Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 33

• 39 273
  • 805
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте, мога ли да помоля да ми изпратите примерен догомор за наем?Може и на лично съобщение. Предстой ми отдаване на ново жилище под наем, най- вероятно ще потърся съдействие от брокер , но все пак да съм наясно какво да изисквам да бъде включено по договор.

# 151
Явно не съм в час, защото във всичките си апартаменти под наем имам не по един, а по два телевизора и то нови. За мен точно такива неща ми дават увереност да не отстъпвам от определения наем и за сега съм прав. Както и кафемашини и всякакви други домакински уреди. Плюс прахосмукачки. Е, някои втора употреба, но годни за употреба.
Много зависи наемодателя в какъв клас наематели се цели де…
Според мен, толкова обзаведен и наготово апартамент под наем се напуска най-бързо.
Друго си е наемателят да си е донесъл негов диван, пералня, печка, хладилник, маса и т.н.
По-трудно ще вземе решение да го напусне този апартамент, най-малкото заради хамалогията по преместването.
А целенето е най-добре в дългосрочен наемател.

# 152
  • Варна
герани, има логика в това, което казваш. Дългосрочните наематели обикновено си имат свои кафемашина, тостер, пасатор, миксер, прахосмукачка и чаршафи - всякакви неща за бита. Ако в квартирата има всичко това, ще се получи дублиране и по-скоро ще им пречат хазяйските уреди. Изключение ще има за наематели, които за първи път се изнасят на квартира и имат само два куфара с дрехи.
Не виждам смисъл квартира да се обурудва чак толкова, освен ако няма да се дава за нощувки или ако собственикът така или иначе разполага със съответните уреди и няма какво да ги прави.

# 153
Да, прави сте, може би в София е така Simple Smile
В Пловдив ми се падат новодошли в града и без уреди и т.н
Едните са съвсем младо семейство с детенце още студенти, други са семейство от Украйна, дошли три дни преди това в България. Другите са двама турци с цех за месо и едни пичове от Хасково, които работят и учат тук.
С една дума новодошли в града, но иначе сте прави ако са сменяли много квартири си имат покъщнина, но пък това може да означава, че не се задържат много много.
И пак повтарям пълното оборудване на даден имот с добра локация води до по платежоспособни наематели.
Въпроса е дългосрочни наематели или дългосрочни и същевременно платежоспособни.
Всеки сам си преценява, както се казва.

Последна редакция: пн, 16 окт 2023, 19:43 от Tod Tod

# 154
  • Варна
Аз за Варна говоря. Не само в София е така.
Покъщина си имат не само хора, които са се местили много пъти, а и хора, които от много време са под наем като цяло.
На мен пък такива, които за първи път са на квартира, са ми по-недисциплинирани и по-несигурни като цяло.

# 155
Моята наемателка дойде с нейни тв, малка готварска печка и хладилник.
Моите тв и печка са вдигнати над секцията, резерва. Предложих на тавана да ги кача да не пречат, не пречели..

# 156
Колкото повече уреди, толкова повече проблеми, ако се повредят. Най-вече тези от втора употреба. Вече никакви микровълнови, кани, тостери, ютии и т.н. дребни и проблемни. Само най- задължителните-фурна, котлони, пералня, хладилник, а и прахосмукачка задължително/да нямат оправдание, че не чистят/. Това от 20 годишен опит в отдаване. Първите години бях много стриктна да има всичко, но видях, че няма смисъл. Едно, че за всяко едно нещо, което се повреди трябва да реагирам и оправя, купя ново/в крайна сметка наемателите обикновено не са виновни, че е спряло да работи, а са наели апартамента с тези екстри/ и друго, че обикновено след напускане на наемателите, точно тези уреди са толкова амортизирани, че не стават за нищо. Друг е въпросът и, че повечето ми наематели си държат на свои си такива уреди. Не мисля, че има някаква закономерност относно колко дългосрочно ще останат наемателите при наличие на такива. Даже по-скоро по-бързо напускат, ако нямат много багажи и вещи.

