Работа, CV-та, HR-и, съвети - 88

• 30 538
  • 743
  •   2
Отговори
# 450
Написах дъъълъг пост по горните мнения, но го трия, защото не ми се задълбава. Малко се отчаях в тази тема, излиза, че след 30 г. всичко приключва, правилно ли разбирам Laughing
Не. Никъде, никой не е казал такова нещо. Освен това 30+ е доста по-различно от 45+ и съвсем различно от 55+.

Божеее, аз съм в последната гррупа....

Излиза, че е най-удачно да си взема въженцето и да тръгна към едно определено място, за да не причинявам много главоболия после. Тъй като до пенсионирането ми все пак има доста време. А не попадам в търсената категория работна ръка.

Излиза, като че ли нямам никакви шансове да открия удовлетворяваща ме работа......

И аз съм на +55 и затова ровя в контейнерите за боклук. Такъв е животът и е хубаво младите да го имат предвид и да вземат мерки по въпроса. Нас ни изместват младите, а тях ще ги замества и изкуственият интелект, та двойно трябва да се замислят дали да ЖИВЕЯТ до последната стотинка или да инвестират.
Що се отнася до ИТ уменията - младите може да тракат като машинки, пишейки на телефона, а не като старите с един пръст, обаче това не са ценни дигитални умения. Когато стане дума да напишат код, да създадат продукт и прочее нямат търпение да го изпипат, нямат мотивация да потърсят как да го направят добре и гледат как да е да претупат работата. Пък че били създали продукт, дето е бъгав и няма нищо общо с "юзър френдли" не е тяхна грижа.

# 451
Нарциса, като те слушам, не ми прилича положението да е по-цветущо от старата ти работа. Липсата на софтуер, подходящ за изпълнение на елементарни ежедневни задачи и цъкането и прехвърлянето в Ексел ми звучат толкова българско и явно новите ти шефове искат да спестят от това. И защо не, като има балами да го вършат. Но не се ядосвай. Със сигурност си научила нещо ново и си надградила. Никой не е казал, че ще започнеш на по-малко пари и с това ще пострада семейният бюджет. Според мен трябва да опиташ и отново да тръгнеш по интервюта. Пък може да случиш и на по-добро. Дори според мен трябва и да искаш повече заплата от сегашната ти, за да има смисъл и във финансово изражение. Не се отказвай преди да си опитала.

# 452
  • София
Soul Free, що се връзваш? Simple Smile

За един 20 годишен млад човек хората над 45 са на възрастта на родителите му. Нормално е да гледа на тях като на старо поколение и на динозаври. Ми собствената ми дъшеря, като беше малка, ме пита дали съм яла бутче от птеродактил Simple Smile

Да де, ама същите тия младежи, дето са много силни в дигиталните умения и как да се справят със света, при мен идват за съвет, не аз при тях. Истината е една - ако искаме нещата да вървят, то трябва да намерим начин да съчетаем опита  (45+) и ентусиазма (20+). Нито само ентусиазъм става, нито само опит, двете следва да вървят ръка за ръка.

И една хумористична случка. Един от младите мми колеги се беше ядосвал на майка си. Нещо забравила жената, та се ядосваше колко е склерозирала, как старостта не прощава и как трябва да се пенсионира вече, къде е тръгнала. Друг колега го посъветва да е по-обран, защото има по-възрастни колеги и че просто е ядосан, а и едва ли майка му е чак толкова зле. Та разпитах аз какво е станало, решиихме проблема, питах го на колко години е майка му - е оказа се мой набор. Та така... набързо разбрах, че съм склерозирала и трябва да се пенсионирам, ама не Simple Smile

# 453
Що....питай ме, де!

Смятах поне Кечър за симпатяга, ама нещо ми се промени мнението от раз! Та може би и затова се ядосвам...

# 454
  • София
Трябва да има взаимно уважение и приемственост м/у поколенията, а не противопоставяне. Аз съм писала много пъти, че се разбирам по- добре с доста по-големи хора, докато по- младите ми колеги набори са ми по- далечни като мислене.
И съответно, пък ми е неприятно също да бъда поставена на една нога със самозабравилата се младеж, която не си изпипва нещата. Генерализациите са вредни и обидни за всички. Това ми е мисълта.

