Кралски работи и клюки - октомври 2023

• 61 129
  • 785
  •   1
Отговори
# 90
Харесва ми Софи днес и как сама шофира колата си.

# 91
  • Някъде там
Лана, не са нови.

Виктория мисля, че и друг път е била с този тоалет. Много хубав цвят
А вечера също беше хубава. Често ще я виждаме в розово този месец.

От онзи ден с този ужасен костюм който не знам защо не зареже.

# 92
Последните седмици Кейт е с костюми, защото по този начин се съсредоточава вниманието върху събитието, в което  участва.  Тя приковава вниманието на  публиката с присъствие и тоалети и кралския двор умишлено предприел тези мерки. Такава информация ми попадна и в английската преса се било  дискутирало
А е ли възможно жената просто да се чувства добре в костюми, вместо в рокли за чаено парти, и предвид че ангажиментите ѝ не са такива, да се възползва от по-освободения дрескод, възприет от новия крал? И Камила я видяхме по дънки, нещо немислимо по времето на баба.

Последна редакция: вт, 03 окт 2023, 19:34 от Фея Таралежка

# 93
Какви очи само има Уилям. Heart Eyes

Ехх, този поглед.. Blush

Принцесата на Уелс се срещна с ученици в гимназия Фицалан.

Последна редакция: вт, 03 окт 2023, 17:48 от Анонимен

# 94
Утре в галерията "Никон" Мадрид ще се открие изложба на тема „Кралско семейство, семейство на краля”. В нея ще се изложат снимки на 39 фотографи, които следят испанското кралско семейство. Изложбата може да бъде посетена от пети октомври до края на годината. Или да се разгледа онлайн в сайта на галерията - https://www.nikonistas.com/digital/galeria-nikon.php.

Част от снимките, които ще могат да се видят в изложбата.

Скрит текст:

В скрит текст слагам превод на статия от сайта на „Vanitatis” Испания, в която четирима от фотографите в изложбата разказват историята зад снимките по-горе.

Скрит текст:
Почитателите на испанското кралско семейство имат късмет! 39 фотографи, които следват Фелипе Шести, Летисия, Леонор и София, където и да отидат, за да ги снимат при всякакви публични изяви, са събрали най-доброто от работата си в изложбата „Кралско семейство, семейство на краля”, която ще бъде открита в сряда, 4 октомври, в галерията"Никон", улица "Кралица Мерседес" 7, Мадрид в шест часа вечерта. Ще се покажат любопитни и артистични снимки на кралят и кралицата и дъщерите им и ще се покаже, че Летисия е неоспоримата кралица за много от тези професионалисти, които не могат да устоят да насочат обектива си към нея, сякаш е магнит.
Във „Vanitatis” искахме да покажем малък откъс от това, което ще може да се види на тази експозиция. Говорихме с четирима от фотографите, които ни позволиха да се доближим до най-доброто от работата им и ни разказаха, какво е да се работи в близост до испанското кралско семейство.

Хосе Хегундес

Фотограф, снимащ за списания и реклами, специализиран в испанското кралско семество и забавлението. Работата му може да се види в много испански медии като "Vanitatis" и в международни медии като ‘Paris Match’, ‘Point de Vue’, ‘Bunte’, ‘Die Welt’, ‘Bild’, ’The Times’ и ‘People’.
 От работата му избрахме две снимки, които представят перфектно как използва обектива си, за да покаже най-впечатляващите сники на Фелипе Шести и Летисия. В частност тя го очарова. Той уверява, че „отблизо Летисия е интересна, умна, интелигентна жена и не пропуска нито един детайл“.
На първата снимка можем да видим кралицата да подава главата си с любопитство между две полуотворени врати. Това се случва по време на галавечеря с перуанския президент Оланта Умала и съпругата му Надин Ередиа в кралския дворец на 7.07.2015 година. Хегундес смята, че е „една от най-добрите ми снимки на кралица Летисия”. На същата галавечеря кралят и кралицата като домакини се готвеха да влязат в залата, където се намираха няколко фотографи, за да посрещнат Оланта Умала и Надин Ередиа и да позират няколко сегунди пред фотоапаратите. Онзи ден появяването на главните действащи лица в залата на двореца започна да се забавя, защото Хумала и съпругата му не бяха дошли навреме. „Изведнъж дръжката на врата се движи, фокусирам вратата и една тиара се показва за половин секунда. Правя три снимки, само едната е успешна. Това е снимката на кралицата зад вратата, кралицата журналистка, която иска да знае какво се случва”. Хегундес добавя „Беше късмет. Три секунди, три щраквания и излезе тази снимка, която обиколи света. Беше публикувана на корици на книги и списания”.
Като любопитна случка, Хегундес споделя с "Vanitatis", че „ един ден в Астурия, кралицата дойде да говори с мен и друга журналистка – Ана Санчес, за да ни поздрави за работата, коята бяхме свършили, аз за  ‘Point de Vue’ на нея за ‘Vanity Fair’. Искаше да си поговори с нас за пет минути. Всички камери и обективи на света бяха фиксирани в този момент. Беше нещо като неформална среща в "Образцово село" /"Pueblo Ejemplar"/ от 2020 г., в разгара на пандемията. Летисия познава нашите снимки и по-конкретно знае снимката, която направих, на която показва глава между двете полуотворени врати, и я харесва. Онзи ден ме запозна с краля и дъщери си”.

