Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 33

• 39 260
  • 805
  •   1
Отговори
# 120
На уредите може нищо да им няма, ама наемателите се цупят - искат нови или почти нови. Смятат, че щом им изтече гаранцията, трябва да се сменят. Говорят за амортизация ...
Не съм съгласна с това, но е факт. Аз за лично ползване съм с уреди, докато се скапят окончателно или ако ремонтът е скъп и не си заслужава.
Ако искат регистрация заради талон за паркиране - 2 депозита, връщат се при записване на нов адрес (това е всъщност отписването от досегашния, да се регистрират на нов).

# 121
Brodski1, аз също давам в Лозенец. Да те предупредя за проблема с т.н. Зелена зона. Ако кандидатите са със собствена  кола - ще трябва да им направиш адресна регистрация за да вземат талон за място. Хич не е сложно, но после може да не се  отпишат от адреса. Коментирали сме и тук, и в предни теми за неудобството - трябва да се води дело, губи се време. Някои собственици вземат допълнителен депозит заради адреса и връщат при отписване.
На мене засега ми провървя - колата на квартиранта е фирмена и няма как да стане.
Нищо им няма на старите ел. уреди. Ако работят - давай с тях. Каквото се развали ще купуваш ново.

Ако не е тайна какъв наем взимаш
Аз се замислям около 600 650 лв .поради старото  обзавеждане стил 90 год и морално остарялото обзавеждане или направо да обновя всичко и тогава на 800 лв.

# 122
600 лв. е гарсониера (1-стаен) панел в краен неатрактивен квартал. Неремонтиран откакто е построен.
Ако обновиш техниката - печка, пералня, хладилник, тогава ще вървиш към 900-1000 лв. наем. Защото е Лозенец.

Ако има нужда - извикай фирма за професионално почистване, включително диван и мека мебел. Може да се купят евтини, но модерни на вид шалтета - покривки за дивана и меката мебел. Матраците е добре да смениш, дори да не са от скъпите.

Не знам дали говорим за едно и също обзавеждане. Аз 90-те гг. ги свързвам с мебели масив, примерно.

# 123
Първо го пусни така и виж как ще е, да се ориентираш.
Нищо чудно и така да го наемат на 800..

# 124
  • Бургас
Определено ще го наемат. Особено ако наемът е подпазарен. Който се цупи, да ходи на скъпото.
На вилата имаме печка и хладилник на по 40 и кусур години. Още си ги ползваме. А новата миялна се скапа на третата година. Керамичен плот евтин не изкара и 5.
Подкрепям предложението да се отдаде със старите уреди (но работещи и добре почистени!), а ако се развалят, да се купуват нови.
Да се почисти хубаво жилището, да се сменят крушки, една боя да се удари където може, и го пускай.

# 125
drago, това с бонбоните е добра идея. Благодаря!
Какви бонбони, чай, вино? Наемателят е платил за нещо, после се оказало, че не работи. Според мен е редно, да си му свалиш от наема за периода, когато му е било неизправно. Наемателят може да развали договора, ако нещо не е така, както в деня на вземането под наем, един вид 'скрити' дефекти,  вина на Наемодателя.
Аз съм за 50те лева.
(обсъждам случая принципно, нищо лично)

# 126
На уредите може нищо да им няма, ама наемателите се цупят - искат нови или почти нови. Смятат, че щом им изтече гаранцията, трябва да се сменят.
Ха-ха, наистина ли има такива хора? Че то гаранцията обикновено е 2-3 години.  Кой сменя електроуреди толкова често? Laughing

# 127
Това с 50те лева е пълна подигравка. Купи им нещо за хапване/пийване, ако много искаш да ги почерпиш и толкова.

За основното почистване - подкрепям. Аз имах прекрасни наемателки пет години, бяха излъскали всичко, бяха измили прозорците. Изобщо не се сетих да проверя уплътнението та пералнята, та имаше драма с него от новите.

Не перете диваните предварително, освен ако не са много захабени. Може да дойдат и да поискат да си ги изперат, както е в нашия случай. И за вас означава двойно накисване.

Това с новите матраци практика ли е? За мен са за сменяне, само ако са видимо захабени и непазени. Нашият поискаха да го сменим, съгласихме се. Но направо ни се качиха на главата и смятам тези неща да ги уточнявам вече предварително.

# 128
Интересно...на хотел като ходят, дали казват да им сменят матрака в стаята преди тяхното пристигане?
Или я наемат както е по снимките?
Мдаааа...

