Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 33

• 40 415
  • 805
  •   1
Отговори
# 240
Твоят е с квадратура на двустаен почти. На 1400 ще си вземат 100 квадрата да има място за бюро, примерно. В твоя,предполагам, спалните са по 10 квадрата. Точно новата част от Парк Център е супер сгъстена блок до блок, предполагам, че и затова съседите ти се изнасят.  Сега, ако се навиеш да вземеш нова порция бежанци, сигурно и 1600 може да му вземеш, зависи какъв риск си готов да поемеш и колко месеца искаш да е празен. Моята философия е да има по-голяма заетост на по-нисък (но все пак среден) наем и по-ниско текучество. Все пак нямам желание да работя рентиерство като full time job и през няколко месеца да плащам комисиони.

Качеството на един имот не е само квадратура, във всяка от стаите има двойна спалня, голям гардероб и бюро, ключово е че има минимално количество стени, които излишно да ограничават пространството на живот. Една от причините да е толкова гъсто тук и то не от сега а от две десетилетия е че много хора искат да живеят именно на тази локация, явно митът "Луксозенец" още е валиден, а за отдаването под наем повече от преди си мисля че е защото до сравнително скоро наемите не си заслужаваха неудобството да се местиш, но сега вече е различно.

Последна редакция: пт, 27 окт 2023, 08:20 от MARTINELECA

# 241
  • Sofia
Моля, ако може някой да ми прати примерен договор за наем. Може и на лични. И да питам, заверявате ли договора нотариално?

# 242
аз не го заверявам, но съм имала наемател, който искаше заверка

# 243
  • София
Заверявайте подписите си нотариално, не самия договор, защото този договор се вписва в Агенцията по вписванията и после трябва пак нотариално да се отписвате. Пресен случай от днес ми е (моята фирма беше наемател, от 2005 до 2010).

# 244
  • In the land of Never Never
Моля, ако може някой да ми прати примерен договор за наем. Може и на лични. И да питам, заверявате ли договора нотариално?
По принцип аз предпочитам така, защото по-лесно може да изкараш законно наемателя, ако не плаща и не напуска. Последните ми наематели в двата апартамента под наем в Лозенец са руснаци, които сами искаха да е нотариално заверен, за да могат да се регистрират.

# 245
Вписва се в АВ ако е над 1 година срока на договора.

# 246
  • Sofia
Благодаря за отговорите. Значи не е нужно да се заверява първоначално договора. Само ако искат наемателите. Ако се изнесат и не платят наема или ако нанесът щети по имота и т.н., мислих, че ще има по голяма тежест договора ако се завери. И пак да помоля ако някой може да ми прати по подробен договор. В нета има, но не са толкова подробни. Благодаря предварително.

# 247
Благодаря за отговорите. Значи не е нужно да се заверява първоначално договора. Само ако искат наемателите. Ако се изнесат и не платят наема или ако нанесът щети по имота и т.н., мислих, че ще има по голяма тежест договора ако се завери. И пак да помоля ако някой може да ми прати по подробен договор. В нета има, но не са толкова подробни. Благодаря предварително.
Изхождайки от състоянието на цялата ни мила родна картинка, ако ще и с кръв да подпишеш документа можеш да изгориш при всеки един случай. Приемаш риска, взимаш 1 или 2 депозита и се кръстиш да си попаднала на хора.

# 248
И строг текущ контрол за плащане на наем, сметки, периодични/редовни посещения в жилището (по предварителна уговорка за ден и час, разбира се) за бърз визуален оглед на състоянието. Ако сте в добри отношения със съседи(те), може да ги помолите да ви се обаждат и да ви казват дали има проблеми с наемателите-примерно, партита и джабала-джубала редовно, до късно вечерта, много хора, влизащи и излизащи, различни хора, влизащи и излизащи (което би се случило, ако наемателите преотдават стая/стаи за нощувки)... Ей такива неща.

# 249
Заверявайте подписите си нотариално, не самия договор, защото този договор се вписва в Агенцията по вписванията и после трябва пак нотариално да се отписвате. Пресен случай от днес ми е (моята фирма беше наемател, от 2005 до 2010).
кой трябва да се отписва и защо

# 250
  • София
Наследниците на оригиналните собственици искат да продават сградата, и се оказа, че нашият вписан договор им виси като тежест при проверка за тежести в Агенцията по вписванията. Ние сме го прекратили през 2010, обаче без да ходим при нотариус да го отписваме (кой да ни каже, че трябва). Нашият договор е с оригиналните собственици, които още през 2005 бяха на много преклонна възраст и с изключение на един другите са вече покойници.