Втората от снимките е една от най-красивите на Фелипе шести и съпругата му, които могат да се видят на изложбата. На нея кралят и кралицата присъстват на 35-то издание на наградите „Macael” на 11.11.2022 година. Осветлението, външният вид на краля и кралицата, елегантността на техните изражения и пози, уловени от точния обектив на Хегундес, постигат перфектната снимка на двойката.
„Онзи ден имах други планове, но ни извикаха в Макаел, който се намира като на края на света, в Алмерия”, ни казва Хегундес. „В началото ни разположиха на място, което ни позволяваше да правим снимки пред краля икралицата. Но заместник-комуникаторът ни премести на друго, където не знаехме дали ще е възможно да ги снимаме. Снимката на двойката, осветена от светлините на прожекторите, се роди от гняв от тази смяна на мястото. Благодарение на него успях да заснема Фелипе и Летисия, когато излязоха на сцената, от тази гледна точка и с това осветление. Резултатът беше тази снимка, в която ми се струва, че има нещо магическо“.
За Хегундес най-доброто нещо в работата му е да чувства, че по някакъв начин си част от важни исторически моменти: „Наистина харесвам историята. Учих история в университета и обичам да бъда част от нея: коронацията на краля, абдикацията, първият учебен ден на Леонор, причастието и т.н. Чувствам се като част от историята, като мога да снимам тези моменти. Превърнах моята страст и моето хоби, което беше фотографията, в моя професия и мой начин на живот ." Той добавя, че най-лошото нещо в професията му е „понякога онези разочарования от това, че не получаваш желаната снимка, прекарваш много дни далеч от дома си и пътуваш твърде много“.

Роберт Смит

По време на годините си във Факултета по изящни изкуства Робeрт Смит открива, че фотографията е неговото изразно средство. Пет години във Факултета по изящни изкуства в Севиля и още три в училище по изкуства № 10 в Мадрид му дават необходимото обучение, за да бъде днес един от най-забележителните фотографи на Кралското семейство, работа, с която той спечели място в списъка на професионалистите, които излагат в „Кралско семейство, семейство на краля“.
От Смит искахме да покажем първата снимка, за която той обяснява: "Направих я в деня на последното събитие на дон Хуан Карлос като крал. Тя привлича вниманието ми, защото бележи онова, което по-късно щеше да се превърне в неговото изпадане в немилост. Като царуване на светлината и сянката".
Друго от изображенията, заснети от Смит, които могат да се видят в изложбата, е следната, която показваме. Казва ни „Мисля, че това е много уникален момент на баба, която изплези език на внучките си насред целия протокол и пищност на наградите „Принцеса на Астурия“. Това е като капка нормалност в море от сериозност. В крайна сметка това, което най-много търсим, е хората да видят човешката страна зад завесите. Тази снимка се опитва да ни припомни, че Леонор и София все още са две момичета въпреки положението им. И също така има добавената стойност, че само аз го видях."

Смит е съгласен с Хегундес, че „най-добрата част от работата с Кралското семейство е усещането, което често имаме, че сме свидетели на уникални моменти от историята на нашата страна, че можем да бъдем на места, до които хората нямат достъп. Ние сме свидетели на тази част от функционирането на институциите. Да можеш да си в Кралския дворец или да отидеш с кралското семейство на пътуване и да бъдеш в дворци в други страни, това е много интересно. Чувстваш се малко уникален".Той уверява, че „най-лошото нещо в работата му са графиците, пътуванията, несигурността, защото дневният ред се променя. Това малко нарушава способността ви да водите нормален живот. Нямаме гарантирани празници или уикенди, защото никога не се знае кога ще се случи да изникне нещо". По време на работата си за Кралското семейство, уверява, че е преживял „смяната на цикъла, прехода от почетните към настоящите крал и кралица“ и потвърждава, че „Кралица Летисия е тази, която обикновено показва близост, тя е склонна да прескочи малко протокола и бъде по-близка. Понякога е идвала да говори с нас и много пъти сме свидетели на нейни забавни моменти с хората. Тя има много умения да общува с хората на улицата, мисля, че това се дължи на журналистическия ѝ опит, който ѝ е дал възможност да общува свободно на улицата".

