Студенти в Нидерландия - 19

• 73 482
  • 734
  •   1
Отговори
# 600
Kal74, застраховката на дъщеря ми е "Insure to study" и е 25 евро на месец. Предложена е от университета , като това е за неработещи студенти.
.      Много благодаря!

# 601
Здравейте!
1) Гледах това видео: https://youtu.be/Pe4XhJJwEg0?si=UupnJgtYnxW_ctvw и не мога да разбера защо е необходимо на автобусната спирка да се купуват билети от тази машина? Не може ли да се закупи билет през приложението 9292 или в самия автобус 401? Някой има ли представа? И също така автобусната спирка далеч ли се намира от летището в Айндховен?
2) Ако сме направили резервация чрез booking за хотел в центъра на града, какво ще ни изискват като пристигнем на мястото? Само лични карти както в България или има и други изисквания? И също разбрах, че се заплаща city tax в размер на 14 евро. Така ли е?
Благодаря Ви предварително за отговора!

# 602
1) Не, не е задължително. Доста хора споделиха опит, че може и директно с карта в автобуса (400 и 401 са линиите), както и през приложението. Като излезете от летището, спирката е не повече от 50м от изхода - просто следвайте потока хора.
Въобще летище Айндховен е едно изключително елементарно малко летище, което бих сравнила с Терминал 1 в София или летище Варна. Слизането и качването от/на самолета става на самата писта, придвижването е в коридори с ограждения, които водят директно на паспортен контрол (за полети извън Шенген). Следва коридор и директно на лентите за багаж, където има автомат за билети, но такива автомати има и извън летището до автобусната спирка. И после коридор и си навън. 50м и си на спирката на рейсовете.
2) Само лична карта. За таксата нямам представа, но не би ме учудило, навсякъде има подобен туристически данък.

# 603
  • София
Отлетя като миг коледната и новогодишна ваканция, отлетя и студентът, успя да се си почине, да покара ски два пъти, да отиде насам натам и да се види с роднини и приятели. Днес на летището имаше доста хора, опашка се виеше преди първите гишета, така че да се има предвид малко по рано да се отиде, ние почти в последния момент бяхме на летището, понеже само с ръчен багаж пътува и някъде около час преди полета, пък и навреме излетя - за Айндховен, с Райън. Сега гледаме напред, кога да е следващото идване.
Успешна нова година на студентите ни, сесия, втори срок, да са здрави и щастливи! Успех и на кандидатстудентите!
Гледах в линковете на първа страница за данъци, но не открих, някой има ли линк към техния НАП портал, където се подават декларации и да попрочета нещо, кога, как студентите подават там данъчни декларации, необлагаем доход, размер на данъка и т.н.?

# 604
И моята девойка днес си замина, с БГ Еър, такава опашка не бях виждала на гишетата, но се оказа, освен че няма работещ наземен персонал и че има полети и за Франция, Германия, Испания и затова такава тълпа. Съответно имаше 40мин закъснение, но вече си е там.
За декларациите. Рано е още, някъде края на март се случва най-рано. Трябва да има ел.подпис, излиза автоматично в раздел декларацията с получените доходи (горе долу тогава получават информацията автоматично) и това е и съответно за възстановяването - с един документ се прави. Ще потърся линковете и ще пусна.

Ред. Някой питаше за евтини билети за Айндховен за Варна. В момента за периода края на март - началото на април от/до София цените на Райън са доста атрактивни. Може са се съчетае с полет на Уиз от Варна натам, връщане до София и после вътрешен полет. За майките от София цената е направо отлична, а часовете са супер удобни. За нашия Великден цените също са ок.

Последна редакция: сб, 06 яну 2024, 18:12 от chervenokoska_2

# 605
И моят младеж отлетя тази сутрин с БГ еър, докато се приберем и дремна, звънна, че е пристигнал.
Предложих му да се прибере за Великден, защото тази година му съвпада с РД, не искал, но покани брат си да отиде.
Сякаш първата и втората година не ми тежеше толкова като тръгваше.

# 606
Моето девойче отлетя още вчера. Бързо мина тази ваканция, но през февруари пак ще си дойде. И вчера е имало хора на летището, но бързо е минала. Мисля, че тези няколко дни ще е по-натоварено на летището. Успешна са им е годината, сесията и да са здрави.

# 607
Здравейте! Синът ми преди няколко дена разбра, че е приет условно в Леуварден - комуникации и мултимедиен дизайн, това му е първо желание. Февруари ще се яви на IELTS и дано всичко мине добре ! Дали няма и някой друг бъдещ първокурсник тук, който ще е в Леуварден?

# 608
Моето момче или ще си дойде през юли и ще тръгне август, или ще се прибере в края на м.Март 2025.
Втория вариант ми е немислим, ако се стигне до него, ще отидем ние в Амстердам преди да тръгне за стажа.
Тегава работа.

# 609
  • Cobrs
Ами и на мен ми липсва моето момиче, а още
не е заминало. Полетът й е в 6ч. Когато е вкъщи, всички други гадости са приемливи - болни родители, съсипани планове…. Все едно част от мен отпътува с нея всеки път - все пак гледам да си мълча, за да не й вменявам чувство за вина. Надявам се до година две да съм успяла да се контролирам до такава степен, че да мога да разделям нейния живот от моя. Чакат ни, момичета, и хубави, и не толкова хубави неща. Трябва да се научим да се наслаждаваме на всеки миг! Прегръщам ви!