# 251
Здравейте,
Ще търся съвети 😁 Преди повече от година купихме тристаен (всъщност е малък четиристаен след преустройствата) в идеален център на метри от пешеходната Витошка, 3 минути от метростанция НДК и 5 минути реално от фонтаните на НДК. Имахме идея да живеем там, жилището беше за тотален ремонт и такъв е направен. От-до всичко. Докато течаха ремонтите нашите планове се обърнаха на 180 градуса и няма да живеем там. Решихме да го даваме под наем, но се чудим дали да е през агенция, която управлява Airbnb или да си търсим постоянни наематели. Аз по-скоро клоня към постоянни наематели, поради 2 причини - не искам постоянно в жилището някакви хора да влизат и излизат за по ден-два-три, и бих предпочела твърд наем като income в бюджета ни. Отделно, жилището е с 2 спални и бани + работен кабинет и дневна с кухня и трапезария и всъщност е подходящ за постоянно живеещо семейство, а не за пътуващи. Едната спалня е подготвена като родителска, със собствена баня и тоалетна, а другата е планирана като детска. Имотът е полуобзаведен, кухнята е оборудвана с всичко необходимо за домакинство с вградени уреди и прочие, отделно в портмантото в коридора има пералня със сушилня. Има ТЕЦ, климатици и бойлер, за когато Топлофикация реши да си прави профилактики. Единствения недостатък, който мога да измисля на жилището, и който за мен не беше такъв като го купувахме, е 4-ти етаж без асансьор. Всъщност е 3 над партер, с полегати и удобни стълби и на нас с малко дете не са ни никакъв проблем. Искахме да сме на последен етаж и навремето не сме мислили, че това може да е пречка. Както и да е, нещата са такива, каквито са. Другият минус е паркирането, което общо взето е кошмар, като навсякъде в по-предпочитаните райони, но може да се наеме място, ако бъдещия наемател иска.
Сега на въпроса… какъв наем бихме могли да му търсим? Като гледам обявите варират адски много, защото от център до център разлика има огромна. Чудя се дали да не търся някой брокер да се занимава и да ми даде оценка и ориентир. Бих си го пуснала сама, адвокат ще състави договор и т.н., но пък дали ще съумеем да изберем читави хора сами… представям си да го дадем на семейство, не на студенти или нещо такова. И все пак… много въпроси - малко отговори. Помагайте!

# 252
Аз мога да се включа с нещо, което вече съм казвала - имам готин брокер, много ме улеснява и ми харесва да работя с него, но неговите наематели са не точно моят избор и е комуникацията това се вижда. В хората, които аз съм избрала нямам проблем в комуникацията и всичко е супер. Проблемни винаги са ми брокерските наематели.
И все пак е голямо улеснение да използваш брокер, особено когато имаш много неясноти. Заради това, че не използвахме брокер подценихме апартамента си и взимахме година и половина с 400лв по-малко 😅

# 253
Здравейте,

Тъй като ми предстои да първи път да дам апартамент под наем на физическо лице, бих искала да помоля някой от Вас, който подава данъчна декларация на всеки 3 месеца, да ми помогне с насоки относно попълването на декларацията. Ако няма нищо против, моля да е на лично съобщение, за да не занимавам всички в темата.
Благодаря предварително! Simple Smile

# 254
Те са няколко полета. Подава се онлайн. Отбелязваш за кое тримесечие и година, дали си местно лице, че е доход от наем и сумата на данъка. Смяташ си я като 9% от наема. Примерно месечният наем ти е 1000 лв от юли до септември. Значи от 01 до 31.10 (вчера) подаваш и смяташ 3х1000х0.09=270 лв. Подаваш декларацията, плащаш онлайн без такса. За 4тото тримесечие чакаш 1 март да се налеят всички доходи и подаваш годишна направо. Ако тепърва ще отдаваш, имаш време. Но самата декларация е 5 мин.

Общи условия

Активация на акаунт