Денонощна безТЕРМИНова немска тема / 245

• 33 531
  • 778
  •   1
Отговори
# 675
Вечерница, от сърце честито завършване на младежа! Успех в новия етап, и с музиката! Талантът несъмнено е от теб.

Аз като Белла също без календар карам. Но всяка год. си купувам от тези семейните, и все се оказва по-лесно да..помня и др. помощни средства. Новият календар е купен, може пък да ми се получи 2024...

Белла, възстановявай се! Слушай ги и изпълнявай.

# 676
  • Germany
Съни, и моят съвет е да минете през друг ортодонт. И моят син носи първо шини, само нощем (две години), защото му беше много тясна челюстта. Чак след изкарването на всички постоянни зъби сложи брекети. За вида не знам, неговите са метални, такива каквито касата плаща😉
Бела, успех с контузията, бързо да минава 🤞

# 677
Sunny kiss, много чудно, че касата няма да поеме берекетите. На нас ни предложиха 3 варианта - изцяло поети от здравната каса, по - съвременен вариант с доплащане за някои екстри, които не поема касата и керамични, които вдигнаха цената много. Взехме средния вариант, като берекетите са метални.
Малката е на 10 и засега ходим на 6 месеца на преглед.

# 678
  • Germany
При големият касата плати нещо, но нашата част беше около 1000 евро, които частната му застраховка плати на 90%, след приключване на лечението. На малкият ще струва 1500. Той също има допълнителна зъбна застраховка и се надявам да поемат, като при големият. И двамата носиха нощем шина преди това. Брекетите им бяха метални. При малкият ни предложиха някакъв по скъп вариант, за да му спестим слагането на ластици и понеже при големия си беше мъка с тия ластици, се съгласихме.

# 679
При синът е 80% каса, 20% ние. Но това е застраховката на касата. Като свърши лечението, ще ми върнат и 20%. Отделно имаме допълнителна сума за почистване и ритейнър. Можехме да я откажем. Ластиците не са проблем за децата. Явно зависи, къде трябва да се слагат.

# 680
Благодаря ви за отговорите! На мен ми е странно,че още не сме започнали с лечението с нощните подвижни шини и вече ме карат да избирам и подписвам с какви брекети да продължим...Не е ли твърде рано?
PeaPink,и при моето дете челюстта е по- тясна и няма място за излизащите постоянни зъби,та и аз очаквах  да се  поемат разходите за брекетите... Thinking
Здравната каса поема ли посещение при втори специалист ,тъй като вече имаме потвърждение от DAK за лечението или ще трябва да си платя прегледите ? То в наше село и без това са само 2 праксиса...

Последна редакция: пт, 24 ное 2023, 07:02 от sunny:*kiss

# 681
Да, ЗК ще поеме прегледа при друг специалист.
Карат те да подпишеш от сега за да си планират нещата, но и да те вържат - лечението е няколко години и веднъж закачиш ли се, е много трудно да смениш ортодонт по време на лечението.
Бих разширила периметъра по възможност.
Скрит текст:
С първия ни син не проучих добре нещата и започнахме лечение в голям ортодонтски праксис с отлични отзиви, но без да потърся второ мнение. ЗК поемаше 80% от лечението, но имаше доста извънредни екстри, които ни бяха представяни като направо задължителни и идваха едни ежемесечни фактури и други на тримесечие, които уж не бяха много страшни, но като теглиш чертата накрая се оказва сериозна сума. Парите за допълнителните екстри не се връщат от касата, могат да се декларират в данъчната декларация.  На всичко отгоре фактурите им бяха неясни, неразбираеми, много сложни. Колкото и пъти да сме питали за разяснения, са ни забълбиквали с обяснения и яснота не получавахме. Лечението беше успешно, но на конвейер. Всички деца в праксиса получаваха едно и също. Успях да усетя разликата, когато за второто дете (после и за третото) получих с голям късмет място при местната ортодонтка, възрастна и опитна, но претоварена и трудно взимаща нови пациенти. Лечението беше със същите материали и интензивност на посещенията, но с огромно индивидуално внимание и по-бързо откъм резултат. Съветваше само за наистина необходими екстри и обръщаше огромно внимание на хигиената. А фактурите бяха кристално ясни. След като приключихме лечението с всички, се оказа че за двете по-малки сме платили общо 4 ПЪТИ по-малко допълнителни неща, отколко  с големия.
Например професионалното почистване на всеки 3 месеца. При големия уж касата не го поема. При малките се оказа, че касата поема 2 от 4-те почиствания и за това бяхме уведомени от ортодонта писмено и ясно още преди да започнем лечение.

