Работа, CV-та, HR-и, съвети - 88

• 30 540
  • 743
  •   1
Отговори
# 435
Обмислям пак да си търся нова работа.
Почнах с големи обещания миналата есен, по специалността (уж) - създава се отдел, изгражда се екип, реорганизира се процес и бляблябля.
Почти година по-късно от въпросното изграждане и реогранизация е с резултат намаляване на броя служители, които се занимават с това, и увеличаване на обема на 'това' в пъти. Обясняват се грешно процеси и работа със софтуер, софтуерът не поддържа огромен набор функции, което означава всичко да се прави на ръка, накрая има грешки, които е можело да се избегнат с правилно обяснение и какъвто и да е лицензиран софтуер. Всякакви дреболии, с които прекият ни ръководител не иска да се занимава, идват към нас - без пояснения какво е това и защо е проблем. Накрая всички биваме наречени неорганизирани и некомпетентни, а той не можел от нас да се занимава със съществените проблеми. Местоположение, придобивки, заплащане и работно време са по-зле от на предишната ми работа, самата работа също не се различава реално, освен че тук е в пъти повече. В същото време ми се обяснява на мен конкретно, че даже много пари дават във фирмата, на други места са силно надолу.
Силно разочарована съм. Най-странното е, че буквално допреди месец не изглеждаха изобщо зле нещата, камо ли толкова зле.

# 436
Ти започна в сферата на счетоводството, ако не се лъжа.... Работа има, ако това ти е притеснението. За заплащане не мога да кажа конкретно, но като цяло хич не им се дават заплати на работодателите. При нас даже обясняват как нямало инфлация, дори последния месец напротив - дефлация било. Викам им - ходете до магазина да видите няма ли инфлация.

# 437
Трябваше да е в сферата на счетоводството, ама май само подписът в мейла ми е на счетоводител. В предната фирма пишех 5 фактури на ден и описвах в един ексел. Тука фактурите стартират от 50 в спокойните дни и екселите дотук са около 20, като през няколко дни има някаква промяна в структурата им и/или се появява още един пореден файл, който трябва да разучаваме и ползваме, защото софтуерите били скъпи. Това е работата. Отделно че от центъра отидох извън града и за всеки официален празник цялата администрация трябва едва ли не да се молим да не работим. Заплатата е същата.
Работа знам, че има, но не намирам такава, която ми е ок финансово. Излиза, че яко се извозих, а да намалее доходът вкъщи, защото аз сменям работата, меко казано не е оферта.

# 438
Написах дъъълъг пост по горните мнения, но го трия, защото не ми се задълбава. Малко се отчаях в тази тема, излиза, че след 30 г. всичко приключва, правилно ли разбирам Laughing
Не. Никъде, никой не е казал такова нещо. Освен това 30+ е доста по-различно от 45+ и съвсем различно от 55+.

Божеее, аз съм в последната гррупа....

Излиза, че е най-удачно да си взема въженцето и да тръгна към едно определено място, за да не причинявам много главоболия после. Тъй като до пенсионирането ми все пак има доста време. А не попадам в търсената категория работна ръка.

Излиза, като че ли нямам никакви шансове да открия удовлетворяваща ме работа......

# 439
Излиза, като че ли нямам никакви шансове да открия удовлетворяваща ме работа......

Няма такова нещо, просто ще търсиш по-дълго за хубава позиция.

Нарцùса, като цяло счетоводството е много неблагодарна професия - много работа за малко пари. Може и да намериш някоя, която да ти е ок финансово, зависи какво е за теб ок. За някой е 1500 лв, за друг - 5 хил.

# 440
За счетоводството най- добре е в счетоводна къща, в по- малките заплатите са по- ниски, но всеки клиент носи по нещо, почти всеки ден си отиваш с пълна чанта.

# 441
  • София
Нарциса, в Каргил търсят accounting analyst- и често на добри пари. Работата не е малко обаче. Тук също можеш да искаш над 2.
Скрит текст:

На младите, които много си вярват, им се дава обаче. А тия, дето са с много реална самооценка и скромни, не се големеят на всяка цена, духат супата.

Последна редакция: ср, 18 окт 2023, 15:38 от The Catcher in the Rye

# 442
Много им се дава, затова пускат теми как света е крив и как с месеци/години не могат да си намерят работа защото всички им завиждат...

# 443
  • София
Около мен им се дава. С рогата напред и да видиш как и на най- глупавото същество, което обаче е убедено, че му се полага, се дава.

Пасивно- агресивни коментари за потребители, които не познавам, аз лично ще си спестя. Говоря за личните си наблюдения.

# 444
Проста констатация е това, нищо повече. Тия дето им се е получило ги забелязваш бързо, тия дето им е отказано най-вероятно не ги виждаш въобще. А те няма да се хвалят с отказа на живо, само анонимно в интернет.