Карлос Алварес

След като учи графични изкуства и посещава курс по фотография, той работи в пресата от началото на 90-те години в различни медии, вестници, списания и агенции. Сферите, в които е работил най-много, са забавление, култура, знаменитости, мода и испанското кралско семейство. През 2000 година той подписва с "Getty Images", агенция, в която продължава да работи и до днес. Посвещава се на отразяването на всички събития, свързани с испанското общество, където се открояват събитията на испанското кралско семейство. Именно най-важното събитие, което отразява в първите си стъпки като фотограф на "Getty", е сватбата на Фелипе и Летисия. Той бил единственият човек на "Getty", работещ в Мадрид, и усилията, свързани с организирането на отразяването, били огромни.
 Сред снимките на Карлос Алварес избрахме една, с която той получи наградата "Nikon Photo" за 2010 г. в категорията „Хора и общество”. Това е изображение на кралица Летисия през май същата година. В него по време на среща на испанското кралско семейство с членовете на МОК в Кралския дворец по повод олимпийската кандидатура на Мадрид за Игрите през 2016 година, Летисия е заснета да прави нещо много спонтанно и естествено, което всички сме правили стотици пъти. Когато минава пред огледалото, тя се оглежда в него. Постигането на такива моменти, които продължават секунда, е част от работата му.
Карлос Алварес уверява "Vanitatis", че в работата му с кралското семейство, „въпреки факта, че има много събития, които се повтарят всяка година, във всички събития винаги има някакъв момент, някаква различна снимка, която ви харесва, която ви кара да чувствате, че си е струвало. Едно от нещата, които също харесвам, е, че обиколихме Испания от край до край и отидохме на места, на които никога не бихте отишли сами. Страни в чужбина като Ангола, Мозамбик и т.н.". Обратната страна на монетата за него е "излишният протокол, безкрайните свити. Откриването на "Фитур" /"Fitur"/ в Ифема  е едно от най-лошите неща. ARCO също. Почти всички фотографи са съгласни с това. Това са събития, при които процесиите са безкрайни. Обикновено кралят и кралицата вървят със свита от 30, 40, 50 души...Това е кошмар. Много е трудно да се направи чиста, непринудена снимка. Протоколът е такъв, никой не е виновен, но има твърде много хора, които придружават краля и кралицата, и това е сложно. Повече ми харесва лятото в Палма. Всичко е много по-спокойно. Няма свити. Те не вървят с кмета или дежурния съветник. Всичко е много по-спокойно".
 Една от снимките, направени от Алварес, перфектно отразява тази по-спокойна атмосфера в Палма и отразява съучастието, което съществува между Фелипе и Летисия като двойка. На нея двамата се целуват по много нежен начин, жест, който е необичаен за тях, когато са на публично място.
Относно случките, преживяни като фотограф на кралското семейство, Алварес коментира, че „винаги се случва нещо. От това да отидеш на събитие и една от победителките да се появи със същата рокля като кралицата, а кралицата е тази, която омаловажава важността на ситуацията, до това да видиш как Леонор, в речта си на наградите „Принцеса на Астурия”, след като спря да говори и получи аплодисментите на хората, започна да аплодира сама. Баща ѝ трябваше да ѝ каже, много нежно, че тя не трябва да ръкопляска. Винаги има анекдоти, така че е забавно да живееш на първия ред".

Ана Руиз Торехон

С повече от 25 години опит тази фотографка, която работи за „Hearst” Испания, успява да намери ниша за себе си в един много мъжки сектор заедно с други жени като Белен Диас или покойната Кека Кампильо. Нейните изображения на испанското кралско семейство също могат да се видят в изложбата.
Руиз обяснява на "Vanitatis", че когато работиш близо до кралското семейство, „знаеш, че винаги ще получиш снимка, която предизвиква интерес, независимо дали по един или друг начин, информативно и историческо ниво, защото сме преживели с тях сватби, раждания, кръщенета, причастия и т.н.". Тя обаче не спира да ни напомня, че кралското семество "е институция, в която се гледа абсолютно всичко, което прави кралското семейство, особено това, което прави Летисия. В много редки случаи те излизат извън установения протокол“.

Може би изкушена от малкото моменти, в които ограниченията на протокола се отпускат, обектива на Руис се фокусира върху улавянето на най-интимния или естествен образ на краля и кралицата. Добър пример за тях са двете изображения, които показваме.

