Гестационен диабет - тема 5

• 32 470
  • 735
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте Simple Smile
Имам следното притеснение - в 34 - 35 г.с. съм и измериха бебчо доста голям (2700гр). Чудя се от какво може да върви по-големичък. Околоплодните води са ми в норма, обиколката на коремчето му е в норма (даже е малко в сравнение с главата). Правих си натоварване с глюкоза някъде около 20-21 г.с. и резултатите бяха супер. Последно съм мерила кръвна захар на гладно преди месец и беше 4.28, което също е добре, не съм качила и почти никакви килограми. Въпреки това се притеснявам дали е възможно да съм развила гестационен диабет последните няколко седмици и оттам бебето да е по-голямо, и как мога да разбера без да правя ново обременяване?

# 586
А какво казва вашият лекар? Дали не е възможно генетично бебчето да си е по-голямо?
При мен беше така и двете ми бременности са с големи бебета. Сега през втората от 4 месец бях на диета и не съм вдигала КЗ, все пак родих едро бебе. Според лекаря ми си е до ген и такива си ги отглеждам 🙃. Даже с тази бременност нямах и голям голям корем, да се чуди човек къде се е побрало бебе почти 4кг.
Разказвам това, за да не се тревожите. Ако лекарят следи водите, вашите кг, правили сте обременяването и гледа темпа на разтеж на бебето, то той ще реши какво е нужно да се изследва допълнително. Ехографите не дават и напълно достоверна информация за теглото. При мен мерките бяха различни при тримата лекаря, които ме гледаха в последната седмица, само единият лекар “позна”. 🙃
За вашият случай 2700 не ми се вижда много голямо бебе по УЗ мерено. Вижте къде пише отклонението, може би е +- 300 гр. Нека си расте бебето и всичко да си му е наред, поговорете с вашия АГ и си споделете тревогите, за да сте спокойна и вие последният месец преди раждането.

# 587
Много благодаря за успокоението! Simple Smile
Вчера го измериха на последната фетална, нищо не споменаха за гестационен диабет, само казаха, че бебето е едричко, което вкара мухата за тревога в главата ми. АГто е в отпуск до края на месеца, но като се върне, задължително ще питам и него. Иначе таткото е роден 3650, а брат му 3700, не знам дали това се води като генетично голямо? (И двамата са родени на термин)

А какво казва вашият лекар? Дали не е възможно генетично бебчето да си е по-голямо?
При мен беше така и двете ми бременности са с големи бебета. Сега през втората от 4 месец бях на диета и не съм вдигала КЗ, все пак родих едро бебе. Според лекаря ми си е до ген и такива си ги отглеждам 🙃. Даже с тази бременност нямах и голям голям корем, да се чуди човек къде се е побрало бебе почти 4кг.
Разказвам това, за да не се тревожите. Ако лекарят следи водите, вашите кг, правили сте обременяването и гледа темпа на разтеж на бебето, то той ще реши какво е нужно да се изследва допълнително. Ехографите не дават и напълно достоверна информация за теглото. При мен мерките бяха различни при тримата лекаря, които ме гледаха в последната седмица, само единият лекар “позна”. 🙃
За вашият случай 2700 не ми се вижда много голямо бебе по УЗ мерено. Вижте къде пише отклонението, може би е +- 300 гр. Нека си расте бебето и всичко да си му е наред, поговорете с вашия АГ и си споделете тревогите, за да сте спокойна и вие последният месец преди раждането.

# 588
2700 голямо бебе ли е за 35 седмица?Да не забравяме,че на ехограф теглото е по таблица и е плюс/минус 400 гр...аз родих в 34+3 момиченце 2720...по ехограф я мереха 2500...по ехограф главата и трябваше да е огромна...изкарваха я с месец напред...е въобще не се роди с голяма глава...

# 589
Аз родих в 35 г.с. момиченце с тегло 3020 грама. Цяла бременност ми говореха, че е голяма, че трябва да е по-малка, че ще е висока, има дълъг крак и се бях наплашила, че ще родя динозавър. Grinning Сега е на 9 месеца и 10 дни и е 7.250 кг. Сравнявам я с момиченцето, с чиято мама бяхме в една стая в родилното. В момента тя е с 1.100 кг. по-тежка и с 2 см. по-висока от моята "огромна" госпожица. Blush

# 590
Здравейте, правих ОГТТ поради завишени околоплодни води. Тези гранични стойности дали говорят за гестационен диабет и трябва ли да се пускат допълнителни изследвания?

