Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 33

• 40 379
  • 805
  •   1
Отговори
# 330
  • Варна
Хм, може би имаш право. Бях написала в обявата, че огледи ще се провеждат събота и неделя с идеята който няма възможност да дойде тези дни, да не ми губи времето, пък и неговото, и директно да подмине обявата. Защото аз нямах никакво време през работните дни. Явно трябва на всеки по отделно да казвам, макар и това да означава да ми пишат повече хора.

# 331
И аз имам подобен въпрос. В района на квартал Витоша, двустаен обзаведен без паркомясто. Колко горе долу е нормално за наем? Около 60м2, ново строителство в затворен комплекс.
Преди 3 дни отдадох в Манастирски ливади запад 50м2 също в затворен комплекс, без паркомясто за 900лв.Взе се за един ден и имах над 65 обаждания/ до толкова ги броих/, та може и да съм го подценила. Три години беше зает и  нямах време да проверявам детайлно. Никой не поиска намаление, огледите бяха в един ден от 09.30 до 18ч. Отговор дадох вечерта на всички след последния оглед и си избрах наемател.С два депозита е, обзавеждане среден клас, но уредите още са в гаранция/5г./ и са енергоспестяващи.

# 332
  • Бургас
Аз не правя огледи и съответно не ми връзват тенекии. Брокерката ги прави. Тя отсява, някои даже не ги допуска до оглед, след което решаваме кого да одобрим.

# 333
И според мен има много брокери под прикритие. На една от обявите ми беше писало някакво момче, на което видимо от ФБ-снимките му стандартът му на живот не беше като да може да си позволи сам 800 лв. наем. А и тръгнат ли съвсем безрезервно да настояват за оглед, съвсем ми стават съмнителни.

# 334
Лек офтопик, в скрития текст

Скрит текст:
За "енергоспестяващите" уреди става дума. Ясно е, че тази дума привлича млади наематели, които не са много наясно с нещата.
Токът се плаща не на мощност на уреда (ватове, киловатове), а на потребление (киловата в час). Ако една стара пералня (не говоря за Перла, разбира се) без много плюсове на продуктовия фиш, ми изпираше за 2 ч. пълна до дупка, сега новата ще върти 3,5-4 ч. Дори мощността на новата да е наполовина на старата, а то не е така, пак за един пълен цикъл ще "изгори" толкова ток, колкото и новата.
От стандартните бели уреди в един дом, по-малка консумация има смисъл за хладилника и климатика. За печка, пералня, сушилня и съдомиялна по-ниска консумация, но с по-дълъг цикъл на уреда, води до практически една и съща сметка.

# 335
  • Бургас
Ходих да нагледам моите украинци и да прибера наема, че нямат български банкови сметки и плащат в брой. Всичко изглежда наред, чисто, оправено. Жената вече говори доста по-добър български отпреди два месеца. Ходи на курс.  "Буду имам сертификат за второ ниво" Simple Smile
Доволна съм, засега изглеждат читави.
Послушах ви. Не направих отстъпка от наема заради фурната и керамичния плот. Само приспаднах парите, които те платиха на майстора, че бях в чужбина и нямаше как да му платя аз. Благодариха ми, доволни са от новия плот, добре работи. Нищо, че е с копчета.

# 336
Fulias, 50 кв. чисто или с общите части?

Последна редакция: нд, 05 ное 2023, 16:10 от bubkab

# 337
Благодаря ви за отговорите. За гаража ми се струва по-добре заедно. Да кажем, че първият наемател не иска гараж. Аз го отдам отделно на трето лице. Наемателят напусне и дойде нов, който вече иска гараж. Какво ще правя тогава? Да изгоня третото лице? Мисля си, че е най-добре да са пакет. Както реално би трябвало да е.

# 338
  • Бургас
Гаражът също е с договор, винаги би могла да дадеш едномесечно предизвестие и да осигуриш гараж за новия наемател.
А ако първият не иска и остане 5 години, празен ли ще го държиш? И ще губиш минимум по 1800 лева всяка година?

Последна редакция: нд, 05 ное 2023, 12:44 от Tintina

# 339
Fulias, 50 кв. чисто или с общите части?
С общите части е, а реално е 42м2.Но при мен превес взе това, че затворения комплекс си го направихме собствениците на имотите и няма такса поддръжка.Таксата за чистачка, ток и асансьор за един човек е 14лв.Жилището е на 3 етаж, средно и само юг.Показах и сметките за година назад на предишната наемателка.За късмет ми го върна в чудесно състояние.За мен беше учудващо липсата на опити за смъкване на наема, стария преди 3 год. беше 700лв.

# 340
  • София
Близо ли е до Мол България - МЛ от тази страна? Молът може би влияе там за високите наеми, заради работните места в офисите.

# 341
Близо ли е до Мол България - МЛ от тази страна? Молът може би влияе там за високите наеми, заради работните места в офисите.

На една спирка разстояние е или около 10-15 мин.пеша, но е в непосредствена близост до 2 фитнеса - Пулс и World. Нямам представа защо сега нямаше роптаене срещу наема, а когато беше 700лв се направиха доста опита да се свали. ето това се вижда от балкона.

Последна редакция: чт, 09 ное 2023, 11:33 от fulias

# 342
това не е юг, изток е
юг е към околовръстното и Витоша

# 343
това не е юг, изток е
юг е към околовръстното и Витоша
Да, балкона гледа точно към околовръстното, но в края му отляво като застана хващам и фитнеса. Всъщност качих 2-3 снимки като ориентир за състоянието на жилището. Ако някой скоро е отдавал в района и близко до него ще ми бъде интересно да каже много или малко е искания наем за имота - 900лв? Подценила ли съм го или съм извадила късмет?

# 344
Според мен имотът изглежда МОДЕРНО направен, а това е сред топ приоритетите на масата наематели. Изглежда стилно и цветовете са супер актуални. Затова не е имало пазарлък. Не виждам черна техника. Според мен и да го беше пуснала на 1000, щеше да го отдадеш на 950, а при късмет и на 1000, но 900 си е ОК за 42 кв.м. до Околвръстното.

Общи условия

Активация на акаунт