Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 33

• 39 263
  • 805
  •   1
Отговори
# 135
Много зависи каква е морално остарялата техника. Имаме в нередовно ползвано жилище пералня Bosch от 2000 г., която работи перфектно. Единственият минус е, че максималната центрофуга е 600 оборота и не се изключва. Имаме и хладилник същата марка от тогава - огромен, с огромен фризер. Не се саморазмразява, но пък може да се включва само хладилната или само фризерната част.  Такива уреди бих оставила в жилище за отдаване. Ако е пералня Перла 05 - бих хвърлила и заменила с нова.
Телевизор с кинескоп бих оставила с опцията ако не потрябва, да го хвърля. Много хора не гледат тв и за тях тв би бил излишен.
Много зависи как изглежда този апартамент - имахме такъв с ремонт 1990/91 със соц мебели, с големите секции - този ремонт е с плочките в банята, които всички знаят. В ап.2 с ремонт 1999/2000 модата беше същата до към 2008-2010 и е леко морално остаряла, но все пак става за отдаване. Бих почистила от стари малки мебели - табуретки, етажерки. В спалнята да има само гардероб и спалня.
В Лозенец има голямо търсене на чужденци, за които обзавеждането не е чак такъв фактор (локацията им е на първо място), та според мен не инвестирай мн мн в ремонт (няма да се избие, освен ако не ремонтираш сам сега и веднага).

# 136
  • Варна
Стига бе... телевизор с кинескоп... за квартира говорим, не за музей. По-добре без никакъв, ако ще е такъв. Телевизорът изобщо не е задължителен за обзаведена квартира. Аз си разнасях мой (плосък) от квартира в квартира 10 години. Много наематели си имат собствени.

# 137
Ако разделя наема на дните в месеца, излиза 28 лв. на ден. Ако не могат да ползват целия имот определено време, разбирам да направя отстъпка от наема за дните, в които не са могли да го ползват. Ама това, че не са могли да ползват някаква негова дребна част, не значи, че трябва да правя сериозна отстъпка от целия наем за целия имот за всички тези дни. Били са без фурна от петък до понеделник. В петък вечер ми писа, че не работи, в понеделник следобед майсторът вече я беше оправил. Плота са го ползвали, макар и с неудобство. Не считам, че 50 лв. са подигравка. Да не говорим, че аз реших да направя жест, никой не ме е молил.

За матрака - ако не е издънен, пране е достатъчно.

Именно заради нещата, които написа, не смятам, че трябва да им правиш отстъпка в наема.

# 138
По повод въпроса на Бродски:

Бих посъветвала най-напред да оптимизира осветлението ( разположението на осветителни тела не винаги е било избирано оптимално преди години при старите ремонти ), а е от голямо значение за уюта.
Да почисти старателно.
Да махне дреболии, ако не са решаващи за интериора.
Да няма дразнещи цветови решения.
Да мирише на чисто и хубаво.
Да не сменя мебели и уреди.

Бих посъветвала, да тръгне от по-висока цена ако е в долни Лозенец особено, за да не привлече проблемни хора и да има накъде да сваля.

Да се постарае, да мине през целия процес без бързане и напрежение.

# 139
Стига бе... телевизор с кинескоп... за квартира говорим, не за музей. По-добре без никакъв, ако ще е такъв. Телевизорът изобщо не е задължителен за обзаведена квартира. Аз си разнасях мой (плосък) от квартира в квартира 10 години. Много наематели си имат собствени.
Виждам, че цели 5 човека са ти харесали мнението, което отново потвърждава колко сме разглезили наемателите. До преди 4-5 години имахме 1 такъв с кинескоп и гледах някое реалити от дъжд на вятър. Сега на последните наематели купих нов ТВ, че нямаше. Свекърите чак тази година смениха кинескопа в спалнята с нов тв. Интересно как за собствена употреба не сме претенциозни, но за наемателите трябва да е ново, модерно, лукс.

# 140
  • Варна
HappyHeartbeat, отдавна не съм под наем. Напротив - вече отдавам два апартамента. Изумих се в качеството си на човек, не на наемател. Последният кинескоп изхвърча от вкъщи някъде преди 20 години. Съжалявам, но това не е никакво разглезване. Влезте в настоящия век.

Вкъщи всеки да си гледа каквото иска, но за имот, от който искаш да получаваш доходи, е редно да е приведен във вид, доколкото позволяват възможностите. Както казах, по-добре без никакъв телевизор, отколкото с кинескоп. Дори самата идея ми е отблъскваща.

