Работа, CV-та, HR-и, съвети - 88

• 30 487
  • 743
  •   1
Отговори
# 600
Мое лично мнение, че хоум офиса все по-рядко ще е опция, с изключение на ИТ сектора. Колкото и добър работник да си, губи се връзката с другите, работната атмосфера и някои хора просто се скатават.
Разбира се, всеки може да си го изисква, но не и да го очаква като негово право.

Дали точно това е начина да се изрази в обявата е друг въпрос. Масово просто се надуват безумно изискванията - например за стажант се пише, че се иска опит 2-3, без да е така и т.н. На принципа те ни лъжат и ние ги лъжем. Това определено не е по-добро решение.

Попадала съм на обява с изисквания за юрист, счетоводител, PR и какво ли още не в едно за заплатата на половин човек. Е, мерси. Такива и да пишат с големи букви (да викат), пак няма да им се получат нещата.

# 601
Тази обява за юрист ми звучи като смешно възнаграждение, а не шмекерии. Идват младоци, обещават им звездите и на първия месец нещата се оказват леко различни. А с такова образование да се губи време при кофти работодател е безмислено.
Даже не знам какво се разбира под шмекерии, когато става дума за подобна работа. На юриста това му е част от работата, да намира вратички и заобиколни начини.

# 602
  • София
Моят проблем е, че си мълча и чакам да бъда оценена, а наглите си искат повишения без особено покритие. Просто съм удобна за фирмата.
Ами, проблем е, да. В крайна сметка всеки се грижи първо за личния си интерес - ти като служител, фирмата като бизнес, от който да се печели.
Меките умения и това да представиш своя труд и резултати, както и на екипа, ако водиш такъв, са ключови.
Прави ми впечатление, че имаш много негативно отношение към колеги - вече няколко пъти ги наричаш нагли и т.н. Ако това се забелязва от околните, също не е в твой плюс.

Според мен при правилна стратегия от твоя страна, може да постигнеш желаното увеличение.
Съжалявам, но това, че наричам някой нагъл във форум не означава, че си позволявам да го правя в реала. Няма как да не виждам как едни наглеят, а другите им сърбаме чорбата. И да, това е точната дума - да си нагъл, иначе никой не ти оценява труда, докато не решиш да си тръгнеш в един момент. Това, че се засягат хора, които милеят за офис културата, не означава, че всички сме длъжни да стоим в офис, при условие, че работата изобщо не го изисква. Щом не го изисква, мое право е да си върша отговорностите онлайн и да имам отлични резултати и да очаквам, че моят труд ще бъде оценен.

Софт рейн, бая ще има да чакаш, съжалявам, че ще го кажа. Ако по договор си на 100% ремоут - можеш да си седиш колкото искаш вкъщи и да си вършиш работата. Ако не е такъв договора - трябва да спазваш каквото пише в него. Така работи цивилизованият свят, за съжаление. Дали трябва или не трябва да се стои в офиса преценява онзи, който е оторизиран да решава. А дали работата го изисква или не го изисква - също решава оторизирания. Това е тъжната реалност.

А това да чакаш труда ти да бъде оценен... е също доста идеалистично. За момента явно си просто удобна, така че ако не кажеш на оторизираните да решават какво искаш, подозирам, ще си останеш с чакането. Тия, които наричаш нагли, се заявяват и вероятно част от тях и получават каквото искат. Просто света работи така.

# 603
Тази обява за юрист ми звучи като смешно възнаграждение, а не шмекерии. Идват младоци, обещават им звездите и на първия месец нещата се оказват леко различни. А с такова образование да се губи време при кофти работодател е безмислено.
Даже не знам какво се разбира под шмекерии, когато става дума за подобна работа. На юриста това му е част от работата, да намира вратички и заобиколни начини.

Не съм съгласна, вратички е едно, но има работодатели, които откровено искат да вършиш незаконни неща, просто така си помислих, тъй като по-нагоре в обявата отново с главни букви беше написано нещо за данъчното право и ми присветна лампата. Както и да е, може и да няма нищо такова, обявата беше просто пример, че дори и работодателят да е коректен с така написана обява, не знам как очакава да намери адекватен човек и исках да си сверя часовника дали само на мен ми свети в червено.

# 604
Моят проблем е, че си мълча и чакам да бъда оценена, а наглите си искат повишения без особено покритие. Просто съм удобна за фирмата.
Ами, проблем е, да. В крайна сметка всеки се грижи първо за личния си интерес - ти като служител, фирмата като бизнес, от който да се печели.
Меките умения и това да представиш своя труд и резултати, както и на екипа, ако водиш такъв, са ключови.
Прави ми впечатление, че имаш много негативно отношение към колеги - вече няколко пъти ги наричаш нагли и т.н. Ако това се забелязва от околните, също не е в твой плюс.

Според мен при правилна стратегия от твоя страна, може да постигнеш желаното увеличение.
Съжалявам, но това, че наричам някой нагъл във форум не означава, че си позволявам да го правя в реала. Няма как да не виждам как едни наглеят, а другите им сърбаме чорбата. И да, това е точната дума - да си нагъл, иначе никой не ти оценява труда, докато не решиш да си тръгнеш в един момент. Това, че се засягат хора, които милеят за офис културата, не означава, че всички сме длъжни да стоим в офис, при условие, че работата изобщо не го изисква. Щом не го изисква, мое право е да си върша отговорностите онлайн и да имам отлични резултати и да очаквам, че моят труд ще бъде оценен.

