представа за собствените си знания и умения.

# 692
Не. Домашни не пиша.
Презентации помагах в началото, но вече трета година работи с пауър поинт и на някой места е по-добър от мен.
Но пък съм рисувала рисунки, правила съм мартеници, сурвачки, свещници, цветя от хартия и всякакви подобни глупости.

# 693
Вече си признах, че не ми дават, защото ще съсипя успеха. Дори проекти по ТиП в началното училище не съм правила. И за базари сама си е правила нещата.
Но и съм й разказвала семейните традиции, когато майка ми е писала домашните на нейните близки по възраст племеннички и учителката е привиквала леля ми и са съсипали чудесната работа в екип. А после тази сърдита моя леля правеше същото с едното си сладко внуче и учителката пак нея привика да си говорят, че се престарава.
Баща й в началото на езиковия курс проверяваше понякога и след като спря да го прави, успеваемостта се подобри. Ей на, на него повече доверие ми гласуваше, защото е бил в подготве и дори на занималня като тук по-нагоре споменатата е ходил.
Скрит текст:
Миналата година тя предложи да му напише едно домашно от курс. Усложлив човек излезе този родител, разреши ѝ.
Истината е, че тя си познава стила на всеки от учителите и следва техните изисквания.

# 694
И при девойката успеха е по-нисък, от досегашния. Разбираемо е, до 7ми клас валяха едни шестици без покритие по доста предмети. За първи път е оценявана реално и има шарени оценки.Движи се в средата по успех и аз съм ок. Не държа да има по всички шестици, важно е да трупа реални знания. Не я гоня за учене тази година, сама се организира кога да учи, кога да излиза и като цяло добре и се получава. Доста нови приятели намери и в голяма част от времето е навън с тях или е на телефона в чат с тях. Предпочитам го пред това да е само надвесена над учебницитв, както бях аз едно време.
Вероятно и стипендия ще хване, защото се очертават 5ци по испански, мат и физическо май, другото ще е 6.
 Домашни не пиша, тооо няма и къде да се включа.Испанския и математиката са ми мъгла, консултира се със съученици там. По БЕЛ и философия се справя доста добре и сама.

# 695
Писането на домашни си е грижа на ученика, поне на този принцип съм аз. Ако нещо не й е ясно, може да попита, но не да й правим домашните.

Обаче, чухме за друга новост - ученици ползват ChatGPT за писане на домашни и учене за тестове. Така каза дъщерята, че правят някои нейни приятели и познати.

# 696
Никога не съм писала домашни на нито едно от децата ми, те са си за тях. Ненаписаното домашно също носи ползи - научаваш се да си носиш последиците от мързела, да измисляш обяснение пред учителя, да ти се развали успехът, да не вземеш стипендия. От друга страна не искам да остават с впечатление, че са някакви величия, които ще се занимават само с по-интелектуалните задачи, докато за философията например, има слуги на разположение.

# 697
Не съм писала домашни. И на мен никой не ми е писал домашните.
Единствено съм нарисувала една блуза, той ми разказа за сюжета на книгата и каква му е идеята, аз я нарисувах на блузата ( т.е. направих очертаването, той си го дорисува след това

# 698
  • ВАРНА
Благодаря ви за споделеното. Бях започнала да се чудя в моя телевизор ли е повредата.
В момента дъщеря ми чака оценка по философия на разрешаване на казус. Интересно ми е да видя как ще бъде оценена на фона на n-брой писмени работи, сътворени изцяло от родители.

# 699
За първи път чувам за тази практика, родителите да пишат домашни! Дори в малките класове никой около мен не го е правил. Това с писането на домашни по философия в 8-ми клас! сигурно са някакви хипер амбициозните родители. То, точно по философия е важно децата да си размърдат мозъците по теми, различни от обичайните.

# 700
Интересно ми е да видя как ще бъде оценена на фона на n-брой писмени работи, сътворени изцяло от родители.
Ама това, че е написано от родител, не означава, че е написано добре 😀 Имам една роднина, която пишеше темите на сина си по литература и той получаваше четворки. Намирам за унизително и за родителя, и за детето, когато вършим неговата работа, дали ще му напиша тезата по филисофия или ще му избърша задника, е едно и също нещо.

# 701
  • на последния етаж
Никога не съм писала домашни на нито едно от децата.

# 702
През мен най-често минават заявките за отговори на лит. въпроси с указание "питай chat gpt". Питам, махам AI халюцинациите и връщам. На някои питанки добре се справя, но има и издънки:
Ахил осъзнава безсмислеността на мщението и решава да върне трупа на Хектор обратно на тойното без да иска отплата. Simple Smile
Иначе и аз повече от 4 не мога да вържа на лит. въпрос.

# 703
Нито домашни съм писала, нито уроци съм учила с тях.
Помагали сме, когато е имало нещо неразбрано, най-често по математика, но вече нищо не ни и пита. Тази година и е малко трудно с писането на есетата, все петици и пишат, но си ги пише сама.

# 704
Благодаря ви за споделеното. Бях започнала да се чудя в моя телевизор ли е повредата.
В момента дъщеря ми чака оценка по философия на разрешаване на казус. Интересно ми е да видя как ще бъде оценена на фона на n-брой писмени работи, сътворени изцяло от родители.

А защо си мислим, че средностатистическият български родител има задълбочени познания по философия?

Общи условия

Активация на акаунт