п.п. Като казах 20 години, се замислих. Сегашните младежи ще има да се чудят на това голямо тумбесто нещо, докато разберат изобщо какво е. Все едно да им оставите касетофон с касети или да им дадете файл на дискета. Ще мигат на парцали.

# 141
видяла съм много… ноооо работеща перла 05 през 2023…. вие се шегувате
800 за двустаен в Лозенец, зависи в коя част и до кое метро, но 800 ще вземеш и да не е обзаведен, ако искат да изхвърлят нещо не се съпротивлявай много

# 142
  • София
Телевизор за наематели не се оставя.
Ако закъсат за пари първо него влачат в заложната.
А и повечето си идват с лаптоп или компютър.
Ако много държат - да си донесат техен и да си го вземат после.
Само основни мебели и уреди. Никакви съдове, завивки и подобни парцали. Още малко и пантофи ще им купите.
Може, но за краткосрочните.

# 143
Явно не съм в час, защото във всичките си апартаменти под наем имам не по един, а по два телевизора и то нови. За мен точно такива неща ми дават увереност да не отстъпвам от определения наем и за сега съм прав. Както и кафемашини и всякакви други домакински уреди. Плюс прахосмукачки. Е, някои втора употреба, но годни за употреба.
Много зависи наемодателя в какъв клас наематели се цели де…

# 144
За Тв въпросът е дали изобщо се гледа и съответно дали е нужен, а не кой наемодател каква възможност има. Аз мога и 65 инча да имам възможност, ама после като последва съдбата, която казва Aisha, какво? А ако наемателят не гледа тв като мен, може и да ме накара да си го прибера да не му пречи Simple Smile

Сега купих нов 32ка за под наем, както и прахосмукачка, защото нямах празен ден и съответно не можах да изчистя (предишните ме бяха уверили, че всичко ще изчистят) и си реших да взема някакво подобрение. А прахосмукачка взех, защото предишните чистеха с метла и лопатка известно време и прецених, че е добре за жилището да предоставя.

# 145
  • Варна
За Тв въпросът е дали изобщо се гледа и съответно дали е нужен, а не кой наемодател каква възможност има....
На този въпрос няма как да се отговори, защото наемателите днес са едни, утре са други, у други ден са трети. Едните ще гледат, другите няма да гледат, третите пак ще гледат. И какво - хазяинът да търчи през няколко месеца с плазмата по асансьора ли? Точно според възможностите на наемодателят се определя. Ако иска, слага, ако не - не. Да си носят.
В моите жилища има по един телевизор, но са купувани за лично ползване преди да бъдат пуснати под наем. Нито имам къде да си ги прибера, за да ги махна, ако пречат, нито бих тръгнала да купувам, ако няма, а ми искат.

# 146
  • София
Даже и до възможности на наемодателя не е.
За мене е до желание - аз го нямам. Предпочитам да отдам с минимум основни уреди за да си нямам главоболия после. Ако не го искат аз къде да го съхранявам? У нас си имаме тв,  друг е излишен. Не върви да го сложа в мазето.
И да е по-нисък наема все пак и да не тече, ще капе.

# 147
Didi168, моите наематели се сменят през 2-3 години. За това време изтича гаранцията на доста уреди. Така че всяко купено нещо по-късно е жест към новите - ще ползват чисто ново вместо "старо". Да, с времето цената на мебели и техника става по-скъпа, така е. Но цената на труда за ремонти става още по-скъпа, така че трябва практично да се избира кое е ненужна екстра и няма да доведе до увеличаване на наема, по-дългосрочни или по-пазещи наематели.
Примерно аз имах възможност за по-хубав тв, но няма да сложа. Няма избиване. А боядисване и поправка на счупеното щещ-не щеш правиш и не е до възможности - пряко свързано е с отдаваемостта.

# 148
  • София
Не мисля, че тв е задължителен уред, така както е печка, хладилник, пералня за дългосрочен наем. Аз живея под наем, освен че отдавам, двата тв, които заварихме се ползват много рядко, дори исках да им изключа абонамента, но се оказа, че върви с интернета и ще е сложно за моя наемодател. Използвам ги като екран за филми. В моите жилища не предлагам тв, никой досега не се е оплакал, всички си носят.

# 149
И аз отдавам без Тв, с опция да купя, ако ми поискат. Моето лично мнение е, че повечето наематели си имат. Включително и ние като сме били под наем си имахме 2, а в квартирата ни също имаше 2, които се чудихме къде да приберем, та бяха по-скоро проблем за нас, отколкото бонус.

Общи условия

Активация на акаунт