Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 33

• 40 432
  • 805
  •   1
Отговори
# 405
Да ви попитам, кой квартал е по-подходящ за отдаване под наем -Витоша НС еднопространствено или Карпузица точно зад Дипломатическия корпус НС двустаен(хол с кух. бокс и отделна спалня)?
Карпузица е трудна работа, освен някой студент от НБУ да хванеш.

# 406
  • София

Няма да сваля наема, но няма да го повишавам известно време. Цената на наема не се определя само от инфлацията или дефлацията.
А трябва, именно заради клаузата за актуализация при инфлация. Защото дефлация е отрицателна инфлация.

# 407
Аз познавам доста хора, които в даден момент са живели под наем във Витоша и дори не знаят какво е Карпузица и къде се намира. В Карпузица евентуално си заслужава някой тристаен за семейство, което би се изкефило на по-спокойната обстановка, малко тип "село". Има и такива. Но за двустаен, където би живял сам човек или двойка, не го виждам.

# 408
Аз познавам себе си:-) която не знам къде е това място.
И не съм живяла под наем във Витоша също 😂

# 409

Няма да сваля наема, но няма да го повишавам известно време. Цената на наема не се определя само от инфлацията или дефлацията.
А трябва, именно заради клаузата за актуализация при инфлация. Защото дефлация е отрицателна инфлация.

Знам много добре какво означават инфлация и дефлация, но никога няма да подпиша такъв договор, а на който не му харесва да си купи апартамент и да не ме занимава с претенциите си Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Пиша само ако има инфлация наема е нагоре и слагам точка .

# 410
  • София
Как бихте реагирали , ако дългогодишен наемател откаже да приеме повишаване на наема примерно с 10 %. Благодаря
Уточнете за какъв имот става въпрос и за кой град. Може да е гарсониера във Видин за 200лв, а може и да е шоурум в Сф за 50000... Така зададен въпрос, не предполага коректен отговор.

# 411

Знам много добре какво означават инфлация и дефлация, но никога няма да подпиша такъв договор, а на който не му харесва да си купи апартамент и да не ме занимава с претенциите си Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Пиша само ако има инфлация наема е нагоре и слагам точка .
Точно някой от активно участващите във форума беше написал такава клауза в договора си, на мен ми се стори удачна и я включих. Всеки сам решава какво да пише извън обичайните неща в договора. За себе си реших, че мога да направя подобрения в имота при дефлация и така да компенсирам наема. Това си е мое решение, вие както искате. Просто го споделих, защото ми допадна, вместо да губя от наема и да се чудя как да казвам на наемателите за евентуално повишаване. А дали ще я спазя аз тази клауза и ще индексирам наема - зависи... Ако наемателите са свестни може и да го запазя на същото ниво.

# 412
Здравейте!
Имам наследство гараж в доста оживен квартал на град в провинцията.
Като гледах наемите на гаражи в близост - варират между 130 и 180лв.
Бих искала да отдам гаража под наем в замяна на ремонт от наемателя.
Тоест да кажем за срок от две години (по 100лв наем), стойността на ремонта би била 2400лв.
Трябва да се смени вратата, да се прекара осветление и да се излее цимент, защото е разбит.
Обяснявам всичко това, защото не очаквам никой изведнъж да затвори такава сума, тоест трябва в договора да има някакви срокове за изпълнение. Вратата е най-належащото.

Моля за идея с какъв договор това е изпълнимо и от страна на данъчни задължения съответно как трябва да процедирам.
Консултирах се с юрист, но не предприех действия, защото не знам дали въобще някой би приел такова предложение.
Търсих в темите назад сходен случай, но не открих информация.

# 413
Рисково е според мен. Защото как ще принудиш наемателя да изпълни ремонта, ако да речем една година е ползвал и нищо не е пипнал? Наем няма да ти е плащал през това време....и кой ще наеме гараж който няма да може да ползва за кола, след като ще е в ремонт...

# 414
Ето, Вашите разсъждения са ми полезни.
Кът са гаражите в квартала ми и почти всеки ден има свади, вдигнати чистачки, бележки. Не мисля, че ремонта би отнел много време, врата се сменя за ден, плочата ще е по-проблемна. Затова и смятам, че половин година ползване безвъзмездно, биха били добър бонус.
Тоест 30 месеца ползване, наем за 24.

А относно риска - няма такъв според мен, а и зависи какъв договор ще се направи.
Била съм на квартира и съм сменила даже няколко, винаги поне първите два наема са били срещу освежаване на жилището подкрепено с фактури и касови бележки. Но това е било и преди 15 години, не знам и хазяите въобще декларирали ли са този наем и кое как се е случвало.
Аз държа да съм изрядна, не само защото така е редно, но и "доброжелатели" много.

# 415
  • София
На Ваше място бх намерила фирма с която да сключа договор за ремонт ако трябва и със заем. След това си го отдавате с предплата 2 депозита и договор и си връщате заема. Така е по - чисто за двете страни.

# 416
За риска да ти шушна само, че договорът и железен да ти е, не те пази.
Дело ,съд, такси, адвокати....ако искаш, имаш нерви и пари, и накрая пак нищо може да не вземеш....
Кое ще го спре да ползва безвъзмездно година и да духне после...а ти върви образувай дело, плащай на адвокат, бори се, с железният договор в ръка......

# 417
И аз смятам,че собственика трябва да си направи ремонт,най-малкото за да проследи качеството,пък после да го отдава за реален наем.
И аз нали правя ремонт на жилище за отдаване,тя стана дълга и широка,тръби,инсталации,всичко е за смяна,пък като свалихме тапетите,стените са ужас.Ама ще се преборя,поне с основните неща,пък после ще видим.

# 418
Ако нямаш възможност да се занимаваш с ремонта (по разни причини, всякакви), тогава по-добрият вариант, според мен, е наемът да е редуциран (25%, 50%) до изплащане на ремонта. А не няколко месеца нищо да не взимаш, тогава наистина има риск да ти ползват гаража за без пари и нищо да не ремонтират. Като свърши промоционалният период и да си вдигнат чукалата.

# 419
Например има врата и врата, на гараж. Наемателят ще ти вземе най-евтината, за да спести и изкяри. Дали ще е най-хубавата, здрава и т.н...как мислиш. Според мен - не.
С пода същата работа - ще ливне там замазка някаква тънка, колкото да покрие, дали и колко ще държи...кво го касае него, нищо...

Защо не го отдадеш така, а от наема първите месеци като посъбереш сумата - сменяш ти вратата.

Общи условия

Активация на акаунт