# 445
Моят бивш ръководител на 65 г имаше по-добри дигитални умения от почти всеки 25-35 годишен, с когото съм работила. Той ме научи да ползвам куп програми - от заветния ексел до MatLab, както и Photoshop, CorelDraw, SigmaPlot, SigmaStat... Нямаше картинка, графика или презентация, която да не може да направи по възможно най-якия и оригинален начин. Simple Smile За мен това доколко си оправен с технологиите зависи предимно от това колко си се занимавал, колко те интересува и какво си работил досега.

Да, вярвам, че на 20 учиш по-бързо, но по никакъв начин не значи, че на 55+ не можеш да се научиш, ако попринцип това те вълнува. В интерес на истината, изненадващо е да видиш колко зле се оправят млади хора с елементарни неща като Google Sheets и Word. И то млади хора с висше. Не обобщавам, разбира се, има и много изключения.

# 446
  • София
Естествено, просто подскачането на лична основа кой кого щял да сложи в малкия си джоб и пренебрежителното, почти злобно, отношение към "младите" беше крайно неуместно.
Да не говорим, че счетоводителите ползват ограничен набор от ексел. Силно се надявам да не си говорим за vlookup и пивот таблици под цялата завеса от комплекси

# 447
За мен най-важното качество е да може човек да търси, открива и асимилира информация. Айде, защото сме захванали ексел, него ще ползвам за пример, не  е въобще нужно да знаеш всяка функция, стига да ти е ясно, че там някъде тя съществува. Когато ти се наложи, отваряш, търсиш и за 10 минути ще откриеш цялата информация.

Ограниченото мислене е враг във всички възрастови групи. Забелязвам как се очаква някой друг да открие отговорите, а не е така, дори на най-елементарната работа човек трябва да се научи как да се справя с детайли, а не вечно да виси на врата на "шефа".

# 448
  • София

Божеее, аз съм в последната гррупа....

Излиза, че е най-удачно да си взема въженцето и да тръгна към едно определено място, за да не причинявам много главоболия после. Тъй като до пенсионирането ми все пак има доста време. А не попадам в търсената категория работна ръка.

Нищо подобно никой не е казал. Няма нужда от генерализации Simple Smile
Нека да опитам да помогна (не очаквам да пишеш във форума, а сама да се замислиш).
1. Какво е образованието ми, мога ли да се реализирам с текущата си професия?
2. Какво мога, което ме прави конкурентноспособна пред останалите? Кои са силните ми страни? Кои са слабите ми страни?
3. Има ли голям наплив за позициите, за които кандидатствам? Какво мога да направя, така че слабите ми страни да не попречат да бъда избрана аз за позицията?
4. Какво искам да постигна на новото място? Каква е дефиницията за мен на "удовлетворяваща ме работа"

След като си отговориш съвсем честно и искрено на тези въпроси, огледай как да си напишеш сиви-то. Не слагай снимка, тя и без това не е задължителна.

Колкото до коментара ти, че не попадаш в "търсената категория работна ръка" - това не мога да го кажа. Ако кандидатстваш за балерина, вероятно няма да попаднеш. Simple Smile Не зная каква е професията ти, нито какво търсиш, но като цяло, фактът, че си на 55+ не те прави 2 качество човек, та ти имаш поне 10 години до пенсия.

# 449
Естествено, просто подскачането на лична основа кой кого щял да сложи в малкия си джоб и пренебрежителното, почти злобно, отношение към "младите" беше крайно неуместно.
Да не говорим, че счетоводителите ползват ограничен набор от ексел. Силно се надявам да не си говорим за vlookup и пивот таблици под цялата завеса от комплекси

Хайде първо погледни на кое точно съм отговорила с това "да те сложа в джоба си" и после коментирай. Когато се пише, че 45+ г. нямат дигитални умения, у мен предизвиква точно този отговор. За мое щастие надали някога ще видя теб или младата госпожа с претенции на велика във всяко отношение, така че няма да се наложи да се доказваме кой колко може и знае.... Не е и нужно.

Сигурно съм комплексарка, че изобщо пиша в тази тема, от която е ясно, че като прехвърлиш 40те, направо си слагай въжето на някое по-високо дърво. В момента, в който споделиш нещо или поискаш съвет, биваш обявен за нещастник, че търпиш еди кое си или за лош служител, понеже си пуснал въпрос преди края на работното време.

Чудесен тон в темата, в която разбираш, че трябва да си натискаш парцалите, щото на 40 г. си едва ли не приключил с трудовия си път......или пък когато някой те определи, че възможностите ти стигат до пивот таблици. Сигурно е така.

Общи условия

Активация на акаунт