ХАМАС нападна Израел

• 536 445
  • 8 960
  •   1
Отговори
# 300
  • София
За някои неща не съм съгласна относно Хизбула и Ливан. Поддръжници от християните почти нямат. И това,че един живеел в шиитски квартал нищо не означава. Арабите дали християни или мюсюлмани са против Израел. Досега не съм чула някой на обратно мнение.

# 301
ЕС е крайно време да си пренареди приоритетите. Много повече ме интересува в момента да застане твърдо зад Израел, вместо да кърши пръсти как да достави поредната доза хуманитарна помощ в Газа. Въпросните 2000+ ракети не са се появили в Газа от нищото - някой им ги е дал. Същият този някой да вземе сега да се погрижи за хранителните, питейните, енергийните, медицинските и всякакви други нужди на местното население.
Това са твоите приоритети. Според мен трябва да са други. Укрепване на съюза и да спре да бъде на всеки конфликт донор.
Живеейки в една слаба Европа не ни чака нищо добро с настъпващата ислямизация и война в задния двор на Европа.

За отмяната на хуманитарната помощ за Газа освен тук фалшиви новини, никъде няма официално нищо. Вчера официалната позиция беше, че няма да спират хуманитарната помощ и осъждат нарушенията на хуманитарното право от страна на Израел със спирането на тока и хуманитарните помощи за Газа.

Последна редакция: ср, 11 окт 2023, 06:31 от zari65

# 302
Не съм експерт по окупациите, но какви точно сили има Израел в Газа и как точно контролира тази “окупирана” от него територия?

Израел контролира периметъра на Газа по суша, вода и въздух. Като пуска колкото вода, ток, храна, лекарства и т.н., когато и колкото реши. Контролира и кой кога къде може да влезе за риба в морето.

Това, че е най-големият затвор в света не е някакъв чутовен творчески напън.

# 303
Глупости, имат 10 км граница с Египет, там кой ги спира да се снабдяват?
Все пак са братски народи, нали?

Последна редакция: ср, 11 окт 2023, 07:00 от Tote

# 304
Глупости, имат граница с Египет, там кой ги спира да се снабдяват?
Все пак са братски народи, нали?

Трябва ли всичко да чета и преразказвам на всеки? Просто потърси "Gaza blockade", има много за четене.

Vapor е писала по-горе за пропусквателния пункт с Египет. Нищо не влиза и не излиза без разрешението на Израел.

Наистина се учудвам, че чак сега чувате за блокадата, която е налице от 15-16 години.

Аз разбирам, че Израел се интересува само от собствената си сигурност и ми е ясно, че няма много хубави начини да я подсигури. И далеч не симпатизирам на стрелящите по Израел или дори арабите целокупно.

Но според мен с отношението към Газа предимно отглежда още заплахи в целия БИ и като цяло не печели симпатии.

# 305
  • София
Първото нещо, което Израел направи беше да спре тока и водата. После посъветва официално хората да се евакуират, как и къде е неясно.
Нищо хуманно няма в тази част на света и никой не е прав или крив.

# 306
Защо Европа и САЩ се държат отговорни за всеки конфликт и  дали питат гражданите си  като наливат парите им да спасяват  всеки  страдащ по света.
 Колко и защо страдащ - няма определение.

# 307
На фона на случилото се не изглежда Газа да е била под пълен израелски контрол.

# 308
За някои неща не съм съгласна относно Хизбула и Ливан. Поддръжници от християните почти нямат. И това,че един живеел в шиитски квартал нищо не означава. Арабите дали християни или мюсюлмани са против Израел. Досега не съм чула някой на обратно мнение.

И да са против, Израел няма да изчезне.

# 309
Причини за конфликт винаги може да се намерят. Израснах в България и ме е срам да призная, че като дете имах крайно дясно мислене. Само защото се прокламират някакви теории колко лош народ били евреите. Емигрирах в чужбина и едни от малкото мили и интелигентни хора, които съм срещала, са били евреи. С топлота говорят за България и как сме им помогнали, хора мое поколение. Виждала съм много пъти евреи да помагат на хора от Източна Европа повече, отколкото техни сънародници.
Парадокс е, че позволяваме турски партии да ни управляват, но много ненавиждаме евреи, които реално нищо лошо не са ни направили. Да ходим да колим по турската граница? Не съм чула християнин да изнасилва мюсюлманки и да крещи “Господ е един и бяла раса”, примерно. Или това ще е нехуманно.

