Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 33

• 40 396
  • 805
  •   1
Отговори
# 315
И в подлеза при ЦУМ има такова, малко магазинче, вътре пълно с машини.

# 316
Здравейте,
Чудя се дали да не търся някой брокер да се занимава и да ми даде оценка и ориентир. Бих си го пуснала сама, адвокат ще състави договор и т.н., но пък дали ще съумеем да изберем читави хора сами… представям си да го дадем на семейство, не на студенти или нещо такова.
Пусни си го сама, щом имаш адвокат, той ще помага при договора. Хората ще си ги избираш сама. Ако някой не ти харесва, просто му казваш, че ще търсиш друг, това си е твое право, и дори брокерите го приемат.  Е, винаги ще има  и двете крайности, и свестни, и проблемни. И това не зависи, ти или брокер ги намираш.
Аз постепенно се сближих с един брокер, да ти кажа, най-свестните наематели той ми ги е водил. Той някак ги пресява, поразпитва ги туй-онуй и проблемните ги отпраща. Веднъж и двамата търсиме наематели,  и един странен мъж беще идвал при мен, като си поговорихме с брокера, и той знаеше за този кандидат, но той го беше разкарал, докато аз си губих времето да му правя оглед. Не плащам комисионна, той си взима от клиента. При всяка набирателна кампания, участва и той, обажда ми се малко преди да свърши наема, за да превари конкуренцията от колеги, даже веднъж му дадох бонус - да търси 10 дни сам, ако не намери, се включвам и аз с моя обява, съответно и други брокери.

# 317
Потресена съм и от двата апартамента ( за 700 Е и за 1500 Е).
Наистина ли хората нямат въображение и вкус, че подобни недоразумения са финансирали.

Този за 1500 Е не е пълноценен с три спални: готви се в колокухня сбутана,  при която боксът е при входа в хола, който е преходен за едната спалня. Това намалява качеството на живот, за което се искат тези големи пари.
Паркомстото само е чекнато,  а го няма подчертано и извадено в началото, което ме навежда на някои мисли, че може да му искат допълнителни пари или опитват пазара.
И с него цената е висока при този имот.

Та, за имота в идеалния център на съфорумката ме смущава само, че е 4 етаж без аснсьор, но предложението за 1200 лв. не е адекватно и може да донесе проблеми на кандидат-наемодателката.

# 318
Здравейте!
Да попитам имам подобен въпрос. За 3-стаен апартамент в луксозна нова сграда на 5-10 мин пешеходно от Южен парк и метростанция с подземен гараж наем от 2000 лв. реалистично ли е?  Единственият минус е, че е на голям булевард. Виждам цени на подобни локации от 800лв до 3000.

# 319
И аз имам подобен въпрос. В района на квартал Витоша, двустаен обзаведен без паркомясто. Колко горе долу е нормално за наем? Около 60м2, ново строителство в затворен комплекс.

# 320
  • София
Здравейте!
Да попитам имам подобен въпрос. За 3-стаен апартамент в луксозна нова сграда на 5-10 мин пешеходно от Южен парк и метростанция с подземен гараж наем от 2000 лв. реалистично ли е?  Единственият минус е, че е на голям булевард. Виждам цени на подобни локации от 800лв до 3000.
Отлично обзаведен? Ако да, мисля, че това ще е наема, да.

# 321
  • Бургас
Гаражът влиза ли в наема, или не? Аз бих го обявила отделно.

# 322
Здравейте!
Пазарът ще ти каже каква е цената, започни от най-високата, виж колко хора ще ти се обадят, ако е много висока, никой няма да ти позвъни, даже и брокери, след това свали 100-200, и т н. Когато започнат да ти се обаждат средно по 3-4 човека на ден и да питат нещо по обявата, това ти е цената. Ако си под пазарната, ще ти гръмне телефона от обаждания.
Това упражнение не е приятно, но ще го правиш само първия път, после вече ще си знаеш цената. Цената на всеки апартамент си  е индивидуална, зависи от локацията и обзавеждането и квадратурата.

# 323
  • Варна

Пазарът ще ти каже каква е цената, започни от най-високата, виж колко хора ще ти се обадят, ако е много висока, никой няма да ти позвъни, даже и брокери, след това свали 100-200, и т н. Когато започнат да ти се обаждат средно по 3-4 човека на ден и да питат нещо по обявата, това ти е цената. Ако си под пазарната, ще ти гръмне телефона от обаждания.
Това упражнение не е приятно, но ще го правиш само първия път, после вече ще си знаеш цената. Цената на всеки апартамент си  е индивидуална, зависи от локацията и обзавеждането и квадратурата.

Не съм напълно съгласна. Ще започна отзад напред. Това упражнение може да коства на наемодателката 1 - 2, че и повече празни седмици и тлъста пропусната полза. И не, няма да го прави само първия път, защото след време когато наемателите освободят и ще трябва да търси нови, цените вече ще са съвсем други. Дори в рамките на половин - една година, има ръст. Просто да разгледа подобни обяви и внимателно да прецени плюсовете и минусите на своя имот, колкото се може по-безпристрастно.