Първото от тях е от 2022 година. Кралят и кралицата се появяват на наблюдателния пункт в Регалина /„Mirador de la Regalina”/ по време на посещението си в "Образцово село" /"Pueblo Ejemplar"/, което според Руис "поражда необичайни ситуации. Погледът на Летисия в това изображение ми изглежда носталгичен. Показва, че е щастлива, в своята земя. Поразително е как тази секунда, която имахме пред пункта, улавя тази носталгия, въпреки че са заобиколени от преса, власти, протокол. Изглежда, че са сами, въпреки че са заобиколени от много хора."
Второто изображение е от на 2012 година, в Буеньо, Астурия, също по време на посещението в "Образцово село". За пореден път Руиз улавя "повече свобода на движение на краля и кралицата." „Беше доста студено и кралицата уведоми краля. Той хвана ръката й, много нежно. Тези прояви на съучастие не са обичайни на институционалните събития, но в "Образцово село" обикновено се случват. Наблягам на погледите, които отново, казват много.Това е нещо, което откриваш, когато си близо до тях: погледите, с които те казват много".
Линк към статията - https://www.vanitatis.elconfidencial.com/casas-reales/2023-10-01 … al-fotos_3744143/
И още няколко снимки от изложбата, направени са от Хосе Хегундес и Роберт Смит.

Скрит текст:

Повече техни снимки можете да видите в профилите им в инстаграм - https://www.instagram.com/josegegundez/ и https://www.instagram.com/robert_smith_photography/ Има много хубави.

# 95
  • София
Нямам спомен дали сме говорили, но в HBO  има документален филм за Хуан Карлос 'Saving the King" (дано не бъркам името, но е в този дух).

Изключително мил кадър, още повече като се има предвид, че са свекърва и снаха.

Последна редакция: вт, 03 окт 2023, 20:19 от Lana

# 96
  • Разпиляна във въображението
Голяма забава е било

Кралицата се опита да я целуне, но шапката на Мери не й позволи, затова мисля, че  докосна бузата си и после тази на Мери - като целувка.

# 97
  • Някъде там
Сипатяги.
Чакам с нетърпение на вечерята за фондацията с какво ще е. Миналата година беше с хубавата зелена рокля.

Матилде е със страхотна рокля на приема за кметовете на населените места в Белгия, но я няма на по близка снимка да се вижда цялата рокля все още.

# 98
  • София
Великолепни!

Като крехка статуетка от порцелан я придържа принцът.

# 99

Наистина много мила снимка. Личи им и по други снимки, че се уважават взаимно.

Максима си е Максима, рядко нещо на нея не ми харесва. Тази рокля също е много хубава, връзката можели да я спестят.

На мен Вики дори и в раирания костюм ми харесва.

# 100

Момчето се радва на косата и

Посещението има и предистория. Както винаги Уилям си е изпълнил обещанието.
Скрит текст:
54-годишната Иуоби каза, че посещението е резултат от обещание, което Уилям е направил, когато и е връчил CBE в замъка Уиндзор по-рано тази година.

<Тя каза: „Когато дойдох да получа моя CBE, казах на принц Уилям, ако мислите нещо за това, което поставяте на гърдите ми, елате и поздравете старейшините в Уелс, стиснете ръцете на тези старейшини, които са се жертвали за 75 години, за да направи Великобритания това, което е. — Никога не са се срещали с кралски особи.

Той й казал да пише до офиса му, но тя настояла: „Обещай ми“.

Тя продължи: „Той каза: „Ще направя това да се случи. — Ще доведа Катрин. Днес той ме видя и каза: "Обещах ти и държа на думата си."

Беше толкова разтапящо сърцето красиво за нашите старейшини да държат ръката на бъдещия крал.

Последна редакция: вт, 03 окт 2023, 21:23 от Tinо

# 101

Маргрете е толкова слънчева жена, че жеста и никак не ме изненадва.

# 102
Колко мило от страна на Уилям, браво на него!
Много ми харесва, че косата на Катрин не я стилизират супер много с лак, за да не мърда. Така с естествени къдрици, които могат да се разрошат е страхотно.

# 103
  • Някъде там
Такива жестове от Маргрете към Мери, не ме изненадват мен, предвид това че дори в биографията си тя я сравнява с покойната си майка и казв че е много горда и щастлива че Фредерик си е избрал такава спътница в живота. Не съм разбрала друга кралска свекърва да е сравнила снахата с майка си, това за мен е достатъчно показателено.
Маргрете е прекрасна жена, земна и истинска, а Мери си заслужава да бъде обичана и уважавана от свекърва си.
Страхотен пуловер ❤️

# 104
  • Разпиляна във въображението
И внезапно със снимките на Максима и страницата стана ярка и цветна Simple Smile

Докато принцът и принцесата на Уелс правеха груповата снимка днес, стаята избухна в смях, когато принц Уилям попита: "Кой ме притиска по дупето?"

Общи условия

Активация на акаунт