Работа, CV-та, HR-и, съвети - 88

• 31 141
  • 743
  •   1
Отговори
# 150
Незаконно е да се работи без договор и за 1 час дори. И това няма общо с "пробите", нито пък с кражбата на информация.
Ако въпроса е за проба изпитателния срок може да е уговорен и за двете страни. За сезонните професии им въведоха олекотен режим, дето договори могат да се сключват и за 1 ден работа само. Отделно може да се подпише граждански договор и по-късно да се мине на трудов, но това създава допълнителни ангажименти за работника да си декларира сам доходите.
Кражбата на информация си е незаконна независимо от пробния период, а договорът и длъжностната характеристика дават дипълнитлена сигурност ако са написани достатъчно подробно.
Ама кой ти предлага договор от ден 1-ви? Simple Smile не съм го чула тук скоро...
Всички легитимни фирми подписват договор преди започване на работа. Тоя въпрос показва много лош начин на мислене. После ще се жалваш защо не са ти платили болничния или защо заплатата изведнъж се е смалила...

# 151
Нали го написах - договор с изпитателен срок в полза на двете страни, пък дори и за една седмица. След това нека си е в полза на работодателя. Обаче на фирмите не им изнася подобно нещо. Други пък, понеже са наясно с текучеството в тях, предпочитат "пробен ден/дни", вместо да се занимават със сключване и разваляне на договори. Затова действат незаконно и викат кандидат служителите да поработят без договор.
Честно казано, ако в предишната ми фирма имаше подобен вариант, нямаше да си загубя времето там. Още на втория ден знаех, че не е моето място, ама а днес, а утре.....откарах две години. После разбрах, че всъщност можело да работиш "пробно", ама трябвало да го кажеш още на интервюто, а аз не се бях замисляла за това.

# 152
Ще коментирам малко по-стари теми, тъй като сега наваксах последните 10-15 страници.
Аз съм 40+ и не смятам, че криптовалутите са глупости. Вярно, в момента са на дъното, но 2021 имаше добри печалби от тях и най-вероятно пак ще има при следващия цикъл 2024-25. Евала на младото момиче, че не гледа Ферми и подобни и се стреми да създаде нещо и да си печели пари.

В нашата фирма сме изцяло хоум от пандемията, по никакъв начин не е споменавано да се връщаме, но си имаме много напускащи, поради други причини и, ако махнат и хоум офиса, съвсем няма да останат хора. Аз лично нямам никакво желание и мотивация дори за един ден да ходя в офис. Първо, че ми е 50 мин в посока и трябва да се бутам в час пик в метрото. Второ, знам, че повече ще си дрънкаме с колегите, отколкото да свършим някаква работа. С много от тях се виждаме в извънработно време, така че социалният контакт е налице, а работа най-добре вършим от къщи.

По темата за офис техниката, от предната ми фирма ми поискаха да им върна само лаптопа, мишката и клавиатурата си останаха за мен (бяха ми ги дали нови) и си ги ползвам в сегашната фирма, където пък ми дадоха нови лаптоп и монитор. Имаше преди няколко месеца разпродажба на стари служебни лаптопи,  около 2-3 годишни на цена 500лв, при цена нови в магазин около 2000-2500. Лично на мен не ми трябваше, но някои си взеха по два.

# 153
Тоест, ако си имала по друг начин формулирано предизвестие си щяла да го пуснеш на втория ден, но понеже е било в полза на работодателя най-ранната дата за напускане е била след 2г? Не ми се вярва, та не е от предизвестието и пробата, че си стояла.

# 154
  • Mars Hotel
Изненадвам се, че някой въобще започва работа без да е подписал вече договор. Това никога не ми се е случвало. Винаги съм подписвала преди първия ми работен ден - всичко друго е незаконно, както каза Бойко.

# 155
Не точно. Просто го карах малко по течението и а днес, а утре да напусна и все се колебаех. Отделно предизвестието беше два месеца, в които на напускащите им скъсваха нервичките, понеже "как така ще си позволиш ти да напускаш великата ни фирма".....но това са подробности. Факт е, че знаех, че това не е моето място от втория ден - отношение между хората, комуникация, атмосфера, изискване за неплатен извънреден труд, щото "има много работа", при това всеки ден и т.н.  Няма да продължавам, писала съм за тях.
Може би, ако имах тази опция "пробна седмица", нямаше да остана. Казвам, може би.....

Предимство ми беше близостта на офиса и удобно раб.време, затова. Детето ми беше малко, трябваше да го вземам от градина и те така....

Последна редакция: пт, 29 сеп 2023, 12:58 от Soul Free

# 156
  • София
В България до преди 6-7г. нямаше как да бъдат осребрени печалбите от криптовалутите.
Пък ти си ги имай на виртуално.

# 157
Евала на младото момиче, че не гледа Ферми и подобни и се стреми да създаде нещо и да си печели пари.
Нищо против частта с печеленето на пари, но не мога да се съглася, че спекулирането с валути или магазин за препродажба на стоки от Алиекспрес влизат в категорията "създаване на нещо".

За работата без договор вече писахте, но не мога да не отбележа репликата "кой пък работи с договор". Е как кой - нормалните фирми, които спазват законите.

# 158
  • Пловдив
... разбрах как работят нормалните фирми. И репликата не беше тая...
Хващате се за всяка дума!

# 159
  • София
Много от така наречените малки "собствени бизнеси" не създават и предлагат услуга, а просто препродават с голям марж.

# 160
Опитваме се да ти подскажем, че имаш проблем с нагласите, не за друго, а за да ти помогнем, защото вероятността да те излъжат за заплащането и условията е огромна.

The Catcher in the Rye, да, няма лошо, това също си е начин на печелене на пари, просто нека не го наричаме "създаване на нещо", излишно е.

# 161
Един надник не е голяма загуба.

# 162
Не точно. Просто го карах малко по течението и а днес, а утре да напусна и все се колебаех. Отделно предизвестието беше два месеца, в които на напускащите им скъсваха нервичките, понеже "как така ще си позволиш ти да напускаш великата ни фирма".....

Да, бе, Ще ти късат нервичките... Работодателят трябва да е ненормален за да не се съгласи да си освободи човека щом поиска. При последния ми опит да поработя нещо, ми предложиха договор с предизвестие само в полза на работодателя. Казах им, че не съм съгласна, казаха, че ще променят и после пак ми дават (вече подписан) същия договор. Изсмях се и казах, че всъщност ми е все едно. След месец видях, че колкото и да ми се иска не става и поисках да прекратим по взаимно съгласие. Какво мислиш стана? Държаха ме още два месеца ли? Wink
Демотивиран човек, вече подал предупреждение за напускане, не носи никаква полза в офиса. Особено ако напуска ей така, а не защото са му предложили друго и го чакат в новата фирма, да го държат месеци значи да му плащат заплата за да си бърка в носа. Да не говорим, че може и да оплеска нещо, къде нарочно, къде защото не му пука.

П.П. Не предизвестие, а изпитателен срок.

Последна редакция: пт, 29 сеп 2023, 17:09 от Черна станция

# 163
  • София
Несиметричното предизвестие не е ли незаконно в България?

# 164
Несиметричното предизвестие не е ли незаконно в България?

Грешка, за изпитателния срок беше, ама съм писала другото, че съм разсеяна. А и нали писах, че след месец само съм подала.

Общи условия

Активация на акаунт