# 610
Честита Нова година! Да е здрава и успешна за всички ни!
Днес за членове на Wizz club има 24 % отстъпка за полети до средата на март. За около 20 лева в една посока има, от София.
За Варна - направо не разбирам защо са толкова по-скъпи. Но може да се дебне. Ето - например днес.

Примерно това, че Варна е около 600км по-далеч и се минава през Румъния, което може да увеличава таксите за надземен контрол и водене на самолета.

Последна редакция: нд, 07 яну 2024, 18:09 от Silent Smile

# 611
Ами и на мен ми липсва моето момиче, а още
не е заминало. Полетът й е в 6ч. Когато е вкъщи, всички други гадости са приемливи - болни родители, съсипани планове…. Все едно част от мен отпътува с нея всеки път - все пак гледам да си мълча, за да не й вменявам чувство за вина. Надявам се до година две да съм успяла да се контролирам до такава степен, че да мога да разделям нейния живот от моя. Чакат ни, момичета, и хубави, и не толкова хубави неща. Трябва да се научим да се наслаждаваме на всеки миг! Прегръщам ви!
Пожелавам Ви след година-две да успеете, аз трета година тотално се провалям с контрола. Току що го изпратих и сълзите си още не мога да преглътна. А той на летището каза най-невъзмутимо: "Споко, след 7 месеца пак ще съм на това летище!", как "Споко", бе Тикво?! Ти знаеш ли колко са 7 месеца?! Радвам се, че той не влиза в моята сълзлива линия и се шегува. Аз, уж, тайничко изтривам сълза, той ме поглежда и: "Е, сега вече ще си почина от теб" и се подхилква, и после наднича над ескалатора дали поревавам. След малко изпраща съобщение: "Жив съм" Simple Smile , няма и пет минути: "Сложи ли ми наркотиците в багажа?" ....за добавките иде реч, ама явно се чуди, как да ме извади от тъгата. На идване беше написал на опаковките с добавките: Не е кокаин - креатин е Simple Smile  и разни подобни простотии, и беше възмутен, че на летището в Айндховен не са искали да му проверяват обстойно прахообразните Simple Smile.
Душици са децата и ни усещат емоциите, и  е хубаво да ги щадим, ама и ние сме хора.
Днес беше спокойно на Терминал 2 и излетяха навреме.
Да са здрави децата, да сме здрави и ние да ги чакаме и подкрепяме, а след сълзите - добра хидратация и идват нови.

Последна редакция: нд, 07 яну 2024, 11:10 от Kepeva

# 612
Не става по леко с времето . Шеста година го изпращам, и душата ми все така плаче. Може би е от гордост, но болката  е осезаема. Много хубав беше престоят му тук. Много спокоен, щастлив, мотивиран, одухотворен ми се видя синът ми. Тръгна си нахъсан за новата година, за работата , проектите, живота в подредения свят. Харесва си живота. Девойката му започна с договор от началото на годината . И двамата са супер мотивирани и оптимистично настроени. Не вярвам април да си дойдат , имайки предвид че на нея едва ли ще й се отдаде възможност толкова скоро да вземе отпуска. Лятото евентуално , ако решат да прекарат тук част от лятната си ваканция . До тогава пред всички ни има предизвикателства които живота сипе ежедневно.  Отнесе със себе си много любов , почина си добре, видя се с всичките си приятели. Смени паспорт. Смени и гардероба си,  осъзнал предимствата на бизнес визията в ежедневието на офиса.  Снощи писаха че са в ИКЕА. Господ да пази всички деца, където и да се намират по белия свят . Успех желая на студентите . Нека са успешни, доволни и все така мотивирани да стигнат далече.

# 613
  • Sofia
И моето момче замина тази сутрин. В 9 вече беше пристигнал в Айндховен, сподели, че полетът бил ужасен, с постоянни и силни турболенции. Пътува с WizzAir. Не тъгувам никак защото другата събота пак си идва. Нямат почти никакви занятия, ще изпусне два часа само, но каза, че не били важни и предпочита пак да си дойде. Билетът му за София беше пак с Wizz, отново в 9 сутрина, което се оказа ужасяващо неудобен вариант. На 24 декември летя с този полет, но сутрешните влакове от Бреда бяха редуцирани, та се наложи да му букна хотел на летището предната вечер. Броди цяла вечер на 23 из летището като един Том Ханкс:))
И тъй като бях сглупила да купя същия билет за 13-ти, независимо, че тогава ще има по-ранен влак, преди малко купих друг билет на Райън. 14 и 99 евро е, което е нищо. По-добре да изгори ранния билет на Wizz пред стреса и неудобството от това ранно пътуване.

# 614
  • Cobrs
Ех, че хубаво чувство за хумор имат децата. Като че ли обърнахме ролите - сега те ни успокояват и подкрепят! dodo, децата ни са пътували с един и същи полет. Тя е в Айндховен, така че ако имате нужда от някаква помощ, пиши.
Аз пък си мислех следващия път да не букваме толкова ранен полет, никак не е удобен. Важното е, че младежите се адаптират добре, харесва им начина им на живот там, имат среда, приятели, независими са. Само да са здрави и няма какво повече да искаме.

Общи условия

Активация на акаунт