Ако никой не звъни, да, това категорично означава, че цената е нереално висока. Но ако телефонът гръмне, това не е задължително заради подпазарна цена. Просто има голямо търсене на квартири и особено наистина хубави рядко излизат в интернет. Единият ни апартамент е двустаен в непредпочитан квартал във Варна, обзавеждането е ок, но има своите забележки. Първия път го пуснах на 500 лв и телефонът гръмна. Явно наистина беше подценен. Но наемателите останаха само 3 месеца и после го пуснах на 600. Телефонът пак изпуши. За следващите вдигнах на 650 и пак изпуши. Не мисля че има накъде повече да вдигам към момента, гледайки какво се предлага на пазара.

# 324

Не съм напълно съгласна. Ще започна отзад напред. Това упражнение може да коства на наемодателката 1 - 2, че и повече празни седмици и тлъста пропусната полза. И не, няма да го прави само първия път, защото след време когато наемателите освободят и ще трябва да търси нови, цените вече ще са съвсем други. Дори в рамките на половин - една година, има ръст. Просто да разгледа подобни обяви и внимателно да прецени плюсовете и минусите на своя имот, колкото се може по-безпристрастно.

Ако никой не звъни, да, това категорично означава, че цената е нереално висока. Но ако телефонът гръмне, това не е задължително заради подпазарна цена. Просто има голямо търсене на квартири и особено наистина хубави рядко излизат в интернет. Единият ни апартамент е двустаен в непредпочитан квартал във Варна, обзавеждането е ок, но има своите забележки. Първия път го пуснах на 500 лв и телефонът гръмна. Явно наистина беше подценен. Но наемателите останаха само 3 месеца и после го пуснах на 600. Телефонът пак изпуши. За следващите вдигнах на 650 и пак изпуши. Не мисля че има накъде повече да вдигам към момента, гледайки какво се предлага на пазара.
да, ще коства няколко празни седмици, но тази разлика ще се изплати във времето, сравнено с  някой, който без да тества пазара, отдаде на ниска цена за дълъг период, има много такива случаи.

Ако е настъпила ситуация, че търсенето е много по-голямо от предлагането, трябва да вдигнеш, според мен, дори да ти изглежда нереално.

Веднъж една моя приятелка беше написала единствената си обява - дава под наем апартамент в Лозенец, някъде на половин цена. Не можеше да смогне да си вдига телефона, толкова желаещи. И после нещо се уплаши, сега  и стои празен, страх я е от брокери, страх я е от наемателите...

# 325
  • Варна
Моята цена със сигурност не е на половината от пазарната. Напротив - бих казала, че е на горната граница. Но това не пречи на телефона да звъни. Така де - месинджърът да писука, тъй като не си давам номера на никого, освен на избраните, докато подписваме. Какво ще стане, ако вдигна още? Сигурно ще се наеме от някого, от няма на къде, но скоро след това ще си намери друга по-евтина квартира и ще освободи моята. На мен ми е важно да е дългосрочен престоя. По съвет от тук вече не връщам депозит при предсрочно освобождаване. Но това не спря едни палачори да се изнесат още по време на нанасянето. Grinning

# 326
къде ще се изнесат като имало глад за квартири?

# 327
  • Варна
Ми де да знам... където се изнесоха предните.

Да задам нов въпрос за огледите. При последното отдаване пак петдесетина човека ми писаха за обявата. Отсях си 8, уж най-адекватните. От 8 насрочени огледа дойдоха само 3. Аз ли съм тотално зле с преценките или просто е пълно с несериозници? От тия 5, които не дойдоха, някои ми писаха, че няма да успеят, няколко минути преди часа, докато ги чакам в апартамента. Останалите пък просто не се появиха. На вас вързват ли ви тенекии?

# 328
Казвай им, че живееш другаде и идваш специално за огледа с него, не трябва да знае колко още ще го гледат същия ден.
Това ги прави по-отговорни.  Хората са всякакви, някои са забравили, други може вече да са си намерили и да ви са се обадили за резерва. Трети, може да са дошки отдалече и да искат просто да видят нещата в този град, екскурзианти. Най-добре поне ги чуй по телефона, в сравнение с чатове и мейли.

# 329
Или са били брокери под прикритие, или ако наистина търсят, ги е хванал някой брокер, завел ги е на 5 места и са наели.
Или просто контингента в местата, на които предлагаш, е такъв.
На мен ми се случи да чакам с 2 брокери на по 19-20 години едни френскоговорящи час и половина. Накрая не ги дочаках, явно идваха пеша в София - около 6-7 км. В крайна сметка май са дошли и провели оглед, но имах стриктни условия за чужденци и нищо не е станало.
Няма обратна връзка какво не е харесало след огледа. Примерно аз харесах едни наематели и се обадих на следващия ден на брокера - търсели по-просторно.

Общи условия

Активация на акаунт