Гестационен диабет - тема 5

• 31 878
  • 735
  •   1
Отговори
# 345
Не препоръчвам Начев за инсулинова резистентност, диабет. За щитовидната ок.
Това, след като ми каза за изследвания от преди бременността - инсулин 8.44 0 час, 1 час 120, 2 час 115, и глюкоза 5.04 на 0 час, 11 на 1 час, 7.56 на 2 час, че всъщност няма инсулинова резистентност, защото homa индекс е нисък.... Глюкоза на 1 час 11 е точно на границата с диабет, камо ли че няма инсулинова резистентност...Казах му, че като захарта ми скочи, по 4-5 часа стои над 6- не било проблем... Просто абсурдни неща говори. Следващия ми само като ги видя изследванията, веднага ме сложи на режим и много движение, с риск за гестационен диабет. Нищо, че захарта сега ми е 4.4. Иска обременяване по-нататък. И е прав
 В 3 месец ми беше много лошо, и само от тесто ми разминаваше. Качих 7 кг за месец заради това тесто... Сега на режим свалих 1 кг и го задържам без да качвам вече 2 седмици.

# 346
Влизам при вас. Бременна съм в 13г.с и направих обременяването с глюкоза. Сега следва да се ограничавам в храненето, да меря кръвната захар и да се движа. За сега не съм качила нищо, но тази бременност си хапвам повече тесто и сладко. И други хормони не са ми в ред и за там съм взела мерки.
Имам едно детенце на 3 г, родих го 4,050кг, но глюкозата ми в била винаги 4,2-4,8.
Сега вече е 5,1 на гладно.
Ще разгледам назад какво сте писали за рецепти и примерни менюта, да си направя за седмицата.

# 347
Влизам при вас. Бременна съм в 13г.с и направих обременяването с глюкоза. Сега следва да се ограничавам в храненето, да меря кръвната захар и да се движа. За сега не съм качила нищо, но тази бременност си хапвам повече тесто и сладко. И други хормони не са ми в ред и за там съм взела мерки.
Имам едно детенце на 3 г, родих го 4,050кг, но глюкозата ми в била винаги 4,2-4,8.
Сега вече е 5,1 на гладно.
Ще разгледам назад какво сте писали за рецепти и примерни менюта, да си направя за седмицата.
По-добре с глюкомер следете коя храна как ви влияе на вас .

# 348
Да ви попитам нещо, утре вс е пак ще отида в лаборатория да си сверя глюкомер с. Закупих Countour Plus вчера след хранене 1 час ми полазва резултати около 7, днес 8.1 , 8,4…8,5. Закуската ми беше пълнозърнести макарони с малко масло и сирене, обяда около 100гр печен батат със салата краставици и маслини, вечерята 2 печени кюфтета филийка пълнозърнест хляб и салата от зеле с моркови. Интересно, че следобяд бях на рожден ден и хапнах половин парче торта след 1 час резултата беше 7,1. Само този резултат е в нормата. Чудя се сега дали е верен този глюкомер, аз ли нещо неправилно ям.

Последна редакция: чт, 08 фев 2024, 22:11 от Мама Лиса

# 349
Да ви попитам нещо, утре вс е пак ще отида в лаборатория да си сверя глюкомер с. Закупих Countour Plus вчера след хранене 1 час ми полазва резултати около 7, днес 8.1 , 8,4…8,5. Закуската ми беше пълнозърнести макарони с малко масло и сирене, обяда около 100гр печен батат. Със салата краставици и маслини, вечерята 2 печени кюфтета филийка пълнозърнест хляб и залата от зеле с моркови. Интересно, че бях на рожден ден и хапнах половин парче торта след 1 час резултата беше 7,1. Само този резултат е в нормата. Чудя се сега дали е верен този глюкомер, аз ли нещо неправилно ям.
При мен от време на време е показвал 8,1 и нагоре за някои храни. Същият глюкомер.
Според зависи от храната. Сутрин след овесени ядки или сандвич вита с кашкавал ми е показвал над 8 . А след обяд от пиле , зеленчуци и шок. сладолед - около 6,8-7,2.
Ако сладкото е след храна с протеин , захарта не се вдига толкова. Но после може бавно да пада ( не е мнг добре) Прочетете книгата - Глюкозната революция. Сутрин обикновено  е по-сложно и много храни вдигат захарта. Аз изядох 1/2 кроасан с кис. Мляко и вдигнах до 11 с глюкомера. Сега след като родих ми показа около 7 за същият кроасан- цял и без мляко/протеин/. При мен сутрин ми беше сложно със закуските - основно протеин и зеленчуци трябваше.
В лаборатория сверявах и два пъти беше с отклонение около 0,1-0,2.

