Гестационен диабет - тема 5

• 32 458
  • 735
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Д-р Начев е моят лекар /доверявам му се напълно/. Над 6 и 8 вече има проблем и необходимост от глюкофаж или инсулин. Естествено по-ниските стойности са за предпочитане.
Интересно, че от както си следя КЗ с лентички, в къщи меря КЗ над 5.3 сутрин, междувременно 2 пъти пускам кръвни и съм с КЗ под 5 и това се случва в рамките на 20 дни. А в къщи нито една сутрин не съм била с КЗ под 5.
Следя се при двама АГ и нито един от двамата не повдигна въпроса да правя обременявяне, даже като им казах, че съм правила се изненадаха и ме питаха защо. Сега като знаят резултата се започна с наставленията.
Аз имах изготвен хранителен режим от проф. Стефка Петрова, към който да се придържам по време на бременността, и по него имах междинни хранения. Аз вместо да сваля, качих от този режим и спрях да го следвам стриктно, като сега се придържам само към ограничение на отделни храни.

# 646
На мен Начев нв ми е казвал без междинни. Следвайте съветите на Глюкозната революция. И трябва освен въглехидрати, да се изключат и мазни храни.
Но ако сте гладни хапвайте зеленчуци, ядки  и тн. По-скоро да не се яде постоянно, а с пауза 2-3 часа, което за мен правеше междинна закуска следобед . Също вечер пауза над 12 ч може и да е много - зависи как се чувствате.

# 647
Ами може би имате право, честно предпочитам и аз на д-р Начев да вярвам вместо да тичам за инсулин, просто ми е притеснено да не изпусна нещата и ми се искаше да съм под 5 да ми е спокойно, но както Мацето казва, явно ще става по-трудно с напредването. Аз съм в 28гс вече, гд установен в 20гс. А вие ккави неща избягвате? Начев ми каза до 3 плода на ден, без сладко и животински мазнини. Аз и тестени, картофи и ориз изключих, освен пълнозърнести.

Ще взема да намаля и междинните.

За КЗ се чудя и аз дали да не проследя и в лаборатория няколко пъти. Последно преди седмица, когато пуснах гликиран - 4.30, а кз беше 4.11

Дали не се дължи че е минало повече време от събуждането до пробата в лабораторията Thinking вие спазвате ли сутрин да е минало няккаво време например 10мин от събуждането или повече трябва да е, или да не пиете вода преди пробата например?

Д-р Начев е моят лекар /доверявам му се напълно/. Над 6 и 8 вече има проблем и необходимост от глюкофаж или инсулин. Естествено по-ниските стойности са за предпочитане.
Интересно, че от както си следя КЗ с лентички, в къщи меря КЗ над 5.3 сутрин, междувременно 2 пъти пускам кръвни и съм с КЗ под 5 и това се случва в рамките на 20 дни. А в къщи нито една сутрин не съм била с КЗ под 5.
Следя се при двама АГ и нито един от двамата не повдигна въпроса да правя обременявяне, даже като им казах, че съм правила се изненадаха и ме питаха защо. Сега като знаят резултата се започна с наставленията.
Аз имах изготвен хранителен режим от проф. Стефка Петрова, към който да се придържам по време на бременността, и по него имах междинни хранения. Аз вместо да сваля, качих от този режим и спрях да го следвам стриктно, като сега се придържам само към ограничение на отделни храни.

Последна редакция: сб, 23 ное 2024, 10:24 от InYan238

# 648
Може би е добре да има 3-4 часа от основно хранене преди да мерите преди следващо основно. За да има време захарата да се нормализира.

Аз правя така например:
9:30ч закуска
11:30 междинна (1 плод с малко ядки или с малко нискомаслено кисело мляко)
Към 13:30 -14:00 обяд
Към 16-16:30 пак нещо дребно между хапванията
18:30-19 - вечеря

Тези междинните са ми почти задължителни иначе много изгладнявам и така си контролирам апетита.

А момичета според вас каско да гледам над 5.1 или 5.3 не трябва да е сутрин и на гладно? Различни доктори различно казват

Имах няколко сутрини 5.00, една 5.2 :/ дано с по-леки вечери и повече движение си смъкна пак до 4.6

Според мен прекалявате с ограниченията. Аз съм също имала дни в следобедните часове с показания под 4. Прочетете какво следва да ограничите или изключите като храни, но не стойте гладна, защото вредите на себе си и ня бебето.