Софт рейн, бая ще има да чакаш, съжалявам, че ще го кажа. Ако по договор си на 100% ремоут - можеш да си седиш колкото искаш вкъщи и да си вършиш работата. Ако не е такъв договора - трябва да спазваш каквото пише в него. Така работи цивилизованият свят, за съжаление. Дали трябва или не трябва да се стои в офиса преценява онзи, който е оторизиран да решава. А дали работата го изисква или не го изисква - също решава оторизирания. Това е тъжната реалност.

А това да чакаш труда ти да бъде оценен... е също доста идеалистично. За момента явно си просто удобна, така че ако не кажеш на оторизираните да решават какво искаш, подозирам, ще си останеш с чакането. Тия, които наричаш нагли, се заявяват и вероятно част от тях и получават каквото искат. Просто света работи така.
Имам допълнителен анекс към договора, в който пише, че ще изпълнявам служебните си задължения 100% дистанционно. След като няколко пъти написах, че работата не го изисква, не мога да разбера защо продължават да се пишат коментари, че не е римоут. Дистанционно е и още как, просто има хора, които ходят в офиса с друга цел.

# 605
Защото това, че имаш анекс, никой не може да гадае. И, ако го нямаше въпросния анекс, щеше да трябва да си ходиш в офиса, без значение дали според теб работата го изисква или не.

# 606
  • Melmak
Имай предвид, че много хора се пънат да ходят в офиса, заради липсата на пространство вкъщи. Ако един баща има малко дете, което е вкъщи, направо жадува да ходи в офиса. По време на пандемията чат-пат ми доскучаваше и ходех в офиса. Ами... точно такива хора имаше, казваха, че не издържат вкъщи, защото им е тясно, детето не ги оставя, жена им намира постоянно домакинска работа и не могат да свършат нищо.
Други хора нямат достатъчно пространство, живеят в тесни жилища и ако са двама работещи от вкъщи става сложно.
Всеки има различни причини да ходи в офиса, разбирам, че ти искаш да седиш вкъщи, да вършиш 100% работата си и никой да не те занимава с нищо друго, но практиката е малко по-различна от теорията.

# 607
Голяма част от хората не желаят да ходят в офиса и през повечето време той е празен. Единици са тези, които ходят чат-пат и точно те са тези, които накрая са повишени. Как пък от колегите, които са онлайн никой не е повишен. Виждам, че не ви харесва, така че няма да се хабя повече.

# 608
Голяма част от хората не желаят да ходят в офиса и през повечето време той е празен. Единици са тези, които ходят чат-пат и точно те са тези, които накрая са повишени. Как пък от колегите, които са онлайн никой не е повишен. Виждам, че не ви харесва, така че няма да се хабя повече.
Имаш ли седмични срещи с прекия си ръководител?
Можеш да говориш с него какво са възможностите за развитие пред теб, тъй като имаш желание за такова. Хубаво е той/тя да знае и съответно да ти даде конкретни насоки.

Ако вече ти заяви, че към момента няма такава възможност, поне ще имаш яснота и ще си направиш сметката дали оставаш или търсиш друго.

При всички случаи, да чакаш някой да се сети, не е в твой интерес - най-малкото трупаш недоволство.

# 609
Питали ли са те лично защо не идваш в офиса? Не официално, а нещо от типа на "абе ела да се видим, да изпием по някое кафе"? А ако ти предложат по-висока позиция, готова ли си да се преместиш в града, в който е фирмата?

# 610
Единици са тези, които ходят чат-пат и точно те са тези, които накрая са повишени. Как пък от колегите, които са онлайн никой не е повишен.

А в какво се изразяват тези повишения, ако не става дума за мениджърски позиции? И свързани ли са с по-високо възнаграждение?

# 611
това е обявата, не е лоша заплатата
https://www.jobs.bg/job/7123665

не знам как ще обжалваш актове извън работното време на съда,
но наистина е писана от хора, на които им е писнало от фасони и пазарлъци

# 612
Ще работят с клиенти, които са на работа до 17-18 и не могат да се консултират в нормално време... То не е само работа с институциите. Нали някой трябва да ги зададе тия казуси.

# 613
Единици са тези, които ходят чат-пат и точно те са тези, които накрая са повишени. Как пък от колегите, които са онлайн никой не е повишен.

А в какво се изразяват тези повишения, ако не става дума за мениджърски позиции? И свързани ли са с по-високо възнаграждение?
Изкуствена йерархия с много нива, създаваща впечатление, че имаш кариерно развитие. Да, повишаването в  позиция по-нагоре е обвързано и с по-високо възнаграждение.

# 614
Ами, не е особено привлекателна тази заплата за изискванията, които имат. 3800 бруто са 3 хил. чисто. Това им е горната граница. Повечето адвокатски кантори работят с абонаментна такса само около 2-3 хил. лв, отделно пари за всяка консултация или дело. Така че тези 3 хил. лв., не са нищо особено за знаещ и можещ адвокат.

За долната им граница изобщо не може да става дума. 1800 нето (2300 бруто) започват касиерите във веригите. Евентуално някой новозавършил студент, ама там трябва да си го обучават от А и Б. С тези изисквания трудно да им се получи....

Общи условия

Активация на акаунт