# 350
Аз препоръчвам и 2 часа след хранене да се мери, да се види дали е паднала захарта. Моята примерно не скача много,6 и нещо, рядко над 7, но по 4-5 часа се задържа така, и не пада. Моят начин да падне е след хранене с въглехидрати (само сутрин ям въглехидрати), да направя дълго ходене. Така си пада до около 5 на 2 час.

# 351
  • София
Мама Лиса това са много въглехидрати които приемате. Макарони, филии, батат,торти какво ли не. Намалете ги и започнете да следите кои храни ви вдигат КЗ. 1 час след хранене трябва да е под 7.8, като аз гледах да не е на горната граница

За ГДе най важно първия час как е

Последна редакция: пт, 09 фев 2024, 10:24 от Мацето

# 352
Да, много въглехидрати са.

# 353
Бях да си пусна глюкоза в лабораторията и там резултата беше 5,5 на гладно, а на моят глюкомер 5. Та сега като и добавям 0,5 резултатите не са ми добри. Все пак съм в началото 3 ден ми е днес с режима и глюкомера. Сутринта закуската ми беше 1 филийка пълнозърнест хляб, авокадо, котидж и 2 сварени яйца. 1 час след нея 6,1 по моя глюкомер, значи 6,6 това е добре. После на обяд направих пълнени сушени пиперки с боб и булгур и час след това глюкомера беше 8,8 по коригирания резултат 🫣 . За следобедна закуска пих фреш домашно приготвен от червено цвекло, морков и лимон и изядох с него 10 тиквени семки, че с ядки бил по-полезен, че и желязото ми е на минимума. Не можах след час да се измеря, защото изведох малкия на площадката след точно 2 ч КЗ беше с корекцията 5,2.  
Направо в чудо се виждам с това ядене, какво може, какво не. Добре сте отбелязали, че вчера много въглехидрати съм яла, днес и закуската и обяда имаха въглехидрат. За вечеря мисля салата от краставици, чери доматки, малко лук и извара вместо сирене? Това не вярвам да ми вдигне много КЗ, но пък ще съм гладна по някое време 😬.
Пуснах  и гликиран хемоглобин, той още не е излязъл, но да видя в последно време как са нещата , защото аз до преди 3 дни си ядях стабилно въглехидрати като не знаех какво ми е положението.
Поръчах си и книгата Глюкозна революция, както и другата с рецептите, но от група във фб видях част от приготвените рецепти и мисля, че те ще ми вдигнат КЗ на 9-10 😃
Вие какво засищащо хапвате, което да не вдига КЗ?
Редактирам се гликираният ми хемоглобин е 4,71. Не зная като резултат какво показва, май е добре?

Последна редакция: пт, 09 фев 2024, 20:44 от Мама Лиса

# 354
На мен боб ми вдига захарта, лещата също. Уж белтъчини имат много, но на мен въглехидратите в тях ми действат зле. Булгура си е чист въглехидрат. Аз лично салата със сирене, или яйца под всякаква форма, месо, това ядях на обед и вечер. Сега откакто съм бременна нито яйца, нито месо и риба мога да ям. Вече 5- ти месец, а още ми се гади и изпитвам истинско отвращение към храната. Та насила ям примерно зелена салата с пармезан. Общо взето белтъчините си ги набавям само от сирена, което не е правилно. Сутрин сега си правя гофрети с овесени ядки и пълнозърнесто брашно, защото хем все пак трябва въглехидрат, хем ми е лошо и само това мога да ям. С домашен мармалад от сливи без захар. Други плодове не ям, веднъж или два пъти ябълка в седмицата. Наистина, докато не си вземе глюкомер човек не знае кое как му действа, много си е и индивидуално. На мен хляб, независимо дали е пълнозърнест или не най-зле ми действа, мога да кажа, че това е бич за мен. Докато овесени ядки не- при други хора не е така.

