Работа, CV-та, HR-и, съвети - 88

• 30 471
  • 743
  •   1
Отговори
# 630
Уговорката беше клиентите да идват от тях, ако трябваше аз сама да инвестирам в материали (които не са никак евтини), да правя познати и приятелки и да поддържам активност в соц. мрежи, можеше направо да пристъпя към отваряне на салон или наемане на стол, но аз реших да играя на по-сигурно и да ми дават %, но да се усъвършенствам в салон със събрани клиенти. И вече като имам опит и работя по-хубаво, ще съм направила и по-богато портфолио (то сега почти нямам такова) повече последователи във фб и Инстаграм и вече ще правя мой салон някой ден. Получава се така, че едната  колежка работи по 14ч на ден, вместо 10 и на ден има по 7-8 човека, а аз нямам дори 1. Често влизат нови хора и си питат за час, като също не биват записвани при мен. Шефката следи графика и записва часовете където прецени. Просто виждам, че се преценяват хората и се избягва да се дават на мен, а на по-опитни, при които резултата ще е перфектен. Но оценявам съветите ви и благодаря!

Последна редакция: вт, 24 окт 2023, 22:30 от Море

# 631
Море, напускай този салон. Пълен абсурд е. Наеми малко помещение и отвори собствен салон.

Има ли някой тук с по-интересна професия? Фотографи, дизайнери, реклама ? Повечето ми звучите като от кол центрове, съпорт и т.н. Там са характерни думите: тийм лидер, чужди клиенти, бонус, представяне, оценяване.. Хич не ми допадат тези работните места тип американски начин на работа.😐

# 632
Уговорката беше клиентите да идват от тях, ако трябваше аз сама да инвестирам в материали (които не са никак евтини), да правя познати и приятелки и да поддържам активност в соц. мрежи, можеше направо да пристъпя към отваряне на салон или наемане на стол, но аз реших да играя на по-сигурно и да ми дават %, но да се усъвършенствам в салон със събрани клиенти. Получава се така, че едната  колежка работи по 14ч на ден, вместо 10 и на ден има по 7-8 човека, а аз нямам дори 1. Често влизат нови хора и си питат за час, като също не биват записвани при мен. Шефката следи графика и записва часовете където прецени. Просто виждам, че се преценяват хората и се избягва да се дават на мен, а на по-опитни, при които резултата ще е перфектен. Но оценявам съветите ви и благодаря!
Аз нея я разбирам, че преценява кой клиент при кого да се запише, защото всеки гледа клиентът да остане доволен и да се върне. По тази причина в някои салони и практики, има различен ценоразпис според нивото на опитност. Така и клиентът е наясно, че сяда при човек с по-малко опит, но пък плаща по-малка сума.

Според мен поговори с шефката ти. Сподели й, че много искаш да работиш и питай как тя ги вижда нещата като развитие в следващите няколко месеца. Избери спокоен тон, не търси конфронтация, а точно обратното - как и двете страни да печелите и да сте доволни.

Аз практикувам нещо странично от офисната ми работа. В началото също графикът ми не беше пълен, но един път като се завърти колелото, щом се стараеш и влагаш професионализъм, хората започват да идват отново, да те препоръчват. Много е важно общуването с клиентите - някои бърборят и искат да ги слушаш и да участваш в разговора, други мълчат като рибки и т.н. Търси индивидуален подход, бъди усмихната и с добро отношение.

# 633
  • София
И аз идвам с въпрос за болничните.
Само ЧР отдела ли има право да получава такива (със съответните диагнози и оплаквания) или и прекият ръководител?
Миналата година една от ейчарките ме накара да кача болничния лист на един Sharepoint, където достъп има и ТЛ-ът. На мен не ми е приятно и не мисля, че имаш законово задължение да показваш листа на прекия ти ръководител.

# 634
  • София
Море,  за да имаш сигурни клиенти започни в някой от т.н. найл бар - по моловете  ги има. Там всичко е осигурено от фирмата ти си на заплата/около МРЗ/ + бакшиш, ако го има.
Влез във ФБ групи на маникюристи и фризьори. Там често се търсят хора за работа при прилични условия или се дава на наем.
Виж също и големите салони, с по няколко адреса - те също наемат хора на договор.

# 635
Кечър, защо да го качваш в някакъв спейс, като им е зор, пращаш по имейл до ЧР и това е. Естествено, че не е ОК това, меко да се изразя.
Море, кой е салонът?

# 636
  • Melmak
Море, социални мрежи развивай без значение къде работиш. Ако ще маникюристка по домовете да си и да нямаш салон. Това е ключът от палатката. Направи си хубави снимки за инста, публикувай редовно съдържание и изгледай някой курс по дигитален маркетинг.

# 637
Не искам да казвам кой е салонът, но се чувствам измамена, подценена и как ли още не. Не съм си представяла някога, че ще стоя 10 часа на работа и няма да мога да си покрия дори картата за градския транспорт и осигуровките.... вечер се прибирам скапана, то седенето на едно място и бездействието понякога е по-изцеждащо от работата, и си мисля какво правя и защо си го причинявам!

# 638
  • София
Аз ѝ го пратих тогава, но имахме мениджър, който е чужденец и не се занимава с дребни клюки. Сега вече не е така и затова питам - изобщо оторизирани ли са да работят и получават лични данни ТЛ-ите.

# 639
Абсурд, в качеството си на какви точно?

# 640
TL и HR в случая са служители на работодателя, който е администратор на лични данни. Как той ще регулира вътрешния достъп до тях е предмет на негова преценка.

# 641
BTW, бих добавила и друго по повод съветите за социалните мрежи. Качвала съм снимки с цел реклама във фб на моя работа, като може тук-там да имам грешки, аз виждам, че не е перфектна. Тези грешки бих казала, че почти само професионалист може да ги види, нетренирано око не. Пише ми се на ЛС да махна снимките, защото се виждали недостатъци и било лоша реклама за салона. 😅

# 642
Мхм, сигурно ТЛ може и договора ми да прочете по тази логика. Никога, в нито една фирма, където съм работила, не сме си развявали болничните по спейсове или пред хора, различни от ЧР или административен асистент, когато ни е казано, че тя отговаря за този вид документи. Вече ако фирмата няма ЧР, вероятно ТЛ може да е посредник между служител и счетоводство и пак не е нужно да има достъп до детайли.

# 643
Въпросът тук беше дали TL има законово право на достъп до тези документи, и отговорът е "да", тъй като законът не навлиза в такива детайли и съответно не го забранява.

Дали това е добра практика и какъв е редът в други компании са отделни въпроси, отговорите на които могат да се различават в зависимост от конкретния работодател.

# 644
  • София
То и на мен не ми забранява изрично.

Общи условия

Активация на акаунт