Студенти в Нидерландия - 19

• 73 517
  • 734
  •   1
Отговори
# 150
  • Варна
Здравейте, има ли изискване до колко ЕВРО,трябва да бъде наема

Питам същото , ако има кой да знае и да ни отговори Wink Поне на доста хора “ разбутах “ мозъка хах .

# 151
  • дядовата ръкавичка
На първа страница е описано всичко, касаещо housing allowance. Разликата към днешна дата е максималният наем, който за до 23 годишни е 452 евро, над 23 годишни  - 808 евро. И задължително самостоятелно жилище - собствен вход, баня, кухня.
https://www.iamexpat.nl/expat-info/allowances-benefits-netherlan … rtoeslag%E2%80%8B

# 152
  • Варна
Благодаря Айяля ! Само се зачудих кой ще намери наем за до 452 евро за самостоятелно жилище с отделен вход самостоятелно ползване за до 23 годишни студенти ?! Wink Май става невъзможна тази помощ , така че той ще си попита директно DUO Simple Smile или там на място тези на които плащаме наема . Благодаря на отзовалите се ! 🌷

# 153
Отпусканата помощ е в този размер, а не наема, който се заплаща. Той може и да е по-голям, но просто няма да бъдв покриван целия.

# 154
  • София
Напротив, точно това са изискванията- basic rent да е ДО този размер за до 23г- до 452е и над 23г- до 808 евро.
Дъщеря ми е в самостоятелно студио, но basic rent-а й е 609 евро (по спомен, иначе 795 с всичко) и няма право на housing помощ, защото е под 23 годишна и е наела жилище по-скъпо от 452 евро. Да не е! 😆Няма логика, но...

Последна редакция: ср, 25 окт 2023, 19:37 от Peruanka

# 155
  • дядовата ръкавичка
Благодаря Айяля ! Само се зачудих кой ще намери наем за до 452 евро за самостоятелно жилище с отделен вход самостоятелно ползване за до 23 годишни студенти ?! Wink Май става невъзможна тази помощ , така че той ще си попита директно DUO Simple Smile или там на място тези на които плащаме наема . Благодаря на отзовалите се ! 🌷
Да, невъзможно е. Освен, ако наемът не е през vestide (това е само за Айндховен  за други градове, не знам), но оттам синът ми чак след 3тата година успя да се добере до оферта. Помощта не е от ДУО, а от правителството.

# 156
  • Варна
Благодаря ви момичета , значи не ми куца чак толкоз четенето с разбиране Simple Smile
Ще си проверим !

# 157
По повод housing allowance, дъщеря ми получи мейл тези дни,че им трябва още време да помислят и да вземат решение! Някой със същият отговор?

# 158
  • София
Мисията помощ за наем е напълно възможна - гледа се чистия наем, без разходите за ток, вода, отопление и обслужване.
Деска, например за Тилбург,  повечето студия от klikvoorkamers.nl са с тази опция. А има и споделени квартири, при които е заварено положение, че са определени за получаване на помощ за наем - пак на сайта на klikvoorkamers.nl  могат да се видят - за Бреда и Тилбург става въпрос.
Ето пример:

Студиото на нашата девойка не е от този сайт, а е наето през stadhuis (фирмата, за която намерих положителни коментари тук и затова я потърсих)  - отговаря на условията и вече получихме помощ за 3 месеца. Договорът за наем беше от 01.08., но за август не ни допусна да подадем искане, защото BSN е от дата 22.08.

Последна редакция: ср, 25 окт 2023, 22:46 от Sunny bunny

# 159
Правилно ли разбирам, че неработещ студент с висок наем( над тези стойности разпределени по възраст) няма право на никаква помощ ни за такса, ни за наем, нищо? Няколко пъти като обсъждате тук dou, digit ли- все ги преглеждам , но досега не съм намерила вариант някъде да има шанс моето дете да получи някаква финансова помощ( всъщност клетата му майка- платец😄). Та да не взема да изтърва някое " нидерландско рамо" от блейкане.

# 160
Всички имат право на заем за таксата - там няма никакви условия.

# 161
И моята е с висок наем, неработеща. Като четох първата страница разбрах, че май нямаме право на никакви помощи и не сме кандидатствали до сега за нищо. Много зор финансово. 

# 162
  • София
Има се предивд работещ на територията на Нидерландия или работещ изобщо.
Моят син ще е работещ към БГ фирма.

Има ли опции за помощи на тази база - за транспорт, за наем ?

# 163
Мисля не - все пак внасяните данъци са в България, не в Нидерландия.

# 164
  • София
И моята е с висок наем, неработеща. Като четох първата страница разбрах, че май нямаме право на никакви помощи и не сме кандидатствали до сега за нищо. Много зор финансово. 
Искайте заем за таксата - пак си е помощ, защото лихвата е ниска, ще се обезценят парите, докато дойде време да се изплаща.

Общи условия

Активация на акаунт