Работа, CV-та, HR-и, съвети - 88

• 31 172
  • 743
  •   1
Отговори
# 165
  • София
А да, нали за това говорим
То почти навсякъде е само в полза на работодателя, но умният знае, че демотивиран човек в изпитателен срок няма смисъл да държи, защото е финансова и в повечето случаи работна тежест.

# 166
Изпитателният срок и предизвестието са симетрични, няма как да се уговори един за работодателя и друг за служителя.

# 167
  • София
Изпитателният срок е в полза на работодателя. Може от днес за утре да ти каже чао. А служителят - не. Чисто договорно.

# 168
Аз визирам сроковете, а не това в чия полза е уговорен. Но и тук няма пречка да бъде в полза на двете страни, стига те да се договорят съответно. А дори и да не е така, едва ли някой работодател ще задържа насила току-що дошъл новобранец, който е размислил.

# 169
Здравейте! Някой има ли представа в какви граници вървят заплатите в Централния офис на Лидл в бизнес парк София? Става въпрос за мениджърска позиция. Благодаря!

# 170
Вероятно зависи от отдела и колко точно си мениджър все пак, това е голяма фирма и йерархията не е на 2-3 нива. Но съм чувала, че плащат много добре като цяло.

# 171
Лидл мисля, че плащат добре, но нямам вътрешна и актуална информация от там. Централата не им ли е в с. Равно поле? Не съм чула да са в бизнес парка.

# 172
....................  Демотивиран човек, вече подал предупреждение за напускане, не носи никаква полза в офиса. Особено ако напуска ей така, а не защото са му предложили друго и го чакат в новата фирма, да го държат месеци значи да му плащат заплата за да си бърка в носа. Да не говорим, че може и да оплеска нещо, къде нарочно, къде защото не му пука....
Мотивиран или немотивиран е длъжен да си изпълнява задълженията "по устав". Подписал е длъжностна х-ка, работи по нея. А оплескА нещо А е уволнен дисциплинарно и си плаща кеш за оставащия срок на предизвестието.
Тези измишльотини за мотивация и пр. размисли и страсти е безумно да се толерират. Вярно е, разбира се, че много работодатели биха били съгласни да разкарат недоволния и да не си трошат с него нервите повече.
Тук в БГ реално е рай за мързеливите, неграмотните и некадърните, в това съм се убедила. Няма такива цени никъде, такива такси, такива данъци, такива (без)закони(я), такава слободия. В други д-ви какъв гърч е, има защо да плащат по-високи заплати.

# 173
Мотивиран или немотивиран е длъжен да си изпълнява задълженията "по устав". Подписал е длъжностна х-ка, работи по нея. А оплескА нещо А е уволнен дисциплинарно и си плаща кеш за оставащия срок на предизвестието.
Тези измишльотини за мотивация и пр. размисли и страсти е безумно да се толерират. Вярно е, разбира се, че много работодатели биха били съгласни да разкарат недоволния и да не си трошат с него нервите повече.
Тук в БГ реално е рай за мързеливите, неграмотните и некадърните, в това съм се убедила. Няма такива цени никъде, такива такси, такива данъци, такива (без)закони(я), такава слободия. В други д-ви какъв гърч е, има защо да плащат по-високи заплати.

Да бе, то в България с нашия КТ така се уволнява дисциплинарно. Попрочети го малко и ще видиш.
Иначе принципно си прав, че не е редно да се саботира, но нещата винаги са реципрочни. Та ако работодателят се е опитал да те притиска с клауза, изгодна само за него, моралните скрупули отпадат.

# 174
Не знам дали ме помните - аз съм тази, която се колебаеше между оферти със заплащане 1:2, ама избрах по-ниската заплата, заради локацията. Много е яко да работиш до вкъщи, факт. Ама е бая натоварено, поне засега, а заплатата ми джуниърска - на каквато бях последно преди десет години. Малко е тъжно, че така ми се получи, но все пак съм си дала още време, може да е период. Още нещо, което ме дразни в бг работодателя, независимо от вида правоотношение, на което си нает - веееднага те надушват какво можеш и почват да те юркат, щото всеки обича мислещи и опитни хора - да не се тълкува като самоизтъкване, моля:)  Чудя се как в такъв момент се поставят граници, та да усетят хората, че за х пари на час може едно, а за двойно друго, и че съм търсила малко по-урегулирана работа, а не нон стоп уплътнено раб. време, без шанс да звъннеш да си чуеш близките за пет минути, срещу супер малко пари като за подобна позиция и натоварване другаде....Още по-интересното е как тези, които дават заявка, че толкова си могат, не ги закачат. Излиза, че си длъжен да се стремиш към заплащане и израстване, иначе пак си бачкаш, на за мизерни пари.

# 175
  • София
Добър въпрос,  ще прочета отговорите с интерес.
Аз също съм с впечатление, че хората те надушват.

# 176
Тези измишльотини за мотивация и пр. размисли и страсти е безумно да се толерират.
Това за измишльотините е "много" уместно Joy
Достатъчно е един служител да започне да си изпълнява задълженията точно по устав и длъжностна характеристика и нищо повече, за да се види работодателят му в чудо. Казват му италианска стачка.

# 177
....
Да бе, то в България с нашия КТ така се уволнява дисциплинарно. Попрочети го малко и ще видиш.
Иначе принципно си прав, че не е редно да се саботира, но нещата винаги са реципрочни. Та ако работодателят се е опитал да те притиска с клауза, изгодна само за него, моралните скрупули отпадат.
Точно така би трябвало да се уволнява. Но има достатъчно чакащи на опашката и не си дават зор нито едните нито другите. Особено тези, които не умеят да се договарят още на интервютата. Затова са им такива и заплатите, и служителите. И покрай тях страдат и свестните.

# 178
Какво ви пречи да работите на използван от колега лаптоп - форматиран, новоинсталиран? Не е заразно, това, че някой бил пипал клавишите преди теб.
Да харесвате евтина мишка пред скъпа и употребявана?

Обикновено фирмите сключват договор с някой ИТ дистрибутор за лаптопите и само оттам купуват. Някои фирми продават старите компютри на работниците за символични цени, други ги продават, чрез специално наети фирми като секонд хенд.

На мен и мобилния телефон ми дадоха употребяван преди мен. Какво ми пречи, има микроби ли? След reset, работи като пушка, няма нищо от предишния собственик, което да ме дразни.

# 179
Става дума за мишка и клавиатура от по 10 - 15 лв. За лаптопа е ясно, че няма как да се смени, ама поне една нова мишка може да се купи. Айде, стига с този въпрос,  за някои хора явно купуването им е огромна инвестиция.

Общи условия

Активация на акаунт