# 355
Трябва и мазнините да са малко. Повече зеленчуци яжте и месо( ако ядете) . Салата за вечеря ми се струва малко . За бебето са най-важни протеините.
В фрешът от цвекло има и вредни неща - прочети  за това.Той е и за пречистване, което при бременност не знам дали е най-добре.  Пие се по-малко и аз знам, че трябва да престои. По-добре е салати и цели плодове пред фреш.

# 356
Nunni , аз също не съм за фрешовете, но цяло цвекло няма шанс да  ям ежедневно, а така минава с моркова и лимона. За желязото е нужно вир Ц , затова добавям и лимон. До сега не съм прочела вредност от цвеклото и моят лекар го препоръчва за ниско желязо. Имаме домашен спанак късам си го от градината на всяко ядене, което позволява ще си добавям. Моето желязо  е много ниско 6 на долна граница. На 22.02 съм на преглед и ско не успея да го вдигна с телешко спанак и цвекло вероятно ще се наложи да ми предпише нещо.
След снощната салата не съм била гледна тя беше големичка с около 50-70гр извара. Сутринта глюкомера показа 4,3. След закуската от омлет с две яйца малко скоро и спанак час след това беше 5,5 глюкомера, което смятам е добре. Определено ще наблегна на месото, зеленчуците и плодовете. За обяд ще си направя Цезар без сос и крутони .

# 357
  • Варна
Здравейте момичета! Да се влюча и аз. Живея в чужбина и тук обременяването с глюкоза е задължително. В 13 г. с. го направих и резултата беше 0 часа-5,3 а след 1 час - 5,9.Така ме определиха с ГД. Назначиха ми час за лекар и се започна с 5 пъти мерене на ден. MargoC  е писала, че овесените ядки и хляба не са ок за нея. При мен например е точно обратното. С овесена каша е 7,7 а пълнозърнест корнфлейкс с кокосово мляко без захар е 8,0. От ръжен хляб с авокадо и яйце или кашкавал и домат е ок. Също от пълнозърнеста тортила  пак с кашкавал и домат или кисело мляко с чия и плодове варира между 5,1-6,5. При всеки е индивидуално. Трябва да се следи от кои храни се покачва и кои не. Аз гледам да ям също супи и плодове, но само по 1 плод на междинно хранене, за да избегна и запека, които не ми се отразяват на КЗ. Сега вече в 22 +5 г.с меря само по 2 пъти на ден.

# 358
Аз писах, че всъщност от овесените ядки ми е добре, за това в гофретите си слагам смлени овесени ядки, брашното само за слепване. Така успявам и някое яйце да изям, че иначе самостоятелно яйца абсурд в момента, всичко ми мирише. Киноа съм слагала в салатата, също ми е ок, но някои хора много качват захарта от нея. Вие по колко протеин на ден ядете? Гледам до 100 грама чист протеин да ми се върже. Изненадана съм, че 5.9 на 1 час е много, мислех, че по-висока е нормата. Ако това е целта, лошо. Аз след въглехидрати винаги съм над 6. Напоследък ям моцарела, знам че меките сирена не са желателни, но се надявам да няма проблем. Просто ми е достатъчно безвкусна и затова мога да я ям. Спанак и аз много обичам,но за съжаление си го купувам, всеки ден го ям в салатата. Но честно казано не знам дали само с храната може да се вдигне желязото от 6, много ниско ми се вижда. Аз при все, че всеки ден ядях спанак, често телешко, витамин С, и желязото ми беше 9.5 преди да забременея. За няколко месеца взимах билкова кръв, добавки с желязо, та точно като забременях стана 23, феритин 132.

# 359
Според мен не е бил проблемът на първия час, а в стойността на гладно.
Над 5.1 е високо за бременни на гладно.

Общи условия

Активация на акаунт