Гестационен диабет - тема 5

• 31 883
  • 735
  •   1
Отговори
# 330
На мен ендокринолога,а и жените в лабораторията ми казаха никакво вървене и пиене на вода...взимат ми кръв и сядам като закован пирон.. иначе може да са фалшиво занижени резултатите

# 331
Момичета, как ви се струват тези резултати
Глюкоза ( Glucose )
Глюкоза - 60та мин
Глюкоза - 120 та мин

4.77 mmol/I
9.19 mmol/I
5.57 mmol/I

3.60 - 6.10
3.30 - 8.90
3.30 - 7.80

Аг ме праща на ендокринолог, трябвало диета, но не мисля, че се води диабет все още или?

# 332
Ами от моя ендокринолог знам,че една стойност да е извън се води ГД

# 333
Момичета, как ви се струват тези резултати
Глюкоза ( Glucose )
Глюкоза - 60та мин
Глюкоза - 120 та мин

4.77 mmol/I
9.19 mmol/I
5.57 mmol/I

3.60 - 6.10
3.30 - 8.90
3.30 - 7.80

Аг ме праща на ендокринолог, трябвало диета, но не мисля, че се води диабет все още или?
Втората стойност е висока и тогава пак се води ГД. Все пак с ендо ще обсъдите и първо само хранителен режим ще даде.

# 334
  • София
Това са показателите за Гестационен диабет

на гладно ≥ 5,1 mmol/l
на първия час от натоварването с глюкоза ≥ 10 mmol/l
на втория час от натоварването с глюкоза  ≥ 8,5 – 11,0 mmol/l

# 335
Днес специалист по ФМ ми каза, че трябва поне 2 от стойностите да са завишени , за да се нарече гест.диабет. Това било нарушен глюкозен толеранс.Следващата седмица съм при ендокринолог и ще споделя какво препоръчва. Аз вече спирам захарта и бялото брашно и така.

# 336
Здравейте, мили мами!

С диабет съм от 10г ( (не е гестационен, но това в случая не е толкова от значение) и Хашимото открито от 3г.
Имам бебче на 2г и половина родено в Майчин Дом.
Сегашната бременност я следя при много добър лекар, израждащ в Шейново.
Доктора е супер, но ме притеснява болницата и грижата на майките с диабет и техните бебета.
Чувала съм, че неонатологията в Майчин дом е най-добра и затова избрах тази болница за раждането на първото ми дете. Сега обаче съм в колебание, заради практикара на лекаря.
Бих искала да чуя мнения от вас, кое смятате за по-подходящо място за раждане и проследяване на КЗ?

Благодаря предварително!

# 337
Здравейте, мили мами!

С диабет съм от 10г ( (не е гестационен, но това в случая не е толкова от значение) и Хашимото открито от 3г.
Имам бебче на 2г и половина родено в Майчин Дом.
Сегашната бременност я следя при много добър лекар, израждащ в Шейново.
Доктора е супер, но ме притеснява болницата и грижата на майките с диабет и техните бебета.
Чувала съм, че неонатологията в Майчин дом е най-добра и затова избрах тази болница за раждането на първото ми дете. Сега обаче съм в колебание, заради практикара на лекаря.
Бих искала да чуя мнения от вас, кое смятате за по-подходящо място за раждане и проследяване на КЗ?

Благодаря предварително!
Аз раждах в Шейново и бях секцио. Бебето го виждаш чак на следващият ден. Няколко пъти повтарях и на няколко човека, че съм с гест. диабет и да изследват и бебето. Казаха , че е изследван и бил с нормална захар, но не знам кога . Отделно там вечер държат гладни бебетата от 12 до 6 . Аз от вторият ден си го взимах вечер. Заради диагнозата казаат, че трябва да се хранят често бебетата , а там не приемат, че е така.
Аз кърмя на поискване. За болницата бях поръчала термос с топла вода и мляко за през нощта - от болницата последно в в 12-1 през нощта дават и после в 6 сутринта.
Бях на консултация с малкият  (на 1 месец ) при Масларска в Токуда и тя каза да не го храня вечер  , та може и там да ги държат гладни вечер.
На консултациите в Шейново с неонатолога -( в 11ч на първи етаж ) си обясних всички болести и назначиха, каквото трябва за бебето. Ехограф на сърце и кръвни изследвания.
Вие , ако можете , говорете с неонатолозите преди раждането още.
Грижи за мен - имаше много мила рехабилитаторка. На мен ми е трето секцио и специално избрах др. Велев и много бързо се възстанових. Не е трябвало нищо да ми правят и за бебето не се е налагало - антибиотик или др. Само клексана си продължих. Храната не е хубава, но може да ви носят.