Ще сменя матрак когато аз преценя.
Не когато наемател ми каже...
Концерт по желание отмина със соца Grinning
Аз отдавам без хладилник. Гледат, казвам че няма. Казват няма проблем...и си носят.
Така имам едно нещо по-малко за чистене. А и се вмирисва като е изключен и не се ползва....

# 129
е как переш диван?

# 130
  • Бургас
Ако разделя наема на дните в месеца, излиза 28 лв. на ден. Ако не могат да ползват целия имот определено време, разбирам да направя отстъпка от наема за дните, в които не са могли да го ползват. Ама това, че не са могли да ползват някаква негова дребна част, не значи, че трябва да правя сериозна отстъпка от целия наем за целия имот за всички тези дни. Били са без фурна от петък до понеделник. В петък вечер ми писа, че не работи, в понеделник следобед майсторът вече я беше оправил. Плота са го ползвали, макар и с неудобство. Не считам, че 50 лв. са подигравка. Да не говорим, че аз реших да направя жест, никой не ме е молил.

За матрака - ако не е издънен, пране е достатъчно.

# 131
  • Варна
Дори по хотелите ако има проблем с престоя, по-вероятно е да те компенсират с някакъв комплимент, отколкото да ти върнат парите и да нощуваш безплатно.
Наемателите ако са в собствен дом и им се развали нещо, никой няма да им го оправи в същата микросекунда. Случват се такива неудобства, които не са по вина на наемодателя, а и Тинтина е реагирала достатъчно бързо в случая. Не е длъжна да приспада никакви суми. Ако толкова иска да поднесе своите извинения за причиненото (не от нея) неудобство, то и според мен дребна почерпка е напълно достатъчна, а и ще се запомни. Аз още помня първите ми наематели как ми подариха бутилка вино в началото, защото много ме харесаха. Апък аз им занесох бонбони на едно посещение за наема, защото така се случи, че беше баш на Коледа. Нямаше как да се засечем в близките съседни дати.

# 132
Аз говорех за матраците за жилището в Лозенец от 90-те гг. Ако цялото обзавеждане е от 90-те гг., смятам за редно да сменя матраците.
За меката мебел съм склонна да се съглася да не се перат, ако са запазени.

# 133
  • Варна
То е ясно, че ще могат да се вземат прилични пари заради местоположението, но все пак много по-малко от потенциала, заради овехтялото състояние. Но дори старо, ако всичко е здраво и се изчисти старателно, ще се могат да се вземат едни левчета отгоре. За мен основен недостатък е дървената дограма, която ако е изметната, означава трудно отопление и високи сметки зимата. Аз бих я сменила при първа възможност. Гумените уплътнения, дето се продават на ролка или на линеен метър, донякъде намаляват топлинните загуби.
Банята също е важна. Само предполагам как изглежда, но ако се разкарат всякакви стари пожълтели пластмасови аксесоари и се заменят с нови евтини, но с модерен дизайн, може да се промени цялостната визия на помещението, па макар и със стари плочки и санитария.
Мебелите също могат да се затегнат, ако има висящи вратички, тук - таме боя/фолио/нови дръжки и ще стане свежарско.
Всякакви каренца, вазички, икони и пр. дребни вещи, с които обикновено са пълни старите жилища, да бъдат разкарани.

Матраците ако не са деформирани и опикани, едни топ матраци и протектори ще свършат работа. Разбира се най-добре нови, но не знаем потребителката с какъв бюджет разполага.

# 134
  • София
Според мене по един нов топ-матрак и протектор върху матраците е достатъчен в началото. В Кауфланд постоянно има на промоции, прилични са. Все пак човека е начинаещ рентиер, да не се набутва много предварително. Ако квартирантите са читави, постепенно ще се подменят не работещите уреди и неудобни матраци. То и удобните за всеки са различни - един иска мек, друг твърд. А преди години при мене една млада жена  се зарадва, че леглото е с пружина, тя си имала дюшек. Аз мислех да го сменям докато се нанесат, но не разрешиха.
За случая на Тинтина - за мене няма нужда от подаръци и така да се акцентира на проблема. Казали са и, сменила е бързо неработещото нещо. Те като си мълчат тя от къде да знае, че нещо не работи? Нали не се очаква да ги посещава през ден или да ги пита постоянно всичко ли е наред. И бонбоните и виното ще си  ги изконсумирам, отбивка в наема не давам. Да са се обадили веднага като се е развалило.

Общи условия

Активация на акаунт