Последна редакция: вт, 17 окт 2023, 13:36 от Tortilla Flat

# 157
  • Хасково
Може ли да споделите как процедирате при отдаване на жилище на фирма, която ще предоставя жилището на свой работник за ползане. Има ли разлика в договора за наем и има ли специфични клаузи за които да се внимава. Може и примерен договар на лични. БЛАГОДАРЯ!

# 158
А работника ще се сменя ли? Аз бих изискала да се попълнят и неговите данни, да се опише сам ли ще живее и др.
Веднъж имах и аз подобна ферта, една фирма искаше да го наеме за нейни гости от чужбина и искаше да сложа заключване с карта, защото те да си раздават карти на гостите, нещо като хотел... Не се съгласих.

# 159
Според мен договор за наем на фирмата, която ще ползва имота. Ще искат да го ползват за разход така че трябва да се подава и годишна декларация чл.50, за консумативите има специфична клауза, която се посочва, за да минават разход. Може и да прехвърлят режийните на името на фирмата наемател,  но това е доста ангажиращо, защото когато напуснат ти се отваря работа да върнеш партидите обратно на твое име.

# 160
Фирмата ще си подава декларацията, което те освобождава теб от задължението. Автоматично ще си приспадат твоя данък и наемът ти ще е по-малък, защото те вместо теб ще внасят данъка.

# 161
  • София
Първите ми наематели бяха служители на известна фирма за горива, семейство към 50 - 55 г. Дошли от прованса за директори. Не съм доволна. Бяха с голямо самочувствие, направиха много поразии - боядисаха паркета и мебелите с блажна боя, изнесоха се без елементарно почистване. Наема се бавеше, защото великите меринджеи не смееха да дадат разходния ордер на Биг боса за подпис. Точно сега не било удобно, бил им възложил нещо, те не го свършили и се криеха от него. Но света е малък, човека се оказа мое другарче от детството и се свързвах директно с него.
Може би моите са били лоши хора, късмет.
Иначе да, в договора бяха записани данните им.
Сметки не са искали да им прехвърлям от фирмата. Ползвателите си ги плащаха, дали са им ги осребрявали - не знам.

# 162
ох, само веднъж една наемателка боядиса, без да ме пита, кухнята в лилаво  с гаден латекс

# 163
  • Бургас
Фирмата подава месечни декларации, удържа данъка, а ти подаваш годишна, в която данъкът вече е отразен - трябва просто да потвърдиш.
Ако нямаш други доходи, за които да подаваш годишна декларация и досега не си го правила, да знаеш, че ще имаш това задължение.

# 164
  • In the land of Never Never
Малко update, т.е. актуална информация за двата дистанционни водомери, които бяха с изчислен отчет на сайта на Софийска вода. Обадих се, поискаха снимка, и казаха, добре че се обадихте, защото още са в гаранция.
Пратих снимка, но не са идвали нещо да оправят, така че ако се бъгнат пак и не са в гаранция вече Кво прайм? За сега оправиха на сайта потреблението след снимките ми, а как ще е нататък, не знам. Ще трябва да звъня пак да питам, гаранцията какво значи, не трябва ли да ги ремонтират, и така.
С наемателката как ще оправяме сметките, не е ясно. Аз съм надплатила, сега ще идват фактури без плащане.
Надявам се, че ще пише цената и колко е потреблението, така че да ми ги дава на мен.

Имам един много важен въпрос, ще ми се наложи да ползвам услугите на фирма за управление на имоти. Преди две-три години имаше тема, всички пищяха от единствената подобна фирма, управление бг. Гледах мнения, само тези стоят в бгмама, а в интернет са се появили и още две подобни  фирми.
Има ли някой с актуална информация или личен опит за такива агенции за управление на имоти под наем?

Общи условия

Активация на акаунт