Последна редакция: пт, 24 ное 2023, 07:42 от Mößbauer-Effekt

# 682
sunny:*kiss, щом челюстта е малка, непременно проверете положението на езика в покой. Трябва да лежи прилепнал на горното небце. Това е изключително важно за правилното развитие на лицево-челюстните кости. Ако не е там, проверете и за скъсена юздичка. Също вижте и дали винаги диша през носа. Ако всичко е както трябва, в устата винаги има място за всичките 32 зъба. Детето е само на 10, има време да пораснат челюстите и да се наместят зъбите. Аз също бих пристъпила към ортодонтско лечение чак след смяна на всички млечни зъби.

Редактирам: този линк го бях поствала преди: https://m.youtube.com/watch?v=OOPCW6T5sCE&list=LL&index=27&pp=gAQBiAQB

Последна редакция: пт, 24 ное 2023, 08:36 от Анонимен

# 683
sunny:*kiss ние питахме първо зъболекарите . Не знам от коя възраст точно , но те могат да проверят зародишите и дали са добре поставени и да предвидят до добра степен как ще се разположат зъбите. На нас не ни препоръчаха да нареждаме зъби преди да паднат млечните. На 13,5 г. започнахме.

# 684
  • Germany
Абе то уж има място, но предните зъбки бяха един върху друг (постоянните). Ако ви покажа снимка преди и след няма да повярвате, за една година са перфектно подредени 😃
При нас е точно, като при Дени, 80/20. Събираме си бележките за останалите 20% и  ще видим касата дали ще върне още нещо.
Сега, друг е въпросът тези ортодонти какво източване на касата правят. Все съм си мислила да се заяда така лекичко, но после си викам абе то цялата им държава е така, аз ли съм тръгнала да я оправям 😎 Влезе при ортодонтката за две минути да му стегнат брекетите, идва сметката, все едно за мозъчна операция е влизал. Написани сто неща, 20 евро от нас, но пък 160 от касата. След толкова години тук все повече си мисля, как тази държава е напреднала, а Бг не. Такова присвояване на пари пада😉

Последна редакция: пт, 24 ное 2023, 09:21 от PeaPink

# 685
И при нас беше така с плащането. Ако някой има интерес към обувки giesswein има заради черен петък интересен код SNEAKER23

# 686
  • Germany
По принцип лечението започва с нощната шина, която коригира основно челюстта. Като паднат всички млечни зъби се слагат брекетите. Това получихме ние, като информация от няколко ортодонта. На повечето места предлагат да подпишеш договор/поръчка при поръчването на шината и започват да удържат някаква месечна сума, за да не се наложи после голямо плащане наведнъж за брекетите. Ние сега ще платим на куп и ще трябва да изчакаме да свърши лечението за да си вземем парите от застраховката.
Дени, за нашият син си бяха хамалогия ластиците, особено когато е цял ден на училище. Ако правилно си спомням, се махаха преди хранене и се слагаха след. Разликата в цената не беше голяма и решихме да спестим това неудобството на малкият.

# 687
Моята 13 годишна е точно в момента при ортодонтката и слагат брекетите. Бяхме заявили керамични, но имало възможност за избор и в последния момент (ми каза тя) и нейна приятелка ѝ казала, че по-хубави били металните, та нищо чудно с такива да се прибере.
Инак носи скоби нощем близо година и голяма мъка ѝ беше, дори две караници имаше от ортодонтката, че не ги носи достатъчно и напредъка бил малък. Дойде най-сетне времето за постоянните.

# 688
Рейна, и аз бих настоявала за рехабилитация.  Знам, че плуването помага при раздвижване след травми.  Пожелавам скоро пълно възстановяване на детето!
Да, говорих вече и с други хора, не е нормално, че не изписват.
Иначе октомври бяхме на море, не помогна, а на плуване ходи 2 пъти седмично.
Полезни сте ми за брекетите, шините и тнт. Друг е въпросът. че ще забравя.
Днес след работа мисля да пообиколя някой магазин, ако не се изнервя от навалицата.
Някой ще дебне ли нещо? Мъжът ми искал това за което Таня питаше. В работата му вече няколко колеги получили пакети 🙄 не сме само ние жените да се навиваме взаимно.

# 689
  • Немция
Рейна, допитвали ли сте се до педиатър относно оплакванията с ръката?
Детските лекари също са в правото си да ви насочат към физиотерапия.

...Все съм си мислила да се заяда така лекичко, но после си викам абе то цялата им държава е така, аз ли съм тръгнала да я оправям.....

Написани сто неща, 20 евро от нас, но пък 160 от касата. След толкова години тук все повече си мисля, как тази държава е напреднала, а Бг не. Такова присвояване на пари пада😉
Хващам се за отделни думи, но  не проумявам от какъв зор ще се заяждате, защото само ви се струва, че има измама...Grin

Практиките се посещават периодично от съответни контролни органи, които правят проверки за нередности, не си слагайте и това на сърцето.
Радвайте се, че толкова много неща се поемат от лечението на децата ни. Другите детайли са интерпретации.

Общи условия

Активация на акаунт