# 455
Ами, може би първо трябваше да прочетеш на кое точно съм отговорила, вместо да пишеш, че съм комплексарка, за което благодаря!

# 456
Хората, които работят мърляво като млади са същите, които го правят и като по-възрастни. Има такива на 25, които нямат грам интерес към нещо извън преките им задължения и такива, които на 45+ са дейни и развиващи се.
При положение, че сме силно застаряваща нация, не знам как ще стане това навсякъде да работят само 30 годишни, то просто не излиза сметката.

А това, че има директори на 30. Първо трябва да гледаме самата организация, размер, структура и т.н. Второ през последните 15 години много се раздробиха йерархичните нива, за да може кажи-речи на 2 години да се предлага някакво развитие вътре в организацията, за да не се търси такова извън и текучеството да се държи в приемливи граници.

# 457
те добре че са хлапетата да си похвалят дигиталните умения, че иначе не се забелязват много
мишката ми е на максимална скорост и мразят да сядат на моя компютър , една веднъж на висок глас се чуди, как може по- възрастен!! човек да работел на по- бърза мишка от нея
казах й, че мишка държа откакто се е родила тя, а не е и от поколението, закърмено с таблет, та да не ми се прави на полу ИТ (пак нейно самоопределение)
ЧС най- добре е написала колко могат (не могат)

# 458
  • София
Ами, комплекс е да се тригърваш от такова изказване и да се доказваш на някого в интернет. Всички ги имаме, но може би при повече оцененист и благотворна работна среда не крещят толкова. Ако си на добра работа и се чувстваш окей, само ще се засмееш на подобен пост и ще го подминеш.
Прочетох много добре, знаеш, че следя активно темата.

Мишката не е ли обратнопропорционална на бързината на самия човек? Ако си по- спокоен и движиш бавно, има логика да е на по- висока скорост самата мишка.

# 459
Това с бутчето на птеродактил ме уби Joy

# 460
Значи да обобщя пространната дискусия:
Всички по-млади от мен са мързеливи неблагодарници без опит и знания.
Всички по-стари от мен са вкаменелости дето не могат да се оправят с нещо по-сложно от телефон с шайба.
Само аз съм перфектен и мога и знам всичко!
Sunglasses

# 461
  • София
Значи да обобщя пространната дискусия:
Всички по-млади от мен са мързеливи неблагодарници без опит и знания.
Всички по-стари от мен са вкаменелости дето не могат да се оправят с нещо по-сложно от телефон с шайба.
Само аз съм перфектен и мога и знам всичко!
Sunglasses

Ето най-после потребител, сванал същността на дискусията.
Шегувам се, ама е точно като анекдота с шофирането:
Всички, които карат по-бързо от нас са абсолютни самоубийци.
Всички, които карат по-бавно от нас са абсолютни заспи.
Само ние караме перфектно Grinning

Последна редакция: ср, 18 окт 2023, 19:36 от slanchezara

# 462
Всъщност възрастта въобще не би тр да има значение. Или си добър и ставаш, или не.
Подаваш СВ, одобряват те, първо интервю, второ, трето, тестове и пр. и това е. Нито се обясняваш на колко години си, нито си пишеш възрастта в СВ-то, нито им пращаш снимка първоначално.
Е, ще те видят колко си готин/а на интервюто, все пак след като са те одобрили по документи.
И ако те отхвърлят само заради това, че си стар или млад, то те губят. Значи не те заслужават, и продължаваш напред.

# 463
  • тук-там
Да не знаеш какво е и как работи one drive, teams, как да направиш pivot и други такива елементарни работи... Сравнително млад колектив - 30-40. Аз древната на 50 + обяснявам.  Тиймса бил само за мийтинги....  Това да качваш, споделяш... имало си сървър..

# 464
Понякога не е само до умения. Използването на разнообразни платформи и приложения само с цел използването на разнообразни платформи и приложения е разпиляване и времегубене. При нас примерно се ползват и облакът на МС, и този на гугъл. Оптимизаторите на работния процес не могат да разберат как да качат в драйва един файл, без да шернат целия си компютър с широкия свят, а в същото време не им се занимавало да разучават гугъл шийтс.
Разбира се, ако някой не може да се оправи с това, с което са се справили оптимизаторите, то е некадърен. Добре, че никой важен във фирмата няма айфон.

Общи условия

Активация на акаунт