Да, днес хапвах повече, но май и самото устройство, което съм закупила е кофти (въпреки, че е accu check). Тази вечер поне 15 лентички изхабих и даваше различни грешки. Накрая проработи и отчете три различни стойности… закупих си друго на Контур Плюс - Елит и отчете преди вечеря 5.5 и 5.3, записах средната стойност.
Благодаря за съвета! Ще пробвам така! Моята ендокриноложка за сутрешните стойности на гладно ми каза до 5.3-5.4. Днес съм на 5.2, но заради случката с глюкомер а (вечерта ходих да търся нов), вечерях до 20:50, та се надявам да е заради това.

# 649
Ами надявам се да е добър съвет , поне до сега работеше, но се следете как ви се отразява и Ако не са ви забранили междинни и плодове. Тази сутрин 5.1 премерих и не ми харесва че се покачва така, бавно, но славно

Иначе и на мен не ми е забранил междинните, те ми помагат да хапвам по-малко на основните, но сега с тази кз плавно покачваща се ще пробвам да ги понамаля и ще хапвам само ако много огладнея, става ми лошо и супер отпаднало и неадекватно, ако съм много гладна :/
Може би е добре да има 3-4 часа от основно хранене преди да мерите преди следващо основно. За да има време захарата да се нормализира.

Аз правя така например:
9:30ч закуска
11:30 междинна (1 плод с малко ядки или с малко нискомаслено кисело мляко)
Към 13:30 -14:00 обяд
Към 16-16:30 пак нещо дребно между хапванията
18:30-19 - вечеря

Тези междинните са ми почти задължителни иначе много изгладнявам и така си контролирам апетита.

А момичета според вас каско да гледам над 5.1 или 5.3 не трябва да е сутрин и на гладно? Различни доктори различно казват

Имах няколко сутрини 5.00, една 5.2 :/ дано с по-леки вечери и повече движение си смъкна пак до 4.6

Според мен прекалявате с ограниченията. Аз съм също имала дни в следобедните часове с показания под 4. Прочетете какво следва да ограничите или изключите като храни, но не стойте гладна, защото вредите на себе си и ня бебето.

Да, днес хапвах повече, но май и самото устройство, което съм закупила е кофти (въпреки, че е accu check). Тази вечер поне 15 лентички изхабих и даваше различни грешки. Накрая проработи и отчете три различни стойности… закупих си друго на Контур Плюс - Елит и отчете преди вечеря 5.5 и 5.3, записах средната стойност.
Благодаря за съвета! Ще пробвам така! Моята ендокриноложка за сутрешните стойности на гладно ми каза до 5.3-5.4. Днес съм на 5.2, но заради случката с глюкомер а (вечерта ходих да търся нов), вечерях до 20:50, та се надявам да е заради това.

# 650
  • София
То по принцип няма забранени храни, има храни които вдигат КЗ и в повечето случаи са индивидуални. Аз много гледах в тикток бременни в ЮК и САЩ и от тях крадях идеи за хапване.

Начев е гуруто на щитовидната, но за мен лично не следи правилно ГД, ще видите и в тикток че навсякъде се иска 5.2/7.8
Аз и преди съм писала, за мен царицата на ГД си е д-р Яначкова.

Иначе при мен след 32ра седмица си скочи драстично на гладно КЗ, през деня си беше супер

# 651
  • София
Чак пък царица... айде няма нужда. След 7 години инвитро опити в Щерев, в Турция имам бебе, познавам добре начина на работа на Яначкова и не напразно съм при Начев.
Всеки си има мнение, ама е добре да не се генерализира чак толкова.

# 652
  • София
И аз познавам двамата, ходила съм и при Начев и при Яначкова, няма нужда да си мерим... Но на черното бяло не може да се каже... Начев не следи ГД по установените стандарти, вече всеки си решава кой и как да слуша

# 653
Здравейте момичета! Минаха два дена откакто следя и ми се струва, че стойностите са добри, с изключение на сутрешната (на гладно), която е 5.2, 5.3 (Пак е в границата, която ендо ми е казала - до 5.4, но на ръба)… чудя се какво мога да направя, за да я подобря? Снощи вечерях рано, получава се период на фаст 13 часа, дали не е много и от това пък да става? Confused Направих 15 мин обиколка след вечеря, може пък да е малко.
Притеснявам се, защото ми се иска да се науча да го овладявам и да не се стига до инсулин.
Прикачвам снимка на стойностите, как ви се струват?