# 591
Здравейте, в 24 г.с. след два поредни месеца на глюкоза на гладно 5.05 и 5.07 в една и съща лаборатория ме пратиха на ендокринолог. Решихме да не ми пуска ОГТ, защото много ми се гади сутрин и шанса да издържа е минимален. Вместо това решихме кръвно-захарен профил и гликиран хемоглобин. Отивам в друга лаборатория и резултата е гликиран хемоглобин 5.5%,  глюкоза в 8ч 3.80, в 11ч - 3.65, в 14 - 3.17, в 16.30 - 3.75.  Сега не мога да разбера има ли проблем, по-скоро виждам постонно ниски нива на кръвна захар, а не високи. Ще се побъркам докато ми дойде часа.

# 592
Здравейте, аз съм 11г.с., но ми назначиха ОГТТ, защото съм с ИР от преди бременността. Според вас има ли място за притеснение и трябва ли да си купувам глюкомер за всеки случай? Имам изписан Иногинол по 1тб. на ден.

# 593
  • София
За сега са ти ок освен на гладно ти е леко завишена но то нормално. Пиеш ли Глюкофаж? Спазвай си колкото можеш диета и после вече след втората Фм ще видите дали има нужда отново от натоварване

ПС и честитооо! Много се радвам за теб и лека бременност и пухкав финал!♥

# 594
Маце, много ти благодаря 🤗❤️ Не пия Глюкофаж, само Иногинол ми изписаха,но и аз много не ям с това повръщане 😅 Ще внимавам с храната и дано всичко е наред 🍀

# 595
  • София
Здравейте, аз съм 11г.с., но ми назначиха ОГТТ, защото съм с ИР от преди бременността. Според вас има ли място за притеснение и трябва ли да си купувам глюкомер за всеки случай? Имам изписан Иногинол по 1тб. на ден.

Ако сте спазили изискванията за направа на изследването, стойността на гладно показва гестационен диабет. Ако не сте съвсем коректно спазили изискванията за ОГТТ, изследвайте в следващите дни отново кръвна захар на гладно и ако държите стойности над 5,1, се консултирайте с ендокринолог.

# 596
*Lorena*, за съжаление в последните 1-2 години винаги ми е над 5 захарта на гладно. Поне се радвам, че следващите стойности са добре. Преди да забременея последно беше 6 на гладно. Надявам се, че няма да има проблем, започвам стриктно да пия Иногинол и наистина е добра идея да посетя ендокринолог. Начев ми изписа терапия за ЩЖ, ще трябва да проверя дали прави онлайн консултации или ще ходя при някой в Бургас(а в Бургас няма добри ендокринолози като цяло).
ПП по принцип съм с физиологично по-висок пролактин. Вродена хиперпролактинемия(имах аденом по едно време, но вече го няма). Лекарите са на мнение, че нямам нужда повече от лекарства, защото го държа около 200-300 единици над горна граница(винаги спазени всички условия). Надявам се просто за моя организъм захар около 5-6 да е нормално. В родата сме така 😅

Последна редакция: чт, 26 сеп 2024, 09:39 от Kactus

# 597
  • София
Да аз щото ти знам че ти е по Височка на гладно и за това ти казах че ти е ок. И моята толкова варираше до към 7я месец

# 598
Да аз щото ти знам че ти е по Височка на гладно и за това ти казах че ти е ок. И моята толкова варираше до към 7я месец
[/quote
Благодаря 🤗

# 599
Въпрос към тези, които са само на диета - когато я нарушите, как ви се отразява? Вчера вечерта хапнах една зеленчукова супа (уж само бавни въглехидрати) и днес цял ден целият ми корем е суупер подут. Не знам дали въглехидратите или фибрите са ми дошли в повече. Но днес дори и след разходка и почти основно протеини, все още съм с яко подут корем. Sad

Общи условия

Активация на акаунт