Сто и трета плетаческа тема

• 35 295
  • 781
  •   1
Отговори
# 180
# 181
Момичета, можете ли да ми разгадаете как се плете това сърчице?
Не разбирам кодовете

# 182
Много е лесно. Не мога да го обясня на български, учих се по чужди схеми.
Виж тук ги има всички означения, включително и на английски -
https://na2kuki.com/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B0%D … 1%82%D0%B5%D0%BD/

# 183
  • Бургас
Момичета, можете ли да ми разгадаете как се плете това сърчице?
Не разбирам кодовете

sc single crochet-нисък пълнеж
dc double crochet-висок пълнеж с 1 наметка
tc treble crochet-висок пълнеж с 2 наметки
ch-chain- синджир
започва се с магически кръг и един нисък пълнеж по стегнат
доколкото го разбирам всичко се плете по  кръга

# 184
  • София
Честита нова година, момичета! Да е вдъхновяваща и оползотворена с много нови проекти Simple Smile

Може ли някой да ми помогне със схемата за шала, който захванах, има разминаване в обясненията за дантелената част и обяснението под самата схема (за WS rows).
Не знам и какво става след 28 ред - трябва да повтарям частта от схемата, оцветена в сиво ли? За първи път не ми става ясно от написана схема какво трябва да правя.
Централната бримка защо е отбелязана в сиво, също не ми е ясно.
Скрит текст:

Извинявам се за смачканите листи, но не мога да открия файла, а и схемата не намирам вече на сайта, от който я свалих.
Предварително благодаря на отзовалите се!

# 185
Няма несъответствие. Долната схема е само за оплетката накрая, така наречения "border," в нея са и лицевите и опаковите редове. Повтарят се 4-те реда 4 пъти, после само ред 1 и последно ред 2.
Докато горната схема е за основната част. В нея са означени само лицеви редове. Опаковите редове се плетат както се виждат бримките, а наметките там се изплитат като опакови.
Сивите "десет реда с по десет бримки" е основният мотив, който се повтаря след 18 ред нагоре.
Извинявам се за бабешката ми терминология Grinning ако искаш да ми звъннеш, ще обясня допълнително.

# 186
  • там където има винаги вятър
За много години неуморни плетачки! Да са ви спорни плетките през новата година!

Аз нали плета от внучка на внучка и то толкова колкото мога, та имам един прост въпрос. Как се плете заграденото? Няма покрай мен кой да попитам Sob И майка ми и свекърва ми плетяха добре за ония години.
Не съм пробвала, но май от едната страна бримката се "взема" без да се плете, а от другата страна се плете както се вижда Thinking Или бъркам.

# 187
  • Варна - Черна гора
За много години неуморни плетачки! Да са ви спорни плетките през новата година!

Аз нали плета от внучка на внучка и то толкова колкото мога, та имам един прост въпрос. Как се плете заграденото? Няма покрай мен кой да попитам Sob И майка ми и свекърва ми плетяха добре за ония години.
Не съм пробвала, но май от едната страна бримката се "взема" без да се плете, а от другата страна се плете както се вижда Thinking Или бъркам.
Можете да го плетете като ластик: 1 л., 1 оп. бримка или като английски и полуанглийски ластик.

# 188
За много години, момичета! Здраве, късмет и хубави плетки !

mama iasi, обикновен ластик 1:1, трябва да е прежда, която добре държи ластик. Ако е по начина, за който пишеш - да се поемат само опаковите, а да се изплитат лицевите, ще стане по-стегнато, но няма да има ясен релеф като обикновен  ластик.
Надявам се, този клип ще ти помогне:

Последна редакция: вт, 09 яну 2024, 17:08 от Diorela

# 189

Phloxx,
Имаш ли схема та тази плетка? Много е хубава.

Някой питаше за чорапена прежда. Antic https://www.pleta.bg/bg/antic/ .
Много приятно се плете.

За чорапи 38 номер са нужни 2,5 гранки с такава дължина на ластика.

# 190
# 191
  Още една чорапена прежда, но тази ми се плетеше по-трудно,
по-малки куки , по-тънка прежда.
https://performanceyarn.bg/produkt/sockwool-prime-multi-2/

# 192
Diorela, благодаря много!
Това успях да направя, не са много"прави" 8-те V бримки в началото, но... как ли не ги въртях и обръщах при свиване - това стана. Доволна съм обаче, чак горда от себе си, като за наш си елек Wink Joy

Ама големи мъки с това видео, абе как плетат тия жени, на къде го въртят тоя конец. Сигурно е лесно, но за тия като мен чийто конец е на рамото си е направо кошмар.
Другата предница е до средата и сега отивам да гледам пак видеото как да правя гърба. Гледам модела за по-малки. Там нищо като превод, та пускам, спирам, броя бримки... Grinning  Абе обичам да ми е трудно.
Още веднъж - благодаря!

# 193
mama iasi, добре се е получило.
"8-те V бримки в началото" , това свивките ли са? Ако да, май свиват по 3 бримки заедно. В такъв случай, за да нямат наклон, ги изплети така, че средната да остане централна. Лявата и дясната свиваш и да легнат под средната. Тогава няма да имат наклон. За да се получи, разменяш местата на 1-ва и 2-ра, като 2-рата става първа и изплиташ трите заедно.

За по-малко бебе, просто намали размерите. Прецени долу горе каква дължина и ширина ти трябва.

ПС ябълка_66, хубави чорапи плетеш. Харесвам тънките чорапени прежди, 75%вълна/25% полиамид, от типа на тази на Перформанс, която си показала. Преди няколко страници бях написала един пост за такива прежди и, че стават за всичко. Ако искаш, може да го видиш.

Последна редакция: пт, 12 яну 2024, 01:06 от Diorela

# 194
mama iasi, добре се е получило.
"8-те V бримки в началото" , това свивките ли са? Ако да, май свиват по 3 бримки заедно. В такъв случай, за да нямат наклон, ги изплети така, че средната да остане централна. Лявата и дясната свиваш и да легнат под средната. Тогава няма да имат наклон. За да се получи, разменяш местата на 1-ва и 2-ра, като 2-рата става първа и изплиташ трите заедно.

За по-малко бебе, просто намали размерите. Прецени долу горе каква дължина и ширина ти трябва.
..........................
Да, свивки са, по 2 бримки. Аз свивам по начин който съм видяла от моята майка...сега вече свиване, завършване е по друг. За втората предница разбрах къде бъркам, но за да са еднакви пак така ги направих. Гърба няма да се вижда, т.е. няма да се вижда разлика, и може там да ги направя прави.
Първият клип с не до там разбираем превод е за 2-3 години. Но после има друг клип който е точно за това което ми трябва в момента и по него плета.

Пред клип и схема, предпочитам второто. Хич ме няма в изчисленията на бримките/да не говорим пък мостра да си направя/ и затова ако всичко е на схема мога да плета до безкрай...така и с една кука.

Общи условия

Активация на акаунт