# 654
  • София
Добре са ти за сега. И на гладно е ок, ама за съжаление няма какво да се направи за тази на гладно, натрупва се през нощта. Няма страшно с инсулин, аз бях един месец на инсулин и е едно леко боцкане вечер, иглата е като косъм тънка.

# 655
Добре са ти за сега. И на гладно е ок, ама за съжаление няма какво да се направи за тази на гладно, натрупва се през нощта. Няма страшно с инсулин, аз бях един месец на инсулин и е едно леко боцкане вечер, иглата е като косъм тънка.

Благодаря за отговора и подкрепата! Hug
Аз след четене и съвети из английски и американски публикации достигнах до тези съвети относно захарта на гладно, не знам дали ще помогнат, но ще се пробва:
1. Някакъв малък протеин като последен снак преди лягане, твърдят, че помага да не става твърде дълъг периода на глад през нощта и съответно да не се вдига захарта толкова.
2. Да се измерва непосредствено след събуждане (аз ставах, правих закуска и минават поне 20-30 мин. докато я измеря)

Ще пробвам и ще кажа какво е станало.

Последна редакция: нд, 24 ное 2024, 12:19 от lovelyavocado

# 656
Момичета, моля за мнение/съвет.Flowers Bouquet Бременна съм в 25+5г.с., имам възел на ЩЖ, имам час и за д-р Начев, не пия хормони. Според вас имам ли ГД, от прочетеното тук останах с впечатление, че на 60 мин нормата е 10, а не както в б-ца Надежда 8.9? И другото, което ме притесни, е наличието на кетони в урината (няма глюкоза, имам и кръв де;/) -  как ги контролирате? Виждам, че често се случва, но как намирате баланс м/у НВХ и отрицателни кетони?
Като цяло спазвам режим от 1 седмица, като си ям протеиновия хляб, плодове, картофи, боб, даже малко кекс и тортила предните дни, не гладувам, пия по 2-3л вода и често пишкам, но ме озадачиха кетоните, не ги разбирам при положение, че ям въглехидрати. Да си взема глюкомер, нали, и да почвам да се следя? Благодаря ви.
Скрит текст:

# 657
Момичета, моля за мнение/съвет.Flowers Bouquet Бременна съм в 25+5г.с., имам възел на ЩЖ, имам час и за д-р Начев, не пия хормони. Според вас имам ли ГД, от прочетеното тук останах с впечатление, че на 60 мин нормата е 10, а не както в б-ца Надежда 8.9? И другото, което ме притесни, е наличието на кетони в урината (няма глюкоза, имам и кръв де;/) -  как ги контролирате? Виждам, че често се случва, но как намирате баланс м/у НВХ и отрицателни кетони?
Като цяло спазвам режим от 1 седмица, като си ям протеиновия хляб, плодове, картофи, боб, даже малко кекс и тортила предните дни, не гладувам, пия по 2-3л вода и често пишкам, но ме озадачиха кетоните, не ги разбирам при положение, че ям въглехидрати. Да си взема глюкомер, нали, и да почвам да се следя? Благодаря ви.
Скрит текст:

Здравей , вземи си глюкомер и следи на гладно до 5.3 и един час след хранене до 7.8 .Кетони могат да излезнат и от висока кръвна захар . Гликиран хемоглобин дали си изследвала ?

# 658
Edit:
Пуснах да, но чакам да излезе. То допреди седмица бая сладко хапвах, та не очаквам хубав резултат...но ще пиша💐
Излезна:

Последна редакция: пн, 25 ное 2024, 14:03 от Sehy

# 659
Резултатът е добре , следи си кръвната захар и намали въглехидратите , но не ги изключвай напълно и си записвай какво ядеш и как ти влияе на захарта и така ще знаеш какво да избягваш от тях .

Общи условия

Активация на акаунт