Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 33

• 40 496
  • 805
  •   1
Отговори
# 555
Ако щората е стара, най-вероятно ѝ е дошло времето. Редно е Вие да я оправите. Тези механизми се амортизират. Обаче казвате, че наемът е символичен. В този ред на мисли си говорете с наемателите, защото Вие не знам колко ще имате сметка да дадете 600-700 лв за ремонт на щората ако получавате по 100-150 лв наем. Ако искат да се включат и да разделите сумата, иначе аз не бих се занимавала с този ремонт... Зависи от какво значение е и за Вас този доход, в случай, че кажат, че напускат!

# 556
  • София
Еха, браво на вас! Дебелият балатум е доста тежък, не си представям как сама жена може да го постави.
Кухнята ми не е огромна - около 8-9 квадрата е. Носихме го двама души. Това е нещото, което ми е най-трудно - носенето и превозването. Поставянето беше в пъти по-лесно отколкото на ламината. Стаите се оказаха ромбовидни, но не по проект. Ламинатът пак аз го слагах с помощник. Не е нещо сложно или прекалено трудно, но рязането на ламелите е с зеге и сметките са повече.

# 557
Нормално е да се види дали щората е развалена по вина на наемателя или амортизация след нормална експлоатация. Всички неща се развалят рано или късно. Редно е наемодателя да плати ремонта, ако няма вина на наемателя.

Това няма как да се констатира, по-скоро е нормална амортизация настъпила с времето.

# 558
При огледа майсторите сигурно ще се изкажат какво и защо се е развалило. Та в този смисъл е добре да присъствате, като дойдат майсторите и да чуете от първа ръка/да питате защо е станало.
Иначе аз също мисля, че ако просто му е дошло времето, наемодателят плаща.

# 559
  • София
Ролетната щора, ако е по вина на наемателите, ще личи някъде нещо да е насилено - дърпана, въпреки че задържа, изкривяване, ударена - което при огледа ще си покаже. В случай обаче, че няма нищо от ежедневната употреба, то определено аз като наемодател бих сменил.
А символичният наем - тъкмо е края на годината, бонус наложил се е ремонт, сега е момента за разговор какви ще са наемните нива от 2024. На база на отговора им ще решите дали и кога да направите и ремонта. Естествено, това горното е моята идея и как аз бих реагирал. Оттам натам всичко зависи от вас.

# 560
  • Бургас
И аз подкрепям, че е хубаво да разговаряте с наемателите и да разделите ремонта... Най-вече заради символичния наем. И аз отдавам едно такова на символичен наем, та разбирам. Наемателите направиха подобрения за сметка на наема и няколко месеца вместо да получавам наем, приспадам подобрения... Другия вариант е да не давате парите на ръка, а да бъде за сметка на наема и да ги приспаднете, ако не постигнете съгласие и не искате да увеличавате наема.

# 561
Как ви се струва наемът на този апартамент?
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2c15839140175443 … k=a2ht4t&f1=4

Интересно ми е как вървят последен етаж без асансьор двустайни на 5-10 мин от НДК с по-добър ремонт и по-голям кухненски бокс, с вградени всички уреди и спалня с по-скъпо тапицирано легло)+коридор(не се влиза директно в хола). Мислех си за около 1200 лв.

Последна редакция: чт, 14 дек 2023, 23:38 от drago_2008

# 562
Как ви се струва наемът на този апартамент?
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2c158391401754434&slink=a2ht4t&f1=4

Интаресно ми е как вървят последен етаж без асансьор двустайни на 5-10 мин от НДК с по-добър ремонт и по-голям кухненски бокс с вградени всички уреди и спалня с по-скъпо тапицирано легло)+коридор(не се влиза директно в хола). Мислех си за около 1200 лв.

Ако снимките са актуални, има парко място и е до НДК наема е много изгоден.

# 563
Паркомястото в случая не е включено според мен!

Сложих обявата за ориентир. Аз няма да наемам. Чудя се за размер на наема на жилище със сходна квадратура и етаж и стил на обзавеждане, НО с по-добър ремонт, коридор и по-голяма кухня....

# 564
На мен този ми харесва като ремонт и обзавеждане. Simple Smile..даже много.

# 565
На мен този ми харесва като ремонт и обзавеждане. Simple Smile..даже много.
Хубав е и понеже се доближава на имота, за който обмислям цена го пуснах. Този е с наем 1000 лв, чудех се 1200 лв дали би било ОК... Ще продължа да следя пазара, че имам още време.

Този ми е фаворит, но цената му е извънземна. В сградата на братовчедка ми. Там са едни мини кутийки, но хитро е ремонтиран.
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2c16994396861560 … k=a2ht4t&f1=2

Последна редакция: чт, 14 дек 2023, 23:11 от drago_2008

# 566
А защо се правят компромиси със символични наеми, пък после пищим при проблеми? Сметката не е направена, сега се търсят извинения и има много шум за нищо. Отношенията не са стартирали коректно, няма как да продължат коректно, защото има разминавания в очакванията на двете страни. Моя съвет е да си търсите пари за ремонта или да ги накарате да освободят и със следващите си уредете нирмални пазарни отношения, за да няма драми по форумите.

Драго, цената ми се струва добра. От там нататък по-добър ремонт след даден момент не съм сигурен, че оправдава цената, но нали знаеш как е тук във форума - пробвай пък ако стане.

# 567
  • София
Щом наемателите са дългогодишни, коректни и офиса е непривлекателен за други - бих платила ремонта на щората.
За години все си изкарала за 1 ремонт. То трябва и да се влага, няма как само да се лапа.

# 568
И на мен ми хареса това жилище, и цената е привлекателна, но каква файда като си близо до НДК, като гледката е не НДК, а тухлена стена:

Ако имаше и гледка, сигурно щеше да е по-висок наема.

# 569
Симпатичен апартамент, барнат, но отново никакъв сторидж спейс. Аз тук няма къде само якетата и палтата да си прибера едва ли не, за някой минималист става.

Общи условия

Активация на акаунт