Jp представяш интересна информация, но помня преди години в темите за бежанците как обясняваше; че трябва да се интегрират и прочие. Няколко години по-късно, фактите показват колко се интегрираха. Аз съм българка и ортодоксална християнка. Няма как да оправдая или търся причина за изнасилване и колене на жени и деца от фанатици мюсюлмани.

Последна редакция: ср, 11 окт 2023, 09:37 от ConnieS

# 310
Най-малкото трябва да предостави на населението хуманитарни коридори за храна, вода, медикаменти. Ел. ток. Иначе става военно престъпление да лишаваш хората от базови за оцеляването нужди. ЕС как я смята тази да отмени финансовите постъпления, ами нали така спира и хуманитарната помощ за 2.3 милиона души в Газа?

Моето разбиране за ситуацията от прессъобщенията е, че Оливер Вархели е действал емоционално и на собствена отговорност, когато е направил изказването в Х. Фондовете за хуманитарна помощ към момента само са били замразени за преразглеждане къде точно текат финансовите потоци от ЕС, дали попадат при нуждаещите се с цел подобряване на положението и образование, а не окончателно преустановени. То така или иначе в момента няма предвидени парични траншове към Газа.

Но не финансова помощ е остро нужна в момента. Приоритет са доставките на храна, чиста питейна вода, лекарства, както и подсигурено подаване на електрически ток. Без ток и без това допотопните болници в Газа, повечето от които не притежават резервно захранване, няма да са в състояние да посрещнат и да се погрижат за многобройните ранени. Тежко засегнати, нуждаещи се от операция или друга манипулация, по този начин практически биват обречени на смърт, което е забранено от международното хуманитарно право.

"Отговорният еврокомисар Оливер Вархели по-рано обяви, че плащанията на помощи за палестинците ще бъдат спрени незабавно. Въпреки това властите в Брюксел по-късно преразгледаха и релативираха съобщението: правилно беше, че всяка помощ сега ще бъде проверена, за да се види дали е от полза за Хамас. В момента обаче няма чакащи плащания, които биха могли да бъдат спрени, според прессъобщение, разпространено в понеделник вечерта.

Комисар Вархели съобщи решението на собствена отговорност. Държавите-членки на ЕС трябваше да бъдат информирани предварително. Помощта за Палестина ще бъде обсъдена и на специална среща на външните министри с върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел днес. Общо това включва помощ за развитие в размер на 700 милиона евро. Освен Франция, Люксембург, Испания и Ирландия също разкритикуваха спирането на помощта."

ООН преговаря за хуманитарни коридори към ивицата Газа
"ООН и други организации преговарят с Египет за транспортиране на хуманитарна помощ до ивицата Газа. Египет се е свързал с Израел и Съединените щати, за да направят подобни доставки възможни, каза представител на страната. Доставките на помощи трябва да се извършват през граничния пункт Рафа, който в момента е затворен.

Световната здравна организация (СЗО) по-рано призова за такъв хуманитарен коридор. Трябва да е възможно да се осигури на хората в ивицата Газа това, от което се нуждаят, каза говорител на СЗО в Женева. Складът за материали на СЗО в ивицата Газа вече е използван. Болниците вече не можеха да се справят с големия брой ранени."
https://www.nzz.ch/international/putin-bezeichnet-us-nahost-poli … ensern-ld.1759794

# 311
Не знаех за Хизбула и християните. Интересно ми беше да прочета. Хубаво е, че поне тук-там християните не са преследвани в мюсюлмански страни.

# 312
Какво като са християни, ако подкрепят някакви радикални и крайни възгледи по отношение на конфликтите в района. Християните да не би по подразбиране да са кротки и миролюбиви хора.
Аз не се затрогнах особено от описанието на дружеското им съжителство с екстремисти.

Последна редакция: ср, 11 окт 2023, 11:08 от Iris04

# 313
Нормално е да има гаранция, че помощите ще стигнат до гладните дечица.

Наистина е странно, как хора, които презират арабите от БИ, наричат ги паразити и напаст за Европа, непрекъснато роптаят срещу наплива и интегрирането им изведнъж рязко се загрижват за гладните им дечица. Егати лицемерието.

# 314
  • София
Да спреш тока и водата на 2 милиона души, под непрекъснат обстрел и бомбардировки, си е жив геноцид. Няма къде да бягат.
Видели сте видеата с бомбардировките предполагам. Това не е око за око, извън моята математика излиза, трябва нова.
Между другото, какви изявления дават от Хамас официално, за който може да следи техните канали?

Общи условия

Активация на акаунт