# 338
Момичета аз така и не разбрах при здрав човек до колко трябва да е КЗ на първия и на втория час след хранене?

# 339
  • София
До 5.6 е на гладно. При не бременни се гледа втория час, не първия, aма колко се иска не знам.

Аз трябваше 6 седмици след раждането да отида за ОГТТ ама бях болна та ще се накланя скоро, че и през ендото ще мина

# 340
Здравейте,

Моля, за помощ за разчитане на стойностите, защото ще се побъркам до другата седмица, когато ми е срещата с ендокринолога:
Сега съм в 25г.с
Глюкоза на гладно: 5.2
На 60 мин: 9.6
На 120 мин: 5.1

Има ли или няма ГС?
Да добавя, ня съм на диета, предното обременяване беше 17г.с и бяха ок, съответно разрешиха да се храня нормално

# 341
  • София
Това са показателите за Гестационен диабет

на гладно ≥ 5,1 mmol/l
на първия час от натоварването с глюкоза ≥ 10 mmol/l
на втория час от натоварването с глюкоза  ≥ 8,5 – 11,0 mmol/l

Ето референтните за Гестационен диабет

# 342
Вливам се в редиците.
Бременна съм с второто си дете в 25 гс. Преди 2 седмици ме диагностицираха с гестационен диабет след обременяване с глюкоза. Според ендокринолога съм за инсулин, според АГ ще мина само с диета. След 2 седмици строга диета днес резултатите от кръвно-захарния профил са:
На гладно - 5.5
12 часа - 4.7
15 часа - 4.2

Гликиран хемоглобин 5.1 ( при референтни стойности 4.7-6)

Следващият АГ иска да ме изпрати в Майчин дом през 28 гс за проследяване. Има ли други лежали за гестационен диабет? Какво представлява проследяването? Има ли как да се спазва диета на място с болничната храна? Спряла съм сладко, хляб, картоф, ориз. Но скромния ми опит от болничен престой се притеснявам там дали е съобразена храната със състоянието, за което постъпвам?

# 343
Вливам се в редиците.
Бременна съм с второто си дете в 25 гс. Преди 2 седмици ме диагностицираха с гестационен диабет след обременяване с глюкоза. Според ендокринолога съм за инсулин, според АГ ще мина само с диета. След 2 седмици строга диета днес резултатите от кръвно-захарния профил са:
На гладно - 5.5
12 часа - 4.7
15 часа - 4.2

Гликиран хемоглобин 5.1 ( при референтни стойности 4.7-6)

Следващият АГ иска да ме изпрати в Майчин дом през 28 гс за проследяване. Има ли други лежали за гестационен диабет? Какво представлява проследяването? Има ли как да се спазва диета на място с болничната храна? Спряла съм сладко, хляб, картоф, ориз. Но скромния ми опит от болничен престой се притеснявам там дали е съобразена храната със състоянието, за което постъпвам?
Може сутрин рано да идете в Майчин дом , за преглед при дрНачев. Аз следях с глюкомер храните и ми беше казал, че ако не поддържам опр. нива , ще ме вземе за изследване там , за да преценят дали да изпишат инсулин. Аз не стигнах до там. Тук някои не харесват Начев. Има и една млада лекарка в МД - май Бояджиева беше, която е добра за ГД. Начев е по-скоро за проблеми с щит. жлеза .

# 344
  • София
Аз ти препоръчвам д-р Яначкова в Щерев, направи всичко възможно да не влизам в болница за проследяване, а вкъщи мерих и ставах даже по нощите за да уцелим дозите на инсулин. Чувахме се всеки ден за да гледа резултатите и да ми нагласи дозите. Отделно ми подари глюкомер както и писала и инсулина бяха от нея. Единствено плащах прегледите един път в месеца

Общи условия

Активация на акаунт